banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 18 Jul 2025, 11:51

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 29 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2  Sledeća
Autoru Poruka
PostPoslato: 31 Avg 2010, 00:22 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 21 Maj 2006, 19:12
Pogledao sam jednu emisiju o spašavanju marinaca u nekoliko tačaka svijeta, a bolje što nisam. Vi koji ste iz ovog dijela RS sigurno bolje znate to, kako se operacija "spašavanja" odvijala.

Ja sam poslije tog dokumentarca morao istražiti stvar.

[url]http://en.wikipedia.org/wiki/Mrkonjić_Grad_incident[/url]

Citiraj:
The missile attack had surprised the F-16 pilots. Never before had the Serbs positioned the Soviet-made SA-6s--a type of missile first used in combat during the 1973 Yom Kippur War but upgraded since--in the area south of the Bosnian city of Banja Luka. O'Grady and his wingman, Capt. Bob Wright, were flying alone on June 2, without specially equipped electronic jamming aircraft or the Wild Weasel jets armed with HARM anti-radiation missiles, which home in on a missile battery's radar.

http://www.f-16.net/varia_article10.html

Citiraj:
VII i VIII akcija - Sporadična bombardovanja

U maju 1995. godine sprovedena su sporadična bombardovanja skladišta municije VRS. Za odmazdu su kao taoci uzet pripadnici UN. To je rezultiralo gotovo momentalnim prekidom bombardovanja!
Srpska PVO je raketnim sistemom "Kub" 2. juna 1995. godine oborila jedan F-16C, čiji se pilot, kapetan Skot O'Grejdi (Scott O'Grady), spasao katapultiranjem. Posle šest dana skrivanja u gustoj šumi izvučen je u akciji marinaca koju su snaga VRS pratile, ali se iz humanitarnih razloga nisu suprotstavile. Moguće je da je ovaj avion oboren kao odmazda za prethodna bombardovanja NATO pakta.

http://www.mycity-military.com/Ostalo/OPERACIJA-DELIBERATE-FORCE-jesen-1995-godine.html

Bježao je od srpske paravojske, znajući da će ga ubiti ako ga uhvate. Tih nekoliko dana pasao je lišće i jeo mrave. Onaj najbolji dio tek dolazi. Helikopter koji je došao po njega letio je kroz kišu metaka i nazad.

Ja odbijam da vjerujem da VRS nije mogla pogoditi helikopter koji je toliko duboko zašao u našu teritoriju.

Vrh

PostPoslato: 31 Avg 2010, 00:33 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 13 Mar 2008, 16:35
to je rambov helikopter, sta ti znas...leti i bez propelera

Vrh

PostPoslato: 31 Avg 2010, 08:09 
Veteran
Veteran

Pridružio se: 02 Dec 2007, 01:43
Naši borci su u to vrijeme bili čupavi i zarasli, kosa im je išla preko očiju, pa zato nisu mogli da ga pogode. On je metke izbjegavao veoma vještim pokretima tijela, ta tehnika se zove loma tisra.

Vrh

PostPoslato: 31 Avg 2010, 08:45 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Pridružio se: 20 Jul 2009, 10:16
LemiGO, bio si blizu sa loma tisra.

Citiraj:
O'Grady evaded detection even though the search for him continued during his time on the ground. Part of this may be credited to his military SERE (survival, evasion, resistance, and escape) training, which taught him how to obtain water and food, evade detection, and avoid medical dangers like hypothermia, useful since he left his survival equipment back at base.

Vrh

PostPoslato: 31 Avg 2010, 08:48 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 19 Jul 2009, 11:23
Je li o ovom liku napravljen i film? Iza neprijateljskih linija? Ako je to taj film uboli su ga k'o prstom u dupe! Dva glavna antiheroja, srpski komandant i onaj ubica plaćeni pričaju srpski kao da su iz Zimbabvea došli, a Tarik Filipović glumi četnika!

Vrh

PostPoslato: 31 Avg 2010, 09:21 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 12 Okt 2008, 14:27
Оборила га је батерија "Куба" (не земља којој је предсједник Фидел Кастро већ противавионски ракетни самоходни систем "Куб") која се налазила у том тренутку у Бравском (код Кључа). Пао је негдје према Петровцу. Спасили га након дан, два хеликоптером који је имао баш ту сврху (спашавање пилота оборених авиона НАТО). То су чињенице.

Ово остало (јео коријење и мраве, хеликоптер побјегао под кишом метака) је драматизација догађаја и то зна само тај пилот како је стварно било.

Vrh

PostPoslato: 31 Avg 2010, 10:15 
Administrator
Korisnikov avatar

Pridružio se: 15 Nov 2002, 13:51
A ja znam čovjeka koji ga je srušiooooo....nja,nja,nja.....

Vrh

PostPoslato: 31 Avg 2010, 10:19 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Pridružio se: 19 Feb 2010, 17:13
Na YT ima nekoliko snimaka o obaranju F16. Evo jednog.

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=znBi8Lr35vs[/youtube]

Obratite pažnju na nekoliko detalja (lica i uniforme rukovaoca raketnog sistema). Snimak je pun praznina i sklopljen je iz dijelova koji su se odigrali ne nekim drugim stranma svijeta (recimo onaj MiG 29 koji pada na kraju). Stiče se osjećaj da ni sami nisu sigurni protiv koga su se borili i šta su ovdje tražili.

@_zoka

Koji od ovih je tvoj čovjek?

Vrh

PostPoslato: 31 Avg 2010, 11:45 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 24 Jun 2005, 02:03
и мене одмах посјети на онај филм Иза непријатељских линија.. страшно.. :)
него је л` се неко сјећа оног лоле на Палама што је исто оборио неки НАТОв авион?

Дрзнеш ли даље?...

Ал' један израз, једну мисао
Чућеш у борбе страшној ломљави
"Отаџбина је ово Србина!..."

Vrh

PostPoslato: 31 Avg 2010, 13:10 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Panzer je napisao:
Je li o ovom liku napravljen i film? Iza neprijateljskih linija? Ako je to taj film uboli su ga k'o prstom u dupe! Dva glavna antiheroja, srpski komandant i onaj ubica plaćeni pričaju srpski kao da su iz Zimbabvea došli, a Tarik Filipović glumi četnika!

Na osnovu njegovog iskustva i knjige napravljen je baš taj film, kojeg ja nisam imao prilike da pogledam.

shoole je napisao:
Оборила га је батерија "Куба" (не земља којој је предсједник Фидел Кастро већ противавионски ракетни самоходни систем "Куб") која се налазила у том тренутку у Бравском (код Кључа). Пао је негдје према Петровцу. Спасили га након дан, два хеликоптером који је имао баш ту сврху (спашавање пилота оборених авиона НАТО). То су чињенице.

Ово остало (јео коријење и мраве, хеликоптер побјегао под кишом метака) је драматизација догађаја и то зна само тај пилот како је стварно било.

Hvala na ovom pojašnjenju.

On kaže da mu je raketa prepolovila avion na dva dijela, ostaci se čuvaju u muzeju u BG.

АЛЕКСАНДАР je napisao:
и мене одмах посјети на онај филм Иза непријатељских линија.. страшно.. :)
него је л` се неко сјећа оног лоле на Палама што је исто оборио неки НАТОв авион?

To se ne zaboravlja, Miraž 2000 ponos francuske avijacije, barem su tako tvrdili, pilote je vratio general Mladić nekom visokom oficiru francuskog generalštaba.

Naobarali smo NATO aviona kada se sve sumira.

Vrh

PostPoslato: 31 Avg 2010, 15:30 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 03 Feb 2003, 16:53
Neštom'... pade... na pamet...

Slika

:confused3:

Vrh

PostPoslato: 02 Sep 2010, 14:34 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Ne razumijem se mnogo u avijaciju pa me zanima, na tom istom kanalu gledao sam poređenje Mig 29 i F 16.
Po njihovom testu sve je na strani F 16, dok je Mig 29 pokretljiviji i brži. Mig 29 je posljednji krik Rusa, a Ameri iza F 16 imaju još nekoliko modela.

Da li su Rusi odustali od ulaganja u avijaciju i razvijaju isključivo protivavionske projektile?

Vrh

PostPoslato: 02 Sep 2010, 14:49 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 07 Jul 2009, 13:22
Neeee.
MIG 29 definitivno nije posljednji krik Rusa. Mada MIG 29 i F 16 jesu u istoj klasi.
Razvili su oni jos dosta modernijih aviona. I definitivno nisu odustali od ulaganja.
Pogledaj npr. Su-27 ili Sukhoi Su-30 (jako dobar) koji se masovno proizvodi i izvozi.
A tu je i niz aviona koji su u fazi razvoja ili u predproizvodnoj fazi: MiG-35, Su-37, pa ruski stealth fighter Sukhoi PAK FA, bomber fighter Su-34... Ma ima toga koliko hoces. Ulaze se.

A sa PVO sistemima su daleko ispred Amera.

Vrh

PostPoslato: 02 Sep 2010, 15:34 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Pridružio se: 19 Feb 2010, 17:13
MiG 29 je zapravo nastao kao odgovor na F16, jer je Sovjetima prijetila opasnost da u slučaju eventualnog rata izgube prevlast na malim visinama. Zanimljiv je i tekst koji je izgovorio glavni projektant Rostislav Apolovič Beljakov o osnovnim zahtjevima koje avion mora ispunjavati.

Citiraj:
Avion mora biti optimiziran po kriterijumu cena–efikasnost, mora po performansama da nadmaši zapadne avione visoke tehnologije, mora da bude tehnološki pogodan za serijsku proizvodnju i mora da poseduje odlične borbene karakteristike, visok stepen efikasnosti pri izvršavanju zadatka, visoku pouzdanost i jednostavnu upotrebu. Takođe, avion mora biti operativan u svima vremenskim i klimatskim uslovima i da koristi aerodrome u neposrednoj blizini fronta.

U vrijema nastanka, MiG 29 je imao bolju avioniku i letne karakteristike nego F 16.
Nažalost raspad SSSR je doveo u jako loše stanje sve vidove vojske, a posebno vazduhoplovstvo i mornaricu. Godinama se ništa nije ulagalo u remont i modernizaciju, a za to vrijeme su konkurenti prošli nekoliko paketa modernizacija (jači radar, efikasniji motori i preciznije rakete i sl). Sada se sve polako niveliše i dovodi u ravnotežu, iako Amerikanci imaju nevidljive avione skoro dvije decenije Rusi ih sustižu i na tom polju. Što se tiče bombardera davno su ih prestigli.

U vezi ovog poređenja sa National Geographic-a, F 16 bi imao šanse samo zahvaljujući jačem radaru i raketama većeh dometa. U klasičnom dogfajtu pod uslovom da su piloti jednako obučeni svakako da bi pobjedu odnio MiG 29.

I za kraj možeš malo prelistati temu o borbenim avionima, pogotovo zadnje stranice, tu ima baš dosta meterijala koji bi te mogao interesovati.

Vrh

PostPoslato: 02 Sep 2010, 15:47 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 24 Jun 2005, 02:03
Колико су невидљиви видјели смо приликом НАТО бомбардовања. :D
Кулале су приче да је оборен уз помоћ руске технологије.. но као што рекох, то су приче.. :)

Дрзнеш ли даље?...

Ал' један израз, једну мисао
Чућеш у борбе страшној ломљави
"Отаџбина је ово Србина!..."

Vrh

PostPoslato: 02 Sep 2010, 19:40 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

И тог "невидљивог" као и овог Ф-16 оборио је "Куб". С тим да су Србијанци увели неке модификације на радару.

Vrh

PostPoslato: 02 Sep 2010, 19:45 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 16 Jan 2010, 23:46
Ja mislim da je "Neva" skinula nevidljivog :-?
Ustvari nije da mislim, nego jeste sigurno. Kao i jedan f-16 '99.

Vrh

PostPoslato: 02 Sep 2010, 19:54 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Сад сам провјерио, у праву си. Золтан, човјек који је оборио Ф 117, је био командант на Неви.

Човјече, најмодернија технологија, стелт, невидљив, ово, оно... и обори га такав крш од ракете!

Vrh

PostPoslato: 02 Sep 2010, 19:57 
Početnik
Početnik

Pridružio se: 17 Feb 2010, 05:21
filozof sa vrbasa je napisao:
Pogledao sam jednu emisiju o spašavanju marinaca u nekoliko tačaka svijeta, a bolje što nisam. Vi koji ste iz ovog dijela RS sigurno bolje znate to, kako se operacija "spašavanja" odvijala.

Ja sam poslije tog dokumentarca morao istražiti stvar.

[url]http://en.wikipedia.org/wiki/Mrkonjić_Grad_incident[/url]

Citiraj:
The missile attack had surprised the F-16 pilots. Never before had the Serbs positioned the Soviet-made SA-6s--a type of missile first used in combat during the 1973 Yom Kippur War but upgraded since--in the area south of the Bosnian city of Banja Luka. O'Grady and his wingman, Capt. Bob Wright, were flying alone on June 2, without specially equipped electronic jamming aircraft or the Wild Weasel jets armed with HARM anti-radiation missiles, which home in on a missile battery's radar.

http://www.f-16.net/varia_article10.html

Citiraj:
VII i VIII akcija - Sporadična bombardovanja

U maju 1995. godine sprovedena su sporadična bombardovanja skladišta municije VRS. Za odmazdu su kao taoci uzet pripadnici UN. To je rezultiralo gotovo momentalnim prekidom bombardovanja!
Srpska PVO je raketnim sistemom "Kub" 2. juna 1995. godine oborila jedan F-16C, čiji se pilot, kapetan Skot O'Grejdi (Scott O'Grady), spasao katapultiranjem. Posle šest dana skrivanja u gustoj šumi izvučen je u akciji marinaca koju su snaga VRS pratile, ali se iz humanitarnih razloga nisu suprotstavile. Moguće je da je ovaj avion oboren kao odmazda za prethodna bombardovanja NATO pakta.

http://www.mycity-military.com/Ostalo/OPERACIJA-DELIBERATE-FORCE-jesen-1995-godine.html

Bježao je od srpske paravojske, znajući da će ga ubiti ako ga uhvate. Tih nekoliko dana pasao je lišće i jeo mrave. Onaj najbolji dio tek dolazi. Helikopter koji je došao po njega letio je kroz kišu metaka i nazad.

Ja odbijam da vjerujem da VRS nije mogla pogoditi helikopter koji je toliko duboko zašao u našu teritoriju.

Moguće je čak i da je doletio i odletio neprimijećen ili što je vjerovatnije da je izbjegao natou poznate lokacije gdje se nalazila pvo sa pa artiljerijom i strelama.Moguće je i da je O'Grady spasen pod prijetnjom ozbiljne odmazde.Inače je to rušenje američkog aviona bila jedna nepotrebna i po V(RS) vrlo štetna provokacija a i desilo se u vreme kad nije bilo borbenih aktivnosti nato saveza.

Vrh

PostPoslato: 02 Sep 2010, 20:08 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 13 Okt 2008, 12:59
Ja sam cuo od covjeka koji je isao "traziti" pilota da im komandir nije dao sici sa puta, samo puteljkom lagano "trazili", bez gnjavaze po sumama.

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 29 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]