banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 27 Jun 2025, 00:04

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 14 Posta ] 
Autoru Poruka
PostPoslato: 25 Okt 2009, 05:03 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

Pridružio se: 04 Maj 2009, 10:00
Ne znam odgovor na ovo pitanje, pa ako tko zna. Primjetio sam npr. da do 7 ujutro sad je mrak, pa jedino objašnjenje mi je kako bi ljudi duže spavali i kako bi im bilo lakše ići na posao i po danu,. možda ovo ima veze i sa astronomijom tj. nekim životnim prirodnim ciklusom, možda je to normalno i uopšte odakle datira ova pojava? I zašto se sat pomjera?

Vrh

PostPoslato: 25 Okt 2009, 08:23 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Pridružio se: 19 Feb 2009, 12:35
Ево шта каже википедија:

Citiraj:
Letnje računanje vremena (engl. Daylight saving time (DST)) ili letnje ukazno vreme, je dogovor po kojem se preko leta časovnik pomera da bi poslepodneva imala više danjeg svetla nego prepodneva. Sprovodi se tako što se službeno vreme pomeri unapred u poznu zimu ili rano proleće, a vrati nazad u jesen. Vreme se obično pomera za jedan sat, ali tačan broj časova i datumi izmena se određuju lokalno, i podložni su promenama. Ovakvo podešavanje doprinosi boljem prilagođavanju i većem iskorišćavanju dana i štednje energije.

Vrh

PostPoslato: 25 Okt 2009, 11:27 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

Pridružio se: 04 Maj 2009, 10:00
Slika

plavo - zemlje koje pomjeraju vrijeme
žuto - koje su nekoć pomjerale
crveno - koje nikad nisu pomjerale

http://hr.wikipedia.org/wiki/Ljetno_ra% ... je_vremena
ovo se može premjestiti i na geografiju,
pa razlozi za pomjeranje i nisu neki, stvaraju poteškoće u prilagođavanju samo, nije neki razlog

Citiraj:
Ljetno računanje vremena prvi je puta 1784. godine spomenuo Benjamin Franklin u jednom pismu urednicima lista Journal of Paris, no kako je bila riječ o šaljivom članku, nije jasno je li Franklin doista želio tako nešto predložiti Francuzima. Ovaj je sustav ozbiljno predložio William Willett u članku „Waste of Daylight“ (Gubitak dnevnog svjetla), objavljenom 1907. godine, ali nije uspio uvjeriti britansku vladu da ga prihvati, unatoč nemalom lobiranju. Zamisao o ljetnom računanju vremena prvi je put ostvarena u Njemačkoj za Prvog svjetskog rata, od 30. travnja do 1. listopada 1916. godine. Ubrzo je taj primjer slijedila i Velika Britanija, od 21. svibnja do 1. listopada 1916. godine.

Vrh

PostPoslato: 25 Okt 2009, 11:43 
Stara kuka
Stara kuka

Pridružio se: 09 Feb 2008, 17:40
Nema ova tema nikakve veze sa geografijom. Sat se pomjera zbog uštede energije i to je cijela filozofija...

Vrh

PostPoslato: 02 Nov 2009, 13:25 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Pridružio se: 05 Jun 2002, 08:33
ustede energije ? volio bih elaborat na tu temu

Batmobil ti inace ima 5.7 litarski chevroletov V8 motor, koji ti ima ubrzanje do 100 za 5 sekundi. Ako uzmes u obzir da batmobil tezi preko dvije tone,to ti je zbilja fenomenalno. Al` dobro,dosta o mom autu, pricajmo malo o meni!

Vrh

PostPoslato: 02 Nov 2009, 16:33 
Administrator
Korisnikov avatar

Pridružio se: 15 Nov 2002, 13:51
Ljeti ranije sviće.Ako se pomjeri sat unaprijed ostaje sat više dnevnog svjetla.Kasnije se pali rasvjeta,čime se štedi energija.

Vrh

PostPoslato: 02 Nov 2009, 19:34 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

ali ujutro kad ustaju ljudi je mracno i hladno, sto znaci upotreba i svjetla i grijanja sat vremena ranije - cime smo opet na pocetnom stanju :)

Batmobil ti inace ima 5.7 litarski chevroletov V8 motor, koji ti ima ubrzanje do 100 za 5 sekundi. Ako uzmes u obzir da batmobil tezi preko dvije tone,to ti je zbilja fenomenalno. Al` dobro,dosta o mom autu, pricajmo malo o meni!

Vrh

PostPoslato: 02 Nov 2009, 19:43 
Administrator
Korisnikov avatar

BSE je napisao:
ali ujutro kad ustaju ljudi je mracno i hladno, sto znaci upotreba i svjetla i grijanja sat vremena ranije - cime smo opet na pocetnom stanju :)

Jbg,pekari i ostali ranoranioci nisu na dobitku ali ostatak svijeta jeste.Da ne govorim o industriji.

Vrh

PostPoslato: 02 Nov 2009, 19:48 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

zapravo jedino objasnjenje koje smo mi dobili jos u osnovnoj skoli jeste da si radni narod bolje iskoristio dan (dnevno svjetlo), valjda psiha bolje podnosi kad se kuci vracaju dok je jos dan, mada kad pogledas posljedice pomjeranja sata pitas se ima li to uopste smisla :)

Vrh

PostPoslato: 02 Nov 2009, 20:09 
Administrator
Korisnikov avatar

A koje su to posljedice?I koliko traju?Korist postoji.Recimo,Čajevec(nekada),radno vrijeme od 7h.Već je svanulo i nema potrebe za dodatnom rasvjetom.Pošto je sat već pomjeren,ne pale se svjetla do 18h,recimo.Da se ne koristi "daylihgt saving" svjetla bi se palila u 17h.A i ljepše je kada poslije posla imaš na raspolaganju 5-6 sati dana,nego 4-5.

Vrh

PostPoslato: 02 Nov 2009, 21:56 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 29 Mar 2005, 18:06
Citao sam davno neke analize o negativnom uticaju na bezbijednost saobracaja. Osim toga, ako se ne varam, ulicna rasvijeta se pali pomocu foto celija?

Vrh

PostPoslato: 02 Nov 2009, 22:33 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

_zoka je napisao:
A koje su to posljedice?I koliko traju?Korist postoji.Recimo,Čajevec(nekada),radno vrijeme od 7h.Već je svanulo i nema potrebe za dodatnom rasvjetom.Pošto je sat već pomjeren,ne pale se svjetla do 18h,recimo.Da se ne koristi "daylihgt saving" svjetla bi se palila u 17h.A i ljepše je kada poslije posla imaš na raspolaganju 5-6 sati dana,nego 4-5.

posljedice su da je ljudima sje*** unutrasnji sat, po ocjeni analiticara najgora je prva sedmica kad se sat pomjeri
a svjetla da se ne pale do 18h...? hm, ja zavrsavam sa poslom u 16:30 i vec je mrakaca sto znaci da bas i nema smisla pomjeranje sata, onako bih se bar vracao kuci dok je dan :D

Vrh

PostPoslato: 02 Nov 2009, 22:41 
Administrator
Korisnikov avatar

Nisi ti to dobro skontao.....Ovo sada je "pravo" vrijeme.Ušteda se dobija pomjeranjem sata jedan čas unaprijed.Ljetno vrijeme nije postojalo.

Vrh

PostPoslato: 03 Nov 2009, 09:35 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

znam da je ovo pravo vrijeme, ali je prica o ustedi zabluda :)

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 14 Posta ] 

Sva vremena su u UTC [ DST ]