banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 05 Maj 2025, 05:00

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 9 Posta ] 
Autoru Poruka
PostPoslato: 03 Jul 2011, 14:42 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 08 Sep 2004, 01:11
Dakle, kapija je klizna (šina), širine 3 metra, potreban je sistem daljinskog otvaranja i zatvaranja.
"Majstori" za to traže 800 KM...

kontam šta mi treba da to napravim u "uradi sam " stilu....

1. daljinski upravljač
2. elektromotor
3. dodatnu zupčastu šinu koja se vari na kapiju

dodatna opcija je ugradnja graničnika/prekidača koji će automatski isključiti motor kada kapija dođe do krajnjeg položaja, te nekog optičkog senzora koji će onemogućiti zatvaranje kapije kada se na putu nalazi objekat koji može biti ugrožen...

Da li je neko pravio nešto slično?
zupčastu šinu nije problem naći.
Kakav motor bi se mogao iskoristiti za pokretanje kapije?
Da li bi ovakav daljinski upravljač bio adakvatan?

Šta bi mi još trebalo?

Vrh

PostPoslato: 03 Jul 2011, 14:49 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Pridružio se: 16 Jul 2004, 12:09
Za pocetak,upoznaj se sa nekim mikrokontrolerima,recimo Microchip serija 16F,18F,i ZigBee bezicnom tehnologijom.

Vrh

PostPoslato: 03 Jul 2011, 15:02 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Nisam baš na ti sa elektronikom...vidim na pik-u su ti mikročipovi 16f, 18f po 8KM...
Koliko vidim Zigbee je neko selo u Španiji ;-)

Vrh

PostPoslato: 03 Jul 2011, 16:56 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Pridružio se: 19 Feb 2010, 17:13
Nije to baš sve tako jednostavno. Sad sam gledao na par sajtova i cijena za sisteme motora sa kontrolnom elektronikom i daljinskim upravljačem, podešavanjem sile pri kojoj motor prestaje sa radom i još nekim džidža bidžama je oko 320-350 evra. Za kapije do 400-500 kg.

E sad tebi treba vjerovatno nešto manje pa bi se dalo skarabudžiti sistem sa kamionskim motorom za brisače ili nekim sličnim i kontrolnom jedinicim koju imaš ovdje. Uz šine, kablove, dodatni sigurnosni sistem i nekom kutijom gdje bi to sve upakovao i zaštitio od atmosferskih uticaja cijena bi mogla biti do nekih 400-500 maraka. Naravno da sve uradiš sam.

Vrh

PostPoslato: 03 Jul 2011, 17:43 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

http://users.triera.net/zupanbra/different/vrata.html

Evo i ovo možda može pomoći. Mada prije svega trebao bi prvo staviti malo više podataka, koja je masa kapije, kakav bi motor koristio i neka sličica čisto da još šta preporučimo, jer ima tu mnogo sitnica koje mogu biti korisne a ako se ne ugrade znaju napraviti problem.

Vrh

PostPoslato: 03 Jul 2011, 20:52 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

kapija je teska oko 150 kg, a za motor i jesam planirao kamionski motor za brisace.
slikacu kapiju pa cu postaviti slike.
hvala za linkove, ima korisnih stvari.

Vrh

PostPoslato: 19 Jul 2011, 00:37 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

konačno i slike da okačim...
Slika Slika

Vrh

PostPoslato: 19 Jul 2011, 11:30 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 04 Sep 2010, 18:42
Evo sa jednog foruma, mozda ti i pomogne

[quote author=BOKI SNAKE link=topic=2781.msg19694#msg19694 date=1287502525]
Evo svi koji hoce da naprave “kapiju pomocu daljinskog upravljaca”,mogu probati na moj nacin kako sam je ja napravio.Nakon sto mi je sinula ideja da kapiju napravim putem elektro otvaranja,I nakon duzeg smisljanja kako bi se to moglo izvesti,dosao sam na ideju da bih mogao iskoristiti uticnice koje se mogu kontrolisati pomocu daljinskog.Takve uticnice mozete pronaci u vecim trgovackim centrima..itd,
Kada kupujete dobijete 2 uticnice I jedan daljinski upravljac,jednostavno da vam objasnim kako to izgleda:to je jedna plasticna kutija sa jedne strane je utikac a sa druge uticnica I u gornjem djelu nalazi se elektronika sa relom koji omogucava uspostavljnje strujnog kola na faznom provodniku.itd…E kada sam rjesio pitanje upravljanja doslo je na red funkcionisanje kapije.smislio sam da bih kapija trebala kada je ja pokrenem da se otvori I nako otvorenja 15s bude otvorena,i nakon 15s da se sama zatvori …Nije mi dugo trebalo rjesi sam I to odlucio sam postaviti vremenski rele koji ce nakon 15s ili po zelji da zatvori kapiju.Nakon toga trebalo je da se izvrsi promjena smjera motora to sam uradio momocu elektro magnetne sklopke “sa pomocnim kontaktima”Motor sa uzeo od kopirne stare masine poprilicni je mali.na taj motor sam pricvrstio zubcanik od bicikla a na kapiju sam pricvrstio lanac od bicikla,nakon probe rezultati su bili zadovoljavajuci.Evo prvo usmeno cu da objasnim kako to sve funkcionise:Nakon sto ukljucim uticnicu pomocu daljinskog,ona pocne da provodi struju I pokreces elektro motor u jednom smjeru tj. otvara kapiju,kada kapija doce do kraja djeluje na jedan mikro taster koj ima 3 kontakta.Taj taster vrsi 2 fukcije kada kapija pritisne taster on prekine strujni kolo motora a u drugom slucaju pocne da napaja vremenski rele,i on odbrojava 15s nakon odbrojavanja ukljucuje elektro magnenu sklopku koja pri ukljucenju vrsi promjenu smjera elektro motora I motor krece tj.zatvara kapiju.Na gornjem djelu kapiju se nalazi jos jedan mikro taster sa uspostavljenim kontaktima,I kada kapija izvrsi mehanicko djelovanje na taster on prekida strujno kolo I gasi motor stim kapija je zatvorena i sve je pogaseno I to je to…..Jos sam kao signalizaciu prilikom otvaranja I zatvaranja stavio rotaciono svjetlo….

sema:
http://yfrog.com/2fsemakapijep

kako to izgleda: http://img833.imageshack.us/img833/9428/mov00001.mp4

[/quote]

Vrh

PostPoslato: 19 Jul 2011, 12:57 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Ti motorići nemaju dovoljno snage, a i ako dodaš reduktor onda će trebati preko pola minute da odradi ciklus. Možda bi bilo najbolje potražiti onu dizalicu što koriste građevinci ako nije previše skupa pa iskoristiti motor i upravljanje. On taman može u oba smijera da se vrti.

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 9 Posta ] 

Sva vremena su u UTC [ DST ]