banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 03 Maj 2025, 15:24

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 13 Posta ] 
Autoru Poruka
 Tema posta: Stiropor vs stirodur
PostPoslato: 19 Mar 2016, 12:26 
Majstor
Majstor

Pridružio se: 18 Jun 2009, 16:45
Molim majstore za brzinsku pomoć!

U stanu sam i imam jednu sobu koju skoro nikad ne dohvaća sunce :)
Znam da je najbolje riješenje vanjska izlolacija ali 4ti sam sprat i niko od ostalih stanara ne želi da radi vanjsku izlolaciju, mene samog bi izašlo preskupo i to otpada
Hoću iznutra da obljepim dva vanjska zida (opet kazem znam da se ne preporučuje iznutra stiropor zbog kondenzacije i nedisanja zidova ali eto)
nemam para za rigips i staklenu vunu, znaci treba mi sto jeftinije i brže riješenje

da li da stavim stiropor ili stirodur ? (planiram debljinu od 3 cm + ljepilo mrežica ljepilo + fasadica (tipa 510tka)

Pitam jer stirodur mi je duplo skuplji, čak i više nego duplo, ali navodno je bolji izolator i čvršći je pa neće pucati ako se neko nasloni na njega

zanima me da li je stvarno toliko bolji izolator i toliko čvrći da se isplati kupovati stirodur mjesto stiropora ili je neka mala razlika, samo nekih 15% kako sam negdje pročitao)

hvala!

Vrh

PostPoslato: 19 Mar 2016, 16:24 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Pridružio se: 22 Nov 2006, 13:12
Stiridur jeste gušći i čvršći, i baš zbog toga je lošije rješenje. Imaćeš vlagu epskih razmjera.

Vrh

PostPoslato: 19 Mar 2016, 16:48 
Majstor
Majstor

Imam centralno grijanje koje onako malo isusi vazduh pa nemam problema sa vlagom, imam i onaj mali "odvlaživač" koji zimi palim bas da ne bih imao problema sa vlagom, sam se pali kad vlažnost skoci, izvuce mi nekih pola litre na 4-5 dana zimi, a i kontam da bi puno gora stvar da stavljam stiropor na sve zidove, ovako stavljam samo na vanjske (dva vanjska zida), druga dva su bez stiropora i mogu da dišu

Vrh

PostPoslato: 19 Mar 2016, 17:04 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Pridružio se: 22 Nov 2006, 13:12
Da li tražiš pomoć ili potvrdu svog mišljenja? Stirodur je stvoren za korištenje pod zemljom, pod direktnim uticajem vode. A ti stavljaj šta hoćeš.

Vrh

PostPoslato: 19 Mar 2016, 19:13 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 28 Nov 2008, 18:35
Ja sam iznutra izolovao kupatilo (dvije vanjske strane) i sobe (po jedan vanjski zid) sa običnim stiroporon, sad nisam siguran da li je 2 ili 3cm.Dok nisam to uradio kupatilo je konstantno ledilo na vanjskim zidovima i bilo je vlage, sad je kupatilo toplo i nema nikakve vlage.Sobe takođe nemaju nikakve vlage.

Vrh

PostPoslato: 19 Mar 2016, 19:15 
Majstor
Majstor

Krajo to mi je drago čuti. De mi reci, pošto nisam nikao "pipkao" stiropor na zidu, da li je stvarno toliko osjetljiv, ono kao malo se naslonis i udubi se, ili nije to bas tako ?

Vrh

PostPoslato: 19 Mar 2016, 19:19 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Ne baš, ali moraš paziti da ne udariš nečim oštrim jer bi sigurno probio, ali ako planiraš staviti neku unutrašnju fasadu onda ne brini.

Vrh

PostPoslato: 19 Mar 2016, 20:28 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 15 Maj 2010, 21:21
Pitaj Milana, ganjo čoek komarca pa načinio rupu.
;-)
:-D

Vrh

PostPoslato: 19 Mar 2016, 20:46 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 15 Jan 2011, 23:38
Citiraj:
Hoću iznutra da obljepim dva vanjska zida (opet kazem znam da se ne preporučuje iznutra stiropor zbog kondenzacije i nedisanja zidova ali eto)
nemam para za rigips i staklenu vunu, znaci treba mi sto jeftinije i brže riješenje

ako se dobro sjećam priče o ovoj temi staklena vuna i nije baš preporučljiva. Ja imam problem vlage, pisao sam o tome već. Imam istu situaciju zgrada, 3. sprat, ne možeš sa ostalima dogovoriti fasadu i za sada mi je jedino rješenje striropor+rigips. Koliko god da košta jeftinije je nego ići doktoru od vlage :D

Vrh

PostPoslato: 19 Mar 2016, 21:15 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Zid od jedne sobe je pogotovo bio vlažan pošto je taj dio kuće zidan nekom em tankom em lošom ciglom(vjerovatno cigla za pregradne zidove), i otkada sam to odradio nema više vlage, em je zimi toplije a ljeti hladnije.

Vrh

PostPoslato: 19 Mar 2016, 21:48 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 13 Apr 2008, 01:45
dtkbl je napisao:
Citiraj:

ako se dobro sjećam priče o ovoj temi staklena vuna i nije baš preporučljiva. Ja imam problem vlage, pisao sam o tome već. Imam istu situaciju zgrada, 3. sprat, ne možeš sa ostalima dogovoriti fasadu i za sada mi je jedino rješenje striropor+rigips. Koliko god da košta jeftinije je nego ići doktoru od vlage :D

Djeces staklenu vunu unutra stavljati :D

Vrh

PostPoslato: 19 Mar 2016, 23:20 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 03 Jan 2007, 16:38
Malo ot, ali da li je neko stavljao termosilent folije? Koliko su efikasne što se tiče buke komšijama ispod?

Vrh

PostPoslato: 17 Apr 2016, 11:14 
Majstor
Majstor

Da se zahvalim na savjetima i ukratko izvjestim,
krajem marta postavio sam stiropor iznutra na vanjske zidove, debljina 3 cm, preko mrezica ljepilo i fasadica, tačnije 510ka.
Na plafon sam silikonom poljepio ukrasni stiropor (nasao sam neki nenapadan, debljine 1 cm) sve su uklopilo odlicno, u sobi se odmah osjetilo da je toplije dosta, na prozoru se od dana postvljanja stiropora ne javlja kondenzacija...ja prezadovoljan

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 13 Posta ] 

Sva vremena su u UTC [ DST ]