banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 22 Jul 2025, 21:12

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 83 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5  Sledeća
Autoru Poruka
PostPoslato: 24 Avg 2010, 15:45 
Administrator
Korisnikov avatar

Pridružio se: 15 Nov 2002, 13:51
skeva je napisao:
_zoka je napisao:
Do nekog sljedećeg rata......Pa ti onda smatraš da će država kao takva propasi,neće biti organizovane odbrane nego će neko dići ustanak i onda će skriveno oružije doći do izražaja...To ima veze sa mozgom samo u slučaju neke okupacije....

Svaka budala zna da ce propasti, posto nema nama zajednickog zivota sa ovakvim pretenzijama da jedni vladaju drugima i sl.... Naravno svi se nadamo da cemo se dogovoriti i bez uzaludnog sukoba naci pravo rjesenje...

Kad sam spomenuo raspad,nisam mislio na BH nego na sveukupni raspad,svih sistema odbrane i bezbjednosti.Nešto kao nakon kapitulacije Kraljevine Jugoslavije.Jedino u tom slučaju skriveno oružije može nečemu poslužiti jer će se morati nekako formirati neka vojska.....Dok god postoji bilo kakva organizovana država,makar u obliku opštine,autonomne regije,policije...to oružije nema svrhu.Napadnu muslimani i šta?Valjda ima policija RS koja treba da reaguje.Srpski korpus OS BiH?Neko?

Vrh

PostPoslato: 24 Avg 2010, 23:27 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 11 Dec 2007, 17:26
niste ni svjesni koliko je oruzja sakriveno u Bosni, i svi ga cuvaju za ono sto se kaze 'za svaki slucaj'. i to nije samo staro oruzje, vec ima tu od kalasnjikova, bombi i ko zna cega sve ne. znam bar 5-6 ljudi koji su naoruzani do do zuba. ljudi su naucili da ovdje uvijek moze da se zakuva, pa ono bar da im oruzje posluzi za prvu pomoc. al da sa njim nikad nemas mira, to je cinjenica.

Vrh

PostPoslato: 27 Avg 2010, 19:26 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 05 Feb 2010, 15:17
_zoka je napisao:
Kad sam spomenuo raspad,nisam mislio na BH nego na sveukupni raspad,svih sistema odbrane i bezbjednosti.Nešto kao nakon kapitulacije Kraljevine Jugoslavije.Jedino u tom slučaju skriveno oružije može nečemu poslužiti jer će se morati nekako formirati neka vojska.....Dok god postoji bilo kakva organizovana država,makar u obliku opštine,autonomne regije,policije...to oružije nema svrhu.Napadnu muslimani i šta?Valjda ima policija RS koja treba da reaguje.Srpski korpus OS BiH?Neko?

Mnogo ti imas tu pretpostavki, mnogo: "valjda", "neka vojska", "neko" i sl...

Znam za jedan ekstremisticki napad: stoji nasa vojska sa jedne strane poljane (velika poljana kao nekoliko stadiona spojenih), a sa druge strane otprilike isto toliko, pa mozda i vise, muslimana naoruzanih kojekakvih orudjima od grablji, vila do ponekog noza ili sjekire.
Nasi naravno naoruzani pristojno i cekaju, i molim te lijepo muslimani krenu u juris :roll: ... i naravno ovi nasi kad su vidjeli da je vrag odnio salu, okinu paljbu po njima i poprilican broj samo pokose...

Znaci, da su muslimani u tom slucaju imali stogod zakopanih pusaka i bombi, sukob sigurno ne bi isao toliko na njihovu stetu....

Vrh

PostPoslato: 31 Avg 2010, 10:38 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 06 Dec 2006, 11:40
boa je napisao:
...
tu dobijam podatak da od nas sestoro cetvoro posjeduju oruzje, tj. njihove porodice.
licno sam sokirana tim podatkom.
interesuju me vasi stavovi u vezi posjedovanja oruzija.
da li ga imate, gdje ga cuvate, da li cete nabaviti u buducnosti(ukoliko jos niste samostalni),koji su motivi posjedovanja oruzja, da li je prijavljeno?

Nisu problem oni koji imaju oružje sa oružanim listom, tj. koji plaćaju porez na oružje (ljubitelji oružja, lovci, strijelci), jer je to legalno, nego su problem oni koji nabavljaju oružje na crno zarad neke druge svrhe.
Porez se plaća jednom godišnje (info iz prve ruke). :)

Vrh

PostPoslato: 17 Okt 2010, 12:55 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 03 Okt 2010, 06:24
Citiraj:
Nisu problem oni koji imaju oružje sa oružanim listom, tj. koji plaćaju porez na oružje (ljubitelji oružja, lovci, strijelci), jer je to legalno, nego su problem oni koji nabavljaju oružje na crno zarad neke druge svrhe.

Na zalost kriminalci u klin drzava u plocu,zao mi je sto je ovoj temi posveceno tako malo ali izgleda da ne vidimo stvari kakve jesu nego kako nam to drugi kazu.

Vrh

PostPoslato: 18 Okt 2010, 08:27 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 12 Feb 2010, 20:42
мој отац има пиштољ, редовно плаћа порез, мада мислим да га није чистио ни дирао једно 5-6 година :)

знам доста људи који имају оружје, легално и на црно. а замислите шта би било оружја да СФОР није правио оне акције и радио претресе по кућама. па онај лик из прњавора би вјероватно и даље имао тенк у кући :lol:
значи буквално тоне и тоне оружја и муниције су уништене, али има тога још у штековима.

јебга доста народа има макар пиштољ у кући, за сваки случај. тешка су времена, а овај Балкан буре барута. никад се не зна...

е мене сад занима још нешто. какво је стање са дозволама за ношење оружја, уколико радите у некој фирми за обезбјеђивање(нпр. сектор секјурити, волф или било који други) ??
Када се неко запосли у таквој фирми претпостављам да пролази неку обуку и онда добије неки цертификат...
Како то иде? Да ли у тим фирмама сви имају дозволу за ношење или само одређени запосленици?

Vrh

PostPoslato: 18 Okt 2010, 08:31 
Smije se nositi, ali samo u toku radnog vremena.

I da, dobije se certifikat da kao znas baratati sa pistoljem, to se zavrsi za 6-7 dana...

Vrh

PostPoslato: 18 Okt 2010, 08:35 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

ок, хвала на одговору ;)

мене сад још нешто занима. видим доста људи има оружје у кући, у случају ако наиђу провалници или нешто слично.
мене занима какав је закон у тим ситуацијама?
у којим ситуацијама ја смијем да запуцам на нпр, провалника? само ако он први запуца на мене? гдје то уопште пише у закону?

Vrh

PostPoslato: 18 Okt 2010, 08:39 
Najbolje je da ga onesposobis, tj. ako on nije naoruzan u noge mu pripucati, onda ne bi trebao imati problema na sudu.

A ako je naoruzan zna se, spasavanje svoje imovine, porodice i zivota sebe i svojih ukucana je prioritet.

Bar vjerujem da je tako.

Vrh

PostPoslato: 18 Okt 2010, 09:34 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

Na zalost nije tako.ako nisi napadnut ne smijes ni u noge da pucas,ako je provalnik ne naoruzan a ti si pucao na njega ne gine ti zatvor i oduzimanje oruzja,koristiti oruzje smijes samo onda KADA TI JE ZIVOT UGROZEN.Ako provalnik ima pistolj koji je izvadio i uperio u tvom pravcu imas opravdan razlog da pucas/branis svoj zivot.Kasnije se na sudu odlucuje koliko je tvoj razlog bio opravdan,nista nije automatski.Po zakonu ces shvatiti da su kriminalci u svakom slucaju mnogo vise zasticeni nego obicni gradjani.
Takve zakone donose oni koji imaju svoje telohranitelje iz MUP=a i kucare ispred zgrade sa policijom,u slucaju da im neko krivo pogleda dijete dize se specijalna policija u roku od 5 minuta,ti kao i ostali gradjani RS imate pravo samo da butete zrtva i nista vise.

Vrh

PostPoslato: 18 Okt 2010, 09:38 
Citiraj:
ako je provalnik ne naoruzan a ti si pucao na njega ne gine ti zatvor

A sta onda uraditi boga ti de mi reci ako je gazda kuce neki mrso od 60 kila, a provalnik ljud'na od 100???

Treba se gazda jedan na jedan sa njim boriti ili sta, ne razumijem?

Vrh

PostPoslato: 18 Okt 2010, 09:52 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

Tensa,ja se slazem sa tobom ali nazalost po zakonu ne smijes koristiti vatreno ili hladno oruzje da bi se odbranio od ne naoruzanog protivnika pa makar to bio i provalnik kojeg si zatekao u stanu.Prije par godina covjek se probudio nesto posle 3 ujutru i primjetio provalnika koji mu prevrce stvari po spavacoj sobi.Iako fizicki mnogo manji covjek je skocio sa kreveta na provalnika i uspio ga oboriti nakon kratke borbe na pod,u medjuvremenu zana je uspjela pozvati policiju.Policajci su uhapsili provalnika a vlasnik kuce odogovara za nanosenje laksih tjelesnih povreda,nakon sto je sudinicu pitao sta je trebao on da uradi u tri ujutru sa provalnikom u svojoj kuci sudinica mu je mrtvo ladno odgovorila da je trebao da ga zadrzi do dolaska policije (vjerovatno da ga zamoli da sjedne i skuva mu kafu dok policija ne dodje)Isto tako ako odbijes napad od sebe od provalnika,narkomana ,kriminalca huligana mozes da ga drzis dok policija ne stigne ali ti nije dozvoljeno vezanje istog.Eto tako ti je po zakonu pa ti budi pametan sta i kako.

Vrh

PostPoslato: 18 Okt 2010, 09:55 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

а јеботе па они стварно нису нормални :angry1: :x

добро рече Врбас, ми обични грађани изгледа имамо само право да будемо жртве :(
бем ти такву државу

Vrh

PostPoslato: 18 Okt 2010, 10:00 
Za nevjerovati, ko ga j, ako uhvatim onda ga nalupati da ne moze stojati i ostaviti ga na ulici...

Citao sam da je u Swe jedan provalnik tuzio kucu u koju je provalio jer se valjda okliznuo ili sta vec i povrijedio...sad mi treba onaj smajli sto udara glavom u zid.

Vrh

PostPoslato: 18 Okt 2010, 10:28 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

Jeste ,desilo se u UK,provalnik je pokusao da udje kroz proz ali je prozor popustio i on je pao,kasnije je tuzio vlasnika kuce.

Vrh

PostPoslato: 18 Okt 2010, 14:05 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 07 Sep 2005, 20:36
Zato je u Americi privatno vlasnistvo svetinja - ako ti provali u kucu, ili ako ti udje u dvoriste - mozes mu presuditi ( tako sam bar nacuo ) .

Vrh

PostPoslato: 18 Okt 2010, 14:39 
Taman to htjedoh napisati LAoce, mada mislim da nije tako u svim Americkimk drzavama.

Vrh

PostPoslato: 18 Okt 2010, 14:52 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 22 Mar 2009, 21:43
Vrbas je napisao:
Tensa,ja se slazem sa tobom ali nazalost po zakonu ne smijes koristiti vatreno ili hladno oruzje da bi se odbranio od ne naoruzanog protivnika pa makar to bio i provalnik kojeg si zatekao u stanu.Prije par godina covjek se probudio nesto posle 3 ujutru i primjetio provalnika koji mu prevrce stvari po spavacoj sobi.Iako fizicki mnogo manji covjek je skocio sa kreveta na provalnika i uspio ga oboriti nakon kratke borbe na pod,u medjuvremenu zana je uspjela pozvati policiju.Policajci su uhapsili provalnika a vlasnik kuce odogovara za nanosenje laksih tjelesnih povreda,nakon sto je sudinicu pitao sta je trebao on da uradi u tri ujutru sa provalnikom u svojoj kuci sudinica mu je mrtvo ladno odgovorila da je trebao da ga zadrzi do dolaska policije (vjerovatno da ga zamoli da sjedne i skuva mu kafu dok policija ne dodje)Isto tako ako odbijes napad od sebe od provalnika,narkomana ,kriminalca huligana mozes da ga drzis dok policija ne stigne ali ti nije dozvoljeno vezanje istog.Eto tako ti je po zakonu pa ti budi pametan sta i kako.

ako su mu nakacili to zbog prekoracenja nuzne samoodbrane onda je imao jako jako loseg advokata,u takvim slucajevim se uzima da je bio u afektu te se moze progledati kroz prste,e sad ako je izmasakrirao provalnika,to je vec drugi par opanaka

Vrh

PostPoslato: 18 Okt 2010, 15:29 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Pridružio se: 19 Feb 2010, 17:13
Takođe, čak i da provalnik ili napadač krene bježati nemaš pravo da pucaš u njega, jer više nisi u opasnosti. Čitao sam da je čovjek pretukao neke dripce koji su mu napali ženu i dobio tri mjeseca.
Ali ipak sve to nam je omogućila demokratija.

Vrh

PostPoslato: 18 Okt 2010, 15:45 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Apr 2006, 19:03
laoce je napisao:
Zato je u Americi privatno vlasnistvo svetinja - ako ti provali u kucu, ili ako ti udje u dvoriste - mozes mu presuditi ( tako sam bar nacuo ) .

To se zove doktrina zamka(castle doctrine) i ne vazi u svim americkim drzavama. Fazon je u tome, da ako mozes, moras pobjeci umjesto nauditi napadacu. E sad je teorija da ako si u svojoj kuci(ili autu), da je to tvoj zamak i da nemas gdje dalje da bjezis i onda mozes da roknes napadaca ako hoces.

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 83 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]