nadrealac je napisao:
BSE je napisao:
i jos dodatak : koliko god vam smetale odluke roditelja imajte na umu da ce tako i vase dijete misliti o vama, iako cete biti u pravu (kao sto su najvjerovatnije i vasi roditelji u pravu)
Mozda i zato sto vecina nas projicira isto ponasanje koje su nasi roditelji imali prema nama na svoju djecu...
Malo je onih koji se iz toga istrgnu jer nam je to usadjeno kao i odgoj u kicmenu mozdinu... nemamo referense..
hvala svima na odgovorima.
pa tesko je , da. problem je sto cemo uvijek biti njihova djeca, i oni ce nas tretirati ko nerazvijene 4-ogodisnjake, cak i kad budemo mnogo, mnogo stariji. Roditelji cesto, u nedostatku vlastitih sadrzaja i kvalitete zivota ili svog braka i odnosa, to nastoje nadoknaditi preko djece pa se fiksiraju na njih i zabadaju nos u sve i svasta.. od toga kako jedes i spavas, pa do toga s kim izlazis. mislim, neki su pogresno shvatili.. meni roditelji ne naredjuju sta da radim, vec 'prijateljski savjetuju', a toga je vec toliko bilo da na nos izlazi. u stvari, mislim da svi trebamo prestati slusati njihove upute onog momenta kad postanu losije od nasih, pa time izgube na autoritetu. kako procijeniti da su losije od nasih? jednostavno, zdravim razumom.
i da, treba im otici, i NAPRAVITI SCENU. ja kad vise nisam imala nikakvog drugog izbora, i kad su kljukanja zaprijetila da mi uniste psihicko zdravlje i moj mir i personalni integritet, iskreirala sam scenu. sad su mnogo bolji. nekad jedino scena radi.
@ ajlin: nemoj posudjivati, niti ti posudjuj ikom = Sekspir je ovo rekao u jednom svom djelu, prije 400 godina.