banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 26 Jun 2025, 21:59

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 24 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2  Sledeća
Autoru Poruka
PostPoslato: 20 Apr 2010, 06:47 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 17 Feb 2002, 01:00
Poz,

ovako stoje stvari - mislio sam da napravim kamene staze u dvoristu/vrtu. E sad, zaima me koja mi je najjeftinija opcija. Mislio sam da se stavim kamenje, ali nikakvo "brendirano" nego obicno ruzno dosadno kamenje. :) E sad zanima me gdje mogu naci to dosadno kamenje (dakle mora da bude ipak nekog veceg promjera, a ne kamencici)? Evo nekoliko primjera/opcija koje sam imao na pameti:

Slika

Slika

Slika

Slika

Vrh

PostPoslato: 20 Apr 2010, 08:47 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 26 Mar 2006, 23:59
prva i zadnja staza mi se svidjaju.
Jel dolaze u obzir rezane cigle?
Velikog kamenja ima na Saracici mozda, jer videla sam neki bager da kopa gore neko brdo, izgleda kao kamenolom. :)
Ima kamenja na Kozari, def, ali kako to dovuci? :D

Vrh

PostPoslato: 20 Apr 2010, 09:11 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 13 Okt 2008, 12:59
Vidio sam negdje jednom hrpu ovog crvenog kamena ispred neke kuce, neko prodaje, ali sad se ne mogu sjetiti gdje. Radio sam jednu plocu sa njim, i dobar je za raditi jer se moze cijepati ako je previse debeo, da dobijes dva ili da ga doradis malo, nekako se "lista". Kad je mokar ima lijepu boju ali s vremenom izblijedi od sunca i isprlja se.
Bilo je kupiti lomljenog benkovackog kamena iza Ideal ili Tane pumpe, na onoj strani na kojoj je FIS. Ima jedna kuca tamo sa fasadom od tog kamena i na njoj je bila reklama za benkovacki kamen. Mozes tamo pogledati, imali su raznih debljina i velicina. Taj bi bio ok.
Moras paziti ako budes negdje kopao ili na slican nacin nabavljao - nije ni svaki kamen dovoljno kvalitetan. Neki se jako brzo raspadne. Izgleda lijep, cvrst, bas kakav trazis, ali malo jace ga udaris a on u 100 komada ode. Cak i kad stoji na hrpi malo duze a nista mu ne radis raspadne se.
Imas kamenolom Drenovaca kod Kozarca, i jos jedan u Ljubacevu, raspitaj se. U Drenovaci je bio 12KM kubik kad sam ja kupovao prije par godina (+prevoz), a za te pare se ne isplati kopati, samo ako ti odgovara takav kamen. Neko u Sipovu reze sedru pa prodaje, onakvu kao sto je ne pekari Klas u Mejdanu, preko puta Maxija. Samo trazis neki nepravilan oblik, a ne onako "skockano".
Pazi da ne uzmes neki previse grbav, poslije je jako tesko hodati po njemu, izvrcu se noge.

Vrh

PostPoslato: 20 Apr 2010, 10:14 
staze su super.. i meni se svidjaju i rado bih napravila takvu isred kuce u Nv.. bitno je da se radio o plocastom kamenju koje je kao takvo tesko naci, bolje su ove ploce koje se vjestacki prave, razbiju ili sjeku u neobavezne oblike... prva mi djeluje kao mermerne vjestacke ploce, koje su kad padne kisa klizave.. zadnja staza mi je bas po mom..

Vrh

PostPoslato: 20 Apr 2010, 10:18 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

blaf77 je napisao:
Bilo je kupiti lomljenog benkovackog kamena iza Ideal ili Tane pumpe, na onoj strani na kojoj je FIS. Ima jedna kuca tamo sa fasadom od tog kamena i na njoj je bila reklama za benkovacki kamen. Mozes tamo pogledati, imali su raznih debljina i velicina.

Taman sam ovo mislila napisati. :)

Ma odi ti kod nekog kamenorezca, pa nakupi onih vecih neispoliranih komada. :D

Vrh

PostPoslato: 20 Apr 2010, 10:33 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

E hvala ljudi na komentarima. Najveci je problem sto sam ja kao burek u svemiru kad je to u pitnaju, tako da ne znam ni gdje da gledam. Zvao sam dvije tri firme koje sam uspio iskopati na netu i svima su cijene previsoke. Svi su nudili nekakve talijanske drz' ne daj folove, a to mi ne treba. Najradije bih neki ruznjikavi, obicni dosadni kamen. hehe sto zbog finansija sto zbog izgleda.

ako moze neki telefonski broj ljudi koji to rade bilo bi odlicno, moze i na pp. hvala ljudi jos jednom.

e da, gdje ima tih kamenorezaca?? :oops: :)

Vrh

PostPoslato: 20 Apr 2010, 10:38 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 04 Mar 2008, 20:03
A jesi razmišljao da sam pronađeš kamen, pošto kažeš treba ti obični, dosadni, ne znam koliko imaš vremena i uslova ali u Vrbanji (reka) ima povelikog kamena, oblog i sasvim običnog, koji bi se mogao lepo posložiti. Moj komšija je to već radio pa znam po njemu, jeste da treba mnogo da se izvuće potrebni kamen ali na kraju predobro izgleda.

Vrh

PostPoslato: 20 Apr 2010, 10:56 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

E, ja sam prvo bila napisala to za kamenje iz vode, ali sa telefona sam pisala, pa mi nije otisao post. :?
Gore na Vrbasu, pre Karanovca, imas onaj plitki deo, pun kamenja. Kad je nivo vode nizak, tu bude skoro sve suvo.
Ne znam sad jel ti malo to kamenje, jel klizavo, jel se isplati, ali provozaj se i tamo pa vidi.
Od velikih kamenorezaca imas u Trnu neki Mermer, Kondic na izlazu iz Laktasa, Oroz na putu Laktasi-Srbac i Oroz na putu Topola-Gradiska. Mislim da sam vidjala par kamenorezckih radnji na putu za Prnjavor.

Vrh

PostPoslato: 20 Apr 2010, 10:58 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Kamenje iz reke je klizavo u reci pošto je obraslo sa koječim ali kada se to lepo opere i očetka onda nema problema :D

Vrh

PostPoslato: 20 Apr 2010, 11:00 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 03 Maj 2008, 10:50
Najkvalitetniji kamen ces naci na bosanskim piramidama :D

U Trnu imas tipa koji uvozi kamen iz Kine, ne smije biti skupo, a pogledaj i u kineskim shopovima :D

The hell where youth and laughter go.

Vrh

PostPoslato: 21 Apr 2010, 13:54 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 06 Dec 2006, 11:40
Utopija je napisao:
Poz,

ovako stoje stvari - mislio sam da napravim kamene staze u dvoristu/vrtu. E sad, zaima me koja mi je najjeftinija opcija. Mislio sam da se stavim kamenje, ali nikakvo "brendirano" nego obicno ruzno dosadno kamenje. :) E sad zanima me gdje mogu naci to dosadno kamenje (dakle mora da bude ipak nekog veceg promjera, a ne kamencici)? Evo nekoliko primjera/opcija koje sam imao na pameti:

Mislim da pločasto kamenje nije dobro, jer donji dio mora biti utvrđen u zemlji da ga ne bi žile "izbacivale" i da ne bi vremenom štrčalo neravnomjerno iz zemlje. Naravno sa gornje strane (gazište) mora biti ravno. Obično je tako pogodno kamenje najlakše naći u prirodi (nepravilan oblik) i fazonirano (ugrubo izravnato) sa gornje strane.

Vrh

PostPoslato: 21 Apr 2010, 14:24 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Apr 2009, 11:18
predprosle godine uradio ulaz u garazu na ovaj fazon....jako ljepo izgleda al moras naci dobar kamen da ti ne puca...... :cat:

Vrh

PostPoslato: 21 Apr 2010, 16:08 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

pa gdje si ti nasao :)

hvala svima na priejdlozima

btw danas mi pade na pamet da uradim stazu od cigala

Slika

bas mi lijepo izgleda hehe, eto jos mi recite gdje mogu naci jeftino opeku? sad sam zvao nekog covjeka iz halo oglasa i on prodaje 23x12x6 ciglu za 1 KM komad? jeftinije pretpostavljam da nema :oops: :)

Vrh

PostPoslato: 21 Apr 2010, 19:07 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Nemoj samo novu ciglu da bi kupio, samo stara dolazi u obzir. Moja tetka ogradila neki mali cvijetnjak novom ciglom, i vec za godinu dana sva se raspala. Stara je izdrzljivija.

Vrh

PostPoslato: 21 Apr 2010, 19:08 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

O.60 KM komad u OBI, ja skoro uzimala, nisam dalje ni tražila nije mi mnogo trebalo...
A to je istina za novu da puca. Bilo bi dobro kada bi našao onu šupljikavu, bila bi još interesantnija za stazu, rupice možeš peskom sitnim popuniti :D

Vrh

PostPoslato: 21 Apr 2010, 19:34 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

kako to mislite novu staru, ja sam mislio na onu punu. nicole hvala za info, definitivno je jeftinije :)

Vrh

PostPoslato: 21 Apr 2010, 21:17 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Stara i nova izgledaju u principu isto. To je ta na koju mislis-puna. Nova je loseg kvaliteta, brzo se raspadne kad se nakvasi vani. Koristena "stara" od neke srusene kuce, je puno kvalitetnije radjena nego ova sto sad kupis novu u nekoj gradji.
0.59 je bio komad one fasadne silikatne (bijele - ukrasne) u gradji, ova obicna crvena bi onda morala biti jeftinija. U svakom slucaju u Obiju je sve skuplje, da znas.

Vrh

PostPoslato: 22 Apr 2010, 15:13 
Stara kuka
Stara kuka

Pridružio se: 09 Feb 2008, 17:40
Utopija je napisao:

Baš ti to htjedoh predložiti, mada ipak mislim da je ljepše kamenje... :)

Vrh

PostPoslato: 23 Apr 2010, 07:10 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 06 Dec 2006, 11:40
Utopija je napisao:

hvala svima na priejdlozima

Slika

bas mi lijepo izgleda hehe, eto jos mi recite gdje mogu naci jeftino opeku? sad sam zvao nekog covjeka iz halo oglasa i on prodaje 23x12x6 ciglu za 1 KM komad? jeftinije pretpostavljam da nema :oops: :)

Evo ti na ovom sajtu slike kako napraviti stazu od granitnih kockica, s tim da umjesto kockica mogu da se koriste cigle. Princip izrade je isti. Može biti kružno slaganje, a može i proizvoljno.
(inače ove granitne kocke me uvijek asociraju na Balkansku ulicu u BG) :D

http://www.kolibica.com/uredenje-dvoris ... staze.html

Vrh

PostPoslato: 23 Apr 2010, 08:30 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Apr 2009, 11:18
Utopija je napisao:

donio mi jedan prijatelj sa Braca...onaj njihov dobri :cat:

Vrh