banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 19 Jul 2025, 09:36

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 821 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 28, 29, 30, 31, 32, 33, 34 ... 42  Sledeća
Autoru Poruka
 Tema posta: Re: Partizani
PostPoslato: 15 Feb 2010, 20:11 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 31 Avg 2002, 17:16
_zoka je napisao:
TBPTKO je napisao:
, да је тек у доба Анте Марковића одобрен увоз аутомобила,
Ovo je čista, ali čista laž i ako ti i dalje tvrdiš ovo onda si lažovčina kakve nema.Čovječe,moj prvi auto je reno iz 82.godine,kada nije bilo Ante Markovića ni na vidiku,a koji je moj deda kupio novoga u Jugosalviji.Je li treba sad da nabrajam autao koja je imao prije toga?.Sreća ima nas starijih još osim tebe.
TBPTKO je napisao:
а банае су биле скупе, да би се после куповале на картоне.

Sva sreća pa se danas mogu kupiti i na komad,jer ih inače dosta ljudi sebi ne bi moglo ni priuštiti.

Грешиш Зока.
Имали смо ми иностране аутомобиле, али њих си куповао преко југословенских фирми, тј. представништава. Ти да си купио тај Рено у Француској и увезао га легално, платио би га ко отприлике 3 она која би купио у Југи.

Vrh

PostPoslato: 15 Feb 2010, 20:28 
Administrator
Korisnikov avatar

Pridružio se: 15 Nov 2002, 13:51
Pa stani,zar se i sada strana auta ne kupuju preko salona koji su u vlasništvu naših ljudi?Ko ide da kupi nov auto u inostranstvo danas?

Vrh

PostPoslato: 15 Feb 2010, 20:30 
Administrator
Korisnikov avatar

kim deal je napisao:
strana auta su bila samo pred zgradama vojnih lica i onih koji su bili uhljebljeni po raznim CK, DB, i ostalim partijskim džabaljebaroškim organizacijama SIZ, SIV i sl. sve je to bila bagra poput ovih danas, ustvari ovi danas nisu nikakvi novi likovi već uglavnom isti oni komunjarski samo su se malo presvukli.

Mene samo fascinira količina mržnje kojom ti raspolažeš.....

Vrh

PostPoslato: 15 Feb 2010, 21:12 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 22 Feb 2008, 21:55
E, ljudi moji, pa sjeća li se iko da su VW, Opel, Citroen i Renault bile "domaće" marke jer su se proizvodile/sklapale širom nam bivše domovine, da su se radili TAM i FAP kamioni, SANOS i IKARUS autobusi. Ko od njih još posluje (osim onog jadnog TAS-a)? A sve je to bilo u "mračno doba". Što neko reče: "je..m majku onom ko upali svjetlo!"

Vrh

PostPoslato: 15 Feb 2010, 21:27 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 31 Avg 2002, 17:16
STRATOKASTEL je napisao:
E, ljudi moji, pa sjeća li se iko da su VW, Opel, Citroen i Renault bile "domaće" marke jer su se proizvodile/sklapale širom nam bivše domovine, da su se radili TAM i FAP kamioni, SANOS i IKARUS autobusi. Ko od njih još posluje (osim onog jadnog TAS-a)? A sve je to bilo u "mračno doba". Što neko reče: "je..m majku onom ko upali svjetlo!"

Управо тако.
Домаћа производња је била заштићена максимално.
Хоћеш да продајеш код нас, ОК, али по нашим законима.
А сада прво им поклони све, па онда још и ради како они хоће.

Vrh

PostPoslato: 15 Feb 2010, 23:50 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 27 Avg 2007, 14:39
kim deal je napisao:
strana auta su bila samo pred zgradama vojnih lica i onih koji su bili uhljebljeni po raznim CK, DB, i ostalim partijskim džabaljebaroškim organizacijama SIZ, SIV i sl. sve je to bila bagra poput ovih danas, ustvari ovi danas nisu nikakvi novi likovi već uglavnom isti oni komunjarski samo su se malo presvukli.

Ne seri... pricas gluposti... Kratko i jasno

Vrh

PostPoslato: 16 Feb 2010, 00:13 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

Pridružio se: 08 Feb 2010, 13:02
Silvio Dante je napisao:
Задуженост једне САД са СФРЈ је неупоредива.
САД има шта да заложи за те дугове, СФРЈ није имала. Чињеница је да док је ММФ одобравао кредите (као нпр. данас Србији) да се одржавала та социјално-друштвена прича. А онда у 80-тим завртање вентила, недостатак пада, пораст инфлације, откази, пропаст производне, уништен социјални живот, расте незадовољство и нептрепељивост и наравно производ свега рат. Ја мислим да тог рата не би ни било да запад није имао интереса да га буде али било га је и то је чињеница. Тај "југословенски комунизам" је пао на испиту, тотално и то је нешто што неки очигледно не могу да схвате и неће да прихвате...

a pazi ja mislim da je usporediva, ako Jugoslavija nije imala imala sta zaloziti, dici na hipoteku onda ne znam...samo socijalizam, drzavna imovina, nema da privatnik za 1 euro privatizuje banku...ali evo uzmi bilo koju drugu zemlju Francusku, Njemacku...iz godine u godinu stizu izvjestaji kako su zaduzenja sve veca i veca...
pazi Ameri sruse grad sa 200 000 hiljada stanovnika, sravne ga sa zemljom, a nije rat ni zavrsio oni odobroli Njemcima nevidjene kredite...to je kontrola, mozes ne uzeti krediti, i biti siromasna zemlja sa niskim prihodima, ili igrati po tudjim pravilima...samo ocigledno da pravila drugi odredjuju, a kada se ne pridrzavas pravila vidjeli smo i osjetili i osjecamo i osjecacemo na nasoj kozi...

opet podebljenao se slazem 100% sa tobom...

ne idealizujem "jugoslovenski komunizam" , ali me smeta da se prica o tom periodu kao dobu mraka, tame i ne znam ni ja sta...na ispitu su po meni pali ljudi...bilo je i drugih federacija pa nisu se medjusobno poklali...

Vrh

PostPoslato: 16 Feb 2010, 00:40 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 12 Maj 2007, 12:39
Рено се склапао у Новом Месту, а требало је стварно иамти лову и платити огромну царину.

Како то да је Тито победио, а наши људи 20 година после ишли на рад у Немачку ?
Где је било боље ?

Vrh

PostPoslato: 16 Feb 2010, 12:13 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

TBPTKO je napisao:
...

Како то да је Тито победио, а наши људи 20 година после ишли на рад у Немачку ?
Где је било боље ?

20 godina poslije je u Njemackoj bio najveci ekonomski porast ikada, BUBA 8) cuda napravila...ali postavlja se pitanja kako je to moguce kada su do prije 20 godina sravljeni sa pepelom...
jednostavno, Ameri su im odobrili sve kredite, istocna Njemacka je do dana danas pojam siromastva za zapadnjake, zato sto Rusi nisu dali nakon krvavog rata...
Odmah nakon rata krece i sukob Rusa i Amera oko prevlasti, tehnologije i svega...Amerima je bilo u interesu da se Njemacka se digne...poslije su zbog kredita imali padove, inlfacije itd...sve to uzrok je da danas su zemlja sa ogromnim dugovima, kao i Ameri sami...samo kod njih su pare stalno u protoku ali ode tema...

gdje smo mi...
Mi smo u sredini bili, za Ruse smo bili blize njima za Amere blize Amerima...nije slucajno Jugoslavija osnovala pokret nesvrstanih...
To da su ljudi masovno isli, nije istina...isli su oni koji su bili protiv SFRJ, vecinom ljudi iz predjela gdje su bile druge ideologije popularnije...

Vrh

PostPoslato: 16 Feb 2010, 12:20 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Jul 2009, 13:59
STRATOKASTEL je napisao:

Da m...u mu ko upali svjetlo!!
Ljudi ja ne znam sta vi hocete?? Sta se to danas proizvodi ovdje?? sta??
Mi smo pravili auta, kamione, avione, sta god smo htjeli...imali sigurno zasticeno trziste i vozilo se sve i svasta...te gluposti Kim ko je kakva auta vozo to presuti jer nemas pojma!!!!
Eto kakav smo mi narod!! Dabog da smo imali komunizam koji su Albanci imali pa da ga stvarno zamszimo! Sram vas bilo!!! Nista vam ne valja!!! Neka bolje je u svabiji dizati kredite i kurciti se po svom selu nego imati drzavu koja ce mi omoguciti da zavrsim fax i da mi nadje poso pa makar se ja vozo i u Yugu!! O selo moje drago....

Vrh

PostPoslato: 16 Feb 2010, 15:33 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 12 Maj 2007, 12:39
To da su ljudi masovno isli, nije istina...isli su oni koji su bili protiv SFRJ, vecinom ljudi iz predjela gdje su bile druge ideologije popularnije...

Ишли су људи преко нашег бироа за запошљавање, а са њима маса агената УДБЕ, да пазе да се неко не гуши са емиграцијом. Тито је био другар са Бртрантом, извезао је радну снагу, увезао девизе и рокнуо понеког емигранта.
А јадни људи су после опљачкани преко банака.

Vrh

PostPoslato: 16 Feb 2010, 16:31 
Administrator
Korisnikov avatar

TBPTKO je napisao:

Ишли су људи преко нашег бироа за запошљавање, а са њима маса агената УДБЕ, да пазе да се неко не гуши са емиграцијом. Тито је био другар са Бртрантом, извезао је радну снагу, увезао девизе и рокнуо понеког емигранта.
А јадни људи су после опљачкани преко банака.

Hajde onako realno.....Koji procenat mladih bi onda otišao da živi vani,a koji sad?Btw,i prije WWII su ljudi išli vani,neki čak i na goveđe pasoše.Puna je Amerika pečalbara iz Dlmacije,Like,Makedonije,južne Srbije koji su pobjegli iz kraljevine trbuhom za kruhom.

Vrh

PostPoslato: 16 Feb 2010, 17:38 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Feb 2008, 23:04
Citiraj:

Није тачно.

Citiraj:
Рено се склапао у Новом Месту, а требало је стварно иамти лову и платити огромну царину.

И данас се склапа.

http://www.youtube.com/watch?v=oXo4ox94 ... e=youtu.be

Vrh

PostPoslato: 17 Feb 2010, 01:17 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

Silvio Dante je napisao:
...
Није тачно.

.

naravno da je tacno, pri kraju rata i nakon rata je to bio glavni razlog emigracije...

ali nije poenta u tome...

crni_bl je napisao u svom postu iznad poentu...

a da su ljudi emigrirali, pa to rade i dan danas ljudi iz najjacih ekonomskih zemalja iz razno raznih razloga...

Vrh

PostPoslato: 17 Feb 2010, 10:47 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 27 Dec 2009, 14:46
bila jednom je napisao:

O kakvoj ti crnoj emigraciji govoriš ? Pa koliko je naroda zbog različitog mišljenja o Komunistima i Komunističkoj partiji trebalo da ode iz zemlje ? Pa ja mislim jedno polovina ondašnje Jugoslavije. Jedini uspijeh u svojoj poslovnoj karijeri i da bi živio pristojno jeste da si se morao učlaniti u Komunističku partiju, a odatle sve poteći "regularno" iako nemaš takve školske spreme za određeni posao. O kakvoj ideologiji pričaš ? Čovjek lično nema ideologije, ima je određena organizacija koja može biti politička, vjerska ili religijska. Čovjekov stav ili mišljenje nije ništa do puka fraza koju niko nije htio da čuje, sem "bratstvo-jedinstvo".
Ideologiju koju je zastupala Komunistička partija je rasturila naš srpski identitet, a to se najbolje moglo vidjeti 1974 godine i sramnim ustavom, a i davanjem granica "skučenih" sa centralnom Srbijom, Kosovom i Vojvodinom. Da se ne ponavljam šta je sve bilo tokom II svijetskog rata kao i 80ih godina.

Vrh

PostPoslato: 17 Feb 2010, 10:51 
Administrator
Korisnikov avatar

Dečko,pa ti nisi ni bio rođen za vrijeme te države.Sa kakvim ti onda pravom onda pišeš o periodu sa kojim nisu načisto ni oni što su većinu života ili bar jedan njegov dio proživjeli u njemu?Da ne govorimo o istorijskom pogledu koji još nije ni blizu objektivnosti.To što je tebi pričao tvoj deda,je jednako onome što je meni pričao moj.Jedna subjektivna priča,koja možda nema puno veze sa objektivnošću.

Vrh

PostPoslato: 17 Feb 2010, 10:52 
Početnik
Početnik

Pridružio se: 17 Feb 2010, 05:21
bila jednom je napisao:
Silvio Dante je napisao:
...
Није тачно.

.

naravno da je tacno, pri kraju rata i nakon rata je to bio glavni razlog emigracije...

ali nije poenta u tome...

crni_bl je napisao u svom postu iznad poentu...

a da su ljudi emigrirali, pa to rade i dan danas ljudi iz najjacih ekonomskih zemalja iz razno raznih razloga...

Išli su najviše Hrvati ali otišlo je i mnogo Srba i ostalih,iz čisto ekonomskih razloga.Država partizana ,generalno nije bila dobra ni za jedan narod.

Vrh

PostPoslato: 17 Feb 2010, 11:24 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

_zoka je napisao:
Dečko,pa ti nisi ni bio rođen za vrijeme te države.Sa kakvim ti onda pravom onda pišeš o periodu sa kojim nisu načisto ni oni što su većinu života ili bar jedan njegov dio proživjeli u njemu?Da ne govorimo o istorijskom pogledu koji još nije ni blizu objektivnosti.To što je tebi pričao tvoj deda,je jednako onome što je meni pričao moj.Jedna subjektivna priča,koja možda nema puno veze sa objektivnošću.

_zoka, da stvarno sagledamo u obzir realno stanje u Jugoslaviji, zar nije KRISTALNO jasno da je srpski narod najviše izgubio ? Zar nije KRISTALNO jasno da je Komunistička partija obmanjivala javnost i zato "što je bila na krilima pobjede nad Fažizmom", a koji za rezultat ima poubijanih i poginulih 1.200.000 Srba ? Zar nije KRISTALNO jasno da je Tito sistemski radio na "sužavanju" srpske teritorije, raštrkavanju srpskog naroda, a kasnije da mu zada jedan od poslijednjih udaraca prije 90ih - ustav iz 1974 godine ? Zar nije KRISTALNO jasno da su Hrvati dobili najveću teritoriju u istoriji te države, kada je postojala Titova Jugoslavija ? Oni danas faktički imaju etnički očišćenu teritoriju, što od Srba i Italijana tako i Mađara. Je li NORMALNO da se ne kazni odmah poslije rata zločinci NDH ? Je li NORMALNO da su samo srpski politički prvaci se usprotivili Titu i bila mu konkurencija kao Draža Mihajlović (koji je strijeljan po naređenju Tita jer je sud bio u njegovim rukama), kao i 70ih godina Šešelja kada je strpao u zatvor, kada mu je ovaj rekao "da ne može bravar biti pametniji od doktora prava".
_zoka, nikada nisam osporavao socijalni status i kako se živjelo u tadašnjoj Jugoslaviji, na tome svaka čast.. ali Titova Komunistička partija je sistematski išla da razruši srpski identitet što je u političkom i vitalnom interesu jednog naroda.
Da su ljudi mogli da emigriraju iz Jugoslavije, ja mislim da bi i emigrirali jedno pola Jugoslavije bi otišlo (naravno većinski Srbi) ali oni za to nisu imali uslova. Imali su komunistički sistem kojeg su morali "da ljube i poštuju ko amajliju", a potom ako koju pametnu dobace Titu "da dobiju neki dobar poslić".

Vrh

PostPoslato: 17 Feb 2010, 11:52 
Administrator
Korisnikov avatar

Blackwood je napisao:
[. Imali su komunistički sistem kojeg su morali "da ljube i poštuju ko amajliju", a potom ako koju pametnu dobace Titu "da dobiju neki dobar poslić".

Vidiš,sve to što si ti napisao pada u vodu sa ovom zadnjom rečenicom,naročito ovim podebljalim dijelom.Tom rečanicom pokazuješ da nisi ni malo ozbiljan diskutant nego se baviš floskulama.
Što se tiče Šešelja.....prvo nije otišao u zatvor sedamdesetih nego 1984.godine,ne zbog sukoba sa Titom,nego Brankom Miljušem,miljenikom Hamdije Pozderca i Branka Mikulića.Znači otišao je u zatvor u vrijeme kada Tito već uveliko nije držao konce u svojim rukama.Molim te,ako već pokušavaš da budeš shvaćen ozbiljno,svoje stavove formiraj na osnovu činjenica,a ne rekla-kazala i dnevno političkih preseravanja.
Citiraj:
Početkom osamdesetih godina je uspostavio veze sa grupom srpskih intelektualaca nacionalne opcije u Beogradu. Došao je u sukob sa komunističkom vlasti tadašnje SR BiH, naročito sa vodećim ljudima SK BiH, Brankom Mikulićem i Hamdijom Pozdercem. Do ovog sukoba došlo je kada je Šešelj u direktnoj borbi za asistentsko mesto protestvovao protiv plagijata u magistarskoj tezi Branka Miljuša[4], drugog istaknutog mladog političara i protežea ove dvojice. Šešeljeve disidentske pozicije i beskompromisnost su pretvorile ovaj politički u krivični konflikt i rezultirale Šešeljovim izbacivanjem sa Fakulteta, praćenjem od strane UDBE i konačno, zatvorskom kaznom u trajanju od 8 godina. Osuđen je 9. jula 1984. godine, zbog delovanja sa, kako je navedeno u presudi sudije Milorada Potparića, “anarholiberalističkih i nacionalističkih pozicija“ čime je počinio “krivično delo kontrarevolucionarnog ugrožavanja društvenog uređenja“. Kao dokazni materijal u sudskom procesu korišćeni su iskazi svedoka o privatnim razgovorima i neobjavljeni tekst odgovora na anketu-intervju pod naslovom „Šta da se radi?“.

Vrh

PostPoslato: 17 Feb 2010, 12:14 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

_zoka je napisao:
Vidiš,sve to što si ti napisao pada u vodu sa ovom zadnjom rečenicom,naročito ovim podebljalim dijelom.Tom rečanicom pokazuješ da nisi ni malo ozbiljan diskutant nego se baviš floskulama.

Pa dobro, očigledno je foskula kada "neko mora da se uvlači Titu u zadnjicu" kako bi mogao da bude na nekoj funkciji, kao što je radila nekolicina ljudi srpske nacionalnosti, zapostavljajući nacionalne interese. I ovo sam hipotetički rekao, a činjenice sam već rekao u navođenju "grešaka komunističkog režima", koje nikako ne mogu da me okarakterišu "kao neozbiljnog diskutanta", naprotiv. I hvala ti na komplimentu, iako ja to nikada tebi ne bi rekao niti bilo kome, jer svakome je lični stav prioritet. Ako već hoćeš da me osporiš, onda me ospori sa kvalitetnim citatom gdje ćeš pobiti moje tvrdnje "da je srpski narod za vrijeme SFRJ najviše izgubio ; da je Komunistička partija "nošena na krilima" pobjede nad Fažizmom dobila neograničenu vlast u Jugoslaviji koja je trajala 6 decenija, a pritom da je u toku II svijetskog rata poubijano 1.200.000 Srba ; da je sistemski radio na "sužavanju" srpske teritorije, raštrkavanju srpskog naroda, a kasnije da mu zada jedan od poslijednjih udaraca prije 90ih - ustav iz 1974 godine ; Da su Hrvati dobili najveću teritoriju u istoriji te države, kada je postojala Titova Jugoslavija itd itd"..

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 821 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 28, 29, 30, 31, 32, 33, 34 ... 42  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]