banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 05 Maj 2025, 04:20

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 6 Posta ] 
Autoru Poruka
PostPoslato: 06 Avg 2011, 14:11 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 30 Nov 2010, 03:19
Kao sto svi primjecujemo u nasem gradu u posljednje vrijeme nicu zgrade kao pecurke poslije kise. Medju svim tim zdanjima izgradjenim nakon rata pa do danas nemozemo naci primjerak planiran sa ukusom. Kombiniraju se razne boje i oblici prave se balkoni koji su neupodrebljivi i na kraju sve to izgleda kao gastarbajterska kuca u Zivinicama. Sto je jos gore gradjenjem raznoraznih naselja kvari se izgled okoline i nista se sa nicim vise neslaze.
Moja teorija je bila da se sa time nasilno pokusavamo odvojiti od nase komunisticke proslosti, pa sa time zrtvujemo ciste i jednostavne linije moderne arhitekture ali se u posljednje vrijeme pitam dali u ovoj drzavi ikoga ista drugo zanima osim profita.

Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika

cemu vodi ovo sarenilo?

Vrh

PostPoslato: 06 Avg 2011, 14:43 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 17 Okt 2006, 17:20
Citiraj:
Moja teorija je bila da se sa time nasilno pokusavamo odvojiti od nase komunisticke proslosti, pa sa time zrtvujemo ciste i jednostavne linije moderne arhitektur

Teorija ti je pogresna :)

Vrh

PostPoslato: 06 Avg 2011, 15:06 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Pridružio se: 20 Jul 2009, 10:16
A kao komunisticka arhitektura je valjala? Kad su ljudi zivjeli u stanovima velicine konzerve? Kad su sve zgrade bile sive boje i licile ko jaje jajetu? Jesu u takvim zgradama balkoni bili upotrebljivi?

Slika

Slika

Slika

Vrh

PostPoslato: 06 Avg 2011, 15:32 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 03 Jan 2007, 16:38
Kako su šareno izgledale zgrade kod stadiona FK Naprijed. Kao da su negdje ostale zalihe boja pada ih potroše. A da ne spominjem "Zelene zgrade" na prelazu Obilićeva i Starčevice. Kada su bile nove :)
Sva sreća pa ih je zub vremena izblijedio :) Ovo su primjeri divne arhitekture komunizma koje sam gledao svaki dan :)
Izgled novih zgrada toliko meni i nije kritičan, koliko su kritične zelene površine oko njih. Beton, beton samo beton... Toliko prostora ima, ali viša sila...

Vrh

PostPoslato: 06 Avg 2011, 16:05 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 17 Okt 2006, 17:20
Jezim se od izraza soc komunisticka arhitektura isl. :)
Eto u cemu je razlika gradske arhitekture tog vremena i sada? NEMA JE!
I tada, kao i sada, arhitekta mora da radi onako kako mu neki neobrazovani baja (koji je tek dosao u grad) naredi. Tada je to bila vlast a sada je vlast i privatni investitori.

Zasto nam je arhitektura u k****....zato sto nam je i drzava u tom istom.

Vrh

PostPoslato: 06 Avg 2011, 19:36 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 30 Nov 2010, 03:19
Daleko od toga da je arhitektura za vrijeme komunizma bila savrsena ali su barem postojali pojmovi kao sto je urbanizam i planirani su cijeli djelovi gradova a ne kao danas gdje svaka budala u centru grada moze sagraditi sta hoce i koliko hoce ako ima para ili nekoga na visokoj poziciji, sto dovodi do sitiacije kakva jeste. Grad nam izgleda kao albansko selo. Naravno nesmiju se graditi "bunkeri" sa jasnim crtama u bauhaus stilu jer bi onda neko mogao pomisliti da jos zivimo u komunizmu, zato pravimo valovite balkone sa zicanom ogradom i roze fasade, ali to je ono sto se nasoj "grackoj raji" svidja.

I nekazem da se trebaju kopirati commie blocks naselja vec se ugledati na taj stil i unaprijedjivati ga, a ne gledati kako gastarbajteri grade po okolnjim selima.

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 6 Posta ] 

Sva vremena su u UTC [ DST ]