banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 03 Maj 2025, 20:45

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 146 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 4, 5, 6, 7, 8
Autoru Poruka
 Tema posta:
PostPoslato: 22 Dec 2007, 18:11 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 12 Jul 2007, 03:39
Ah sto volim dobre rasprave rano ujutro :lol: .

Neznam zasto se uvijek postavlja pitanje odakle je ko i na osnovu toga kakav je, ja sam se dosta selila i uzasno puno ljudi srela u svom zivotu. Desavalo se da upoznam ljude ciji su preci vec 100 godina i vise Splicani, Beogradjani, itd, a da je njihovo ponasanje ravno nekome ko je zivio na planini bez ljudi tih 100 godina. Desavalo se isto tako da sam upoznala ljude kojima bi to bio prvi susret sa velikim gradom, i koji su cijeli zivot zivjeli u malim sredinama, malim selima, a da im je ponasanje kao da su cijeli zivot proveli ziveci u najrazvijenijem gradu svijeta.

Poenta je da nije vazno odakle smo dosli, vec kako svoju kulturu, i kulturu mjesta u koje smo dosli uklopimo, i pritom ne izgubimo sebe, a isto tako ne vrijedjamo ni mjesto odakle smo stigli, ni u koje smo dosli. Naravno nismo se nauceni rodili, vec se odredjenom ponasanju moramo nauciti uceci na primjerima drugih. Banalan primjer, ako u mjestu u kojem smo zivjeli svi pisu po zidovima redovito, i preselis se u grad u kojem to niko ne radi, to znaci da ni ti to neces raditi, naravno prihvatices ponasanje i kulturu te sredine.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 22 Dec 2007, 18:14 
Bravo apolonia

Bitno da seljak ne unosi selo u grad!!!

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 22 Dec 2007, 18:18 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 12 Jul 2007, 03:39
psyborg je napisao:
Bravo apolonia

Bitno da seljak ne unosi selo u grad!!!

Ili gradjanin grad u selo. Kao npr bahato ponasanje Beogradjana u selu Baranda iz serije Vratice se rode, savrsen primjer ovog o cemu pricam.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 22 Dec 2007, 18:22 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Pridružio se: 15 Okt 2006, 12:58
Apollonia je napisao:
Neznam zasto se uvijek postavlja pitanje odakle je ko i na osnovu toga kakav je, ja sam se dosta selila i uzasno puno ljudi srela u svom zivotu. Desavalo se da upoznam ljude ciji su preci vec 100 godina i vise Splicani, Beogradjani, itd, a da je njihovo ponasanje ravno nekome ko je zivio na planini bez ljudi tih 100 godina. Desavalo se isto tako da sam upoznala ljude kojima bi to bio prvi susret sa velikim gradom, i koji su cijeli zivot zivjeli u malim sredinama, malim selima, a da im je ponasanje kao da su cijeli zivot proveli ziveci u najrazvijenijem gradu svijeta.

Poenta je da nije vazno odakle smo dosli, vec kako svoju kulturu, i kulturu mjesta u koje smo dosli uklopimo, i pritom ne izgubimo sebe, a isto tako ne vrijedjamo ni mjesto odakle smo stigli, ni u koje smo dosli. Naravno nismo se nauceni rodili, vec se odredjenom ponasanju moramo nauciti uceci na primjerima drugih.

=D> =D> =D>

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 22 Dec 2007, 18:29 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Pridružio se: 11 Apr 2002, 01:00
Ovo nema veze sa pričom o banjalučkom mentalitetu!!!

Vrh

PostPoslato: 24 Avg 2008, 12:36 
Veteran
Veteran

Pridružio se: 21 Okt 2007, 17:13
Mentaliteti se razlikuju, to je tačno.
Ova vaša diskusija je otišla na sporedni put.
ja sam sa sela ali nešto obrazovana i djeca još obrazovanija, nisam iz ovih krajeva. Živjela sam i u Srbiji i u Bosni.
U manje urbanim dijelovima Srbije, gdje ljudi žive od poljoprivrede, vlada patrijahat. Žena je nosilac više od 80% poslova, a muž raspolaže sa odlukama gdje i kako utrošiti novac. Muž može ići gdje hoće ali žena je kućanica.

Isto je to i u Bosni.

U gradu konkretno u Bawoj Luci, glavna moja zapažanja su bila u odnosu na grad Sarajevo, da u Bawoj Luci postoji pravilo da za bilo šta treba da imaš "vezu". Kako jedna osoba reće i za kupovinu toalet papira mene pitaju kako si to izvela ko ti je bila "veza".

Znači treba da poznaješ i da se družiš sa većom dominantnom klasom.

Dok sam u Beogradu obavqala stvari bez takvih potanja.

Što se tiče vaše teme oko djevojačkog ponašanja.
Pošto sam ja ženskog roda, nisu sve djevojke za jednu noć na prvi pogled. A brate ni muškarci više nisu što su nekad bili. Stari ljudi bi rekli momkovo je da traži a curino je da neda do udaje. sada bolje reći do ozbiljne veze.

A potencija momaka je opala. Pa dokaz je da bježe od obaveze braka, gdje dok redovno ispunjavaš bračnu obavezu i brak cvjeta. Kad prestaneš problemi. A danas problema koliko hoćeš.

Ma ni vijagra vam ne pomaže.

Udruzenje linux korisnika Republike Srpske

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 146 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 4, 5, 6, 7, 8

Sva vremena su u UTC [ DST ]