Frenki je napisao:
drzavne ustanove iako zaposljavaju 30% vise ljudi nego sto bi trebale, guzve su za izluditi, ...
Frenki, to je tako nazalost. Prosto da se covek zapita kako su ti redovi po svetu manji, kako su njihovi radnici ekspresniji u obavljanju svog posla, kako vam vracaju do zadnje parice kusur..i tako bismo mogli u nedogled.
Covek se zapita kako oni mogu a mi ne mozemo? Odgovor je delimicno jednostavan, njihovi sluzbenici snose posledice svog ponasanja, a kod nas ne.
Znaci, cim se klijent pozali na tvoje ponasanje, sef ti pribelezi, i plata je manja a zavisno od velicine ispada moguce i druge posledice. Oduvek se zna da novcana stimulacija u obavljanju nekog posla igra znacajnu ulogu. A kod nas..svi sluzbenici ce stati u odbranu napadnutog..neradnika. Cak ce diretor nemocno slegnuti ramenima i reci sve sam pokusao "Ona/on, ne mogu im nista!"
Talija, najzesca je stvar nedefinisani broj broj dokumenata potrebnih da bismo nesto zavrsili. Istina, pise za licnu kartu treba..pa spisak, kad to sve skupis i dodjes na salter ispostavi se da treba jos samo jedan papir koji iz nekog razloga nije bio na onom spisku. A jos mi teze pada, kad mi to sluzbenik saopsti sa onim samozadovoljnim osmehom kojim kao da mi kaze glupaco jedna. S druge strane, kao svi dokumenti i svi mi smo u kompjuteru kako bi narod rekao, i zasto onda da idem van mesta svog prebivalista po taj dodatni papir!?
Cicak, pa vecina tih sluzbenika i jeste dosla na to mesto po liniji nepotizma. I preko toga bi covek presao, ali uz jedno civilizovano ponasanje tog sluzbenika prema nama. Kod nas penzioneri cekaju cca 6 i vise sati da bi stigli kod svog lekara opste prakse!? Nebrojeno puta sam imala to iskustvo cekajuci roditeljima recepte za lekove. Penzioneri se po hodnicima guse jer nemaju dovoljno vazduha, klima nema a stolica je beznacajan broj. Toalet naravno zakljucan. No coment.