banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 23 Jun 2025, 23:59

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 113 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5, 6  Sledeća
Autoru Poruka
 Tema posta:
PostPoslato: 10 Okt 2007, 16:52 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 02 Jun 2004, 12:32
ne izbija iz tog posta ljubomora, nego ironija. i potpuno je u pravu: osobe koje roditelji finansiraju MANJE su samostalne od onih koje ne finansiraju. Pusti ti te priče...

probaj ti da sama radiš za sve te stvari koje treba da kupiš, pa ćeš ti vidjeti šta je samostalnost... gorka, al brate i slatka :wink:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 10 Okt 2007, 16:59 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 01 Feb 2007, 14:39
već godinu dana živim bez matoraca....ali sad imam muža pa mi to dođe isto :lol:

Or somewhere in between.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 10 Okt 2007, 16:59 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 03 Okt 2004, 19:06
Ja nema sanse da zaradim koliko ovdje potrosim, a da imam vremena za fax. Znaci nikako nema sanse. Mogu radit malo i zaradit u vr' glave 350€, a to mi je samo da platim stan i da nista ne pojedem... Znaci nema teorije...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 10 Okt 2007, 17:03 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

slayerized je napisao:
već godinu dana živim bez matoraca....ali sad imam muža pa mi to dođe isto :lol:

:lol: :lol: :lol:

isto tako, imati 2 djece i roditelje ( starije malo) mu dođe na isto. znam po svojima :-?

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 10 Okt 2007, 17:05 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

EiLeen je napisao:
Ja nema sanse da zaradim koliko ovdje potrosim, a da imam vremena za fax. Znaci nikako nema sanse. Mogu radit malo i zaradit u vr' glave 350€, a to mi je samo da platim stan i da nista ne pojedem... Znaci nema teorije...

ma u redu.. al nemoj govoriti da su jednako samostalni oni koji sebi sami zarađuju i oni kojima daju mame i tate.. pošto je to potpuno netačno. pri tome osobe koje roditelji sponzoriraju mogu biti samostalne u nekim segmentima, al je egzistencijalni segment, ipak, najveći ispit i test samostalnosti. :wink:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 10 Okt 2007, 17:10 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Da, al nije isto samostalan neko ko ima kucnu pomocnicu, zivi u Bl 5 min od roditeljske kuce i neko ko zivi 1000km od kuce (mozda i vise...) i nema nikakve pomocnice, sam kuva, cisti, pere itd. Uostalom, kad zavrsim fax, zaposlicu se, pa mi vise nece trebat roditeljska pomoc... Finansijska, naravno.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 10 Okt 2007, 17:16 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

pa naravno.. isto tako nije isto samostalan onaj ko živi u BL, radi da bi platio školarine na faksu i sve drugo za život, danju radi, noću uči.. pa još pripomogne i roditelje onim što zaradi..

i onaj kome roditelj šalje lovu za sve to, bez obzira gdje se taj nalazio na ovoj kugli zemaljskoj.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 10 Okt 2007, 17:24 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Trenutno ne mozes imati stan, dzeparac, hranu, posao i vrijeme za ucenje. Nema sanse.
Cijenim kad neko radi i studira. Al malo ih ima vremena za to. Vecina ljudi u Bl ceka da zavrsi fax da bi se odvojili od roditelja. A onda shvate da ne mogu ni tad i rade i daju roditeljima pare u kucu.
Zar nije fino kad mozes otici iz kuce i roditelji te podrze u tome? Ti si nasla dobar posao i uspijes platit stan i imati dovoljno za ostalo. Mozda cu i ja moci kad zavrsim fax. Vrlo vjerovatno da hocu.
Ako vec ne moze da se odvoji od roditelja, bar nek ne bude na njihovoj grbaci, te im bar pomaze sto se tice hrane ili rezija.
Ako moze da se odvoji i ima za sve 5+.
Ja jedva cekam da ne moram uzimati pare od kuce. Al to je neophodno u ovom trenutku. I mislim da se isplati ulagati u obrazovanje kao vid osamostaljivanja.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 10 Okt 2007, 17:41 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 16 Jan 2006, 21:08
Khm... rijec dve od iskusnog parazita...

Da li postoji slucaj u zivotinjskom svijetu da mladi ostaju sa roditeljima do kraja njihovog zivota? NE. I to nije slucajno tako. Jer u slucaju smrti roditelja, mladi bi crkli od gladi ili bi jedva prezivljavali. Ovako, cim se odvoje od sise, odlaze od roditelja i zive dalje sami, odrastaju, pare se, radjaju mlade...

Dakle da ne bi ostali uskraceni za nekakvu zivotnu skolu, i da ne bi bili retardirani, pozeljno je da se sto prije odbijemo od sise. Ali jebiga, lakse je sisat sisu nego se zrtvovati za svoj ljeb. I zato vecina ostaje sa roditeljima ne zato sto ne moze drugacije nego zato sto nece drugacije, da se ne lazemo... Para ima, i nikada ih ne fali ako je covjek spreman da te pare zaradi. Tako da ono "Ja bi htio, al ne mogu" ne pije vode. Evo meni nazalost tek sad pocinje dolaziti iz dupeta u glavu i sad sam nasao poslic, jos uvijek ne mogu sve sam da placam sebi, ali kad tad cu moci. Mjesecno 420 € moze da pokrije vecinu troskova. Vojkan u avstriji se para lakse zaradi nego dole. Pardon, ne lakse nego vise. Ima ljudi koji dodju ovde sa sto eura bez kuceta i maceta pa ko zna kako prezive i polako se osamostale. Ako neko ima pomoc u pocetku, jos bolje.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 10 Okt 2007, 17:42 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

EiLeen je napisao:
i . I mislim da se isplati ulagati u obrazovanje kao vid osamostaljivanja.

naravno, ko može.. oni koji ne mogu rade sami i ulažu u svoje obrazovanje, jer neće da ostanu zakinuti.

sve najbolje i držse :wink:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 10 Okt 2007, 19:07 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 29 Jul 2002, 18:16
zivim sa mamicom i taticom, jer studiram, zavrsna godina... radim honorarno, sad cesce, skoro svaki dan, pa malo trcim sa faxa na posao i obratno.. nije bas lako kad imam neki rok za predaju rada, a moram istovremeno i da radim+ostale obaveze* kuca, macke, momak, ali valjda kad se sve rasporedi, moze se, samo treba znati kako, a ja sam inace s tom organizacijom vremena nikakva, pa tek kad negdje dobro pogrijesim, dodjem sebi :D
kad zavrsim nemam velikih planova, sem da pobjegnem odavde,mislim na bih, ali za pocetak cu da zivim na potkrovlju, oni u prizemlju, svako o svom trosku.. ne smetaju mi, svako ima neko svoje cudno radno vrijeme, i ovako se cesto ne vidjamo...osim ako ne isprojektujem neku zgradu, pa dobijem stan u njoj hahahah :lol:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 10 Okt 2007, 20:04 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 12 Jul 2007, 03:39
Ja nikako ne kontam sta je lose u tome da ti roditelji pomognu ako mogu? Meni doduse nisu pomogli kad sam se osamostalila, jer mi je plata dovoljno velika da mogu sve da podmirim, znaci nije mi trebalo, uzivam otici kod mojih i provesti sa njima dane, davno je proslo vrijeme pubertetskog neslaganja, tako da sad imamo jedan jako prijateljski odnos, i rijetko kad se mjesamo jedni drugima u zivot. Sto se tice zivota da ti roditelji kupe stan, placaju stan, pomognu, sto da ne, pa niko od nas nije sve sam u zivotu uradio i stekao, uvijek se nadje neko da ti pomogne, makar i stranac na ulici da ti kaze gdje je sljedeca ulica. Ja neznam da li bi bilo koji od nas da ima mogucnosti kao sto imaju naprimjer Hiltonove cerke, rekao 'ma ne treba meni roditeljska pomoc, idem ja raditi na gradjevinu i zaraditi za zivot".

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 10 Okt 2007, 21:19 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 20 Avg 2004, 09:35
Apollonia je napisao:
Ja nikako ne kontam sta je lose u tome da ti roditelji pomognu ako mogu? Meni doduse nisu pomogli kad sam se osamostalila, jer mi je plata dovoljno velika da mogu sve da podmirim, znaci nije mi trebalo, uzivam otici kod mojih i provesti sa njima dane, davno je proslo vrijeme pubertetskog neslaganja, tako da sad imamo jedan jako prijateljski odnos, i rijetko kad se mjesamo jedni drugima u zivot. Sto se tice zivota da ti roditelji kupe stan, placaju stan, pomognu, sto da ne, pa niko od nas nije sve sam u zivotu uradio i stekao, uvijek se nadje neko da ti pomogne, makar i stranac na ulici da ti kaze gdje je sljedeca ulica. Ja neznam da li bi bilo koji od nas da ima mogucnosti kao sto imaju naprimjer Hiltonove cerke, rekao 'ma ne treba meni roditeljska pomoc, idem ja raditi na gradjevinu i zaraditi za zivot".

tacno i sve tvrdnje protiv ovoga smatram samo cistom ljubomorom

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 10 Okt 2007, 22:05 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 05 Jul 2005, 15:44
[quote="EiLeen"]Trenutno ne mozes imati stan, dzeparac, hranu, posao i vrijeme za ucenje. Nema sanse.

U BiH tesko,ali izvodljivo,uz malo vise truda i dobre volje,a vani sasvim izvodljivo,pocev od vece mogucnosti part time poslova do izbora termina predavanja...
ovo je moje licno iskustvo,posljednjih 10g tako zivim...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 10 Okt 2007, 23:24 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

azdajica-ny je napisao:
EiLeen je napisao:
Trenutno ne mozes imati stan, dzeparac, hranu, posao i vrijeme za ucenje. Nema sanse.

U BiH tesko,ali izvodljivo,uz malo vise truda i dobre volje,a vani sasvim izvodljivo,pocev od vece mogucnosti part time poslova do izbora termina predavanja...

isto, potpis 8)

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 10 Okt 2007, 23:29 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Apollonia je napisao:

Hiltonove ćerke i neko kao one ne bi. neko ko nema bogatog tatu, a hoće sebi nešto da kupi, mora tako- nema drugog izbora.

porediti pomoć od par stotina hiljada koliko se naakumulira za školovanje jednog buržujskog djeteta, njegov stan, auto i sve troškove i pomoć u vidu da ti neko kaže gdje je sledeća ulica, je sasvim neadekvatno.

niko nije rekao da je loše ili nije loše da ti roditelji pomažu, mislim da to nije bila tema, već je tema da li su takva djeca ZAISTA samostalna kao što se na površini čini.. u odnosu na onu kojoj ne plaćaju sve starci..

aj zamorno više ponavljati stalno jedno te isto....

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 11 Okt 2007, 16:18 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Dec 2006, 18:50
arianrod je napisao:
Većina nas na ovaj ili onaj način iskorištava ljude oko sebe, u ovakvim slučajevima najčešće roditelje.
Mislim da samostalnost, sem finasijske samostalnosti i plaćanja stanarine takođe znači i da se nemaš kome obratiti, i da o svemu što ti se dešava u životu moraš sam da brineš i da se sam snalaziš.

Užas, život odraslih. :cry:

Шта да кажем? Живим одвојено јер нисам близу па не могу с родитељима. Све трошкове могу покрити и то је у реду. Иначе мислим да је глупост живјети одвојено ако си у истом граду гдје и родитељи а ако си самац. Ако ниси самац онда треба бити одвојен. Иако зависи и од тога како се слажеш с родитељима. Значи ако си с партнером у реду је да будеш одвојен али глупо је да живиш сам одвојено и плаћаш стан ако си у истом граду. Али опет зависи од околности.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 11 Okt 2007, 16:21 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

azdajica-ny je napisao:
EiLeen je napisao:

Da, ali ja nisam u BiH i ovdje cak ima vise mogucnosti da se zaradi. Sto rece Bik, i u At ima vise mogucnosti nego u BiH. Radi za 420€. Ovdje je sad 6€, moras radit bar 4 sata dnevno X 20 dana to je 480€ i s tim mozes platit stan i racune, al hranu nema sanse. Mozda prvih 5 dana - u vr' glave. No dobro. Ni ti nisi u Bl...
A ljudi koji se odvoje od roditelja da idu u drugi grad da studiraju steknu samostalnost itekako.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 11 Okt 2007, 16:22 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 17 Sep 2004, 17:56
Vim, cekaj...Radis, zaradjujes dovoljno za stan, za samacki zivot i imas 30tak (koja godina vise ili manje)...i dalje treba da zivis sa roditeljima?? Pa kad da se odvojis? Kad se ozenis?? Pobogu...(ovde ne govorim o tebi nego generalno, da ne bi bilo nesporazuma).

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 11 Okt 2007, 21:02 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Dec 2006, 18:50
Helena je napisao:
Vim, cekaj...Radis, zaradjujes dovoljno za stan, za samacki zivot i imas 30tak (koja godina vise ili manje)...i dalje treba da zivis sa roditeljima?? Pa kad da se odvojis? Kad se ozenis?? Pobogu...(ovde ne govorim o tebi nego generalno, da ne bi bilo nesporazuma).

Mislim da je doslo do nesporazuma ipak. Naravno, kad hoces da se ozenis(udas) onda se lijepo odvojis. Ovako, dok si sam, bez veze se patis sam sebi spremajuci hranu i peruci ves i jos bez veze trosis pare na stan i ostale racune. Bolje da te pare ulazete u pravljenje vlastitog doma nego da ih dajete za kiriju nekom. To kazem ako vec zivis u istom gradu gdje i roditelji. Naravno da ces se odvajati kad se ozenis, ali zasto bi se bespotrebno mucio i zivio sam i brinuo o 100 stvari ako ne moras. To hoce da se osamostale oni koji nisu to probali, tako sam i ja razmisljao ranije. Ali kasnije vidite da je bolje ne brinuti o mnogim stvarima ako ne morate.
Naravno, kad dodje vrijeme, dakle kad se zenite ili zelite da zivite s nekim, odvajate se.

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 113 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5, 6  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]