meelena je napisao:
ja sam iz Beograda

, planiram doći u Banja Luku da živim

sa verenikom koji je rođen takođe u B.L. pa me zanima kako se kreću cene iznajmljenih stanova ne daleko od centra i koliko je kvadret stana da se kupi? Čujem razne priče, uglavnom da je jeftiniji život tamo, da je opuštenije... Banja Luka je prelepa i ljudi su fenomenalni ali se plašim da nije to baš tako kako meni pričaju

. Bojim se, napustiću sve ovde i doći na isto.
Hvala vam...očekujem iskrene odgovore

BL jeste NESTO jeftinija od BG-a, ali ne pretjerano. Ima recimo kontradiktornosti poput toga da je recimo hljeb dugo (ili jos uvijek) skuplji kod nas nego kod vas. Kod nas je u prosjeku trenutno 0.65-0.70 Eur.
Kvadrat stana u novogradnji, a da je imalo blizu centra grada nije ispod 1000 eur. A sto se tice starih stanova, najcesce ces naici na prodavca koji je kao "renovirao" i trazi prakticno isto para po kvadratu. Jos se ovde raja lozi na "staru gradnju" i vlada generalno jedno takvo stanje.
Kao podstanar tesko da mozete proci ispod 170ak eura, a cesto i 200 (opet naravno ako planirate negdje blize centra grada).
No pozitivna stvar je da je BL grad sa maksimalno 300.000 stanovnika (nije bilo popisa jos), i da ti je sve relativno blizu ako ganjas da budes u sirem centru grada, tako da npr. automobil nije toliko super-potreban koliko je, pretpostavljam, to slucaj u BG-u.
Generalno mislim da smo nesto opusteniji grad, to valjda ipak ide sa velicinom grada, BG je ipak takav kakav jeste. Nema naravno bogatsva sadrzaja kao sto to ima BG, ali ne moze se reci da je BL dosadna i isprazna. Sve u svemu, mislim da ce ti se svidjeti ovde, pogotovo ako koliko toliko budete materijalno obezbijedjeni.