motozeljo je napisao:
Neki_to_vole_vruce je napisao:
Zeljo nisi upravu, izadje dosta povoljnije.
Iverica moze da se kupi na dosta mjesta, imas u krugu Incela par firmi, dodjes sa mjerama i zahtjevima, oni ti iskeku okantaju i sta vec sbe trazis.
Cijene imas na sajtu npr Elgrad, Drvodom
Kuci trebas da imas busilicu i par burgija za drvo(one sto imaju vodjenje)
Kupis konfirmat sarafa i udri.
Obavezno sve sto kantas na licu gdje se ima dodira idi na ABS traku.
Kad ides kod majstora uvjek je cijena materijal = ruke
Pa ima li racunice?
Poslato sa COL-L29 uz pomoć Tapatoka
Ti kad ne bi kontrirao, propao bi dan...
Misliš da je ista cijena materijala za tebe i onog koji radi kuhinje ili elemente svaki dan. Ja mislim da nije, za tebe je skuplje bar 10 do 20% a možda i više ...
Drugo, trebaju ti bar dvije bušilice elektricna i aku i to ne one obične nego one malo skuplje.
Treće , iskustvo u sklapanju koje se stiče radom.
Četvrto sitni montažni materijal, tipa kvake, vijci, ekseri, bagalame.... sve to majstor dobija povoljnije.
Peto najvažnije mjere ili mjerenje, e tu se tek lako zajebati, pogotovo kad su zidovi krivi.
Ako stignem danas okačiću šta mi je kolega koji je nekad radio namještaj sklopio u stanu i koliko mu je vremena trebalo.
U pravu si što se tiče rezanja panela samo i tu zna biti odstupanja od više mm pa se mora ponovo nositi na sječenje.
Zeljo sta mislis ti koliko majstora u bl ima masine za sjecenje iverice?
Cijene su iste u drvodom i elgrad za sve nema popusta. Popust dobije firma koja kupuje ploče sebi iz drugoh gradova pa natovari kamion iverice. Oni vjerovatno dobiju. A ostali slabo. Bavio sam se tim poslom pa znam. Busilice hobi, nista specijalno. Dovoljno da ima potenciometar.
Burgije da su dobre. O nema problema.
Stobse tice mjera, nije neka mudrost da se napravi cipelar. To su obično vrata upitanju. Unutra police. Police se prave 20mm uze i 1mm krace od poda i plafona.
Ledja idu od lesomala po 4mm krace i duze od stvarne mjere elementa.
Od alata potrebna busilica, burgije 4 5 6 i 8mm
Cekic i ekseri 20mm za ledja.
Krstasti sarafciger i vijci
Imbus 5 ili 6 za konfirmat vijke
Ruckice baglame i nosaci polica
4 nogice
Mozda sam nesto preskočio
I to je to
Stara daj rakiju, butik je otvoren

)
Poslato sa COL-L29 uz pomoć Tapatoka