banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 28 Jun 2025, 23:16

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 7 Posta ] 
Autoru Poruka
 Tema posta: Izvori i cesme u BL
PostPoslato: 26 Okt 2012, 02:45 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 21 Maj 2006, 19:12
Citiraj:
Na gradskom području postoji toliko mnogo izvora pijaće vode da ni nadležni ne raspolažu
tačnim brojem. Prilikom posljednjeg mjerenja u avgustu za vrijeme suše kontrolisano je 19
javnih česmi i izvora.
"Po nalogu inspekcije, uzorci su uzeti u avgustu, a analize je radio Institut za javno zdravstvo.
Na 19 česmi i izvora ukupno je uzeto 14 uzoraka, jer na pet nije bilo vode. Prema rezultatima,
ispravna voda je na česmama „Platonovo vrelo" kod mosta Venecija, „Muška voda" u Lijevoj
Novoseliji i na česmi na kupalištu Abacija. Higijenski neispravna voda je na česmama „Ajdarov
točak" u Desnoj Novoseliji, „Vuksanov točak" u Karanovcu, „Točkovi - Grab" u naselju Grab-
Šeher, „Mišića vrelo" u Bukvaleku, „Bukovac" uz put Banjaluka - Bronzani Majdan, „Zmajevac-
Šehitluci" i „Rajnerovo vrelo" na Banj brdu, bezimena česma kod Žutog mosta, „Studenac" uz
kafanu „Studenac", česma na plaži „Zelena" u blizini sportske hale „Obilićevo" i „Ponir" na
vrhu Ponira", kažu u gradskoj inspekciji.

http://www.banjalukalive.com/banjaluka/ ... cesme.html

Nisam znao da BL u strogm centru ima toliko izvora, ja se cesto znam napojiti na Studencu i ispod dvorane Obilicevo, a sad vidim da ta voda nije za pice.

Gdje se tacno nalazi Platonov izvor? Koji je to Zuti most? Pijete li vodu sa cesmi u parku Mladen Stojanovic? Sto se zove Muska voda?

Vrh

PostPoslato: 26 Okt 2012, 09:17 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 06 Dec 2006, 11:40
I logično je da izvori u centru bilo kakvog grada, naselja, sela nisu za piće. Koliko god bila izvorska voda čista oborinske vode i sl. je kontaminiraju.

Vrh

PostPoslato: 26 Okt 2012, 09:24 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 03 Jan 2007, 16:38
Pa ispravna kraj mosta Venecija, a cijela Starčevica iznad se.e i piški. Neispravna ona na brdima okolo. :)

Vrh

PostPoslato: 27 Maj 2013, 00:17 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 21 Maj 2006, 19:12
Citiraj:
21.05.2013 20:00 | Весна Поповић
Бањалука - Микробиолошка анализа узорака воде са 18 јавних изворишта показала је да се вода смије
пити само из четири чесме, потврдио је начелник Одјељења за инспекцијске послове Славиша Сандић.
Вода је бактериолошки неисправна за пиће на чесмама Ајдаров точак у Десној Новоселији, Вуксанов
точак у Карановцу, Точкови - Граб у насељу Српске топлице, Мишића врело у насељу Буквалек, уз пут
Бањалука - Кола, Буковац у насељу Буковац, уз пут Бањалука - Бронзани Мајдан, Змајевац - Шехитлуци
на Бањ брду. Грађани не смију да пију воду ни на чесми Трешњик на Шехитлуцима, Рајнерово врело, са
Безимене чесме, чија је цијев на кривини уз пут према Шехитлуцима - Бањ брду код Жутог моста. Вода
је загађена и на изворишту Зелена и Зелена II у насељу Обилићево, у близини спортске дворане
"Обилићево", Платоново врело на десној обали ријеке Врбас, код угоститељског објекта "К4" и Ловачка
вода - Седра, уз саобраћајницу према насељу Понир.
- Најчешћи узрочници хигијенски неисправне воде су колиформне бактерије и бактерије фекалног
поријекла, међу којима су идентификоване бактерије Е.цоли, Цитробацтер и Ентеробацтер клебсиелла -
додао је Сандић.
По његовим ријечима, контрола ових чесми није у надлежности града и током године нико их не
одржава.
- Нико ни не контролише квалитет воде, али пошто их велики број грађана користи, једном годишње
радимо ове анализе и постављамо одређена упозорења - рекао је Сандић.
Додао је да је ово одјељење више пута постављало натписе са упозорењем да вода није за пиће, али да
су они убрзо уклоњени или оштећени. По његовим ријечима, табле које недостају биће поново
постављене. У Дому здравља су рекли да може доћи до различитих врста тровања.
- Најчешћи симптоми су дијареја, повишена температура, малаксалост и несвјестица - додали су у Дому
здравља.
Вода је исправна на чесми Мушка вода у улици Војводе Уроша Дреновића бб у Лијевој Новоселији,
Студенац на лијевој обали ријеке Врбас, уз угоститељски објекат "Студенац", Понир, на врху Понира и
чесми Врело у Јагарама, поред саобраћајнице.
Купалишта
У Одјељењу за инспекцијске послове су рекли да ће квалитет воде на купалиштима на ријекама Врбас и
Врбања контролисати у јеку сезоне купања. На градским базенима присуствоваће узимању узорака
воде послије почетка сезоне купања крајем маја.

Kakav jeftini trik, samo izvor kod istoimene birtije Studenac ispravan.

Vrh

PostPoslato: 27 Maj 2013, 06:38 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 06 Dec 2006, 11:40
Piše li tabla da je voda za piće ili da nije za piće?

Vrh

PostPoslato: 27 Maj 2013, 12:47 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 22 Feb 2008, 21:55
filozof sa vrbasa je napisao:
Sto se zove Muska voda?

Ranije je bila izreka koja je važila za taj izvor: "Velika čaša ako ćeš da ebeš, mala čaša ako ćeš samo da podjebavaš"

Vrh

PostPoslato: 27 Maj 2013, 13:27 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 08 Mar 2005, 02:21
Pijem vodu s izvora redovno, uključujući i neke od tih "neispravnih". Nikad mi ništa nije bio.

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 7 Posta ] 

Sva vremena su u UTC [ DST ]