banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 07 Maj 2025, 19:47

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 20 Posta ] 
Autoru Poruka
PostPoslato: 28 Dec 2009, 14:33 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

Pridružio se: 28 Jun 2009, 22:46
Ne radi mi bojler. Pogledam prvo dovod struje ok. Reko krepo grijac. Skinem bojler, odvrnem dno...izbacim jedno deset kila kamenca :angry4: uzmem instrumentom za omazu pogledam da li grijac ima otpor kad ono ima... pa reko nie crko. Spojim ga dvije sekunde direkt na struju... radi, grije.
E sad. Elektronika u bojleru je ovakva. Ide struja iz zida dolazi do nekog releja. Odatle ide do onog prekidaca na bojleru sto pomocu njega moze da se stela dal da grije na 1 2 ili 3. I odatle ide struja do grijaca. + imaju dva senzora temperature koja su ugurana u cijev pored grijaca... jedan vodi do releja a drugi do prekidaca za jacinu 123.

E sad instrumentom pogledam da li pusta struju od mjesta gdje se dovodi do zica gdje se trebaju spojiti na grijac i ne pusta stuju. Dakle il je krepo relej il je krepo porekidac. Grijac ima da se kupi po radnjama ali cisto sumljam da ima negdje da se kupi relej. A novi bojler mi se ne kupuje.

Sta da se radi. Da li se moze bojler spojiti direktno na struju... pretpostavljam da moze, ali da bi moro strogo da pazim vrijeme ukljucivanja i iskljucivanja, pa da ga ne drzim nikad upaljenim dalje od sat vremena...ili ? Sta da se radi. Help.

Vrh

PostPoslato: 28 Dec 2009, 14:38 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

Eh da... ako bi jedino rjesenje bilo da ga direktno spojim na struju preko prekidaca da li bi mi neko mogo izracunati vrijeme koje bi trebao da ga dzim upaljenim da mi se zagrije voda a da nista ne eksplodira :D:D:D

BOjler je marke energoinvest

50 litara 600kPa i 2000 wati. 220v naravno ;)

Vrh

PostPoslato: 28 Dec 2009, 14:40 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 06 Dec 2006, 11:40
apokaptus je napisao:
Sta da se radi. Da li se moze bojler spojiti direktno na struju... pretpostavljam da moze, ali da bi moro strogo da pazim vrijeme ukljucivanja i iskljucivanja, pa da ga ne drzim nikad upaljenim dalje od sat vremena...ili ? Sta da se radi. Help.

Pozovi električara jbt nećeš valjda to da uradiš, da spojiš direktno u struju?!
Napravićeš tako neki belaj, ne igraj se.

Vrh

PostPoslato: 28 Dec 2009, 16:54 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

Kazem ti nije direktno u struju nego preko prekidaca koji stoji na zidu

Vrh

PostPoslato: 28 Dec 2009, 22:02 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 29 Mar 2005, 18:06
Sta je vama ljudi ovih dana? Prvo onaj hoce da zapali auto a sada i ovaj bi pravio cirkus. Ostavi se svojih genijalnih ideja i potrazi bilo koga elektricara, nece te kostati vise od 30 maraka ukupno.

Vrh

PostPoslato: 29 Dec 2009, 01:08 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

Nema se 30 maraka.

Spojio diretno. Upalim sat vremena pratim svako malo jel voda vrela kad je postala izgasim, okupam se. sve 5

Vrh

PostPoslato: 29 Dec 2009, 01:12 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 10 Sep 2004, 11:42
uf, svaka cast na hrabrosti. volim i ja biti kreativna i dosta toga uraditi sama, ali na drugim poljima. struje se uzasno plasim i to uvek prepustam strucnjaku. nije za igrati se. 30km mozes ustedeti na drugim stvarima.

Vrh

PostPoslato: 29 Dec 2009, 01:21 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 06 Feb 2008, 22:10
Samo se ti zezaj tako i javi se kad ti stigne račun za struju. :lol: Tako je i moj tata "samo nešto sređivao", pa sad imamo potrošnju za dvije porodice. Blento... :violent1: :lol: Zovi majstora, i ne zezaj se.

Vrh

PostPoslato: 29 Dec 2009, 01:31 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Nov 2009, 17:16
ne bi trebalo da pravi visoke racune, u sustini ako termostat radi kako treba, racuni bi trebali biti manji, jer samo dogrije - održava temperaturu... ono sto bi trebao preventivno pregledati jeste onaj sigurnosni T ventil na bojleru sto paru izbaci kada bojler prokuva...

i da jos da te napomenem moj prijatelj je isto to napravio prije 5 godina, al' ventil nije radio... epilog: kada je bojler eksplodirao odvalilo mu pola zida i plocu (monta)probilo :D

Vrh

PostPoslato: 29 Dec 2009, 08:03 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

budjav_lebac je napisao:
i da jos da te napomenem moj prijatelj je isto to napravio prije 5 godina, al' ventil nije radio... epilog: kada je bojler eksplodirao odvalilo mu pola zida i plocu (monta)probilo :D

Čula sam i ja za ove slučajeve, zato ne bih probala kad su bojleri i struja u pitanju.

Uvijek možeš naći nekog poznanika električara, pa neće ti zacijeniti neku cifru koju nećeš moći platiti a riješio si problem.

Vrh

PostPoslato: 29 Dec 2009, 10:25 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 05 Jul 2005, 15:44
kupi novi bojler,najjeftinije je vjeruj....meni je jesenas eksplodirao bojler koji je star tek par god,stradao od kamenca a i pola mog kupatila :(

Vrh

PostPoslato: 29 Dec 2009, 12:31 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 13 Okt 2008, 12:59
Mom komsiji na drugom spratu prokuhao bojler, a nije mu radio sigurnosni ventil. Izbila vrela voda nekako na treci i cetvrti sprat negdje. Kakva poplava - voda isla gore. Sjebao 3-4 stana.

P.S. U bojleru nema nikakvih releja, imas termostat/potenciometar, sondu i grijac.

Vrh

PostPoslato: 29 Dec 2009, 13:30 
Veteran
Veteran

Pridružio se: 23 Jan 2002, 01:00
Ja mislim da se isplati rizikovati kurslus, poplava i 'najboljem' slucaju zivot za 200 KM, koliko kosta novi.

Vrh

PostPoslato: 29 Dec 2009, 13:36 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Apr 2009, 11:18
apokaptus je napisao:
Nema se 30 maraka.

Spojio diretno. Upalim sat vremena pratim svako malo jel voda vrela kad je postala izgasim, okupam se. sve 5

sve do jednom ce se kupati al to jednom kad bude bice i zadnje :cat:

Vrh

PostPoslato: 29 Dec 2009, 16:51 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

Ma da termostat ne radi... gledo sam nema nigdje da se kupi novi.

A sigurnosni ventil san nov stavio za svaki slucaj :lol:

Vrh

PostPoslato: 29 Dec 2009, 18:47 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Ako moze termostat iz malog Koncar bojlera (a sto ne bi mogao, ista je funkcija a vjarovatno i prikljucak) dacu ti ja, imam dva za baciti ali nisam htio bacati jer znam da je ispravno pa kontam zatrebace nekom. Ako ti se da vaditi vidi koliko je duga zica od potenciometra do pocetka sonde (a i ja cu izmjeriti ovu sto imam), pa ako je dovoljno duga za veliki bojler onda ce odgovarati.

Vrh

PostPoslato: 30 Dec 2009, 00:41 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

Danas pricam sa komsijom...i pitam ga slucajno da nema pokvaren bojler kakav treba mi jedan dio kaze on koji dio reko termostat...kaze on moj ti bojler bez termostata radi evo vec 5 godina samo treba biti oprezan sa paljenjem gasenjem.

@Blaf... ja u Banjaluku dolazim tek nakon 10og januara i ko zna kad se vracam kuci, ali ako to imas viska svakako bi mi dobro doslo. Rad sam platiti par piva za uzvrat 8)

Vrh

PostPoslato: 30 Dec 2009, 01:14 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 20 Jan 2009, 13:46
A rad si platiti par piva a nemas 20-30 KM za elektricara........... :lol: :lol:
Sta alkohol cini od ljudi

Vrh

PostPoslato: 30 Dec 2009, 08:38 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Shabban je napisao:
A rad si platiti par piva a nemas 20-30 KM za elektricara........... :lol: :lol:
Sta alkohol cini od ljudi

:lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
Čovjek još nije zvao električara? ccc

Vrh

PostPoslato: 30 Dec 2009, 10:44 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

apokaptus je napisao:
@Blaf... ja u Banjaluku dolazim tek nakon 10og januara i ko zna kad se vracam kuci, ali ako to imas viska svakako bi mi dobro doslo. Rad sam platiti par piva za uzvrat 8)

Ma nisam nista trazio zauzvrat, ali necu odbiti pivo :) . Mislio sam da si u BL. Treba vidjeti koliko je duga zica od sonde termostata jer nisam siguran da ova iz malog moze doci na ispravno mjesto u velikom bojleru, pa bi opet previse grijao mozda. Na ovoj mojoj ima oko 42 cm. Ako je dignes previse visoko rano ce gasiti grijac, a ako je ostavis nisko kasno (topla voda ide na vrh bojlera). Ustvari i to ces malo termostatom regulisati i nema problema.

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 20 Posta ] 

Sva vremena su u UTC [ DST ]