Steta da ova tema stoji ovako, ne iskoristena.
Ima li medju forumasima ljudi koji se interesuju za horologiju? Ima li neko da vec ima neku lepu i interesantnu kolekciju satova pa da podjeli iskustva?
U poslednjih par godina sam se bas zaljubio u ovu oblast, poceo da pratim razlicite portale, blogere, vlogere itd.
Da li ima neko iskustva s kupovinom na
https://www.chrono24.com/, vodecem svetskom portalu za satove? Jednom prilikom sam pokusao kupovinu sata iz Svicarske i odustao. Troskovi slanja, transakcijska provizija kao i porez na uvoz su bili skoro kao i sat.
Poceo sam da pratim i jednog momka (
https://www.youtube.com/c/STRAHINJADJORIC) iz Srbije koji ima trenutno najveci portal za satove na Balkanu. Pratim ga i na INSTA (sat_na_ruci). Stvarno ima odlicne price (nije da ga reklamiram). Koga interesuju satovi, preporucujem ga.
Tu je i watchtime portal, stvarno je odlican. Pretplata na njihov newsletter je odlicna, stvarno super tekstova imaju. Takodje i INSTA profil watchanalytics, stvarno su vrhunski.
Uvjek sam satove posmatrao nekako bezlicno ali zadnjih par godina, fasciniran sam s raznikoliscu u mehanizmima, modelima, proizvodjacima i njihovoj istoriji.
Jedno od prvih pravila koje sam naucio a vazi medju poznavaocima satova je kupovina satova modnih brendova. To je veliki no no. Kvalitet tih satova je ravan nuli i u stvari samo placate za ime modnog brenda.
Razlike u klasifikacijama brendova i razlike izmedju low,mid ili entry level modela. Sta su highl evel modeli. Sta je sveto trojstvo satova itd.
Najvise sam fasciniran razlikama izmedju automatik i quartz modela. Licno posjedujem samo jedan automatik model ali nisam previse odusevljen (Longines Hydroconquest ref L37824969). Iritira me cinjenica da ako ih ne nosite 2,3 dana oni staju pa moras sve iz pocetka da podesavas. To je pogotovo iritantno i zahtjevno kod modela koji imaju vise parametara za podesavanje (vreme, datum, mjesec, sedmica, dan, itd). Zato sam i kupio kutiju za navijanje sata. Ujedno mi sluzi i za cuvanje svih satova te mi vise ne leze u ladicama i po stolovima. Preporucujem ovakve kutije. Ima ih bas povoljno naci na piku.
Jedna od novijih akvizicija u moju kolekciju je i Casio G-shock Mudmaster (GGB100 serija).
Vrhunski sat i u ovih par mjeseci koliko ga imam, samo rijeci hvale za njega. U pitanju je model na bateriju. Nedavno su izbacili i novi model (GGB1000 serija), sve funkcije ostale iste ali su dodali solarno punjenje baterije ta nemate vise problem da ostanete bez baterije. Licno smatrao da samo zbog te funkcije nije opravdano poskupljenje od 100%.