banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 29 Jun 2025, 21:21

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 1020 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 33, 34, 35, 36, 37, 38, 39 ... 51  Sledeća
Autoru Poruka
 Tema posta: Re: Josip Broz Tito
PostPoslato: 05 Jan 2013, 18:01 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Apr 2011, 16:14
Opet citam masu uopstavanja, krivih podataka, nelogicnosti itd...... Ispada da Albanaca na Kosovu nije bilo do 1945 sve dok ih 'zlocesti ' komunisti nisu tamo naselili !? Albanci su bili vecina na Kosovu jos krajem 19 vijeka, ko ne vjeruje nek malo progugla stare popise stanovnistva ako mu je tesko ici u biblioteku.Nastankom kraljevine Jugoslavije oni cine oko 64 % posto stanovnistva, ali im se broj smanjuje na oko 58 %, zato jer ih je dio preseljen u Tursku , a u medjuvremeno je i naseljeno nesto kolonista Srba iz drugih krajeva kraljevine.Velike sile kasnije sprecavaju nastavak te seobe. Inace kad se govori o zabrani povratka Srba na Kosovo , mnogi i ne znaju da se radi u stvari o kolonistima ( ne o Srbima starosjediocima) koji su tu naseljeni dvadesetih i tridesetih godina pa su protjerani 1941, i onda su komunisticke vlasti odlucile zbog konstantnih pizdarija izmedju njih i Albanaca da im odloze povratak, samo se kasnije vrlo malo njih vratilo.Btw, Kosovo je problem koji ni Srbija ni Jugoslavija nisu mogle rijesiti 100 godina i sad tu neki mudrijasi seru kvake.

Vrh

PostPoslato: 05 Jan 2013, 18:01 
Administrator
Korisnikov avatar

Pridružio se: 15 Nov 2002, 13:51
no_pasaran je napisao:
Ne vredi , ali razumem ja vas ljudi gde sad da pljujete po vasim djedovima njihovoj zemlji i kucama koje su pokrali drugima...

Opet ti...Ljutiš se što te nepokoreni kao vrijeđa, a prvo nas nazivaš glupima, a sada su nam i djedovi lopovi...Je li to nivo komunikacije na koji treba da se svedemo?

Vrh

PostPoslato: 05 Jan 2013, 18:10 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 09 Mar 2010, 21:48
Evo, taman se pitam đe'e to Jovo sa argumentima, kad eto ga :roll:

Vrh

PostPoslato: 05 Jan 2013, 18:15 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 28 Jul 2011, 00:36
_зока je napisao:
no_pasaran je napisao:
Ne vredi , ali razumem ja vas ljudi gde sad da pljujete po vasim djedovima njihovoj zemlji i kucama koje su pokrali drugima...

Opet ti...Ljutiš se što te nepokoreni kao vrijeđa, a prvo nas nazivaš glupima, a sada su nam i djedovi lopovi...Je li to nivo komunikacije na koji treba da se svedemo?

Postoji razlika kad nekog uvredis jer nemas argument za mene su gore od lopova svi oni koji su uzeli ucesce u rezimu posle 45-te svi su se oni masno omrstili....znam to dobro mom dedi je pokupljena silna zemlja i data olosu bez kuceta i maceta snisoshodnom olosu koji se priklanja umesto bori onima koji su spremni na sve bez casti i obraza...problem je sto su i dalje olos

Vrh

PostPoslato: 05 Jan 2013, 18:16 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

old fashion men je napisao:
Evo, taman se pitam đe'e to Jovo sa argumentima, kad eto ga :roll:

Ovo su fakti , a ne argumenti.

Vrh

PostPoslato: 05 Jan 2013, 18:17 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

dr. Jovo Ubiparip je napisao:
Opet citam masu uopstavanja, krivih podataka, nelogicnosti itd...... Ispada da Albanaca na Kosovu nije bilo do 1945 sve dok ih 'zlocesti ' komunisti nisu tamo naselili !? Albanci su bili vecina na Kosovu jos krajem 19 vijeka, ko ne vjeruje nek malo progugla stare popise stanovnistva ako mu je tesko ici u biblioteku.Nastankom kraljevine Jugoslavije oni cine oko 64 % posto stanovnistva, ali im se broj smanjuje na oko 58 %, zato jer ih je dio preseljen u Tursku , a u medjuvremeno je i naseljeno nesto kolonista Srba iz drugih krajeva kraljevine.Velike sile kasnije sprecavaju nastavak te seobe. Inace kad se govori o zabrani povratka Srba na Kosovo , mnogi i ne znaju da se radi u stvari o kolonistima ( ne o Srbima starosjediocima) koji su tu naseljeni dvadesetih i tridesetih godina pa su protjerani 1941, i onda su komunisticke vlasti odlucile zbog konstantnih pizdarija izmedju njih i Albanaca da im odloze povratak, samo se kasnije vrlo malo njih vratilo.Btw, Kosovo je problem koji ni Srbija ni Jugoslavija nisu mogle rijesiti 100 godina i sad tu neki mudrijasi seru kvake.

Eto koji ce kurac nama neprijatelj...

Vrh

PostPoslato: 05 Jan 2013, 18:18 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Sefe jesi li ti clan obraza ?

Vrh

PostPoslato: 05 Jan 2013, 18:20 
Administrator
Korisnikov avatar

no_pasaran je napisao:
_зока je napisao:
no_pasaran je napisao:

Postoji razlika kad nekog uvredis jer nemas argument za mene su gore od lopova svi oni koji su uzeli ucesce u rezimu posle 45-te svi su se oni masno omrstili....znam to dobro mom dedi je pokupljena silna zemlja i data olosu bez kuceta i maceta snisoshodnom olosu koji se priklanja umesto bori onima koji su spremni na sve bez casti i obraza...problem je sto su i dalje olos
Druže, odakle tvome deti ta zemlja? Odakle bilo kome veliko bogatstvo? Nikad se velika bogatstva nisu sticala radom već mućkom i otimanjem....O tome ko je bez časti dalo bi se raspravljati....Činjenica je da je partizanski pokret bio najbrojniji na prostorima Jugoslavije i nemoguće da je bio sastavljen većinom od ološa...I još nešto....ni ti nisi ponudio ni jedan argument, a opet si vrijeđao druge-..

Vrh

PostPoslato: 05 Jan 2013, 18:20 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Moze, mada mislio sam da su sad dveri fasisti???? :angry3:
Nemoj molim te da me podcenjujes necu nista manje od fasista

Vrh

PostPoslato: 05 Jan 2013, 18:23 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

no_pasaran je napisao:

Tako me podsjecas na neke likove sa nekih hrvatskih sajtova koji sa ekstremno stupidno hrvatskih pozicija govore o Srbima. Ima vas svuda na izvoz, ti si samo drugi par opanaka.

Vrh

PostPoslato: 05 Jan 2013, 18:25 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Postoji razlika kad nekog uvredis jer nemas argument za mene su gore od lopova svi oni koji su uzeli ucesce u rezimu posle 45-te svi su se oni masno omrstili....znam to dobro mom dedi je pokupljena silna zemlja i data olosu bez kuceta i maceta snisoshodnom olosu koji se priklanja umesto bori onima koji su spremni na sve bez casti i obraza...problem je sto su i dalje olos[/quote]Druže, odakle tvome deti ta zemlja? Odakle bilo kome veliko bogatstvo? Nikad se velika bogatstva nisu sticala radom već mućkom i otimanjem....O tome ko je bez časti dalo bi se raspravljati....Činjenica je da je partizanski pokret bio najbrojniji na prostorima Jugoslavije i nemoguće da je bio sastavljen većinom od ološa...I još nešto....ni ti nisi ponudio ni jedan argument, a opet si vrijeđao druge-..[/quote]
:lol: :lol: :lol: zoka prijatelju citam smejem se a plakao bih jebali su oni nama mamu u mozgovima nema nama pomci....aj ziv bio
I jos nesto ne znam odakle si ali cetnici su bili glavni pokret u srbiji veci deo rata mada te brojke i ne govore mnogo..

Vrh

PostPoslato: 05 Jan 2013, 18:27 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

dr. Jovo Ubiparip je napisao:
no_pasaran je napisao:

Tako me podsjecas na neke likove sa nekih hrvatskih sajtova koji sa ekstremno stupidno hrvatskih pozicija govore o Srbima. Ima vas svuda na izvoz, ti si samo drugi par opanaka.

Nista manje vremena na hrvatskim sajtovima vise neke picetine i to....

Vrh

PostPoslato: 05 Jan 2013, 18:29 
Administrator
Korisnikov avatar

Smorište sa šupljom.

Vrh

PostPoslato: 30 Avg 2013, 10:11 
Administrator
Korisnikov avatar

Da vidimo hoće li moći normalno....

Vrh

PostPoslato: 30 Avg 2013, 10:39 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 22 Feb 2008, 21:55
Hvala, u ime radnih ljudi i građana ovog foruma!

Poslednji put menjao STRATOKASTEL dana 30 Avg 2013, 10:40, izmenjena samo jedanput

Vrh

PostPoslato: 30 Avg 2013, 10:39 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 22 Feb 2008, 21:55
Prođoh ljetos, nakon mnogo godina, kroz Kumrovec. Mnogo se toga promijenilo od moje posljednje posjete (bio sam dijete tada), ali mi se čini da je tada bilo malo živahnije, ne samo zato što je to bilo mjesto hodočašća "avangarde radničke klase", nego što je samo mjesto bilo "normalno mjesto" gdje su mještani živjeli i radili kao što to radi normalan svijet u bilo kom turističkom mjestu.
Danas se u krugu od nekih 300 metara oko Titove kuće nalazi etno-selo gdje niko ne živi, ali cvjeta biznis. Ulaz se naplaćuje (ne sjećam se više koliko kuna/eura je bilo u pitanju), prodaju se majice, šolje za kafu i masa drugih jeftinih suvenira za skupe pare koje imaju veze sa "likom i djelom" kao Marko Kraljević sa atomskom tehnologijom.
Vino iz Titovog vinograda se prodaje za 30 kuna po boci (he, he, pitam se da li se neko stvarno pali na ovakve nebuloze), dok mi je vrhunac neukusa hrvatska zastava na Titovoj kući. Razumijem da žele da se distanciraju od svega što ima veze sa Jugoslavijom, ali čovjek je ipak bio sinonim za (drugu) Jugoslaviju i mogli su bar na tom mjestu da okače trobojku sa petokrakom, ne bi im ruke otpale, osim, eventualno što istim rukama ne bi mogli da nanesu toliko kič suvenira koliko bi mogli da prodaju svim turistima koji još uvijek dolaze. Tog dana, kad sam ja bio, osim svih ex-Yu jezika, čuo sam tamo i većinu evropskih jezika, uključujući i one istočnoevropske, koji se najviše distanciraju od tog vremena.
Tito se vjerovatno u grobu prevrće od saznanja da je postao komercijalan, da se prodaje više nego ikad, a da najveću korist imaju klasni, državni i narodni neprijatelji, koji bi po defaultu, u njegovo doba tucali kamen na Golom Otoku.

Vrh

PostPoslato: 05 Sep 2013, 04:15 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 21 Maj 2006, 19:12
Januar/Siječanj
Citiraj:
1. 1. - Politikin zabavnik prelazi na format časopisa.
5. 1. - U Čehoslovačkoj je Aleksandar Dubček naslijedio Antonina Novotnyja na mjestu prvog tajnika Centralnog komiteta KP Čehoslovačke - to se smatra početkom Praškog proleća.
7 - 10. 1. - Tito u poseti Kabulu, Afganistan.
15. 1. - Zemljotres na Siciliji, 380 mrtvih.
21. 1. - Turska je prva članica NATO-a koja je službeno priznala grčki vojni režim.
21. 1. - 8. 4. - Vijetnamski rat: Bitka kod Khe Sanha, obe strane tvrde da su pobedile.
23. 1. - Severni Korejci zarobili američki obaveštajni brod USS Pueblo.
25. 1. - Između Krita i Kipra potonula tek kupljena izraelska podmornica INS Dakar, 69 mrtvih.
30. 1. - Vijetnamski rat: počela Ofanziva Tet, niz iznenadnih napada Viet Conga širom Južnog Vijetnama - politički, mada ne i vojni, uspeh komunista.
31. 1. - Jugoslavija i SR Nemačka obnovili diplomatske odnose prekinute 1957. zbog priznanja DR Nemačke.
+ Napadnuta ambasada SAD u Sajgonu.
+ Nauru nezavisan od australsko-novozelandsko-britanskog trusta UN.

Februar/Veljača
Citiraj:
1. 2. - Vijetkongovac Nguyen Van Lem osumnjičen za ubistvo porodice jednog oficira i pogubljen po kratkom postupku - slika obilazi svet i podstiče antiratni pokret.
6. 2. - 18. 2. - X. Zimske olimpijske igre u Grenoblu, Francuska.
8. 2. - Protesti oko segregirane kuglane u Orangeburgu, Južna Karolina, kulminiraju pogibijom trojice studenata u intervenciji policije.
+ Premijera "Planete majmuna".
11. 2. - U New Yorku otvoren Madison Square Garden.
24. 2. - Huế vraćen u južnovijetnamske ruke.
februar - XVII sjednica CK SK BiH definira Muslimane kao poseban narod.
+ Rehabilitovani Albanci osuđeni na Prizrenskom procesu 1956.
+ Masakri u Vijetnamu, u mestima Phong Nhi, Phong Nhat i Ha My.

Mart/Ožujak
Citiraj:
7. 3. - Kraj Prve bitke za Sajgon.
8. 3. - "Martovski događaji" u Poljskoj - studenti demonstriraju u Varšavi zbog zabrane jednog Mickiewicz-evog komada, policija ih rastura, ali okupljanja tokom meseca bilo i u drugim gradovima.
11. 3. - Severnovijetnamci i Pathet Lao zauzeli američko navigaciono postrojenje Lima Site 85 u Laosu.
12. 3. - Mauricijus nezavisan od britanske vlasti.
16. 3. - Jedna američka jedinica u sklopu američkih trupa u Vijetnamu napala je južnovijetnamsko selo My Lai i pobila, prema vijetanmskim podacima, 507 stanovnika, među njima i 246 dojenčadi i djece (javnost u SAD saznala u novembru 1969).
+ Robert F. Kennedy ulazi u trku za demokratsku nominaciju.
18. 3. - Zlatni standard: Kongres SAD ukida obavezu da zlatna rezerva podupire dolar.
22. 3. - Daniel Cohn-Bendit i još sedmorica okupirali administrativne kancelarije Univerziteta Nanterre - začetak majskih događaja.
27. 3. - Poginuo Jurij Gagarin.
28. 3. - U Rio de Janeiru ubijen student Edson Luís de Lima Souto tokom protesta zbog skupe hrane u kantini - početak nemirne godine u Brazilu koji je pod vojnom huntom.
31. 3. - Američki predsjednik Lyndon B. Johnson iznenada odustao od kandidature za novi mandat.

April/Travanj
Citiraj:
2. 4. - Premijera 2001: A Space Odyssey.
2/3. 4. - Iz protesta protiv političkih i društvenih odnosa u Zapadnoj Njemačkoj četiri radikalna člana APO-a (izvanparlamentarne opozicije), među kojima i Andreas Baader i Gudrun Ensslin zapalili su u Frankfurtu na Majni dvije robne kuće.
4. 4. - Ubijen Martin Luther King, Jr. hicem iz snajpera na balkonu hotelske sobe u Memphisu, u saveznoj državi Tennessee; u većim gradovima SAD izbijaju neredi koji traju nekoliko dana.
5. 4. - U Čehoslovačkoj je program demokratizacije svih društvenih prodručja potaknuo tzv. "Praško proljeće".
6. 4. - Pesma Evrovizije: pobedila numera iz Španjolske, jugoslavenski "Dubrovački trubaduri" ("Jedan dan") sedmi.
9 - 11. 4. - Konferencija progresivnih pokreta i organizacija mediteranskih zemalja (učestvuju i SKJ i SSRNJ).
11. 4. - Pokušaj ubistva Rudi Dutschke-a, studentskog vođe u Zapadnoj Nemačkoj - studenti će blokirati distribuciju tabloida Bild-Zeitung, kojeg su smatrali neprijateljskim.
20. 4. - Britanski političar Enoch Powell održao tzv. Govor o rekama krvi, protiv imigracije iz zemalja Komonvelta u V. Britaniju.
22. 4. - XIV sednica Predsedništva i Izvršnog komiteta CK SK Srbije - "pokrajina Kosovo i Metohija treba više da bude kategorija federacije i da se jasnije izrazi kao sastavni deo federalizma".
23 - 30. 4. - Studenti zatvorili Univerzitet Columbia protestujući protiv Vijetnamskog rata.
29. 4. - Mjuzikl "Kosa" kreće na Broadwayu.
proleće - Predloženo da se naziv pokrajine skrati u Kosovo, koristi oznaka "Albanac" a ne "Šiptar", zvanični albanski jezik na Kosovu isti kao u Albaniji, tj. južni dijalekt.
april - Mehmet Hoxha na sednici SSRN Srbije: ako 370.000 Crnogoraca može imati republiku, može i 1,2 miliona Albanaca na Kosovu

Maj/Svibanj
Citiraj:
2. 5. - Sastanak Tito-Čaušesku u Beogradu, reafirmisana vera u nemešanje u unutrašnje stvari drugih država (u vezi sovjetskih pritisaka na Čehoslovačku[2]).
3. 5. - Okupljanje studenata na pariskoj Sorbonne-i, protestuju zbog zatvaranja Univerziteta Nanterre prethodnog dana.
6. 5. - Maj 1968. u Francuskoj: Sukob policije i studenata u Parizu koji su protestovali zbog policijskog prisustva na Sorbonne-i.
12 - 15. 5. - Jugoslovenski ministar spoljnih poslova Marko Nikezić u Pragu, podržava čehoslovačku politiku.
13. 5. - Francuska: jednodnevni generalni štrajk, milion ljudi maršira Parizom; narednih dana se i radnici pridružuju protestima ("okupacije" fabrika).
19. 5. - Izbori u Italiji: pobedili demohrišćani (+ 9 mandata), uspešni i komunisti (+ 27).
+ Nigerijski građanski rat: Bijafranci opkoljeni zauzećem Port Harkurta, još veća glad.
22. 5. - Kod Azora potonula američka nuklearna podmornica USS Scorpion, 99 mrtvih.
29. 5. - Francuski predsednik Charles de Gaulle nakratko pobegao u Nemačku, gde se uverio u podršku armije (detalji otkriveni 1982).
29 - 30. 5. - XIV sednica CK SK Srbije. Dobrica Ćosić na sednici CK SK Srbije izjavio da se na Kosovu vrši teror nad Srbima i da kosovske vlasti ništa ne čine da bi to sprečile, kritikuje položaj Srbije u SFRJ; Istoričar Jovan Marjanović kritikuje stvaranje "veštačkih nacija" (Muslimani); CK se ogradio od ovih stavova, ovaj događaj označio je početak Ćosićevog disidentstva. On i Marjanović će biti isključeni iz CK.
30. 5. - Velike demonstracije u Parizu, De Gol raspustio parlament - raspisivanjem novih izbora okončana pretnja revolucije u Francuskoj.
+ U Nemačkoj doneseni Vanredni zakoni (Notstandgesetze), čime su okončana specijalna ovlašćenja Savezničkih sila iz 1949 (nemirni studenti se protivili njihovom donošenju).
proleće - Jaka prolećna suša u Jugoslaviji i okolnim zemljama - smanjeni prinosi u poljoprivredi

Jun/Juni/Lipanj
Citiraj:

2. 6. - Uveče čarka između brigadista i studenata u blizini Studentskog grada u Beogradu, milicija interveniše.
3. 6. - Studentske demonstracije 1968. u Jugoslaviji: Studenti krenuli u stari deo Beograda, milicija ih presreće kod nadvožnjaka i prebija; Rezolucija studentskih demonstracija: protiv socijalne nejednakosti, nezaposlenosti, birokratije i lošeg stanja na univerzitetu.
+ Radikalna feministkinja Valerie Solanas upucala i ranila Andy Warhola .
4. 6. - Studenti u grupicama dolaze do svojih fakulteta širom Beograda, počinje štrajk, središte je na Filozofskom fakultetu. Među opštim zahtevima su: nezadovoljstvo zbog nejednakosti, nezaposlenosti, ometanja demokratije i samoupravljanja, zahtevaju se demokratizacija i slobode [3]. Univerzitet preimenovan u "Crveni univerzitet Karl Marks". Stevo Žigon igra monolog iz drame "Dantonova smrt".
+ Predsedništvo konferencije Saveza studenata Jugoslavije podržava većinu zahteva studenata i osuđuje brutalnost milicije i pisanje štampe (studente podržavaju i Predsedništvo i IK CK SK Srbije ali zahtevi "samo demokratskim putem").
5. 6. - Atentat na Roberta Kenedija, američkog senatora i kandidata na stranačkim izborima za predsedničku trku (umro rano sledećeg dana).
9. 6. - Tito u TV obraćanju daje za pravo studentima, kraj protesta; Donesene "Smernice" Predsedništva i IK CK SKJ o najvažnijim zadacima SK u razvijanju sistema društveno-ekonomskih i političkih odnosa (bez efekta).
5 - 10. 6. - U Italiji Evropsko prvenstvo u fudbalu: 1. Italija, 2. Jugoslavija 3. Engleska; finale Italija-Jugoslavija je igrano 8. 6. (1:1) i opet 10. 6. (2:0).
23 i 30. 6. - Parlamentarni izbori u Francuskoj - degolistička Unija demokrata za Republiku odnela ubedljivu pobedu.
26. 6. - Boninska ostrva (Ogasawara) vraćena Japanu.
30. 6. - Prvi let Lockheed C-5 Galaxy, dugovekog transportnog aviona.
jun - Šesti kongres jugoslovenskih sindikata u Beogradu.

Jul/Juli/Srpanj

Citiraj:
1. 7. - Ugovor o neširenju nuklearnog oružja otvoren za potpisivanje.
4. 7. - Alec Rose (59) završio samostalno jedrenje oko sveta nakon 354 dana.
13. 7. - Eksplozija bombe u beogradskom bioskopu "20. oktobar" - poginuo radnik Sava Čučurević, studentkinja Magdalena Novaković ostala bez obe noge, ukupno 76 povređenih (Miljenko Hrkač osuđen i streljan 1978).
17. 7. - Revolucija 17. jula - irački ogranak partije Baas dolazi na vlast, Saddam Hussein postaje potpredsednik Iraka.
18. 7. - Osnovan Intel.
25. 7. - Enciklika Humanae Vitae - katolička crkva je protiv kontracepcije.
26. 7. - Velika Britanija zabranila je ulazak u zemlju članovima scientološke sekte osnovane u SAD.

Avgust/August/Kolovoz

Citiraj:
3. 8. - Sastanak u Bratislavi lidera Čehoslovačke i ostalih zemalja Varšavskog pakta.
8. 8. - Richard Nixon nominovan od republikanaca za predsedničke izbore.
9 - 11. 8. - Tito u poseti Pragu.
15. 8. - Rumunski lideri u poseti Pragu.
20/21. 8. - Invazija Varšavskog pakta na Čehoslovačku: trupe Varšavskog pakta (sem Rumunije) ušle u Čehoslovačku (Jugoslavija osuđuje intervenciju, podignuta borbena gotovost[2]).
24. 8. - Francuska detonirala svoju prvu hidrogensku bombu.
26 - 29. 8. - Demokratska nacionalna konvencija u Čikagu izabrala Huberta Humphreya za predsedničkog kandidata; događaj zasenjen velikim okršajem policije i antiratnih protestanata 28. 8..
29. 8. - U Oslu su se vjenčali prijestolonasljednik Harald od Norveške i Sonja Haraldsen. Kako bi ostvario ženidbu s građankom, princ je zaprijetio odricanjem od prijestolja.
31. 8. - 1. 9. - Dva snažna potresa u istočnom Iranu, više hiljada mrtvih.

Septembar/Rujan
Citiraj:
6. 9. - Svazilend nezavisan od V. Britanije.
7. 9. - Drugi talas feminizma: Pokret Radikalne žene New Yorka protestuju protiv izbora za Miss Americe u Atlantic City-ju.
12. 9. - Albanija zbog invazije na Čehoslovačku napušta Varšavski pakt (ne učestvuje aktivno još od 1962).
14. 9. - Objavljena "Zagrebačka Biblija", prvi hrvatski prijevod Biblije tiskan u Hrvatskoj.
24. 9. - Na američkom CBS-u kreće 60 Minutes.
25. 9. - Eksplozija bombe u garderobi beogradske Glavne železničke stanice, više povređenih (takođe osuđen Miljenko Hrkač).
26. 9. - Takozvana Brežnjevljeva doktrina dopušta državama Varšavskog pakta tek ograničen suverenitet.
27. 9. - Portugalskog diktatora António de Oliveira Salazara, koji je vladao od 1933. godine, naslijedio je Marcelo Caetano (poslednji premijer režima Estado Novo).
29. 9. - Referendum u Grčkoj daje veća ovlašćenja vojnoj hunti.
30. 9. - Boeing 747 predstavljen javnosti (prvi let sledećeg februara).

Oktobar/Listopad
Citiraj:
1. 10. - Kod Pariza pronađeno telo Stevana Markovića, telohranitelja Alaina Delona - početak Afere Marković u koju će biti implicirani Delon i bivši premijer (i budući predsednik) Georges Pompidou.
+ Železnička pruga Sarajevo-Ploče (dogodine elektrificirana).
2. 10. - Masakr u Tlatelolku - krvoproliće nad studentima i drugih protestantima u Meksiko Sitiju.
5. 10. - Policija izbatinala demonstrante za ljudska prava u (London)Derry-ju, Severna Irska, što je jedan od trenutaka koji se smatra početkom konflikta u Severnoj Irskoj (The Troubles).
8. 10. - Započela duga operacija Sealords - američke i južnovijetnamske snage remete linije Viet Konga u delti Mekonga.
11. 10. - Lansiran Apollo 7, prvi sa posadom.
+ Vojni puč u Panami - Omar Torrijos dolazi na vlast sa kolegom, izgnanim sledeće godine.
12. 10. - Ekvatorijalna Gvineja nezavisna od Španije.
12 - 27. 10. - Olympic rings with white rims.svg XIX Olimpijske igre u Meksiku. Prije svega zbog nadmorske visine na kojima su se odvijale (2240 metara), postignuta su čak 34 svjetska rekorda. Učinak Jugoslavije: tri zlatne medalje (Miroslav Cerar, Đurđica Bjedov i vaterpolisti), tri srebrne (Đurđica Bjedov, rvač Stevan Horvat i košarkaši) i dve bronzane (bokser Zvonimir Vujin i rvač Branislav Simić).
16. 10. - "Pozdrav crne moći" dvojice crnih američkih atletičara na pobedničkom podiju.
20. 10. - Jacqueline Kennedy, udovica ubijenoga americkog predsjednika J. F. Kennedyja, udala se za grčkog multimilijardera i brodovlasnika Onazisa.
29. 10. - Na dražbi u pariškom hotelu Drouot za 885 njemačkih maraka prodan je pramen kose Napoleona Bonapartea koji mu je 1815. na Elbi odrezao sluga.
31. 10. - Na osnovu napretka na pariskim mirovnim pregovorima predsednik SAD Džonson obustavlja vazdušno, artiljerijsko i pomorsko bombardovanje Severnog Vijetnama od 1. 11..
oktobar - Američki državani podsekretar Nicholas Katzenbach posetio Beograd - zabrinutost zbog sovjetskih pretnji

Novembar/Studeni

Citiraj:

3. 11. - Razoran zemljotres pogodio Bar u Crnoj Gori.
5. 11. - U SAD je republikanski kandidat Richard Milhous Nixon pobijedio na predsjedničkim izborima. Na izborima za predstavnički dom i senat većinu su osvojili demokrati. Nixon je uspio približiti SAD Kini i SSSR-u te okončati vijetnamski rat.
7. 11. - Jugoslavija druga na 18. šahovskoj olimpijadi u švajcarskom Luganu (SSSR prvi).
11. 11. - Počela američka operacija Commando Hunt za prekidanje Ho Ši Minove staze (traje do 1972, bez uspeha).
12. 11. - Osnovan Fakultet političkih nauka u Beogradu.
22. 11. - Izdat The Beatles (album) (poznat i kao "Beli album").
25. 11. - Plovidbu završava znameniti britanski putnički brod "Queen Elizabeth" da bi 1970. bio otegljen u Hong Kong i poslužio kao ploveće sveučilište, ali ne zadugo, jer je već 9. siječnja 1972. izgorio.
novembar - Šesti kongres SK Srbije, partija ima novo rukovodstvo - Marko Nikezić predsednik (ranije savezni sekretar ino. poslova), Latinka Perović sekretarica. Početak "liberalne" ere u SKSr. - naglašava se industrijski razvoj, modernizacija, tržište, nemešanje u poslove drugih republika.
27. 11. - U Prištini održane demonstracije na kojima su studenti albanske nacionalnosti tražili da Kosovo postane republika u okviru SFRJ; demonstracije i u Uroševcu, Gnjilanu, Podujevu, kao i zapadnoj Makedoniji; razbijaju se izlozi i prevrću automobili, poginuo jedan demonstrant povređeno 10 pripadnika snaga reda.
28. 11. - Tenkovi i jedinice JNA sprečavaju demonstracije za albanski Dan zastave.

Decembar/Prosinac

Citiraj:

2. 12. - CK SKJ podržao PK SK Kosova i Metohije i CK SK Srbije, uključujući aktivnosti protiv izgreda u novembru.
3. 12. - Tzv. '68 Comeback Special - Elvis Presley se posle sedam godina vraća koncertima.
9. 12. - Douglas Engelbart u San Francisku predstavlja NLS, pionirski sistem hiperteksta.
13. 12. - Predsednik Brazila Artur da Costa e Silva doneo AI-5 ("Ustavni akt br. 5") kojim počinje najtvrđi period vojne vladavine.
18. 12. - Snima se scena rušenja mosta za film "Bitka na Neretvi" (ali upotrebljen snimak makete).
20. 12. - Veruje se da je Zodiac Killer ubio prve dve žrtve.
22. 12. - Mao Tse-tung smatra da bi obrazovana urbana omladina u Kini trebala biti reedukovana na selu - početak pokreta "Gore u planine i dole u sela".
+ Venčali se David Eisenhower, unuk bivšeg predsednika, i Julie Nixon, kćerka izabranog predsednika.
24. 12. - Apollo 8 u orbiti oko Meseca: posada (Borman, Lovell, Anders) su prvi ljudi koji vide drugu stranu našeg satelita.
26. 12. - Amandmani VII-XIX na Ustav SFRJ - dalje sužavanje saveznih ovlašćenja; autonomne pokrajine (sada "Socijalističke A. P.") su konstitutivni elementi federacije i imaju svoj Vrhovni sud i ustavne zakone. Naziv "Kosovo i Metohija" skraćen u "Kosovo".

Citiraj:
Tokom godine
U Kambodži osnovani Crveni Kmeri.
Srpski patrijarh German izabran za jednog od šestorice predsednika Svetskog saveta crkava.
Romani: "Memoari Pere bogalja" Slobodana Selenića i "Kad su cvetale tikve" Dragoslava Mihailovića (predstava po ovom drugom u JDP će biti zabranjena).
Atelje 212 gostuje u Njujorku (produkciju "Ko se boji Virdžinije Vulf" neki ocenili zanimljivijom od američkog originala[2]).
Jamajka prva put uspostavila diplomatske odnose sa jednom istočnoevropskom zemljom - sa Jugoslavijom.
1968. u temama[uredi - уреди]

Lideri SFRJ:
Predsednik Republike: Josip Broz Tito
Predsednik Saveznog izvršnog veća: Mika Špiljak
Predsednik Savezne skupštine: Milentije Popović
Nove države:

Nauru

Mauricijus

Svazilend

Ekvatorijalna Gvineja

Televizija. TV serije: "Gorski car", "Kod Londona", "Maksim našeg doba", "Samci", "Spavajte mirno", "Parničari" (1967-68), "Prvoklasni haos", "Sačulatac" (1968-69), "Naše priredbe" (?), "TV Bukvar" ("Kika Bibić", 1968-69), "Zanati", "Dvogled" (1968-78) (TV Beograd); "Dnevnik Očenašeka", "Maratonci" (TV Zagreb).

http://sh.wikipedia.org/wiki/1968

Nešto sam guglao i slučajno naiđoh na vremenski podsjetnik iz 1968. Meni se učinio kao buran i zanimljiv kako u zemlji, tako i van nje.

Studentski protesti, radnički protesti, rat u Vijetnamu, jačaju i haraju demokratske vojne hunte, policija batina i ubija, kod nas i u svijetu, Varšavski pakt sprovodi svoju demokratiju, ovo za Ustaše nisam znao, podmetanja bombi u ono vrijeme u BG, zvuči mi kao SF.

Ponajviše sakaćenje Srbije i srbstva mi je zapelo za oko, ja to tako vidim. Podvlačio sam ono sve što mi se činilo interesantnim.

Zabili smo nož u leđa SR Njemačkoj zbog tamo neke DR Njemačke, par decenija kasnije to nam se vratilo kao bumerang.

Ovo sa Muslimanima iz m u M je takva komendija. Znao sam za to, ali kada se pročita djeluje drugačije.

Vrh

PostPoslato: 05 Sep 2013, 14:37 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Pridružio se: 21 Okt 2010, 18:53
filozof sa vrbasa je napisao:
Zabili smo nož u leđa SR Njemačkoj zbog tamo neke DR Njemačke, par decenija kasnije to nam se vratilo kao bumerang.

Ovo sa Muslimanima iz m u M je takva komendija. Znao sam za to, ali kada se pročita djeluje drugačije.

Te 1968 godine nije baš bilo pametno izazivati Varšavski pakt i SSSR, koji su nam bili u komšiluku, jer su pokazali demonstraciju moći na Čehoslovačkoj, tako da je to bio diplomatski potez na mjestu. To veliko M koliko god sad glupo zvučalo nam je donijelo ugled među islamskim svijetom i Nesvrstanima i na tome je SFRJ lijepo ubrala paru docnije....SR Njemačka je primala naše radnike u to vrijeme umjesto ogromnih ratnih odšteta tako da nisu imali pravo da se bune.

Vrh

PostPoslato: 15 Sep 2013, 12:34 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Pridružio se: 21 Okt 2010, 18:53
U Titovom sefu nema ništa Titovo!?

Citiraj:
"U sefu nema ništa Titovog, sve je od Karađorđevića. Stiglo mi je vještačenje, vještak je sve pogledao i proučio. To su pokretne stvari još od kralja Aleksandra i kraljice Marije /Karađorđević/", naveo je Antić.

On je dodao da još nema procjene vrijednosti tih stvari, ali da one pripadaju porodici Karađorđevića, te da nemaju veze sa sukcesijom bivše SFRJ, jer je riječ o privatnoj imovini.

"Vrlo uskoro ćemo izaći u javnost o ovom sefu. U petak je stiglo vještačenje, a uskoro šaljemo izvještaj sudu", rekao je Antić, koji je bio na čelu tročlane državne komisije.

Državna komisija otvorila je u aprilu takozvani 'Titov sef' u Narodnoj banci Srbije poslije više od 30 godina od kada su, po odluci Predsjedništva SFRJ, ti predmeti tamo deponovani.

"Depo 555 Predsjedništva SFRJ" otvoren je na zahtjev Prvog osnovnog suda u Beogradu, pred kojim se vodi ostavinska rasprava između Titovih nasljednika.

Prema ranijem pisanju beogradske štampe, veliki broj nađenih stvari ima signaturu Karađorđevića, pa čak i lični potpis kralja Petra, kao i vrijedna numizmatička zbirka i Orden Karađorđeve zvijezde, ukrašen brilijantima, rubinima i smaragdima, koji je pripadao kraljici Mariji.

Državnu komisiju je ovlastio predsjednik Srbije Tomislav Nikolić da izvrši uvid u stvari koje je Predsjedništvo SFRJ pohranilo u depo broj 555 u Narodnoj banci Srbije.

Pošto je Komisija koju je imenovao Nikolić, kao pravni nasljednik Predsjeništva SFRJ, popisala nađene stvari, sudski vještak je u njihovom prisustvu izvršio uvid.

Vrh

PostPoslato: 15 Sep 2013, 12:51 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 29 Apr 2011, 21:17
Jeli to govori onaj Čedomir Antić koji se zalaže za monarhiju Srbiju.Potencijalni vlastelinčić :lol:
Nepokoreni tebe pitam :evil3:

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 1020 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 33, 34, 35, 36, 37, 38, 39 ... 51  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]