banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 28 Jun 2025, 00:09

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 73 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3, 4  Sledeća
Autoru Poruka
PostPoslato: 07 Nov 2012, 20:01 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 06 Dec 2006, 11:40
Nakon npr smrti oca svako dijete i supruga umrlog imaju pravo na jednake dijelove. Nikakve veze nema prvorodjeni niti ima veca prava od "zadnjerodjenog".

Vrh

PostPoslato: 07 Nov 2012, 20:06 
Stara kuka
Stara kuka

Pridružio se: 17 Avg 2011, 13:21
hahahaha naravno da nema.....ono zensko,musko prvo ili zadnjerodjeno....nikakve veze nema......

samo je ostalo u obicajnom pravu da se obicno zenska djeca odricu u korist brace.....ali i to nestaje polako

zakon je vrlo jasno definisao nasledne redove i ko na cije mjesto dolazi u redu nasledjivanja...npr.preminuli otac je imao dvoje djece i suprugu.jedno od djece je umrlo prije oca...na mjesto tog preminulog potomka dolaze njegova djeca i dijele dio koji bi njihov roditelj nasledio od svog oca da je ziv.....nikakve diskriminacije nema ni po kom osnovu...pa cak ni prema djeci iz vanbracne zajednice i sl.

Vrh

PostPoslato: 07 Nov 2012, 20:59 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 13 Dec 2005, 09:37
The_new_Statesman je napisao:

Jel mi ti to muvas rodicu na PP??? :P

Sta su ti starija braca, odma ti pokvare semu :lol:

Ali, izvinite, što se vi brinete kakvi ste u očima drugih ljudi i šta se o vama misli i zna? Kao da je to važno? Važno je koliko čovjek ima od života i šta u životu načini od sebe, od svoje sredine i svoga potomstva.

Vrh

PostPoslato: 07 Nov 2012, 21:03 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 29 Mar 2005, 18:06
Stas kad je zeleno... :P

Vrh

PostPoslato: 26 Nov 2012, 03:02 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 21 Maj 2006, 19:12
Pa sta kaze praksa kako se zavrsavaju slucajevi vezano za nasljedjivanje starih porodicnih kuca gdje dolazi buljuk praunuka?

Sta moze da uradi osoba, ako je imovina prodata, a potom je kupljena od tog novca druga imovina na samo jedno nasljedno ime?

Vrh

PostPoslato: 26 Nov 2012, 09:48 
Stara kuka
Stara kuka

filozof sa vrbasa je napisao:
Pa sta kaze praksa kako se zavrsavaju slucajevi vezano za nasljedjivanje starih porodicnih kuca gdje dolazi buljuk praunuka?

Sta moze da uradi osoba, ako je imovina prodata, a potom je kupljena od tog novca druga imovina na samo jedno nasljedno ime?

praksa kaze dogovor naslednika,prodaja i podjela novca ili dugogodisnje parnicenje

za ovo drugo moras detaljnije napisati,kako je doslo do toga da je samo jedno lice nasledilo....tj da li mislis jedno lice sve nasledilo ,prodalo i kupilo imovinu ili vise lica nasledilo a potom nekim dogovorom koji je kasnije ignorisan kupili imovinu na samo jednog od naslednika.....
u svakom slucaju opet parnica....

Vrh

PostPoslato: 26 Nov 2012, 13:04 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Neke stare kuće i propadaju iz razloga što ima xxxy nasljednika, tako da se ne zna ni ko koliko ima u dijelu te kuće, a i da bi se povela ostavinska rasprava i pozvali svi dionici te raščivijalo ko šta koliko i td. treba vremena i živaca i novca.
Ako postoji testament ili ako se neko odrekao svog dijela u nečije ime, njegovi potomci nemaju pravo na taj dio, a i to treba provjeriti.

Vrh

PostPoslato: 26 Nov 2012, 13:20 
Stara kuka
Stara kuka

Da,to se zna strasno zakomplikovati,pogotovo ako i pored testamenta zahtijevaju takozvani nuzni dio...komplikovano do bola.....vecinom se okonca tako da sud nekretninu pretvori u novac,podijele ko braca gov.. i kud koji.....veci je problem utvrditi stvarne naslednike jer kod takvih nekretnina iskacu ko iz sesira,nakupi ih se mali milion

Vrh

PostPoslato: 26 Nov 2012, 13:25 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Da i to sam čula, ako se nekad neko odrekao svog dijela (što je nekad bio običaj da bi djeca primala dječiji nadoplatak - odrekao se zemlje na selu jer živi u gradu) da ima pravo tražiti nužni dio, koji je naravno manji od dijela koji bi ga inače sledovao da se nije odrekao.
Pogotovo je problem ako se imovina odavno nije dijelila, pa pola dionika živi npr. u inostranstvu, pa je neko i umro, pa treba vaditi umrlice da bi onda njegovi potomci naslijeđivali.... ogroman posao, a što je više dionika dio je naravno sve manji.

Vrh

PostPoslato: 26 Nov 2012, 13:26 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 06 Jun 2009, 18:40
nuznog dijela se ne mozes odreci

Vrh

PostPoslato: 26 Nov 2012, 13:31 
Stara kuka
Stara kuka

hvala kolegice...10

Vrh

PostPoslato: 26 Nov 2012, 13:39 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Ako onaj na koga se vodila imovina prodao i za taj novac samo jedan potomak kupio imovinu i to na svoje ime, sta ostali mogu da urade po tom pitanju?

Da li ti slucajevi zastarjevaju poslije odredjenog vremena? Naravno nikakvog dogovora nije bilo.

////////////

Tamo gdje je puno nasljednika koji se ne mogu dogovoriti, i ako se imovina sama od sebe srusi, da li se isplati sagraditi novo? Da li se ulozeno racuna?

Poslednji put menjao filozof sa vrbasa dana 26 Nov 2012, 13:45, izmenjena samo jedanput

Vrh

PostPoslato: 26 Nov 2012, 13:43 
Stara kuka
Stara kuka

jel ziv taj sto je prodao?
ako te dobro razumijem otac za ziva sebe prodao njivu,od para kupio kucu na sina a kceri pusiona?....recimo kao primjer

Vrh

PostPoslato: 26 Nov 2012, 13:46 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

da tako nekako

Vrh

PostPoslato: 26 Nov 2012, 13:50 
Stara kuka
Stara kuka

vrlo tesko....takve stvari i darodavni ugovori se mogu obarati jedinop dokazom da je onaj ko je poklonio ili tako potrosio pare bio u tom trenutku dalabu ili da je onaj koji trazi dio na neki nacin kao clan porodice ucestvovao u sticanju otudjenog dobra.....mislim,pricam ti nepravnim jezikom da me jednostavno i jasno razumijes

Vrh

PostPoslato: 26 Nov 2012, 14:01 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

znaci razbastinjavanje na fin nacin, hvala na odgovorima :-)

Vrh

PostPoslato: 26 Nov 2012, 14:04 
Stara kuka
Stara kuka

da,otprilike tako....mislim to ih je neko nasavjetovao da tako urade....a sad je vrlo tesko dokazivati kojim novcem je to kupljeno,kako,sta pa da se zahtijeva nuzni dio a i to moras dokazivati da imas pravo nato,da nemas uslova za zivot itd itd.....moja pretpostavka i prognoza....nema od toga nista....nazalost

Vrh

PostPoslato: 26 Nov 2012, 14:06 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 06 Jun 2009, 18:40
filozof sa vrbasa je napisao:

////////////

Tamo gdje je puno nasljednika koji se ne mogu dogovoriti, i ako se imovina sama od sebe srusi, da li se isplati sagraditi novo? Da li se ulozeno racuna?

mislis, srusi se kuca oko koje se svadjamo, pa, hajd da sagradimo novu oko koje cemo se dalje svadjati?

Vrh

PostPoslato: 26 Nov 2012, 14:10 
Stara kuka
Stara kuka

Da,moze se i to desiti,da se svadjaju sto godina oko jedne kuce pa se srusi ....ulozeno se racuna samo uz saglasnost ostalih koji imaju pravo na tu nekretninu i tu se dijeli srazmjerno ulozernom

Vrh

PostPoslato: 23 Okt 2013, 11:46 
Veteran
Veteran

Pridružio se: 30 Jun 2011, 14:14
Ovo je tema koja mi sada trenutno treba, nadam se da se ne ljutite sto je dizem iz prasine :)

Naime, treba mi savjet da li se se isplati ganjati sa ostavinskom raspravom vezano za nekoliko duluma zemlje, manju kucu itd. na razlicitim parcelama (na vise mijesta u selu)?

Ostavinska rasprava nije uradjena iza preminulih koji su imali cetvero djece od toga je jedno umrlo prije 30 i vise godina, ostali su umrli tokom tih 30 godina, ziva je samo jedna cerka i djeca dvoje preminulih tokom 30 godina, prvo preminula nije imala djece. Takodje zivi su i nerodjena braca i sestre (ujaka ili strica nisam siguran) jedine zive cerke, da li i oni polazu prava na imovinu preminulih roditelja?
Posto djeca gore pomenutih ne zive u BIH, neki nisu nikada ni bili u njoj, koliko puta oni trebaju biti pozivani na rociste a rociste odlagano zbog njihovog ne dolaska? A relano ne odazivaju se na isto, do sada je to bilo dva puta. Da li to moze ici u nedogled ili princip tri puta i zdravo smatra se da si se odrekao, lupam?

Jasno mi je da postoje, kako se ovde na temi rece ako se ne varam, nasljedni redovi. Da li se velicina nasljedstva odredjuje po principu reciprociteta, tj. ako ih ima 5 nasljednika imovina se dijeli na pet jednakih dijelova? Ili se varam?

Hvala na odgovoru.

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 73 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3, 4  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]