Evo jedna tema u kojoj cemo iz svojih iskustava pomoci drugima da ne naprave iste greske. Ovde ne mislim na to da neko kupi dvd plejer od 40 KM i ocekuje da ce isti raditi 3 godine savrseno, vec o uredjajima koji za svoju cijenu nisu niposto ispunili ocekivanja.
Toliko sam ruzno iskustvo imao i jos uvijek ga prozivljavam, da moram upozoriti druge.
Radi se o usisivacu marke Dexel, jacine 1400 w, prikazan je na slici.

Iako sam odgovarao zensku stranu zirija od kupovine istog, tvrdoglavost i lijep izgled uredjana su prevagnuli na stranu nesretne sprave od 170 KM. Zlikovac je vidjen u Tempu ovih dana po cijeni od 140. Vjerujte, 10 KM je za njega previse.
Usisna snaga ravna nuli, jedino sto moze usisati su parketi i plocice. Bilo kakav tepih je za njega nemoguca misija. Kada se ukljuci na najjace, jedva da uspije podignuti komadice papira sa tepiha ukoliko ga bas jako ne pritisnes na podlogu.
Kabl za struju se automatski povlaci unutar uredjaja, to se pokvarilo u roku od pola godine pa sada moras vuci kabl za njim jer je takvog dizajna da nemas gdje da ga omotas.
Crijevo je kriminalno, stalno se uvrce i gusi usisivac, tako da u toku jednog usisavanja morate barem 5-6 puta da okrecete cijev za pun krug oko crijeva i oslobodite protok vazduha.
Cijev se jos uvijek drzi, teleskopski zglob se nije pokvario (jos), ali su spoj crijeva i cjevi takodje ocajni, pa se moze ocekivati jedno do dva otpadanja cijevi i ponovnog namjestanja u toku usisavanja.
Najnehumaniji dio bi bio magacin za vodu. Necete vjerovati, ali to je tako lose dizajnirano da ga je nemoguce ocistiti! Stalno ostaju na dnu sitni komadici kamenja i tvrde prasine, to se jedva ispere, a godnji zid je dupli (ne znam koji genije se tog sjetio), pa se u tu duplikaturu uvuku dlake i ostala prljavstina i nemoguce je to ocistiti bez 20 minuta dovijanja raznim cetkicama, krpama i ko zna cime.
Zakljucak bi bio da je ovo pravio neki teski sadist, jer usisivac nema bas ni jedne kvalitete osim finog izgleda i prilicno malih dimenzija, na njegovu i moju zalost, usisivaci nisu ukras, jer bi to bila jedina uloga u kojoj bi bio uspjesan.