banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 03 Avg 2025, 01:29

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 1020 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8 ... 51  Sledeća
Autoru Poruka
 Tema posta: Re: Josip Broz Tito
PostPoslato: 05 Maj 2010, 11:28 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 12 Okt 2008, 14:27
_zoka je napisao:
shoole je napisao:
Причате о Брозу?

Човјек који је укинуо демократију на овим просторима.

Samo jedno pitanje.Koju demokratiju?

Ону која је постојала прије доласка комуниста на власт.
Ону у Краљевини Србији и касније у Краљевини Југославији.
Крхку демократију, која је била далеко од идеалне, али која се развијала. И у Америци си имао развој демократије 200 година док нису дошли до укидања расне сегрегације шездесетих година прошлог вијека.
Демократију у којој су људи гласали за странке по свом избору, демократију која је тражила рјешења. На примјер, Хрвати су били незадовољни својим положајем у Југославији. Они гласају за хрватске странке, а онда се кроз демократски дијалог изборе за Бановину Хрватску унутар Југославије. То је демократија на дјелу, не оно што смо имали деведесетих.

Демократија је процес. То нису избори са више странака, то је процес стварања, и странака и елита и медија и (прије свега) свијести у народа да они бирају, да су обични људи одговорни за своју судбину, да морају да мисле.

А онда је дошао Броз и то укинуо.

Vrh

PostPoslato: 05 Maj 2010, 11:31 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Apr 2009, 11:18
Zozon je napisao:
Negdje pomenu dobre ljude? Ima ih. I to dosta. A to se gradi u porodici. E meni je sreća što sam imao takvu porodicu da se nemoram osvrtati iza sebe bilo gdje da sam. To je moja vjera, religija, način života uz puno poštovanja prema različitom koja nam može biti prednost u mnogo načina. Tako nas je Tito učio. Ali nemože, razum je nešto irelevantno a igrica i šarenih laža narodu nikad dosta. Tito je jedan od ljudi koji je vodio računa o malim ljudima na svoj način. .

samo cu rec jednu stvar....kralju ako te ikad upoznam(a volio bih vjeruj mi) ima da se zacugamo samo tako :cat:

Vrh

PostPoslato: 05 Maj 2010, 11:31 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Jul 2009, 13:59
Zozon je napisao:
Čitajući ovaj topic stičem utisak kako banjalučka i ina omladina nema veze o životu. Postoji niz razloga. Prvi je kako je današnjim generacijama lako usaditi bilo kakvo sranje od priče pa tako o takozvanom zločincu Titu. Nekontam koja je to istorijska, društveno-politička, istraživačko-dokazna i sudska organizacija kod nas i u svijetu osudila Josipa Broza? Evo recimo volimo Karađorđa i Knjaza Miloša, dokazana dva krvnika iz naše istorije(kumovska ljubav zbog par hiljada krmadi), jebali su majku kome su stigli, šurovali s turcima(na kraju krajeva njih su služili, za njih su red pravili) ma sve činili da bi bili na vlasti kao i ovi današnji. Još ih naša crkva slavi? Jebote koji istorijski paradoks i nepravda. Dovoljno je da neka budala probuba nešto i ostali odmah to prihvate. Na osnovu čega? Ja sam prije svega bio srpski borac i nimalo nisam zadovoljan tvorevinom za koju sam se borio. Možda će vremenom postati bolja ali i dan danas tvrdim da niko bolje i odgovornije vladao ovim prostorima tako da je i običan čovjek mogao uvidjeti razliku sem austrougara i Brozove SFRJ. Razloga je milion, naravno ima i kontra argumenata ali moje polazište za politiku je stanje pojedinca kao osnove sistema kojeg on služi. U SFRJ je pojedinac mogao štošta ali neke stvari nije mogao. Znalo se za red, izvoli radi protiv sistema odma Goli Otok. Danas nebi falilo malo takvog reda samo što bi svi odreda morali u prdekanu.
Danas o Titu raspredaju koji pokušavaju rehabilitovati ratne zločince i izdajice ovih naroda kojim su punili jame po cijeloj državi. Izgleda da će mo mi i dalje jame odkopavati, za te iste zločince koji su zločinci uvijek ma koje boje bili ali nije bilo kazne istih, izgleda da su neki nagrađeni. Jugoslavija, pogotovu Titova će i dalje ostati misaona imenica za mnoge a pogotovu sadašnju Evropu koja stremi istim ciljevima(ne baš svim ali u većini). Brastvo i jedinstvo i dalje postoji na neki način, u dobrim ljudima koje ima na sve strane i koji nisu dali ludilu šanse. Ja takvih znam mnogo i hvala Bogu da postoje. Ostaćemo jad i čemer sve dok nas budale i lopovi uče kao treba i dok ih korumpirana crkva podržava kao ideološki(sad u ovom vremenu) izvor.
U doba kad su Varšavski pakt pucao po šavovima, za zadatak su sebi zadali sjebati jedan savez koji i nije bio nešto opasan ali je iamo golemo tržište nafte, naouružanja, prirodnih resursa i proizvodnje hrane. To su bili Nesvrstani a začetnik te ideje(Tito) je odavno bio mrtav(iako je bio svima kvalitetan partner) i slijedom stvari su odličili sjebati SFRJ i to na način koji je najlakši. Da sjebemo sami sebe. I uspjeli su. Nacionalistički demon balkana koji je podgrijavan po potrebi je odradio posao u svom punom luciferskom sjaju, naravno podrške je bilo sa svih strana počev od EU, Vatikana, Rusije pa do nas samih i naše pravoslavne crkve. Nesjećam se da je iko od njih pokušao da pošalje glas razuma. No to je nebitno, bitno je sjebati industriju SFRJ koja je prodavala mnogo oružja po Africi, Bliskom i dalekom istoku i za te usluge smo imali kojekakvih dobara. Prva je nafta, imali smo je u izobilju i to za male pare. Da nenabrajam sad do Božića ali to je tako bilo. To isto tržište je i dalje spremno za nas ali mi nismo spremni za njih. Industrija je nam u kurcu a mi se još bavimo temama tipa nacije, vjere i kojekakvih gluposti dok nama i našim partnerima amerikanci uvaljuju radioaktivne gluposti.
Vrlo dobro se sjaćam ORA i Ferijalnog Saveza. Naravno SSO, Odred Izviđača, Titovim stazama revolucije su bile prateće redovne aktivnosti i ja kao dijete iz normalne radničke porodice sam imao razne mogućnosti, da nenabrajam sad. Jebala me činjenica jer mi je đed bio četnik ali nežalim nizačim(ono, upis u vojnu školu...). Osim toga nismo ni ja ni porodica ispaštali zbog toga, čovjek nije pravio sranja.
Današnje generacije nemaju ništa osim što ih furaju u crkvu i što su osuđeni gledati ovaj lopovluk i samim tim svaki normalan čovjek će potražiti duševnu zadovoljštinu u istoriji jer je injima pun kurac ovog lopovluka. Nepamte ništa lijepo, putuju slabo i nevide ništa osim serviranih gluposti sačinjenih od politike, turbofolka, pijanki uz zvuke pravoslavlja, Tomsona i Dine Merlina kojeg kad slušam, čovjek je zajebo bataljon hodža. Uglavnom manipulanti do bola a nenude ništa zauzvrat.
Ono što pokušavam mladima objasniti da nebudu budale kao mi ali izgleda neide. Evo recimo stariji članovi foruma. Učeni smo u stilu revolucije i sve nam se sjeba pred očima. Dođoše ovi na vlas, puknu zemlja na komade, furali na srbovanje, hrvatstvo i bošnjaštvo kad i od toga ništa, sve je plašt za lopovluke. Sjebali su nas dva puta i sad se nađe neko da me ubjeđuje u ideale. Ipak smo mi malo postari za takve stvari. Ma ni Bora Đorđević nije srbenda kakav je nekad bio, i on se sjebo. Negdje pomenu dobre ljude? Ima ih. I to dosta. A to se gradi u porodici. E meni je sreća što sam imao takvu porodicu da se nemoram osvrtati iza sebe bilo gdje da sam. To je moja vjera, religija, način života uz puno poštovanja prema različitom koja nam može biti prednost u mnogo načina. Tako nas je Tito učio. Ali nemože, razum je nešto irelevantno a igrica i šarenih laža narodu nikad dosta. Tito je jedan od ljudi koji je vodio računa o malim ljudima na svoj način. Po meni vrlo funkcionalan i sad trenutno taj isti način funkcioniše u Belgiji, sjedištu EU gdje je svaki čovjek odnosno zaposlenik ima tretman po sistemu koji je nekad davno skontao jedan ćopavi zagorac i jedino u tom kontekstu se može povezati sa Teslom, znači po viziji, radu, sprovođenju i opstanku istih ideja i dan danas. I opstaće dok je svijeta i vijeka.
Istorija je rekla dosta stvari o tom vremenu. Tito imao želju da bude sahranjen u Srbiji, Beogradu. Mislite da neko ko mrzi Srbiju i Srbe, ima želju da počiva gdje mrzi? Pored svog lijepog Zagorja? Hrvatske uopšte? Ma, dajte...

Amin

Vrh

PostPoslato: 05 Maj 2010, 11:33 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 12 Okt 2008, 14:27
crni_bl je napisao:
Jebe mi se za demokratiju!!! Znam da sam imao vise prava dok sam bio u mraku rezima....

Извини, колико си ти имао година 1990. године? Кад си имао више права док није било демократије.

Vrh

PostPoslato: 05 Maj 2010, 11:35 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

shoole je napisao:
crni_bl je napisao:
Jebe mi se za demokratiju!!! Znam da sam imao vise prava dok sam bio u mraku rezima....

Извини, колико си ти имао година 1990. године? Кад си имао више права док није било демократије.

ajmo reci da nije on morao imati(jest da ne znam koliko mu je godina) al su imali njegovi roditelji...zar ne?

Vrh

PostPoslato: 05 Maj 2010, 11:39 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 22 Apr 2010, 13:28
Zozone,

KRALJ SI!
Evo i moj tata čita tvoj post i pozdravlja te :)

Vrh

PostPoslato: 05 Maj 2010, 11:41 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 06 Apr 2009, 21:43
shoole je napisao:
crni_bl je napisao:

Izvini shoole ali danas o pravima nemožemo da pričamo. Nikakvim. Prava imaju oni koji su u SNSD-u prije su SDS- i sve po datom receptu. U pravu si kad si napisao da je demokratija proces u kojem građani moraju misliti. Naš narod nevoli da misli, nas narod je još u bogumilskom vremenu, voli da obožava i poštuje, naročito kad dobije po pič.i. To nije osnova za demokratiju i ovi danas to iskorištavaju. Ajd mi molim te reci da ti stvaro vjeruješ da glasa 55-60% stanovništva? To su šarene laže i to nepostoji.
Opet velim, Tito, misaona imenica za ove danas a pogotovu da prljaju ime i lik najvećeg čovjeka koji je dokazano uradio pozitivne stvari. Nek je ukinuo tu demokratiju koja je nastavljena 90'-ih. U više navrata sam napisao da to nije demokratija već feudalizam. Eto imamo sada tu "demokratiju", uživaj u njoj a ja ću je izjedati na svakom koraku.

"Nacionalizam je zlo koje ne spaja nego razdvaja ljude, jer ih negira u njihovoj pravoj biti - čovječnosti" - MILAN KANGRGA

Vrh

PostPoslato: 05 Maj 2010, 11:47 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

sunchica je napisao:
Zozone,

KRALJ SI!
Evo i moj tata čita tvoj post i pozdravlja te :)

Prijatelji moji virtuelni!
Imate mozak.
Imajte cilj.
Radite na njemu.
Rađajte dječicu.
Učite ih naukama.
Učite ih da budu ljudi.
Razlika da bude predmet podrazumijevanja a ne debate.
Da napokon budućim generacijama imamo šta ostaviti, kako naši bošnjaci kažu, u amanet.
Svako dobro i zdravlja vam želim.
Za ostale stvari koje želite u životu, borite se.
Svi smo mi Tito!
Tito je naš!

"Nacionalizam je zlo koje ne spaja nego razdvaja ljude, jer ih negira u njihovoj pravoj biti - čovječnosti" - MILAN KANGRGA

Vrh

PostPoslato: 05 Maj 2010, 11:51 
Administrator
Korisnikov avatar

Pridružio se: 15 Nov 2002, 13:51
shoole je napisao:
_zoka je napisao:
shoole je napisao:
Причате о Брозу?

Човјек који је укинуо демократију на овим просторима.

Samo jedno pitanje.Koju demokratiju?

Ону која је постојала прије доласка комуниста на власт.
Ону у Краљевини Србији и касније у Краљевини Југославији.
Крхку демократију, која је била далеко од идеалне, али која се развијала. И у Америци си имао развој демократије 200 година док нису дошли до укидања расне сегрегације шездесетих година прошлог вијека.
Демократију у којој су људи гласали за странке по свом избору, демократију која је тражила рјешења. На примјер, Хрвати су били незадовољни својим положајем у Југославији. Они гласају за хрватске странке, а онда се кроз демократски дијалог изборе за Бановину Хрватску унутар Југославије. То је демократија на дјелу, не оно што смо имали деведесетих.

Демократија је процес. То нису избори са више странака, то је процес стварања, и странака и елита и медија и (прије свега) свијести у народа да они бирају, да су обични људи одговорни за своју судбину, да морају да мисле.

А онда је дошао Броз и то укинуо.

To je demokratija?Ne sviđa ti se argument protivničke strane pa je ubiješ u skupštini?Neka stranka je protiv kralja pa je zabraniš?Na proteste šalješ žandare koji se ne libe da pucaju u masu?Organizuješ izborni sistem da kralj ne može da izgubi(strana koju kralj podržava)....Ako sve to nije dovoljno uvedeš diktaturu.Da ne govorimo o "demokratskim" metodama dolaska kraljeva na vlast,odsjecanjima glave i bacanju sa balkona.Jedina demokratska ličnost prije rata je bio Kralj Petar I.....

Vrh

PostPoslato: 05 Maj 2010, 11:52 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Zozon je napisao:
shoole je napisao:
crni_bl je napisao:

Izvini shoole ali danas o pravima nemožemo da pričamo. Nikakvim. Prava imaju oni koji su u SNSD-u prije su SDS- i sve po datom receptu. U pravu si kad si napisao da je demokratija proces u kojem građani moraju misliti. Naš narod nevoli da misli, nas narod je još u bogumilskom vremenu, voli da obožava i poštuje, naročito kad dobije po pič.i. To nije osnova za demokratiju i ovi danas to iskorištavaju. Ajd mi molim te reci da ti stvaro vjeruješ da glasa 55-60% stanovništva? To su šarene laže i to nepostoji.
Opet velim, Tito, misaona imenica za ove danas a pogotovu da prljaju ime i lik najvećeg čovjeka koji je dokazano uradio pozitivne stvari. Nek je ukinuo tu demokratiju koja je nastavljena 90'-ih. U više navrata sam napisao da to nije demokratija već feudalizam. Eto imamo sada tu "demokratiju", uživaj u njoj a ja ću je izjedati na svakom koraku.

Da....ovdje nema ni D od demokratije....a mogu ti reci jos jednu stvar i u tako da kazem, najvecim demokratijama svijeta nema vise od te D demokratske....da da

A sto se tice godina,....bio sam mali al sam uzivo u tom mracnom komunizmu, u njegovim idealima, u moralu koja nas je partija ucila ( a ne crkva ), u postovanju koji smo imali od sviju, o legendi po kojoj su nas svi u svetu postovali (Tito) , o nasoj zastavi najljepsoj na svetu, o fudbalskom timu koji je bio (zadnji put zajedno) u Italiji'90....o kosarkaskom timu koji je bio na svjetskom u Argentini '90 i *ebo *ajku svima...i Amerima i Rusima.....da da tada su bili Divac, Drazen Petrovic, Zdovc, Kukoc....svi JUGOSLOVENI!!

Vrh

PostPoslato: 05 Maj 2010, 11:58 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 05 Okt 2005, 23:57
crni_bl je napisao:
a kod nas (u BiH) svi spomenici te borbe su zaboravljeni i odaje se pocast samo borcima zadnjeg rata....bezze....

Ovo nije tacno! Treba imati na umu da su se borci NOR-a podijelili na one iz RS i FBiH, sto je i logicno, posto su njihovi sinovi ratovali/ginuli na razlicitim stranama u zadnjem ratu.
Zato je vrlo lako manipulisati i napisati da se ne odaje pocast borcima NOR-a. U RS-u se na vise mjesta, uz odavanje pocasti poginulim pripadnicima VRS, u isto vrijeme odaje pocast i borcima NOR-a.
Isti slucaj je sa "Norovcima" u Federaciji, samo sto oni odaju pocast Alijinim vojnicima.

http://www.youtube.com/watch?v=dk5FBE1L-Kc

Vrh

PostPoslato: 05 Maj 2010, 12:03 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

vb87 je napisao:
crni_bl je napisao:
a kod nas (u BiH) svi spomenici te borbe su zaboravljeni i odaje se pocast samo borcima zadnjeg rata....bezze....

Ovo nije tacno! Treba imati na umu da su se borci NOR-a podijelili na one iz RS i FBiH, sto je i logicno, posto su njihovi sinovi ratovali/ginuli na razlicitim stranama u zadnjem ratu.
Zato je vrlo lako manipulisati i napisati da se ne odaje pocast borcima NOR-a. U RS-u se na vise mjesta, uz odavanje pocasti poginulim pripadnicima VRS, u isto vrijeme odaje pocast i borcima NOR-a.
Isti slucaj je sa "Norovcima" u Federaciji, samo sto oni odaju pocast Alijinim vojnicima.

Kako nije tacno! Evo ajd ti samnom sada da mi obidjemo par takvih spomenika gdje imas i palim borcima NOB-a i spomenik borcima VRS....i vidjeces kako dvoglavi orao stoji cist ko suza a iza njega ni ne vidis petokraku (koje nema jer su je skinuli ali eto mozes da zamislis da je tu bila) od trave koja ju je prekrila!

Vrh

PostPoslato: 05 Maj 2010, 12:03 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

_zoka je napisao:
To je demokratija?Ne sviđa ti se argument protivničke strane pa je ubiješ u skupštini?Neka stranka je protiv kralja pa je zabraniš?Na proteste šalješ žandare koji se ne libe da pucaju u masu?Organizuješ izborni sistem da kralj ne može da izgubi(strana koju kralj podržava)....Ako sve to nije dovoljno uvedeš diktaturu.Da ne govorimo o "demokratskim" metodama dolaska kraljeva na vlast,odsjecanjima glave i bacanju sa balkona.Jedina demokratska ličnost prije rata je bio Kralj Petar I.....

Naravno da to nije demokratija, kao sto nije normalno da nekoga u Titino doba pojede mrak zato sto je lanuo nesto protiv njega.
Ili mislis da je normalan oblik vladavine onaj u kom ne smijes zinuti protiv Vozda, u ovom slucaju Tite?

Vrh

PostPoslato: 05 Maj 2010, 12:05 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

vb87 je napisao:

Naravno da to nije demokratija, kao sto nije normalno da nekoga u Titino doba pojede mrak zato sto je lanuo nesto protiv njega.
Ili mislis da je normalan oblik vladavine onaj u kom ne smijes zinuti protiv Vozda, u ovom slucaju Tite?

vb a sad mozes lajat protiv "vozda"? 8)

Vrh

PostPoslato: 05 Maj 2010, 12:06 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

cvox je napisao:
vb87 je napisao:

mozes mozes....al malo morgen!!!

Vrh

PostPoslato: 05 Maj 2010, 12:06 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

vb87 je napisao:
crni_bl je napisao:

To je tačno što se tiče RS. Bio sam na dosta komemoracija. U FBiH, neznam kao je, nisam bio ni vidio pa nemogu reći da je tako. Znam da pravi antifašisti komunisti neprave razliku.

Vrh

PostPoslato: 05 Maj 2010, 12:10 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

crni_bl je napisao:
vb87 je napisao:
crni_bl je napisao:

Kako nije tacno! Evo ajd ti samnom sada da mi obidjemo par takvih spomenika gdje imas i palim borcima NOB-a i spomenik borcima VRS....i vidjeces kako dvoglavi orao stoji cist ko suza a iza njega ni ne vidis petokraku (koje nema jer su je skinuli ali eto mozes da zamislis da je tu bila) od trave koja ju je prekrila!

Stoji to da na nekoliko spomenika nema petokrake i to je greska, da ne kazem glupost. Ali isto tako stoji da se na vecini jasno vidi petokraka. Hoces li da ja tebe povedem u obilazak?
Uostalom udruzenje NOR-a postoji i ne sjecam se da su pokrenuli neku inicijativu da se to ispravi. Budi svjestan da ni "Norovci" nisu ostali imuni na ove ratove. I njihovo bratstvo i jedinstvo je puklo po savovima.

Vrh

PostPoslato: 05 Maj 2010, 12:12 
Administrator
Korisnikov avatar

vb87 je napisao:

Naravno da nije normalno ali palamuditi kako je prije Tita bila demokratija..... :-? i da ju je taj isti Tito ukinuo...Demokratije nikada na ovim prostorima nije bilo.Uvijek je vladao najjači i najbezskrupulozniji.....Nekada Kralj,nekada Maršal,sada Premijer....i nikada nisi mogao lanuti protiv njega,a da te neko n

Vrh

PostPoslato: 05 Maj 2010, 12:14 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

crni_bl je napisao:
cvox je napisao:
vb87 je napisao:

mozes mozes....al malo morgen!!!

Mogu bar na ovom forumu i jos me nije pojeo mrak. Mogu sa svojim drustvom i jos me niko nije cinkao. :D

Problem je sto niste pazljivo procitali ono sto sam napisao na prethodnoj strani. Sve je isto i bice isto dok god narod gleda u pojedinca kao u Boga.

Vrh

PostPoslato: 05 Maj 2010, 12:18 
Administrator
Korisnikov avatar

vb87 je napisao:

Problem je sto niste pazljivo procitali ono sto sam napisao na prethodnoj strani. Sve je isto i bice isto dok god narod gleda u pojedinca kao u Boga.

Kontam ja tebe ali na ovim prostorima se od Kosovske bitke gaji kult ličnosti.Kada nije bilo pogodne istorijske ličnosti Srbi su je "izmislili"....tipa Kraljevića Marka...

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 1020 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8 ... 51  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]