banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 26 Jun 2025, 18:37

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 286 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5 ... 15  Sledeća
Autoru Poruka
 Tema posta: Re: Kuća ili stan?
PostPoslato: 28 Sep 2010, 16:28 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 06 Feb 2008, 22:10
pusonja je napisao:
Kuca definitivno...

Do prije par godina (citaj u davno doba, kada su normalni ljudi zivjeli u zgradama) sam bio uvijek za stan...Od prije par mjeseci zivim u kuci (svojoj :)) i...kuca definitivno ima vise prednosti!

E ovo već ima smisla... Nisam nikada živjela u kući, pa ne znam kakve blagodati to donosi, ali skoro su se moje, sad bivše, komšije preselile u svoju novu kuću. Šta reći, osim da se ljudi još uvijek oporavljaju. :lol: :D :D :D

Vrh

PostPoslato: 28 Sep 2010, 19:18 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 07 Sep 2005, 20:36
pusonja je napisao:
Kuca definitivno...

Do prije par godina (citaj u davno doba, kada su normalni ljudi zivjeli u zgradama) sam bio uvijek za stan...Od prije par mjeseci zivim u kuci (svojoj :)) i...kuca definitivno ima vise prednosti!

Uvijek je bilo raznorazne stoke koja se naziva ljudima i koja je zasluzila da placa ulaz u grad, tako da se stanje nije bas tako ekstremno promijenilo.Mogu uzeti za primjer moju zgradu - posto sam dosao pred rat u BiH, zatekao sam sve stanare, a i iz prica ostalih koji su tu od useljenja zgrade sam puno saznao. Interfon je vec bio pokidan, kao i neki sanducici,o salterima i plafonjerama, liftu i zidovima ne bi da trosim rijeci, a zgrada je bila svega nekih 14 - 15 godina stara.A sam stan - malo je falilo da kolektivno zaplacemo kad smo vidjeli u sta smo usli - nakon 2 sedmice crnackog rada postao je useljiv(prethodni vlasnik - intelektualac, stara banjolucka familija).Danas - nakon useljenja tolikih Glamocana i inih u BL, vec godinama sve funkcionise bez problema,sem kafica koji je otvoren u osvit rata i smeta do dana danasnjeg.
Inace - ova tema je bila nekad davno postavljena, sad mi se ne da kopati po forumu.
U svakom slucaju dajem prednost kuci,iako citav zivot zivim u stanu(tu i tamo iskusim prednosti kuce kad se vratim korijenima :D ).

Vrh

PostPoslato: 28 Sep 2010, 20:09 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 21 Apr 2004, 22:12
..imam i jedno i drugo...vecinu vremena provodim u kuci...u stanu su podtanari pa nek se oni zajebavaju o placanju cistacice,, svetla u stubistu...zasto je problem grejanje...imas programatore paljenja plina i palis kad hoces...sneg jeste problem nekad, ali koklko mi to imamo padavina zadnjih godina...

DJ KRMAK
...i vrapčići...

nevidljivi problemi sada znam i koji neko nam je stavio drogu u heroin

Vrh

PostPoslato: 29 Sep 2010, 14:56 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 29 Jun 2007, 14:13
žaoka je napisao:
..imam i jedno i drugo...vecinu vremena provodim u kuci...u stanu su podtanari pa nek se oni zajebavaju o placanju cistacice,, svetla u stubistu...zasto je problem grejanje...imas programatore paljenja plina i palis kad hoces...sneg jeste problem nekad, ali koklko mi to imamo padavina zadnjih godina...

zaoka jeli ti buds u BL???

Vrh

PostPoslato: 19 Avg 2014, 23:08 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 04 Sep 2010, 18:42
Da ne otvaram novu temu, posluzice i ova...

Po vasim procjenama, koliko kosta izgradnja kuce, spratnice, recimo 9x9? Od temelja do krova, ne racunajuci plac, sa sve toplotnom izolacijom, fasadom, stolarijom, unutrasnjim radovima...?

Ako se novi stan od 60m2 moze kupiti za nekih (75 hiljada) ovde kod mene, koja je razlika izmedju te cijene i izgradnje kuce?

Vrh

PostPoslato: 20 Avg 2014, 08:32 
Administrator
Korisnikov avatar

Pridružio se: 15 Nov 2002, 13:51
Znači prizemlje, sprat, potkrovlje? 70-80 hiljada, zavisi od toga kakve materijale hoćeš, koji nivo "luksuza" i sl. Ono što mi je najsvježije je da na tu površinu kuće fasada izađe cca 8 hiljada. Dosta novaca naravno možeš uštediti radeći sam ako znaš, imaš vremena i možeš. Ovo je neka procjena bez sopstvenog rada.

Vrh

PostPoslato: 20 Avg 2014, 09:27 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 26 Jun 2013, 19:03
Čestitam na odlilčnom uvodu u temu. :D
On topic, kuća definitivno. I jedno i drugo imaju prednosti i mana. Ali ako bi mogao birati uvijek bi izabrao kuću. Ne bi tu slobodu, privatnost i komfornost-prostranost mijenjao ni za kakav stan.

I još nešto. Meni je fascinantno kako mnoga naša gospoda koja mogu birati izabiru stanove. Ne znam da li time misle da su više "urbani, da su in" što li? Pa na zapadu svatko tko ima priliku bježi na periferiju u kuću. Naši uvijek kaskaju.

Vrh

PostPoslato: 20 Avg 2014, 09:44 
Stara kuka
Stara kuka

Pridružio se: 06 Jan 2009, 10:14
Nije stvar kaskanja vec nacina zivota. Meni trenutno odgovara stan kuca mozda za 15 ak godina kad se zivot malo smiri i ustabili

Vrh

PostPoslato: 20 Avg 2014, 10:00 
Stara kuka
Stara kuka

Pridružio se: 17 Avg 2011, 13:21
Nikad nisam zivio u kuci...uvijek stan,naravno ne racunajuci vikendicu ali kojekakav komsiluk,dijete,svasta nesto me natjeralo da o kuci pocnem da razmisljam i da se raspitujem o cijenama....po danasnjim cijenama mislim da pristojna kucica nema sanse da se napravi bez 100 000 KM...i to skromna....nazalost

Vrh

PostPoslato: 20 Avg 2014, 10:05 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Pridružio se: 22 Nov 2006, 13:12
Nikad me nije privlacila kuca, stan je daleko "jednostavnije" mjesto zivljenja. Ne interesuje te popravka krova, fasada, kosenje trave i sva ostala zadovoljstva. Govorim naravno o stanu u zgradi sa odgovarajucom administracijom, koja radi svoj posao ;)

Da, zivio sam skoro citav zivot u stanu ali imam kucu u BL, tako da znam sta i kako.

Vrh

PostPoslato: 20 Avg 2014, 10:08 
Administrator
Korisnikov avatar

_Krol_ je napisao:
.po danasnjim cijenama mislim da pristojna kucica nema sanse da se napravi bez 100 000 KM...i to skromna....nazalost

Očigledno da se moje i tvoje poimanje pristojnog i kućice malo razlikuju :lol:
Čiko je napisao:

I još nešto. Meni je fascinantno kako mnoga naša gospoda koja mogu birati izabiru stanove.
Kako? Lako brate. U stanu si rahat s' mozgom. Okrečiš jednom godišnje, jednom u deceniji prefarbaš stolariju i sve se osim toga svodi na "redovno održavanje" (promijeni gumicu na česmi, prekidač za svjetlo i sl) dok oko kuće stalno imaš šta raditi. Kuća traži konstantan rad i novac. I nema toga ko je napravio kuću. Nikad nisi završio sa tim, vazda imaš još neku sitnicu. U stanu to nema.

Vrh

PostPoslato: 20 Avg 2014, 10:11 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 11 Dec 2007, 17:26
Око старе куће и младе жене увијек има посла, каже стара народна.

Vrh

PostPoslato: 20 Avg 2014, 10:15 
Stara kuka
Stara kuka

zoka...ma sumnjam da se razlikujemo al fasada je 15000-ak hiljada....toliko je i grijanje...kubik betona 135 km sa pumpom....zeljezo ko dragi kamen......stolarija isto oko 10-ak hiljada.....metar balkonske ograde oko stoje.....majstorska dnevnica 70 marki......ma samo ugrubo kad saberes ode na sto hiljada a nista posebno,nista luksuzno i nista extra

Vrh

PostPoslato: 20 Avg 2014, 10:17 
Administrator
Korisnikov avatar

O kolikoj kući pričamo? Ako je fasada 15 hiljada govorimo o kući sa preko 400 kvadrata fasade. To je zgrada.

Vrh

PostPoslato: 20 Avg 2014, 10:23 
Stara kuka
Stara kuka

zvao ja nekoliko tih fasadera....stiropol osmica.....35 km/m2....i znas kako racunaju....kuca npr 9x9 ...mnoze sa 2 slicno ko i moleri koji mnoze sa 3i puta spratova puta cijena.....o izbijanju otvora nece ni da cuju a ni o metru i premjeravanju

Vrh

PostPoslato: 20 Avg 2014, 10:28 
Administrator
Korisnikov avatar

Vidi, ja sam neki dan završio fasadu. Kuća nekih 10*9, prizemlje, sprat, potkrovlje. Oko 250 kvadrata fasade, stiropor 8cm. Skoro sav materijal Rofix-ov (znači najskuplji). 8000KM ravno. Stari obišao par prodavnica, uporedio cijene i izabrao gdje mu se najviše isplati. Pogodio sa majstorima, mi nismo ni tablu stiropora dodirnuli rukom.

Vrh

PostPoslato: 20 Avg 2014, 10:29 
Stara kuka
Stara kuka

daces mi broj tih majstora.....

ocigledno ja imam srece da nalijecem na derikoze

Vrh

PostPoslato: 20 Avg 2014, 10:32 
Administrator
Korisnikov avatar

Prebaciću ti broj čim se stari vrati....a dolazili su nama razni majstori, ono, pregledaju-ponude....cijena "ruku" po kvadratu je išla od 11-13KM, razlika je bila samo imaju li ili nemaju skelu. Opcija da oni obezbjeđuju materijal nije ni dolazila u obzir jer bi u tom slučaju oni gledali da sfušre gdje mogu ne bi li izvukli koju marku više.

Vrh

PostPoslato: 20 Avg 2014, 10:35 
Stara kuka
Stara kuka

zato ja kazem treba otvoriti temu preporuci majstora.....kao oni na automobilizmu :D

Vrh

PostPoslato: 20 Avg 2014, 10:39 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 27 Feb 2013, 15:24
Za prosjek kucu na sprat, znam da Demit trazi 10 000 KM, tu negdje.

Sto se teme tice, dok si mladji, stan, kad dodje zena, djeca, porodica.. kuca. Lakse je mnogo.

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 286 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5 ... 15  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]