banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 21 Jul 2025, 13:06

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 415 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 21  Sledeća
Autoru Poruka
PostPoslato: 14 Sep 2010, 14:09 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 09 Feb 2009, 12:30
Talija je napisao:
Svi pričaju o radijatorima i jedni isti nekome valjaju a drugima ne valjaju.
Ključan elemenat u kvalitetu grijanja je kvalitetna izolacija kuće kao i adekvatni prozori, čime se štedi toplotna energija.

Da, ali valjda se to podrazumijeva, tj. da svi znaju da je prvo izolacija bitna pa tek onda nacin grijanja...

Vrh

PostPoslato: 21 Dec 2010, 22:02 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 29 Jan 2006, 20:17
ima li neko da prodaje polovne norveske radijatore???

Vrh

PostPoslato: 05 Jan 2011, 22:26 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 13 Okt 2008, 12:59
Laki, jesi li se raspitivao za cijene novih kod nas mozda? Ja nadjoh ovo
http://www.norveskiradijatori.co.rs/nor ... icena.html
ali nisam siguran kako se krece dinar, ako sam dobro skontao onda je oko 54 dinara 1KM.

Vrh

PostPoslato: 05 Jan 2011, 23:20 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 20 Jan 2006, 11:47
ja ne kontam najbolje, jel to kao centralno grijanje na struju? mi trebamo uvesti centralno u kucu, vec su provucene cijevi za podno grijanje plus za radijatore..ali ne znamo kakvu pec da uzmemo, na struju, drva, loz ulje, pelete..jedino plin ne, strah me nekako :-?

Majka je naš početak i kraj

Vrh

PostPoslato: 05 Jan 2011, 23:55 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Ma ne, ovo ti je najjednostavnije receno radijator na struju. Nije ono sto tebi treba ako si vec postavila podno grijanje.
Reci mi koliko otprilike izadje kvadrat podnog grijanja, nemam pojma kako se krecu cijene. I nemoj mi sad reci da ne znas jer je tata to radio, taj odgovor ne prihvatam.

Vrh

PostPoslato: 06 Jan 2011, 11:19 
Administrator
Korisnikov avatar

Pridružio se: 15 Nov 2002, 13:51
breskvica je napisao:
j.ali ne znamo kakvu pec da uzmemo, na struju, drva, loz ulje, pelete..jedino plin ne, strah me nekako :-?

Plin je jednako siguran kao i svako drugo gorivo ako ne i sigurniji.Drva su tu najneurednije gorivo ali lož ulje će kao i benzin vremenom bivati sve skuplje.Ne znam kakav je pelet,čuo sam da se u EU smatra "ekološkim" gorivom i čak da se subvencira grijenje njime i izrada takvog sistema grijanja.Koliko je on dostupan kod nas?

Vrh

PostPoslato: 06 Jan 2011, 11:31 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Ima ga cak i u Centrumu kupiti, a pravi ga par firmi u BiH. Ima neka slovenacka firma u Srpcu, odlicno rade kako sam cuo. Uglavnom nije ga problem nabaviti, ali ne znam cijenu. Cuo sam da su na nekom sajmu gdje je bio izlozen na necijem standu posjetioci degustirali pelet jer su mislili da su grickalice izlozene "na izvol'te".

Vrh

PostPoslato: 06 Jan 2011, 11:42 
Administrator
Korisnikov avatar

I valja li?Može li se jesti?Ono 2u1.... :lol:

Vrh

PostPoslato: 06 Jan 2011, 12:09 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 29 Mar 2005, 18:06
Ma zajebo je cvarke :)

Salu na stranu, pelet nije nesto skuplji od drva na metar a... A kako je breskvica iz Austrije (ako se ne varam) i cesto je u BL (ako se ne varam) njoj bi dobro dosla fleksibilnost koju nudi pelet. To isto moze postici i sa loz uljem, strujom i plinom. Dovoljno je da na sistem nadograni upravljacku jedinicu koju moze kontrolisati putem GSM mreze (najjeftinije) ili putem interneta (zahtijeva stalan prikljucak te samim tim nesto skuplje zbog pretplate). Mislim da se upravljacke jedinice mogu naci za vec od oko 400 evra, ali nisam siguran...

Vrh

PostPoslato: 06 Jan 2011, 14:26 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Ima i za nekih 400KM ako sam dobro preracunao - sinoc sam vidio na web stranici od ovih radijatora, ne da mi se sad opet traziti.

Vrh

PostPoslato: 06 Jan 2011, 15:38 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 07 Sep 2005, 20:36
Sta je pelet?

Vrh

PostPoslato: 06 Jan 2011, 15:41 
Administrator
Korisnikov avatar

Nekome ogrjev,nekome grickalica....
Slika
Vjerovatno neki otpad nastao prilikom obrade drveta,pa presovan radi bolje iskoristivosti.Slično briketima.

Vrh

PostPoslato: 06 Jan 2011, 15:55 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 29 Mar 2005, 18:06
Nije samo otpad. Ne znam detalje, ali pelet je mnogo prakticniji. Briket ipak moras rucno loziti, a u slucaju peleta imas kontejner ili citavu prostoriju koju napunis, a pec pomocu jedne vrste male pokretne trake sama dozira potrebnu kolicinu. Tvoje je samo da povremeno istreses pepeo...

Vrh

PostPoslato: 06 Jan 2011, 16:14 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 12 Feb 2010, 20:42
The_new_Statesman je napisao:
Nije samo otpad. Ne znam detalje, ali pelet je mnogo prakticniji. Briket ipak moras rucno loziti, a u slucaju peleta imas kontejner ili citavu prostoriju koju napunis, a pec pomocu jedne vrste male pokretne trake sama dozira potrebnu kolicinu. Tvoje je samo da povremeno istreses pepeo...

управо тако. ја кад бих уводио централно гријање у кућу, дефинитивно бих узео пећ која користи овакав материјал или нешто слично, тако да се аутоматски врши ложење.
мој другови имају на дрва и на угаљ. ем је прљаво, ем мора се устати ујутро рано да наложиш. закон је кад има тајмер па фино ко господин пробудиш се у топлој кући :)

а што се тиче ових норвешких радијатора чини ми се да су они добра ствар за људе који живе у становима јер је гријање прескупо, поготово за људе који пола дана нису код куће.
а да не причам што су одлични за оне који живе у кућама и краду струју :D

ЕДИТ: да се надовежем на оно што је Талија рекла о изолацији. дефинитивно је тако. тетак ми је скоро поставио фасаду на кућу, стиропор осмица, 30% је топлије у кући, и много мање треба дрва да се кућа загрије, а кад се загрије много дуже држи топлоту!

а и код мене у стану прије били стари дрвени прозори, сад откад је постављена ПВЦ столарија, много је топлије у стану, а да не причам што је ниво буке значајно мањи. нпр. кад пада киша напољу уопште не чујем да пада, аута која понекад пројурцају...ма ништа се не чује

Vrh

PostPoslato: 06 Jan 2011, 16:20 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 12 Feb 2010, 20:42
http://www.nobel.ba/atlantic-heating/products/

Vrh

PostPoslato: 06 Jan 2011, 16:22 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 20 Jan 2006, 11:47
e decki hvala vam svima..ovo sa peletima me bas nasmijalo, cuj grickalice :lol: pa dobro ne zna svako za to, a i prakticno je ako se moze jesti i jos i grijati na to :D
blaf komso nije moj tata radio nego djever..i stvarno ne znam kolko je, on ne zivi u BL i nama je pravio gratis,samo materijal smo kupili mislim da je kostalo 2000 KM za donji dvosoban stan od 55 qm, stim sto je podno u dnevnom boravku, kupatilu i kuhinji a to je nekih 38 qm ja mislim
e sada kolko su ruke nismo ni pitali

nego ne znam koju pec je najbolje kupiti sve ima neke prednosti i mane..kad ce vise taj ruski gasovod :)
djever kaze da je nama za sada najbolje na struju, jer ne boravimo skroz dole..i kad nam treba grijanje prakticno je, brzo, nema odrzavanja, ciscenja itd..
ali sta ako opet budemo vise kuci..onda se bojim prevelikog racuna
ipak je komplet kuca bas povelika..mislim bice tu izolacija tj stiropor 10-12 cm, novi su prozori itd ali opet
mozda je najbolja kombinovana pec, ne znam jel ima na struju + peleti u kombinaciji?

Majka je naš početak i kraj

Vrh

PostPoslato: 06 Jan 2011, 16:45 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Ok, otprilike me interesovala cijena materijala, a mozda se i ja ogrebem za ruke.
Pogledaj kotlove ovdje http://www.topling.com/

A pelet je "fasirana" piljevina ili drugi drveni otpad.

Vrh

PostPoslato: 06 Jan 2011, 16:53 
Administrator
Korisnikov avatar

Gledao maloprije na nekom sajtu,firma iz HR koja se bavi bioobnovljivim načinima grijanja....Peć za "obiteljsku kuću" na pelet je od 8-12 hiljada evra kod njih. :? Skupo,majku mu...
Edit
Evo i link....
http://www.mcsolar.hr/kotlovi-pelet.php

Vrh

PostPoslato: 06 Jan 2011, 16:57 
Administrator
Korisnikov avatar

Koga ovi j3bu?Sad na forum.hr čitam da je najjeftinija peć 11,5 hiljada kuna,a prosjek oko 1.5-3 kile evra....

Vrh

PostPoslato: 06 Jan 2011, 18:21 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pitacemo Enterprajza, on bi trebao znati cijene kod nas.

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 415 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 21  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]