banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 27 Jun 2025, 03:11

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 63 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2, 3, 4  Sledeća
Autoru Poruka
PostPoslato: 26 Jul 2006, 15:22 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 04 Apr 2006, 16:58
U Republici Srpskoj 22% stanovništva živi u siromaštvu, a 30% je na rubu siromaštva, istaknuto je na današnjoj konferenciji predstavnika Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite RS u Banjaluci.

Ministar zdravlja i socijalne zaštite RS Ranko Škrbić izjavio je da je sa ciljem poboljšanja sektora za socijalnu zaštitu sačinjen dokument "Politika, organizacija i perspektive razvoja sistema socijalne zaštite u RS sa prioritetnim zadacima djelovanja" i radna verzija novog zakona o socijalnoj zaštiti.

Formirana je i radna grupa sastavljena od stručnjaka iz centara za socijalni rad, ustanova za socijalnu i dječju zaštitu čiji je cilj izrada analize stanja i davanje prijedloga za rješavanje akutnih problema u oblasti socijalne i dječje zaštite.

Prema riječima Škrbića, u rješavanju akutnih socijalnih problema potrebno je maksimalno koristiti postojeće kapacitete lokalnih zajednica, te ojačati centre za socijalni rad kao osnovne institucije koje se bave socijalnom zaštitom na nivou lokalnih zajednica.

Kao pozitivan primjer načina rada Centra za socijalni rad, Škrbić je naveo centre u Banjaluci, Trebinju i Prijedoru.

Pomoćnik ministra za socijalnu zaštitu Ljubo Lepir naglasio je potrebu za formiranjem regionalnih radnih grupa sastavljenih od predstavnika susjednih centara za socijalni rad i jačanjem neposrednog učešća nevladinog sektora u sistemu socijalne zaštite.

On je istakao da je potrebno posebnu pažnju posvetiti analizi procesa siromašenja, starenja i marginalizacije stanovništva kao tri dominantna procesa koji direktno utiču na ulazak pojedinaca ili grupa stanovništva u stanje socijalnih potreba.

Ja bi reko vise...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 29 Avg 2006, 21:32 
Urednik
Urednik

Pridružio se: 26 Jun 2003, 21:50
Ma nek se narod riješio Yugoslavije pa nek ide sve u beep beep.

:roll:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 01 Sep 2006, 08:44 
Veteran
Veteran

Pridružio se: 03 Jan 2002, 01:00
Nedavno sam čitao da bi jednoj četveročlanoj porodici trebalo oko 3000KM mjesečnog prihoda da ne bi oskudijevali. Potrošačka korpa je nešto što se smatra apsolutnim minimumom, to nije znak da neko dobro živi već da mu ne nedostaje nešto u hrani što mu je potrebno.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 01 Sep 2006, 10:28 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 13 Jun 2004, 00:25
blue je napisao:
Nedavno sam čitao da bi jednoj četveročlanoj porodici trebalo oko 3000KM mjesečnog prihoda da ne bi oskudijevali. Potrošačka korpa je nešto što se smatra apsolutnim minimumom, to nije znak da neko dobro živi već da mu ne nedostaje nešto u hrani što mu je potrebno.

Koliko?!??!?
Mozda ako u tu korpu strpaju Chardonay i Merlot i slicna sr@nja... Pa moji nemaju mozda ni hiljadu i po zajedno, a mogu reci da mi nista ne fali... Dobro, ni ja nista ne trazim ali ipak.... C c c 3 milje... Ma daaajjj....

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 01 Sep 2006, 13:30 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 03 Okt 2004, 19:06
blue je napisao:

Ja sam skoro sigurna da ne potrošim 1000 km mjesečno! Ovo nije normalna procjena.... :-?

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 01 Sep 2006, 16:24 
Pripravnik
Pripravnik

Pridružio se: 31 Mar 2005, 11:07
3000 minimum za normalan zivot cetvoroclane porodice...e sad ako vama nije normalno da popijete neko bolje pice, da idete u pozoriste, da imate non stop raznog voca na stolu , da vozite auto, da odlazite na godisnji to je vash problem.. 8)

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 01 Sep 2006, 16:48 
Pripravnik
Pripravnik

pa onda tehnicka roba, racunari, kamere, televizori, a da ne govorimo koliko je odjeca skupa...ja stvarno ne mogu da nosim pijachne stvari jer mi se ne svidjaju i nekvalitetne su....ne znam ko vam dade racunar posto ste skromni ko da ste izashli iz 19og vijeka 8)

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 01 Sep 2006, 17:40 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 13 Jun 2004, 00:25
blue je napisao:

Ratniche, procitaj ovo. Znachim samo osnovne stvari... Ne'a sanse da osnovne stvari za 4-clanu porodicu kostaju 3000 mjesecno...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 01 Sep 2006, 17:49 
Pripravnik
Pripravnik

to da....ja sam mislio na normalan zivot.. :wink:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 02 Sep 2006, 09:51 
Veteran
Veteran

Pridružio se: 03 Jan 2002, 01:00
Pa dobro, mozda nisam bio jasan. 3 hiljadarke nisu za potrosacku korpu, potrosacka korpa kosta nekih 500KM. Rekoh da je potrosacka korpa samo znak da covjek ima hrane, i valjda da pokriva rezije. Ako zeli nesto vise, odmor, kompjuter, auto... onda mu treba i vise novca. Tih 3000KM su neka procjena koliko novca treba za takav zivot cetveroclane porodice.

Kod nas je dosta cest slucaj da ljudi sebe smatraju imucnima iako to nisu. Po meni, dobrostojeca osoba ima svoj stan ili kucu, i ne kupuje stvari kao sto su kompjuter, televizor, ves masina, mobilni telefon i sl. na kredit.
Banjaluka je puna podstanara, ljudi zaduzenih na sve strane, koji misle da su imucni jer imaju dobar mobilni, ili televizor ili neki komad odjece. I oni u anketama tvrde kako nisu siromasni, iako jesu.

3000KM, minimalno, plus da covjek vec ima rijeseno stambeno pitanje, pa da bude srednja klasa.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 02 Sep 2006, 17:19 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pa kod nas i nema nešto puno imućnih ljudi.... :roll: Na prste se može nabrojat...
Citiraj:
Banjaluka je puna podstanara, ljudi zaduzenih na sve strane, koji misle da su imucni jer imaju dobar mobilni, ili televizor ili neki komad odjece. I oni u anketama tvrde kako nisu siromasni, iako jesu.

Tačno tačno tačno!

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 03 Sep 2006, 22:19 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 08 Maj 2003, 09:31
Potpisujem.. iako pretpostavljam da mnogi i ne žele priznati da su siromašni. Naizgled bogatuni, u suštini propast. Nekoga je i sramota vjerovatno.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 03 Sep 2006, 23:10 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Sramota ih je sviju.... Kod nas ti vlada vjerovanje da će te ljudi prozreti ako budeš priznao da si siromašan... Cure rade za 300 km i čim dobiju platu sve to spiskaju za 1 dan u Miss 60-ju samo da bi djelovale da imaju para... Mizerija i bijeda vlada ovdje kod nas... Ljudi se zamaraju glupim stvarima... :roll: :roll: :roll: :roll: :roll: :roll: Treba živjeti u skladu sa svojim mogućnostima.... A naše su veoma male...Slika

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 04 Sep 2006, 09:15 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 10 Jun 2006, 18:43
Meni se stalno čini da je kod nas procentualno puno imućnih ljudi. Ponoviću ono što svi govore, da su grad i kafići uvijek puni ljudi ,koji niti su na fakultetu niti na poslu. Naveče su klubovi puni, voze se skupa auta... e sad, možda se varam, pa su to oni što glume da su bogati. :roll:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 04 Sep 2006, 10:23 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Koja skupa auta? Ne znam šta je tebi skupo.... Voze se većinom auta srednje klase i to je ljudima plafon.. Npr. Golf 5, a to ne znači da onnije uzet na kredit... :roll:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 04 Sep 2006, 10:29 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 17 Sep 2004, 17:56
Kod nas je sve laz, maska, pretvaranje, gluma, "uzimanje" tudjih zivota, zavist, ljubomora, budalestina, glupost ....i tako mogu do sutra.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 04 Sep 2006, 12:12 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 09 Avg 2001, 01:00
Citiraj:
Npr. Golf 5, a to ne znači da onnije uzet na kredit...

35000 maraka .. na kredit od 7 godina (cini mi se da je to najveci rok otplate koji je moguc pri kupovini auta) .. rata izadje preko 400 KM. Nije to bas ni tako mala para .. Neko ko se upusti u takav kredit mora imati stalan posao i zagarantovanu dovoljno veliku zaradu da 7 godina otplacuje taj kredit.

Glupost je reci da nema u nasoj drzavi nema ljudi koji imaju velike pare. Ima ih, ali oni cine neznatan dio stanovnistva. Ne znam kako vama, ali meni, u ovoj situaciji, neko ko sebi moze priustiti nov automobil od ~40 000 KM, pa cak i na kredit, spada u relativno dobrostojecu porodicu.

Citiraj:
Treba živjeti u skladu sa svojim mogućnostima.... A naše su veoma male...

Tacno, ali to ne znaci da se treba odricati svih 'zadovoljstava'. Ako nekome uzitak predstavlja da potrosi 300 KM za odjecu, neka on to i uradi. Niko nije toliki idiot da potrosi sav novac iz kuce na odjecu, a da poslije toga nema sta da jede .. u to me niko ne moze ubjediti.

Citiraj:
Ako zeli nesto vise, odmor, kompjuter, auto...

Ovo su sve normalne stvari u zivotu i logicno je da ih svako zeli za svoju porodicu. U normalnim uslovima, svaka porodica bi trebala moci priustiti barem jednu, ako ne i sve od navedenih stvari. Nazalost, situacija nije takva .. ali nije ni tako katastrofalna.

Citiraj:
Kod nas je sve laz, maska, pretvaranje, gluma, "uzimanje" tudjih zivota, zavist, ljubomora, budalestina, glupost ....i tako mogu do sutra

Istina. Ima po BL pretvaranja i vise nego sto bi trebalo biti, ali je i cinjenica da ljudi sa vecom kolicinom para ima. Ako neko moze konstantno iz mjeseca u mjesec, vikend za vikendom izvaljivati po 100-200 KM za vece .. govoriti da on nema para je apsurdno. Druga stvar je sto ih on rasipa na gluposti ..

Citiraj:
Nekoga je i sramota vjerovatno.

Da je bilo koga od njih sramota, oni to ne bi radili.

Citiraj:
uzet na kredit...

Ne znam sta je toliko strasno oko kredita? Da li je sramota otplacivati kredit? Sasvim je normalno da neka porodica, pogotovo u nasim uslovima, za neku vecu investiciju podigne kredit (Kupovina auta/stana/isl). Svi jedu govna, isli bi u Evropu .. pogledajte malo tu Evropu, da li vi stvarno mislite da svi oni trce da izvale 100 ili 200 hiljada maraka za auto iako ih imaju u kesu. Trce klinac .. Istina, kod njih su krediti mnogo povoljniji, ali Boze moj ..

Pravo da vam kazem, gore mi je ovo kukanje .. sirotinja smo, sirotinja smo .. Nije situacija bajna, ali nije ni tolika katastrofa. Prije par mjeseci sam procitao jedan flyer o siromastvu. Na njemu je pisalo par interesantnih stavki ..

1) Ako imas sopstveni krov nad glavom, bogatiji si od 70% ljudi na svijetu

2) Ako imas racunar u kuci, bogatiji si od 80% ljudi na svijetu

Bilo ih jos jos barem 30-40, ali ih ja na zalost nisam zapamtio .. Pokusacu ga ponovo pronaci pa napisati jos neke od njih ..

Life is a very, very serious thing. I think we should all wear black and not talk to each other at all, that way we can learn more about ourselves. Also, we should cry more. That way we wash our eyes, so we can see better. Seeing is believing. I believe we should stop smiling; it gets on other, normal people’s nerves. Maybe we should sleep all the time, but not dream; dreams are so last week. Otherwise, I am cool.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 04 Sep 2006, 12:26 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 11 Feb 2003, 15:42
Nedavno sam gledao neku emisju na TV o predizbornim lazima i sranjima. Kao, da se do sada ispunjavalo ono sta je obecavano, izvoz bi pokrivao uvoz, prosjecna plata bi bila 2000-3000 dolara itd, itd...
Medjutim to naravno nije slucaj, pa je prosjecna zarada, koliko, oko 500KM?
Ali to da je za normalan zivot potrebno daleko vise od toga, slazem se sa ratnikim u potpunosti. Da djetetu kupis igracku bez toga da cekas platu, da vozis solidan auto bez razmisljanja hoces li moci platiti ratu, da ides na more 15 dana, skijanje 7 dana, da nosis solidnu garderobu, neke dobre vodonepropusne cizme...da placas sve racune redovno i da ne plivas nikome nikakvu lovu, da staroj i starom das od plate po 100-200 KM, da uplacujes kvalitetno osiguranje... da kupis stan od dovoljno kvadrata...
:drinking:
Mogao bih nabrajati do prekosutra sta swe covijek treba, sto i nije neki luksuz.
3000 KM je optimalana cifra da cetvoroclana porodica ima sve sto jednoj normalnoj porodici treba.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 04 Sep 2006, 12:37 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

V@nja je napisao:
Citiraj:
Ako zeli nesto vise, odmor, kompjuter, auto...

Ovo su sve normalne stvari u zivotu i logicno je da ih svako zeli za svoju porodicu. U normalnim uslovima, svaka porodica bi trebala moci priustiti barem jednu, ako ne i sve od navedenih stvari. Nazalost, situacija nije takva .. ali nije ni tako katastrofalna.

Potpisujem!!! Tužno je što pola ljudi ne može da si priušti kvalitetan odmor... :(
V@nja je napisao:
Citiraj:
uzet na kredit...

Ne znam sta je toliko strasno oko kredita? Da li je sramota otplacivati kredit? Sasvim je normalno da neka porodica, pogotovo u nasim uslovima, za neku vecu investiciju podigne kredit (Kupovina auta/stana/isl). Svi jedu govna, isli bi u Evropu .. pogledajte malo tu Evropu, da li vi stvarno mislite da svi oni trce da izvale 100 ili 200 hiljada maraka za auto iako ih imaju u kesu. Trce klinac .. Istina, kod njih su krediti mnogo povoljniji, ali Boze moj ..

Nije sramota otplaćivati kredit... Al me nervira kurčenje (oprostite na izrazu) ljudi koji bukvalno žive na kredit, cijelu platu da ju na raznorazne kredite, a hvale se autom, stanom itd. Eto, i moj momak je dobio svoj auto na kredit, al se ne kurči jer zna da ga još nije otplatio... Kod nas je takav mentalitet... Vole se ljudi hvaliti... :roll:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 04 Sep 2006, 12:45 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 17 Sep 2004, 17:56
Citiraj:
Istina. Ima po BL pretvaranja i vise nego sto bi trebalo biti, ali je i cinjenica da ljudi sa vecom kolicinom para ima. Ako neko moze konstantno iz mjeseca u mjesec, vikend za vikendom izvaljivati po 100-200 KM za vece .. govoriti da on nema para je apsurdno. Druga stvar je sto ih on rasipa na gluposti ..

Sto se mene tiche, mozhe i onaj ko nema da izvaljuje 100-200 KM mjesecno...(kao cigo.."i da imam - odakle mi"). Cinjenica je da ima ljudi koji kupuju ono sto ne mogu u biti priustiti. Znaci kupice krpicu, cipele, naocale....a onda ce da zica od staraca za izlazak ili kafu. Molim te.... Niko ne govori da ljudi koji imaju - nemaju. Ali toliko se mazhu ochi da je to strashno... Budi ono sto jesi - svidjelo se to nekom ili ne.

Gadi mi se gluma.....A pogledaj u sta se grad pretvorio. Bitan je mobilni, kljuc od auta, markirana majica ili cipele....imao ili ne....to je pod "moranje"... fuj.

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 63 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2, 3, 4  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]