banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 24 Jun 2025, 19:18

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 41 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2, 3  Sledeća
Autoru Poruka
 Tema posta: Kolege sa posla
PostPoslato: 08 Mar 2009, 19:54 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 29 Mar 2005, 18:06
Kakvo vam je najblizem radno okruzenje, da li na posao ide sa mucninom u stomaku ili sa smjeskom na kraju usana? Pitanje se ne odnosi na tezinu i komplikovanost posla kojeg obavljate, vec samo na ljude sa kojima trosite dobar dio svog zivota...

Pricu ne morate ograniciti na sadasnji posao, pozeljna su i ranija iskustva kao i eventualne zelje.

P.S. Da, znam. Sutra je ponedeljak :D

Vrh

Tema posta: Re: Kolege sa posla
PostPoslato: 08 Mar 2009, 20:39 
Administrator
Korisnikov avatar

Pridružio se: 15 Nov 2002, 13:51
U suštini nemam zamjerki,neke kolege su mi draže,prema nekima sam ravnodušan.Nema neko da me nervira toliko da bih poželio da ne odem na posao.

Vrh

PostPoslato: 08 Mar 2009, 21:14 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Ponekad se desi da imam posla sa ljudima koji jednostavno zive za to da nekome smjeste. Ne znam iz kojih razloga, da li zele pred pred pretpostavljenim biti veci, da li zele prikriti svoje greske/neznanje, sta li vec ili se radi o bolesti. Po pravilu im nakon unapredjenja, od neprijatelja broj 1 postanete omiljen predmet za ulizavanje. E to je bolesno :D

Ali uglavnom je ekipa u redu...

Vrh

PostPoslato: 08 Mar 2009, 21:33 
slabo ih vidjam... 8) 8) 8)

Vrh

PostPoslato: 08 Mar 2009, 21:40 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Necu nista reci... Bivsi moj komsija :D

Vrh

PostPoslato: 08 Mar 2009, 21:42 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 03 Maj 2008, 10:50
Sve OK, hvala na pitanju. :D

Ja sam jedini stranac u mojoj firmi, ali super se slažem sa svima, sve su ljudi na mjestu, nema problematičnih, nema nijednog VITTE :D (salim se ja VITTO :))

The hell where youth and laughter go.

Vrh

PostPoslato: 08 Mar 2009, 22:01 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Ako neko pokusa da vam smjesti, polomite mu noge na temu timskog rada. Nema tog pretpostavljenog koji je u stanju bilo sta reci protiv timskog rada. Jos ako vi pokrenete temu, odnosno, 'uocite' problem...
U samoodbrani, jasno. :evil:

To funkcionise prema ekipi na istom ili visem nivou. Za one podredjene imate siroki spektar mogucnosti koje ne preporucujem. Dovoljan je jedan razgovor, otvorenost je ono sto ih najvise plasi.

A da se nesuglasice preduprijede treba odrzati dobar nivo zabave na poslu. To je cak najlakse od svega.

Vrh

PostPoslato: 09 Mar 2009, 07:11 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 25 Jun 2006, 15:21
Hristov je napisao:
Sve OK, hvala na pitanju. :D

Ja sam jedini stranac u mojoj firmi, ali super se slažem sa svima, sve su ljudi na mjestu, nema problematičnih, nema nijednog VITTE :D (salim se ja VITTO :))

...Korisnik trenutno nije prisutan...poslije zvucnog signla ostavite poruku.

На высокий берег на крутой.

Vrh

PostPoslato: 09 Mar 2009, 07:26 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 06 Feb 2008, 12:22
The_new_Statesman je napisao:
Ako neko pokusa da vam smjesti, polomite mu noge na temu timskog rada. Nema tog pretpostavljenog koji je u stanju bilo sta reci protiv timskog rada. Jos ako vi pokrenete temu, odnosno, 'uocite' problem...
U samoodbrani, jasno. :evil:

To funkcionise prema ekipi na istom ili visem nivou. Za one podredjene imate siroki spektar mogucnosti koje ne preporucujem. Dovoljan je jedan razgovor, otvorenost je ono sto ih najvise plasi.

A da se nesuglasice preduprijede treba odrzati dobar nivo zabave na poslu. To je cak najlakse od svega.

Kod mene vise i znam ko je kakav,tu sam vec 10 godina,imas njih par sto se lizu sefu i njih drzis na oku i znas kako ih trebas distancirati...a to sa timskim radom jeste tacno ali bate ako sef ima ljubimca mozes ti raditi i uocavati sta ti volja djaba ti!!!!Sve u svemu na ovom poslu mi je ok(da se vidjeti iz prilozenog koliko sam ovdje :lol: )ali na poslu prije ovog sam na kraju popizdio i nakautirao sefa...izbio me iz sina i nisam,u tom trenutku,imao drugo rijesenje nego medju rogove i ajd zdrao :cat:

Vrh

PostPoslato: 09 Mar 2009, 20:44 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

U velikim firmama i sefovi imaju sefove, a u malim im je luksuz da imaju nekog ljubimca :D

Timski rad je kao tema uvijek aktuelan i dovoljno sirok da u svakoj prilici nesto mozes upotrijebiti protiv doticne osobe. Cista propaganda jer se klin kolcem izbija :D

Vrh

PostPoslato: 09 Mar 2009, 20:56 
tacno me strah ukljuciti se u temu... mislim da necete ostati zivi od mojih postova... stvarno ima divnih ljudi i drago mi je sto mi je moj posao omogucio da ih upoznam... ali ima i takvih podlaca koje ja nisam mogla ni zamisliti da postoje u mojoj okolini... timski rad ne postoji sa takvim ljudima, jednostavno ukoliko vam se poslovi preplicu nastojace da vas sto vise gurnu kako bi oni pokupili kajmak na kraju... ako dodje do greske svi se sklanjaju i jos su u stanju da izmisle svasta samo da operu ruke od svega... strasno..

Vrh

PostPoslato: 09 Mar 2009, 21:16 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Timski rad u ovom slucaju ne podrazumijeva neki banalan zajednicki rad na nekom zadatku vec oruzje u bobri protiv pojedinih napasti.

To opet ne znaci da sada nesto timski trebate raditi sa njim, neeeeeeee....
Vec ga jednostavno trebate ubijati u mozak teorijom timskog rada. A nje, bogu hvala, ima u tomovima :D

Greske... Ako se desi da vas optuze za neku gresku (nebitno cijom krivicom je nastala), pravilan odgovor nije pravdanje, vec cvrst stav da je ta greska odlicna sansa za poboljsanje.
I naravno, napast posluzis pitanjem: Kolega, sigurno mi, kao prilicno upuceni/obrazovani/sta vec, Vasim savjetom mozete pomoci da u buducnosti izbjegnemo ili smanjimo ovakve greske.
Molim Vas, imate li neku ideju koja bi pomogla ovoj firmi?

Kada ga tako par puta natjerate (po mogucnosti pred vise kolega/pretpostavljenih) da korisno lupa glavom i crveni se, sigurno nece vise dolaziti u iskusnje da podmece nogu. Bar ne vama.

Ovo je bilo na brzinu :D

Vrh

PostPoslato: 09 Mar 2009, 21:48 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Mislim da je najbolje rijesenje da sef kao najveci autoritet sam postavi jedan kodeks normi koje bi trebalo da se drze u timskom radu. Npr. svi treba da se u svom razmisljaju orijentisu ka nalazenju rijesenja a ne prebacivanju krivice itd.. Na taj nacin ce svako ko pomisli ili pozeli da djeluje protivno tom kodeksu osjecati stid znajuci da cini prekrsaj ili slicno. Mislim da treba da se stvori jedna atmosfera gdje se zna sta jeste i sta nije prihvatljivo.
Jedna tipicna situacija je gdje neko nadje neku gresku (npr. spedicije kod racunanja vrijednost robe, uvoz, itd...): neko ce pola dana traziti krivca a neko ce odmah traziti rijesenje problema. Ako trazenje krivca nema druge svrhe osim da svoj licni obraz operemo ili da nekoga omalovazimo, onda se takvo ponasanje treba zigosati kao neprihvatljivo. Na kraju krajeva, ako timu necije ponasanje ne odgovara, zar nije najbolje otici kod sefa i razgovarati sa njime?

Vrh

PostPoslato: 09 Mar 2009, 21:55 
pa ja govorim iz licnog iskustva... radili smo svi na projektu... desila se greska, fakticki nicija i svacija... ja sam prva bila da se iznadje rjesenje... cak sam i rekla evo ja preuzimam krivicu ali da ne gubimo vrijeme na tome ko je kad i sta, hajde da se udruzimo i pokusamo to rijesiti da se ispravi... ali ne, optuzbe i medjusobne svadje su trajale danima i tako se gubilo vrijeme na gluposti... nakon nekog vremena ipak se prislo rjesavanju problema..

Vrh

PostPoslato: 09 Mar 2009, 22:04 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Dobro ako se to cesce ponavlja onda mora neki autoritet da se umijesa i postavi pravila igre, ovako ce svi poludjeti prije ili kasnije. Mada vjerujem da tu kljucnu ulogu igra mentalitet, stepen kulture i zrelost drustva (ta neka ukorijenjenost i prihvacenost normi). Kao sto rekoh, kod mene je trazenje krivca i prebacivanje krivice tabu, mislim da to mnogo zavisi i od toga koliko se osjeca taj neki timski duh. U Japanu recimo ljudi firmu gledaju kao familiju, tako se i firma odnosi prema njima, sve zajedno preduzimaju, itd... Sjetih se jos, kod mene vlada potpuno odsustvo straha da ce neki radnik nesto ukrasti. Svako ima kljuc od firme i moze doci kad pozeli, cak su neki vikendom pravili kao neke "partije", ali kradje nije bilo.

Vrh

PostPoslato: 09 Mar 2009, 22:27 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 13 Okt 2008, 12:59
Necu se nadovezivati na vasu pricu vec cu spomenuti svoju.
Ja sam zbog kolega sa posla dao otkaz iako sam imao "posao iz snova". Sjajno radno mjesto, plata jos bolja, sluzbenih putovanja..., kad pogleda neko sa strane - milina. Ali kolegice na poslu - zmije, azdaje. Nekako sam se nasao u sukobu, izmedju dvije vatre, a nisam htio ni u jednu ni u drugu ekipu. Osjecao sam se kao da idem na najtezi ispit svako jutro kad ustanem na posao. I jedan dan mi sinulo - :cat: jebes ovo, nema te plate za koju bi ovo trpio. Nek ga rade oni kojima je toliko stalo do njihovog radnog mjesta da su spremni na to sto rade jedni drugima, ja idem dalje. I nedugo nakon otkaza uleti mi jos laksi/ljepsi posao. Neupuceni me sazalijevali, kao nije trebao davati otkaz, steta, a meni svanulo.

Vrh

PostPoslato: 09 Mar 2009, 22:33 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Sve je to lijepo Hristov, ali mnogi firmu ne dozivljavaju kao mjesto gdje provedu ogroooman dio svog zivota, vec nesto sto se eto mora ''otaljati''. Iz te frustracije (a i jos nekih, proilazi taj los odnos prema kolegama).

Majlili je dobro opisala posljedice takvog ponasanja. Rezultat prebicavanja krivice i svadjanja je bilo cisto gubljenje vremena. Sto ce reci novca.

@BLAF77, zbog takvih zmija (muskih i zenskih) meni su sada ovde sve amateri. Tako da imas pravo. I od najgoreg ima nesto pozitivno :D :D

Vrh

PostPoslato: 09 Mar 2009, 22:35 
moj prvi posta sadrzavao je i pricu o zenama zmijama nq poslu ali posto sam kontala da cete me pogresno shvatiti da ja kao zena to spominjem, odustala sam. hvala ti blaf. kod mene na poslu je leglo \mija... zene su cudo... iako sam zena , ono sto mrzim je hrpa napucanih glupaca sto se po citav dan lickaju, komentarisu druge, sta ko kako, rat... trac... smicalice... strano...

Vrh

PostPoslato: 09 Mar 2009, 22:51 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 13 Okt 2008, 12:59
A kako je tek dobar osjecaj kad te boli ... (neka stvar) za posao jer znas da si ionako tu na odredjeno, na zamjeni, pa recimo zbog tudjeg zabusavanja dopustis da prodju svi rokovi da nesto uradis, pa kad mog sefa izriba njegov sef sto to nije gotovo, pa mene sef pozove da vidi "dje ba ono zapelo", a ja fino kazem - e zato sto mi nisu dali sta sam 100 puta trazio. Ih kao onda krivci stvore za sat ono za sta su te 15 dana zavlacili. Kako je osveta slatka, juooj.

Vrh

PostPoslato: 10 Mar 2009, 07:26 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 06 Feb 2008, 12:22
majlili je napisao:
moj prvi posta sadrzavao je i pricu o zenama zmijama nq poslu ali posto sam kontala da cete me pogresno shvatiti da ja kao zena to spominjem, odustala sam. hvala ti blaf. kod mene na poslu je leglo \mija... zene su cudo... iako sam zena , ono sto mrzim je hrpa napucanih glupaca sto se po citav dan lickaju, komentarisu druge, sta ko kako, rat... trac... smicalice... strano...

E nek sam ovo cuo od zene da kaze :cat:

Majlili vjeruj ti meni da ima i muskih zmijuga i to otrovnih toliko da kad te pogleda vidis mu onu gorcinu iz ociju....

BLAFF to je najpametnije sto si uradio,tako sam i ja ko ih handri nasao sam bolji posao nego sto sam imao.....sto kaze TnS ovi su ovdje amateri za razliku od onih sto sam prije radio........poslije takvog iskustva samo mozes biti jaci i odlucniji a svremenom postanes imun na te budale :cat:

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 41 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2, 3  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]