@ alkibijad
Hvala, vec sam vidio te linkove, zato sam i pokrenuo ovu temu jer mi se ucinilo da ima ljudi koje interesuje tematika, a nisam nigdje vidio temu koja se bavi iskljucivo avijacijom u ratu u BiH, uglavnom se na netu mogu pronaci zbirni podaci gubitaka na nebu bivse SFRJ. Nadam se da osim ljudi koje interesuje ovaj aspekt proslog rata, postoje ljudi na ovom forumu koji su ucestvovali u nekim od ovih dogadjaja ili bar iz druge ruke imaju neke informacije, ipak se to desavalo u skoroj proslosti...
Evo i aviona USAF koji je poletio iz avio baze Aviano u Italiji, F-16C block 40, kojim je pilotirao Scott O' Grady. Avion je oborila 2. juna. 1995 PVO R. Srpske iznad Mrkonjic Grada raketnim sistemom "Kub"

Pilot se katapultirao i poslije nekoliko dana je evakuisan helikopterima USAF. Ovo obaranje je medijski najpoznatiji dogadjaj sto se tice upoterbe avijacije u ratu u BiH. Snimani su dokumentarci, dogadjaj je posluzio kao osnova za romansirani film iz 2001 "Behind enemy lines", a sam pilot je u Americi docekan kao heroj ...
Fotografija oborenog aviona iz jeseni 1994

na ovom linku se nalaze fotografije mjesta pada
http://www.nato.int/sfor/advisory/2000/t000428a.htm