wizzy_bl je napisao:
Vec ranije sam pisao na temu cijene stanova...pa ajde da malo osvjezimo temu...
Kako aktivno pratim cijene,neko vrijeme sam se tim i bavio,zadnje 2 godine vise ne,ali i dalje ostala navika da pratim desavanja na trzistu (a mozds i zato sto planiram investicuju,ali nikako doci na zelenu granu...da sto manje boli)...trend na trzistu je poskupljenje stanova.Zasto poskupljenje?Nemam pojma,mozda igra ulogu malo inflacija,ali ekonomska situacija kod kupaca nikako.Ocepilo se i sa izgradnjom novih objekata,iducih par godina ocekivati je hiljade novoizgradjenih kvadrata...tu je trend da ljudi iz okoline Banja Luke gravitiraju ka gradu..ali opet,prosjecna plata e cc 800km,a po ovim cijenama ti trabju 2-3 procjecne plate za kvadrat,sto je po menu previse.
Ako imate informacija o kupovnim/prodajnim cijenama(ove iz oglasa nisu previse relevantne)...da ste culi da je neko kupio/prodao,ne bi bilo lose da napisete ovdje...
Ono sto ja znam jeste da je kolega uzeo stan u Boriku,zgrada Titanik(nije zadnji srpat),onako polurenoviran za 1700km/m2.
Znam da moji kumovi prodaju stan u Djure Djakovica (nerenoviran) ,88m2,nije zadnji sprat,traze 130 000,ali ne mogu prodati vec godinu+ dana...dolazilo je x ljudi,svi nude nekih 1300km/m2 (sto mozemo uzeti kao neki iznos koju je strana traznje spremna izdvojiti)
Novogradnja otisla nekih +100km/m2 ...siri centar je 2100-2300 kk/m2...Budzak(kod interexa) ,Ars Studio 1600+pdv (1870km/m2) ...sto je vec smijesno...prva zgrada (narandzasta) je isla 1350+pdv ...ove kasnije 1500+pdv (pa koliko to spuste 100-150km) ...sad ovo...no commnet
Ajde novogradnju ne treba ni spominjati,malo se to kartelisalo i sada cijena idd gore...ali bolje da pisemo o staroj gradnji...sta ocekujete..daljni rasti,ili kontra trend?
Cijene su malo je reći baslasovne, znači da kupiš stan u širem centru (od 50m2) treba ti preko 100 000KM i to "živog" keša ,a ko to ima od "običnih" smrtnika?!Ako dižeš kredit, a moraš, koliko izađe sa kamatom?!Ko ima para kupuje stanove 100+ kvadrata.Znači opet običan narod u moderno(dužničko) robstvo.