Philby je napisao:
Каква је ситуација сад са фирмама/мајсторима, имате ли некога за препоручити?
Такође, каква су искуства са столаријом у боји дрвета? Колико сам видио на свим је нека фолија, колико је то дуготрајно?
Дрвену лако прелакирам и буде као нова, може ли се и фолија замијенити у случају оштећења или је се она поставља само у процесу производње профила.
Sto se tice stolarije u boji drveta, moze se reci da je zahvalno rjesenje iz jednog prostog razloga, a to je da se na njemu ne vidi nikakva prljavstina, tako da si operisan od brisanja proila s vana po pola godine

Mozes da pribjegnes tome, da vani ostavis dekor drveta, a unutra da ostane bijel profil. U odnosu na bijeli profil, prozor sa dekorom drveta te kosta 15do20posto skuplje. Ne vise od toga.
Ja ti mogu barem dati par info oko vekinog profila, a to je da je profil u dekoru drveta (kao i antracit i drugi dekori) foliran profil u samom procesu proizvodnje profila u samoj fabrici. Veka na postojanost folije daje 10godina garancije, e sad sta ce biti nakon tih 10g recimo sa antracit folijom sam Bog zna (ovo govorim zato sto su ljeta sve toplija i toplija, a crna boja pije vise sunca nego neka svjetlija nijansa). Svakako ti je dugorocno najzahvalnije rjesenje bijeli profil, jedino sto bijeli profil ne trpi neciscenje po pola godine.
Dovoljno ti je da pogledas presjek profila, i sam ces da vidis da je profil u osnovi bijeli, a s vana navucena samo folija. Ovo je naravno slucaj ako je samo vani hrast, a unutra bijela boja. Ako ides na obostrani hrast, ista je prica, samo je osnova smedja, a folija nanesena s obe strane. Na zamjenu folije zaboravi, sitna ostecenja u slucaju transporta i montaze se pokrpe s markerom u toj boji i to je to.
U slucaju neke stare gradnje, dovoljno ti je da odradis njihov petokomorni profil sa dvoslojnim staklom, niskoemisiono staklo, argon punjenje.
Sta god radio, moras na vise stvari da obratis paznju, pa da na kraju izvazes. Nije svaka jeftinija ponuda, u sustini jeftinija. Mjesto niskoemisionog punjenog argonom dobijes float staklo, balkonce ti postave na klocove umjesto na nastavke za estrih (ako je nova gradnja u pitanju) i eto razlike u cijeni.
U sustini, pogledas sam profil koji biras. Odma na njemu vidis kakvo ide ojacanje, i koje debljine. Recimo kod Veke u stoku ide ojacanje u obliku kocke, dok kod Rehau i Salamandera mislim da dobijes cirilicno P. Potom obratis malo paznje na debljinu stijenki komora, dzaba ti 7 komora na nekim znj profilima, ako su stijenke unutra tanke. Isto tako vidis kakav ide dihtung, da li je fabricki uvucen u profil, pa se prilikom varenja na cosku zbio i postao krut, ili je naknadno uvucen pa je trajno elastican i mozes ga zamijeniti nakon n godina. Naravno, gledas kakav je okov u pitanju, i kojim staklom je prozor ostakljen. I pazi sad jedne cake, recimo da odaberes veku, oba ponudjaca ti ponude petokomorni profil, istu boju, isti okov, isto staklo, razliku mogu da naprave i na samom stoku. Mjesto standardnog stoka, stave ti jedan malo uzi stok, i jos ako na to dodje roletna kasnije, hvatas se za glavu posto automat dodje tik uz krilo, pa krilo ne mozes da otvoris kako treba ako je prozor dvokrilni.
I na sve to, vidis ko ti to moze uraditi, a da se na istoga mozes osloniti u narednih barem nekoliko godina. U slucaju da treba nesto da se posteluje, ili servisira.
Ako ti treba preporuka, salji PP, da ovde ne reklamiram nikoga. I