banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 27 Jun 2025, 21:32

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 21 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2  Sledeća
Autoru Poruka
PostPoslato: 26 Okt 2010, 19:58 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 02 Jan 2004, 16:33
Imam jedan jako dobar crni džemper (Woolmark oznaka, najfinija vuna), koji mi se nakon 2 godine nošenja smanjio :D (neko tvrdi da sam ja porastao, ali je vjerovatnoća slaba).
Uvijek je pran ručno, ne mašinski. Postoji li mogućnost da nekako rastegnem, jer mi je žao baciti ga?
Možda može pomoći hemijska čistionica?

Pitanje je glupo, znam, ali vrijedi pokušati :)

Vrh

PostPoslato: 26 Okt 2010, 20:09 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 03 Okt 2004, 19:06
Ne postoji ;) Možeš da ga malo "rastegneš" kad ga okačiš na štrik, ali izgledaće rastegnuto, pogotovo rukavi..

Vrh

PostPoslato: 26 Okt 2010, 20:16 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

zLo_krme je napisao:
Ne postoji ;) Možeš da ga malo "rastegneš" kad ga okačiš na štrik, ali izgledaće rastegnuto, pogotovo rukavi..

Šteta :( Na jednom Tom Tailor džemperu mi na etiketi piše da se poslije pranja mora 'razvući u normalni oblik', pa sam mislio da bi tako nešto mogao pokušati i s ovim :)

Svejedno ću probati to što kažeš, nemam šta izgubiti.

Vrh

PostPoslato: 26 Okt 2010, 20:24 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 13 Dec 2005, 09:37
Da nije pran u vrucoj vodi? Provuci ga kroz vodu, pusti da se okapa i onda ga razvuci i polozi na veliki peskir.

Ali, izvinite, što se vi brinete kakvi ste u očima drugih ljudi i šta se o vama misli i zna? Kao da je to važno? Važno je koliko čovjek ima od života i šta u životu načini od sebe, od svoje sredine i svoga potomstva.

Vrh

PostPoslato: 26 Okt 2010, 20:27 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

ajkula je napisao:
Da nije pran u vrucoj vodi? Provuci ga kroz vodu, pusti da se okapa i onda ga razvuci i polozi na veliki peskir.

Ne znam, prala ga je mama. :lol:
Pokušaću, hvala!

Vrh

PostPoslato: 26 Okt 2010, 20:32 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 03 Maj 2008, 10:50
Da nisi ukljucio centrifugu dok si ga prao rucno? :D Mozes ga prati i u masini, ali iskljuci centrifugu. Da se smanjio zbog unistene tkanine, primjetio bi da su vlakna popucala, tako da si vjerovatno porastao, najbolje da se ti onda smanjis, obavi jedno kupanje u masini sa ukljucenom centrifugom :D

The hell where youth and laughter go.

Vrh

PostPoslato: 26 Okt 2010, 21:15 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

ajkula je napisao:

Dobra ideja...

Vrh

PostPoslato: 26 Okt 2010, 23:11 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 05 Jul 2005, 15:44
puno omeksivaca i preko peskira da se osusi kao sto su cure vec rekle i raspeglaj dok se jos potpuno ne osusi a kako je vuna vjerovatno je malo toplija voda bila pa se skupio tako da su bas male sanse da se vrati stara velicina,a odlazak u hemijske cistionice u bl je bacanje love,ja imam neko odijelo hlace i sako koje su kao poguzvani,neki sirovi lan sa jos necim kombinacija,odijelo je extra kroja ali za moj ukus previse poguzvano,ranije sam imala jacu peglu pa ja operem i vlazno raspeglam i bude super,a odnesem u cistionu,platim peglanje,objasnim sta hocu,vratile mi poguzvanije nego sto sam odnijela :roll:

Vrh

PostPoslato: 27 Okt 2010, 15:30 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 19 Nov 2008, 17:47
Mojoj drugarici su u jednoj čistionici uništili totalno kaput, tako da se ja nisam ni usudila da odnesem jedan svoj - ne nosim ga više, čeka čišćenje :Dž
I čekaće još neko vrijeme

Slika

Vrh

PostPoslato: 27 Okt 2010, 15:59 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 13 Okt 2008, 12:59
Moj prijatelj odnio montovku da mu ociste fleku od hemijske olovke, a oni od fleke napravili 5 puta vecu, samo malo svjetliju, i jos htjeli naplatiti posao kad je dosao da podigne unistenu jaknu.

Vrh

PostPoslato: 27 Okt 2010, 22:10 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Little angel je napisao:
Mojoj drugarici su u jednoj čistionici uništili totalno kaput, tako da se ja nisam ni usudila da odnesem jedan svoj - ne nosim ga više, čeka čišćenje :Dž
I čekaće još neko vrijeme

ja sve svoje jakne i kapute perem sama u ves masini,stavis na hladnu vodu,puuno omeksivaca i iskljucis centrifugu,mokar dobro istreses ,na vjesalicu i dobro ispeglas,cak i velur jaknu tako prala i nista joj nije bilo :)

Vrh

PostPoslato: 30 Okt 2010, 17:46 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 19 Nov 2008, 17:47
Da, azdajice skoro mi reče jedna djevojka da i ona kapute pere u mašini :thumbright:
Mozda se usudim i ja :D

Slika

Vrh

PostPoslato: 31 Okt 2010, 09:46 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 26 Nov 2004, 19:50
azdajica-ny je napisao:
velur jaknu tako prala i nista joj nije bilo :)

:lol: stani malo, velur kao koza?
ostalo u komadu?

Vrh

PostPoslato: 31 Okt 2010, 12:23 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

I ja sam prala kaput/mantil u mašini kao i sve jakne koje imam :D

Vrh

PostPoslato: 02 Nov 2010, 00:15 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

boa je napisao:
azdajica-ny je napisao:
velur jaknu tako prala i nista joj nije bilo :)

:lol: stani malo, velur kao koza?
ostalo u komadu?

oh da,fino oko rukava,dzepova i kragnu cetkicom i det za sudje,u masinu tecni deterdzent malo tecnosti protiv fleka i na 30stepeni,kao zavjese,ali ne centrifugiram do kraja,jaknu fino protreses ,na vjesalicu ,osusis i ko nova :D moja jakna koju ssam vise prala od velura je svijetlo smedja i bukvalno se i fleka od kise vidi,a od nasih hemijskih cistiona sam odustala...

Vrh

PostPoslato: 02 Nov 2010, 08:46 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 06 Dec 2006, 11:40
points je napisao:
Nisam mogao pronaći adekvatnu temu, ali mislim da ni ova nije loša.

Imam jedan jako dobar crni džemper (Woolmark oznaka, najfinija vuna), koji mi se nakon 2 godine nošenja smanjio :D (neko tvrdi da sam ja porastao, ali je vjerovatnoća slaba).
Uvijek je pran ručno, ne mašinski. Postoji li mogućnost da nekako rastegnem, jer mi je žao baciti ga?

Jeste da je pisano prije mjesec dana, ali ako ti se smanjio vuneni džemper nema mu pomoći.
Džemper ti je opran u vreloj vodi. Jednom prilikom sam gledala suknju koja se naočigled skratila za dobrih 20 cm (postava ostala duža) kada je stavljena u vrelu vodu.
Ništa nije pomagalo, ni peglanje na paru sa istezanjem (povuci potegni pa pritisni peglom).

Jednom sam namjerno smanjila Benetonov vuneni džemper vrelom vodom. On se uredno skupio po svim veličinama (i širini i dužini) na vuni se ništa nije primjetilo, tkanje ostalo isto, a džemper za dva broja manji (knap za mene kako sam htjela).

Vrh

PostPoslato: 26 Nov 2010, 10:24 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Talija je napisao:
points je napisao:
Nisam mogao pronaći adekvatnu temu, ali mislim da ni ova nije loša.

Jeste da je pisano prije mjesec dana, ali ako ti se smanjio vuneni džemper nema mu pomoći.
Džemper ti je opran u vreloj vodi. Jednom prilikom sam gledala suknju koja se naočigled skratila za dobrih 20 cm (postava ostala duža) kada je stavljena u vrelu vodu.
Ništa nije pomagalo, ni peglanje na paru sa istezanjem (povuci potegni pa pritisni peglom).

Jednom sam namjerno smanjila Benetonov vuneni džemper vrelom vodom. On se uredno skupio po svim veličinama (i širini i dužini) na vuni se ništa nije primjetilo, tkanje ostalo isto, a džemper za dva broja manji (knap za mene kako sam htjela).

Sad sam primjetio da je moja tema izdvojena :)

Uglavnom, uspjelo je ono što ste me savjetovali. Nije se vratio u prvobitni oblik, ali se može nositi. Hvala ;)

Vrh

PostPoslato: 26 Nov 2010, 11:19 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 12 Feb 2010, 20:42
мене убише у појам мајице кратких рукава. имам их многооооо. неке су обичне пијачарке, а неке су као популарни брендови.

наиме скоро па све мајице ми се временом скрате и рашире :angry4: и од мајице која ми је таман, добијем мајицу која ми је прекратка и преширока :(
ајд разумијем што се то деси са оним бијелим пијачарским мајицама, али имам и неколико оних као квалитетнијих што сам куповао по неким бутицима и продавницама, и иста прича :-?

Ето задњи примјер је Legend мајица кратких рукава коју сам добио за рођендан и исто се тако скратила и раширила.
Од свих мајица које имам једина која је остала нормална је најобичнија тамноплава Kappa мајица. Купљена је у меркатору. и сад сам скоро купио једну Fruit of the loom мајицу. јест да је нисам пуно носио и тек је 2 пута опрана(опрата?), али чини ми се да ће бити добра и да се неће скупити

Да није можда проблем у начину на који се перу мајице? све се перу у машини

Vrh

PostPoslato: 26 Nov 2010, 11:40 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 06 Dec 2006, 11:40
Loš kvalitet pamuka.
Majice su krojene u materijalu tako da se tkanje pamuka širi u širinu (pri tom skuplja po dužini). Pazim na takve majice kad ih širim na štriku, pokušavam da ih mokre ne rastežem, a ponekad ih onako mokre rukom pokušam istegnuti u dužinu.
Kao što rekoh, sve je stvar kvaliteta pamuka, imam jednu crnu Beneton (tu marku zaista rado kupujem) majicu dugih rukava (sumnjam da je original jer nije bila skupa) koju nosim već više godina. Ni pamuk, ni oblik, ni crna boja se nisu nimalo izmijenili. Čak se nisu stvorile ni one sitne gromuljice koje se inače stvaraju na pamučnim stvarima.

Vrh

PostPoslato: 26 Nov 2010, 14:19 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 25 Jan 2009, 00:45
A sta preporucujete za smanjivanje? Prao dzemper u mlakoj vodi, i izgleda da sam dodao previse omeksivaca i kad se osusio rastegao se i u duzinu i sirinu. (tako mi i treba kad se pravim da znam prati i hocu da postedim mamu i sestru)

Da ga samo pustim malo kroz vrelu vodu, ili?

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 21 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]