banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 07 Jul 2025, 17:41

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 47 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3  Sledeća
Autoru Poruka
PostPoslato: 20 Dec 2012, 12:19 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 01 Nov 2006, 15:01
A zašto će biti uništene? Kako jakna može a cipele ne?

Vrh

PostPoslato: 20 Dec 2012, 12:27 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 06 Dec 2006, 11:40
chils je napisao:
koza se ne farba pa koza se ne farba (jok ona kupila bijele cizme od albino krmka a ja crnu jaknu od zambijskog nerasta )

:lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
Što jes' jes', ja znam da su neki i čistili ili farbali kožne jakne i to slali u Visoko (pogotovo velur), a nekima je obućar farbao čizme (kad ih uflekaju) u neku tamniju boju, nego nisam htjela kontrirati.

Vrh

PostPoslato: 20 Dec 2012, 12:47 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Mene baš zanima to, jer se pitam šta ću raditi sa bijelom torbom kad se isprlja. mislim da sam čak pitala ljetos i na nekoj drugoj temi, ali niko mi nije odgovorio. :-s

Vrh

PostPoslato: 20 Dec 2012, 12:49 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 03 Jan 2007, 16:38
Okreči je.

Vrh

PostPoslato: 20 Dec 2012, 12:50 
Administrator
Korisnikov avatar

Pridružio se: 15 Nov 2002, 13:51
seven je napisao:
A zašto će biti uništene? Kako jakna može a cipele ne?

Zato što je razlika u habanju jednih i drugih velika, a prelakirana koža (naknadno lakirana, ne u procesu proizvodnje) nikada neće imati kvalitetno primljenu boju i počeće se guliti ili će u slučaju velura biti šarena. Može chils prditi i ismijavati druge do mile volje al' za razliku od njega ja sam radio u kožari i to baš na pripremi boja i lakiranju kože, a završio sam i neku školu tog smijera....

Vrh

PostPoslato: 20 Dec 2012, 12:53 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Aha, pa ima logike. A onda bi moja tašna najgore prošla u slučaju farbanja, jer koža već sad izgleda pohabano, nekako zgužvana? Kako i čime da je čistim?

Vrh

PostPoslato: 20 Dec 2012, 13:02 
Administrator
Korisnikov avatar

Ovako na slijepo ti ne mogu reći....Ono, možeš ti nju prelakirati ali to će joj produžiti vijek samo malo i vrlo brzo će se početi guliti, a postoji mogućnost da prilikom prvog kvašenja od kiše počne puštati boju...

Vrh

PostPoslato: 20 Dec 2012, 13:07 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Aaa, ne zvuči obećavajuće. :( nego pitam, šta da joj radim da ne dodje do toga sad kad je još relativno nova? ili kad se malčice isprlja, čime ću to čistiti?

Vrh

PostPoslato: 20 Dec 2012, 13:09 
Administrator
Korisnikov avatar

Magičnom krpom i vodom?

Vrh

PostPoslato: 20 Dec 2012, 13:14 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

:lol: ja očekivala neki stručni savjet, ali bez zeze, izgleda da tim bijelim kožnim stvarima nema puno pomoći.
Jedan obućar mi je rekao da bijele sandale obrišem gumicom kad se isprljaju. :D

Vrh

PostPoslato: 20 Dec 2012, 13:19 
Administrator
Korisnikov avatar

Možeš i tako :P

Vrh

PostPoslato: 20 Dec 2012, 13:32 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Probala sam tad na sandalama i uspjelo je. Ali dosadile su mi prije nego što su se ofucale, naravno. nadam se da će tako biti i sa torbom. :D

Vrh

PostPoslato: 20 Dec 2012, 19:10 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 06 Dec 2006, 11:40
Cudi me da se neko sa teme o automobilima nije javio i rekao da lak treba da se pece da bi bio kvalitetan.
Gledala sam cizme boje leda ofarbane u crno tj tamno sivo i nisu pustale vodu. Bar se nosilja istih nije zalila.

Vrh

PostPoslato: 20 Dec 2012, 19:16 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 26 Nov 2011, 00:56
chils je napisao:
koza se ne farba pa koza se ne farba (jok ona kupila bijele cizme od albino krmka a ja crnu jaknu od zambijskog nerasta )
da je tebe privodilo nekada u pokojnu crnu kucu vidio bi ti kako se koza farba

sad bez zajebancije kozni proizvodi se farbaju (mozda ne u travniku ali ako se spustis do KTK Visoko onda sigurno da )

De me uci zanatu ! :) I u pravu si koza se ne farba odaLen oKlen sam ja al ona se farba samo jednom i to kada se sirova koza preradjuje i pravi koza koja ide u proizvodnju to je njena temeljna boja i nije preporucljivo da se koza farba opet kad se osteti jer to traje kratko ili u slucaju kise moze da pusti farbu i da isprljas odjecu !

Vrh

PostPoslato: 20 Dec 2012, 19:19 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

seven je napisao:
:lol: ja očekivala neki stručni savjet, ali bez zeze, izgleda da tim bijelim kožnim stvarima nema puno pomoći.
Jedan obućar mi je rekao da bijele sandale obrišem gumicom kad se isprljaju. :D

Zavisi bjeli nubuk ili velur izbjegavaj ali npr napa ili govedji box ili lak i njima slicne koze bolje podnose prljanja ne bajno jer su bijele ali ipak bolje mada bijelo treba izbjegavati pogotovo obucu a sto se torbe tice treba izbjegavati bijele rucke i bijela dna torbi jer su to dvoje u dodiru najvise sa ostalim predmetima(koji potencijalno mogu biti prljavi)

Poslednji put menjao apokalipto dana 20 Dec 2012, 19:28, izmenjena samo jedanput

Vrh

PostPoslato: 20 Dec 2012, 19:21 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

seven je napisao:
Aaa, ne zvuči obećavajuće. :( nego pitam, šta da joj radim da ne dodje do toga sad kad je još relativno nova? ili kad se malčice isprlja, čime ću to čistiti?

ako je bijela i velur onda cistom cetkom za obucu ako je nesto tipa vino nista se tu nemoze baci ako je koza sa licem onda krpom prebrisati i mozda kremom za ruke prebrisati da koza dobije sjaj to je to...

Vrh

PostPoslato: 20 Dec 2012, 21:32 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 05 Jul 2005, 15:44
ja sam bijelu koznu i bijelu "lak" koznu torbu prala spuzvicom i cif-om :lol: ,posusila i namazala mlijekom za tijelo i super ispalo,skoro mi neke farmerke pustile boju(zapaliti gas fabriku) na oker torbu,kako nisam bila kuci,obrisem vlaznim maramicama i skinem te fleke,jednom sam farbala bordo cizme u crnu boju,prvi put ih obula i izgrebala,ciko super ofarbao,onaj u starom zanatskom,gizzmo,nemas sta vise izgubiti,odnesi i ofarbaj i ne kupuj fensi cizme vise :)

Vrh

PostPoslato: 20 Dec 2012, 22:34 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 28 Maj 2010, 22:34
Ja bijelu koznu torbu čistim tečnim glicderinskim sapunom, vodom i mekim ručnikom. I onda namažem nekim mlijekom za tijelo/kremom. Ali ne puštam da se puno zaprlja, nego čim malo primjetim promjenu, odmah je očistim.

A sad baš čizme, ne znam... Ima li možda onaj sprej za velur u nekoj svijetloj boji da se kupi i može li to pomoći? Ja sam jednom davno imala neke crne cipele, nešto između glat kože i velura, i redovno sam ih održavala tako što sem ih prskala tim nekim čudom.

Vrh

PostPoslato: 20 Dec 2012, 23:06 
Administrator
Korisnikov avatar

Talija je napisao:
Cudi me da se neko sa teme o automobilima nije javio i rekao da lak treba da se pece da bi bio kvalitetan.

Razlika između prelakiravanja auta i galanterije/obuće je u tome što auto fino prešmirglaš, prekituješ, zaštitiš pa tek onda prelakiraš. Ne moraš ga peći. Ako bi ga prefarbavao kao što se prefarbava koža, bez šmirglanja i pripreme to bi bio sranje pos'o...Možeš pokušati, možda postoji šansa da to dobro ispadne ali vjerovatnije je da neće valjati.

Vrh

PostPoslato: 20 Dec 2012, 23:45 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 04 Sep 2010, 18:42
V@nja je napisao:
_зока je napisao:
Kada bude ti ćeš biti prvi obavješten. Ti pa gospodin iz Dervente.

'dje ovo dvoje moze u istu recenicu crni Zorane?!
:lol: :D

Slika

Nego man' se zajebancije, posalji link za Dreda. Veceras ga Cava nahvalio najstrasnije, a ako on tako kaze... :D

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 47 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]