banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 04 Maj 2025, 20:55

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 42 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2, 3  Sledeća
Autoru Poruka
PostPoslato: 07 Sep 2012, 08:32 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Feb 2010, 12:02
Šta mislite o ovakvim kućama? Kućama od prirodnih materijala ili od nečeg drugog a ne samo od betona? Skoro je na RTL-u bila reportaža baš o ovome. Ljudi širom svijeta prave ekološke kuće od recimo automobilskih guma i pijeska. Kod nas takva gradnja nije uopšte ni dozvoljena jer automobilske gume nisu građevinski materijal.

Citiraj:
Izgradnja objekata od prirodnih materijala postaje sve popularnija širom svijeta, jer oni ne utiču na globalno zagrijavanje. Naime, konvencionalne kuće su velike, loše dizajnirane, neefikasne, a proces izgradnje doprinosi klimatskim promjenama.

U skladu s tim, ljudi su se okrenuli prema prirodi, te od kamena, šljunka, gline, slame i drveta grade razne objekte, pa čak i domove.

Trenutno, u blizini Banjaluke, u Prijakovcima, Ognjen Šukalo i njegova ekipa u procesu su izgradnje staklenika u kojem bi se uzgajalo povrće. Ognjen Šukalo nam je objasnio da je na ideju došao tako što je poželio da na ovaj način izgradi kuću, te se odlučio na testnu probu kako bi ispitao materijal.

“Jedan od ciljeva je testiranje materijala. Drugi je povrće. Tu je još i širenje ideje o mogućnostima ovakvog pristupa građenju – pristupa koji je mnogo pažljiviji u ekološkim, energetskim, finansijskim i zdravstvenim posljedicama, koje ostavlja iza sebe”, kazao je Ognjen.

Što se tiče efikasnosti ove vrste gradnje, potvrđeno je da ovakvi objekti mogu izdržati požare, a prirodni materijali održavaju toplotu zimi, a ljeti hladnoću. Međutim, iako se potrebni materijali nalaze svuda oko nas, kako bi bili odgovarajući za izgradnju moraju se obraditi, a taj proces može potrajati.

“Gledano uopšte, to su materijali koji nas doslovno okružuju i u povoljnim okolnostima mnoge od njih je moguće pribaviti na mjestu samog građenja ili u njegovoj blizini (npr. glina iz temeljnog iskopa). Ipak, građevinski materijali su nešto čime nije lako baratati, ne postoji “infrastruktura” koja nam omogućava da upotrebimo te materijale koji se nalaze oko nas i često smo prisiljeni da ih nabavljamo (kupujemo) na uobičajen način. Daleko je lakše kupiti pijesak, nego ga prosijavati i prevoziti iz obližnjeg presušenog potoka”, objasnio je Ognjen.

Što se tiče samog procesa izgradnje on je mnogo ljepši i potpuniji nego kada gradite sa tipičnim građevinskim materijalima, a može da bude zabavan za cijelu porodicu.

“Teško je graditi na ovaj način u onoj mjeri u kojoj izostavljamo prethodnu (industrijsku) obradu. Mnogo toga što za nas ne bude urađeno u fabrici, moraćemo da uradimo sami. S druge strane, ti materijali imaju sopstvenu logiku koja prevazilazi ovakve uprošćene računice. Međutim, ne iscrpljuje rad jednako kada se borite sa cementom i kada se igrate u blatu”, rekao je Ognjen.

Ognjen i njegova ekipa pri kraju su izgradnje zidova, a uskoro bi trebali postaviti krovnu konstrukciju. Tokom izgradnje, kao vodič, koristili su stranu literaturu, ali i mišljenja pojedinaca iz svijeta arhitekture, građevinarstva i mašinstva.

Izvor: KLIK

Vrh

PostPoslato: 07 Sep 2012, 08:33 
Kod nas gradjevinska mafija ne bi to dozvolila...

Vrh

PostPoslato: 07 Sep 2012, 09:04 
Administrator
Korisnikov avatar

Pridružio se: 15 Nov 2002, 13:51
Ne znam...Morao bih da vidim gotovu kuću, koliko komfor i uslove pruža...Plus, i od klasičnih građevniskih materijala se da napraviti ekološki pogodna kuća sa minimumom energije potrošene na grijanje i hlađenje, bukvalno samoodrživa, a ne dovodi se u pitanje opstanak firmi koje se bave proizvodnjom građevniskog materijala i poslova ljudi koji u njima rade. Ma ne dovodi se ni ovako ali kada bi se ,eto, kojim čudom ovaj vid gradnje proširio masovno neminovnost bi bila smanjivanje kapaciteta firmo koje se bave proizvodnjom građevnskog materijala.

Vrh

PostPoslato: 07 Sep 2012, 09:20 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 12 Dec 2010, 19:10
Čekam Taška da se javi kao stručnjak.
Vjerovatno bih, nekako mi vuče na cosy i nešto toplo. :)

Vrh

PostPoslato: 07 Sep 2012, 09:40 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 06 Dec 2006, 11:40
Ja davno gledala neke slamnate krovove i kuće kao iz bajke, ne mogu sad naći, ali evo nešto:

Konstrukcija
Slika

Pravljenje maltera od blata :D
Slika

Na kraju to ispadne nešto ovako fino :D
Slika

Poslednji put menjao Talija dana 07 Sep 2012, 09:41, izmenjena samo jedanput

Vrh

PostPoslato: 07 Sep 2012, 09:41 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 04 Sep 2010, 18:42
Nema Boga da bih dobrovoljno pristao da zivim u ovom. Kakva papazjanija...

Vrh

PostPoslato: 07 Sep 2012, 09:42 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Prirodni materijali :D

Vrh

PostPoslato: 07 Sep 2012, 09:42 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

shakal je napisao:

Zašto?

Vrh

PostPoslato: 07 Sep 2012, 09:43 
Kao sto Zoran rece, prvo bih vidjeo na sta to lici, kakva je izolacija i ostalo pa onda razmislio...

Sacekajte dok dodje warrior of the light, on ima link neki (ne da se meni sada traziti) sa slikama kucice od potpuno prirodnih materijala, izgleda bas kao da je iz bajke, prekrasna je...

Vrh

PostPoslato: 07 Sep 2012, 09:45 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Tek sam ustao pa mi nisu jos bistre misli, al' nema potrebe da izmisljamo toplu vodu i forsiramo ovo kad nam je sasvim fino u kucama kakve sad pravimo. A i zoka rece, ako vec hoces ekolosku kucu to se moze i normalnim putem napraviti. Ovo je u neku ruku pomodarstvo.

Vrh

PostPoslato: 07 Sep 2012, 09:46 
Zavisi, ako mozes dobiti kucu u kojoj se moze normalno i pristojno zivjeti sto da ne (naravno ako je dosta jeftinija)?

Vrh

PostPoslato: 07 Sep 2012, 09:47 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Čuj, normalnim putem. Kao ovo je nenormalno. Aj umij se, shakal. :P

Ne bih rekla da je pomodarstvo. Ja definitivno bih jednu ovakvu kućicu. :D

Vrh

PostPoslato: 07 Sep 2012, 09:49 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

I šta misliš onda dođe Drinin Vuk i kaže "puvaću i duvaću i oduvaću ti kuću"? :D

Vrh

PostPoslato: 07 Sep 2012, 09:53 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 22 Feb 2008, 21:55
mrkvica je napisao:
shakal je napisao:

Zašto?

Od 1969. godine ne postoje više nikakve dileme o tehnici i materijalima koje će se primjenjivati u gradnji novih objekata (pogotovo stambenih) u našem okruženju. Sve ono što ne može da izdrži zemljotres od 9 stepeni ne dobija prolaz. Jednostavno. Tačka.

Vrh

PostPoslato: 07 Sep 2012, 09:59 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

mrkvica je napisao:
Čuj, normalnim putem. Kao ovo je nenormalno. Aj umij se, shakal. :P

Ne bih rekla da je pomodarstvo. Ja definitivno bih jednu ovakvu kućicu. :D

Ok, fino je to nekom za napraviti iz zajebancije i sprdnje... al' u kojoj je mjeri ovo funkcionalno zapitaj se malo, koliko moze da podnese sve ono sto svakodnevno radis po kuci, koliko je higijenski, vjerujem da je jako pogodno za razvoj svega i svacega. Ne znam zasto da se vracamo korak unazad i glumimo Busmane.

Vrh

PostPoslato: 07 Sep 2012, 10:02 
Postoje strucnjaci koji mogu odrediti koliko je funkcionalna kuca i koje su joj prednosti i mane...

Vrh

PostPoslato: 07 Sep 2012, 10:03 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Šakal, takve kuće se iznutra ne razlikuju od "standardnih" kuća, isto je sve samo je struktura zidova drugačija. Zidovi imaju armaturu kao i svaki drugi zidovi.

Vrh

PostPoslato: 07 Sep 2012, 10:07 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pa nemojte me nervirati na jutru. :D Koja je potreba za ovakvom kucom?

Vrh

PostPoslato: 07 Sep 2012, 10:10 
Mozda je mnogo jeftinija?

Vrh

PostPoslato: 07 Sep 2012, 10:12 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Ekološki materijali :D sve je prirodno, a inače ovi materijali su se dugo vremena koristili. Kamen, blato.. malter se pravio od jajeta i ljusaka... nije bilo modernijih materijala a građevine su dugo godina odolijevale zubu vremena.
Pogledaj Kastel ili bilo koju drugu staru građevinu, nije rađena cementom.

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 42 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2, 3  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]