banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 17 Jun 2025, 16:57

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 401 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 ... 21  Sledeća
Autoru Poruka
PostPoslato: 27 Maj 2008, 12:15 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 04 Sep 2007, 09:48
Jako zagonetan narod, i nisam sigurna sta da mislim i pored svih cinjenica o Izraelu.
Ono o Talmudu, citati, su me sokirali jos prije jer sam citala dijelove i sokirala se, valjda mrznjom koju pokazuju prema svim onima koji nisu zidovi.
Pravoslavka sam, procitala sam Bibliju, zanima me religija pa su mi dosle u ruke i Svete knjige drugih vjeroispovjesti ali nigdje nisam naisla da s tolikim prezirom se govori o drugim vjerama, mrznji ne bi trebalo biti mjesta u svoj toj prici.
Jako, jako cudan i prilicno .... opasan? narod :cry:

...Bog nam nije obecao dan bez bola,smijeh bez tuge, sunce bez kise al nam je obecao snagu za dan,utjehu za suze i svjetlo za put

Vrh

PostPoslato: 27 Maj 2008, 16:35 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 01 Mar 2008, 13:50
Nemoj tako. Mnoge te gluposti koje su kao iz Talmuda su ili izvucene iz konteksta, ili uopste nisu iz dio njega vec su ih razni antisemitski nastrojeni "teolozi" izmislili kako bi, kad vec nemaju nikakvih opipljivih cinjenica, zavarali naivne i natjerali ih da zamrze taj hrabri narod.

Upravo je judaizam religija koja u sebi sadrzi malo ili gotovo nimalo prozelitizma, i u sustini je veoma tesko postati njen sljedbenik.

Vrh

PostPoslato: 28 Maj 2008, 08:55 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

Slazem se da je ono ...opasan bilo malo pretjerano, valjda sam zato i stavila upitnik, ali u mnogome su mi zagonetka, i stvarno ima toliko oprecnih cinjenica da o samoj toj religiji nikako ne mogu da donesem cvrst stav, sto je kod mene rijetko.
Da kazem onako jednostavno.. nesto mi se tu ne svidja, al boze moj, stavovi se pred cinjenicama mjenjaju, u svakom slucaju spremna sam da ucim i priznam greska dok god postojim..

...Bog nam nije obecao dan bez bola,smijeh bez tuge, sunce bez kise al nam je obecao snagu za dan,utjehu za suze i svjetlo za put...

Vrh

PostPoslato: 28 Maj 2008, 20:29 
Voajer
Voajer

Pridružio se: 28 Maj 2008, 19:45
dragi naši. imam vam reći nešto o Izraelu iz iskustva jer vidim da puno pišete a u stvari ne znate ništa o Izraelu. Ja nisam jevrejka ali sam živjela u Izraelu 11 godina.95, sam se uselila tamo bez ičega. sama. Ta zemlja mi je omogućila da radim bez znanja hebrejskog jezika u početku, pomogli su mi da kao student kasnije dobijem državljanstvo i nije tačno da ne možeš kupiti kuću ako nisi jevrej jer ja sam nakon 3 godine kupila dva stana, i banka mi je omogućila 100% kredit. i studirala sam modni dizain i otvorila svoj biznis. Izrael je predivna zemlja i ništa nije kao što vidite na vijestima i sve je to propaganda. Svaka religija ima svojih pluseva i minusa ali jevreji nisu loši kao što mislite i primili su me sa 18 godina kao da sam njihova. udala sam se za izraelca koji nijednom nije predložio niti poslio da promijenim religiju, i kada god dodjemo za bl idemo na naše slave i on čak želi da se vratimo i živimo u bl i naučio je naš jezik. Zbog njegovog posla sada smo i Africi ali uskoro u bl idemo. Znajte da to nije slučaj jedan u milion ali Izrael je otvoren za sviju i tamo su počele sve religije i dalje žive i bez obzira na religiju ima različitih zakona u vezi useljenja ali ne u vezi religije.u 11 godina što sam živjela tamo nikada se nisam osjetila odbačena. upoznala sam dosta raje iz sarajeva tamo , muslimane i srbe koji imaju banke i biznise i ko im je pomogao? jevreji.

Vrh

PostPoslato: 29 Maj 2008, 01:14 
Veteran
Veteran

Pridružio se: 23 Okt 2003, 15:24
E jos nam objasni, zastio se grade nova naselja na teritorijama koja su pripale Palestincima, zasto se gradi zid koju duboku ulazi u palestinski teritorij, zasto Izrael kao i sve druge drzave na svijetu nema svoje granice, zasto ne dozvoljavaju da se protjerani Palestinci vrate na svoja imanja?Ima tu jos puno pitanja, ali odgovori nam bar na ova.

Koliko znam ti ces morati promijeniti vjeru, sacekaj dok se djeca rode. Oni prihvataju sve strance, i oni su za njih dobrodosli, pa tako i ti,zbog cega su ti i omogucili sve, jer su zelili da ostanes, da se udas i da zivis sa njima u njihovom svijetu, da podrzavas njihovu politiku, itd. Kao sto vidimo, nisu dzaba ulagali.

Jedan citat izraelskog uglednika

„Svako mora da se pokrene, požuri i otme što više vrhova brda da poveća naselja, jer sve što uzmemo sada ostaće naše....Sve što ne otmemo otići će njima.“ (Ariel Sharon, tada izraelski ministar vanjskih poslova, na sastanku sa militantima iz ekstremne skupine Tsomet , France Presse,15.novembar 1998.godine)"

Vrh

PostPoslato: 29 Maj 2008, 01:43 
Veteran
Veteran

Tuesday, 20 May 2008
Na koga se sve odnose Božija obećanja? Kolika je bila površina obećane zemlje? Da li je obećanje bilo bezuslovno ili je zahtijevalo ispunjavanje određenih uvjeta? Poznati kršćanski teolog professor Alfred Gulijam (1888-1965) analizira jevrejske tvrdnje u vezi sa Palestinom, i to u svjetlu Starog zavjeta. On istražuje biblijske pasuse koji su veoma poznati religioznim Jevrejima i koji su veoma važni za kršćane, naročito za kršćane u Americi.

Cionizam i obećana zemlja

Njegovi odgovori glase: Zemlja je bila obećana cijelom Abrahamovom (Ibrahim, a.s.) potomstvu, uključujući i Arape, ne samo Izraelćane. Obećanje je bilo (vremenski) ograničeno. Božija obećanja patrijarsima prekinuta su zbog nacionalne izdaje. (Jer u sirijskom zarobljavanju stanovništva Samirije, te u babilonskom zarobljavanju stanovništva Judeje) poslanici su vidjeli ispoljavanje Božije kazne nad neposlušnim narodom.

Biblija to ne obećava

Na prvi pogled, može izgledati, da na osnovu Božijeg obećanja, Jevreji zaista imaju pravo da posjeduju obećanu im zemlju (Palestinu). Jer, tumačenje Božijeg obećanja od prije četiri hiljade godina o dodjeli zemlje određenim ljudima (Jevrejima) te ponavljanog od strane Jevreja, imalo je velikog utjecaja na kršćane, posebno na kršćane u Americi. Stoga, a zbog želje i nastojanja Jevreja da posjeduju Palestinu, navedeno pitanje treba pobliže razmotriti. Zato sam odlučio da istražim i prokomentarišem nekoliko pasusa (iz Biblije-Stari zavjet) koji su dobro poznati svim religioznim Jevrejima, a veoma važni za kršćane, naročito za kršćane u Americi.
U Božijem (Allahovom, dž.š.) obećanju poenta je u sljedećem:
Prvo: Kome je (zemlja) bila obećana?
Drugo: Kolika je bila površina obećane zemlje?
Treće: Da li je obećanje bilo bezuslovno ili je zahtijevalo ispunjavanje određenih uvjeta?

Kome je zemlja bila obećana?

Prvi put je Palestina obećana Abrahamovim (Ibrahim, a.s.) potomcima na Sićemu (današnji Nablus), kao što se spominje u Bibliji (Knjiga postanka 12:7) „Jehve se javi Abrahamu pa mu reče: 'Tvome ću potomstvu dati ovu zemlju'“. Zatim, u istoj knjizi, poglavlje 13:15, spominje se da je Abrahamu (Ibrahim, a.s.) kada je stajao na brdu blizu Bethela došla objava „Oči svoje podigni i s mjesta na kojem si pogledaj prema sjeveru, jugu istoku i zapadu, jer svu zemlju koju možeš vidjeti dat ću tebi i tvome potomstvu‚ zauvijek’“...
Zatim u poglavlju 15:18 (Počeci izabranog naroda) obećanje je još jasanije: “Toga je dana Jehve sklopio Savez s Abrahamom (Ibrahim, a.s.) rekavši: „Potomstvu tvome dajem zemlju ovu od Rijeke u Egiptu do Velike rijeke Eufrata...“. A obećanja u poglavnju 28:12 odnose se na Izaka (Isahk, a.s.) i Jakova (Jakub, a.s.) „Uza nj je Jehve te mu govori: 'Ja sam Jehve, Bog tvoga praoca Abrahama i Bog Izakov. Zemlju na kojoj ležiš dat ću tebi i tvome potomstvu'“.

Ugovorom o obrezivanju (sunećenju), između Boga (Allaha, dž.š.) i Abrahama (Ibrahim, a.s.) spomenutom u poglavlju 18:18, sva zemlja Kanaan bila je obećana Abrahamu (Ibrahim, a.s.) kao „stalno posjedovanje“. Mogli bi se navesti i drugi pasusi iz Biblije (Starog zavjeta), ali oni su reprezentativne prirode i ništa ne mijenjaju u vezi sa predhodno navedenim obećanjem.
Smatra se da se Božija obećanja, koja smo prethodno spomenuli, odnose na Jevreje i samo na Jevreje. Ali to nije u skladu sa onim što se nalazi u Bibliji. Jer riječi ‘tvome potomstvu’ neizbježno uključuju i Arape, kako muslimane tako i kršćane, koji mogu tvrditi da su Abrahamovi (Ibrahim, a.s.) potomci od sina Ismaila. (Ovdje nije bitna muslimanska tradicija koja govori da je Abraham (Ibrahim, a.s.) bio jednom u Meki i tamo ostavio sina Ismaila). Jišmail (Ismail, a.s.) smatra se (pra)ocem velikog broja arapskih plemena. Knjiga postanka (u Bibliji) također bilježi da je on otac brojnih sjevernoarapskih plemena preko sluškinje Keturah.
Nije ispravno tvrditi da biblijski pasusi u poglavlju ‘Počeci izabranog naroda’ (21:10-12) poništavaju obećanja koja se odnose na cijelo Abrahamovo (Ibrahim, a.s.) potomstvo. Gdje se spominje da “Jednom opazi Sara gdje se sin koga je Egipćanka Hagara Abrahamu rodila igra s njezinim sinom Izakom, pa reče Abrahamu: “Otjeraj tu sluškinju i njezina sina, jer sin sluškinje ne smije biti baštinik s mojim sinom - s Izakom!” To je Abrahamu bilo nemilo, jer je i Jišmail bio njegov sin. Ali Bog reče Abrahamu: “Nemoj se uznemiravati zbog dječaka i zbog svoje sluškinje; sve što ti kaže Sara poslušaj, jer će Izakovo potomstvo tebi ovjekovječiti ime. I od sina tvoje sluškinje podići ću velik narod, jer je tvoj potomak.”
Tačno je da se Izakovo (Ishak, a.s.) potomstvo, a Izak je ‘Abrahamov potomak’ počelo nazivati Izraelćanima. Ali to nije bilo od samog početka i zbog toga Jišmailovi (Ismail, a.s.) potomci takođe imaju pravo da se nazivaju i smatraju Abrahamovim (Ibrahim, a.s.) potomcima. Osim toga, kada je Abraham (Ibrahim, a.s.) sklopio ugovor o obrezivanju (sunećenju) (Knjiga postanka u Bibliji 17) i zemlja Kanaan bila mu je obećana za ‚trajno posjedovanje’, Jišmail (Ismail, a.s.) bio je onaj koji je osunećen, a Izak (Ishak, a.s.) još nije bio niti rođen.
Iz ove kratke analize Božijeg (Allahovog, dž.š.) obećanja, koje se odnosi na Abrahamove (Ibrahim, a.s.) potomke, može se vidjeti da obećanje u početku neizbježno uključuje i Jišmailovo (Ismail, a.s.) potomstvo. Zatim je, kasnije, u vrijeme Izaka (Ishak, a.s.) i Jakova (Jakub, a.s.), ograničeno samo na njihovo potomstvo, ali tako da nije jasno isključilo Arape. Takođe, poznato je da je puno Arapa bilo sa Mojsijem (Musa, a.s.) i Jošuom prilikom ulaska u Palestinu, kada je njihova zemlja bila djelimično okupirana. Uz to, treba spomenuti da je za Mojsijev (Musa, a.s.) uspjeh, u velikoj mjeri, zaslužan Jesre Mediatinac, zbog svoje ljubaznosti i gostoprimnosti, a on je bio Arap i uz to Mojsijev (Musa, a.s.) punac. Sve to implicira da Arapi, kako muslimani tako i kršćani imaju pravo da se smatraju Abrahamovim (Ibrahimovim, a.s.) potomcima.

Površina obećane zemlje
Na pitanje kolika je bila površina obećane zemlje malo je teže odgovoriti. Razlog je u tome što biblijski pasusi, spomenuti u prethodnom dijelu, neprecizno ukazuju (ponavljaju) ‚ta zemlja’, počevši od Sićema (Nablus) uključujući sav prostor od rijeke Egipat do rijeke Eufrat. Zatim, u trećem paragrafu govori se o proširivanju Abrahamovih (Ibrahim, a.s) potomaka na sve četiri strane. Ovdje je još jednom bitno primijetiti da obećanje o posjedovanju zemlje od Nila do Eufrata, izvršeno prije rođenja Jišmaila (Ismail, a.s.), kao i Izaka (Ishak, a.s.) i Jakova (Jakub, a.s.), što inicira da ta teritorija, ne mora isključivo pripadati samo Izraelćanima.

Važno je spomenuti da su Arapi uvijek, ako izuzmemo kratko razdoblje Solomonove (Sulejman, a.s.) vlasti, posjedovali (kontrolisali) tu teritoriju. Ako ponovo pogledamo u Bibliju (Knjiga postanka, 13:15) jasno se vidi da je i Transjordanija takođe uključena u obećanje Abrahamu (Ibrahim, a.s.), jer se to jasno može vidjeti sa uzvišice na Bethelu. Ali i to, takođe prethodi rođenju Ismaila i Ishaka, te su zbog toga neosnovane tvrdnje da dio Jordana pripada Izraelćanima.
Zatim, u Bibliji (Knjiga Ponovljeni zakon) spominje se da je Mojsije (Musa, a.s.) rekao svome narodu da im je Bog naredio da uđu i zauzmu teritoriju koja se prostire od Sredozemnog mora na zapadu pa do Eufrata na istoku, te Nedžd na jugu, pa do Libana na sjeveru. Ali, te nardebe Izraelćani nisu htjeli ili nisu mogli ispuniti. Oni nisu uspjeli zauzeti obalne predjele koje su Filistejci kontrolisali. Takođe, Izraelćani nisu nikada posjedovali luke ili priobalni pojas Fenecije.
Nekoliko stoljeća poslije toga, u vrijeme Davida (Davud, a.s.), Izraelćani su preuzeli kontrolu nad Damaskom. David (Davud, a.s.) je takođe sklopio ugovor o prijateljstvu sa Hirarom, tirejskim carem. Zatim, uz pomoć velikog Solomonovog (Sulejman, a.s.) angažovanja i završetkom (Svetog) hrama, delegacije su dolazile iz dalekih krajeva (iz predjela Hama sa dalekog sjevera, kao i iz modernog Al-Ariša smještenog daleko na jugu. Ali, prije kraja Solomonove (Sulejman, a.s.) vladavine većina Davidovog (Davud, a.s.) carstva pripala je prethodnim vlasnicima. S tim, kao što je poznato, proces gubljenja teritorije potrajao je sve dok se kraljevstvo Judeje nije ustabililo na teritoriji od samo nekoliko stotina kvadratnih kilometara oko Jerusalema, da bi i to pripalo Babiloncima, 597 godine p.n.e.

Da li je obećanje bilo (vremenski) ograničeno?
Može se primijetiti da se u dva ranije navedena biblijska pasusa, spominju riječi ‚zauvijek’ i ‚trajno posjedovanje’ što implicira buduće izraelsko zauzimanje i kontrolu Palestine. Te riječi koriste se, kako u prevodu na engleski jezik tako i u Bibliji na izvornom hebrejskom jeziku. Ali ,trajno posjedovanje’ nije pravi prevod riječi 'olam', koja se spominje u Bibliji.
Riječ 'olam' znači 'dug period', 'drevna davnina', ponekad kažemo 'stara vremena', ili 'napušteno staro mjesto' i drugi izrazi. Sve se to odnosi na gore spomenutu riječ ('olam') koja je prevođena kao 'zauvjek’' ili 'trajno'. To je isto kao izraz pisca pobožnih pjesama 'zauvijek ću pjevati’, koji nijedan jezički interpretator Svete knjige nije bukvalno preveo, nego uvijek u prenesenom značenju.

Obećanje nije bilo precizno i bezuvjetno
Iz spomenutog se može zaključiti da Palestina nije obećana samo Jevrejima, te da prvo obećanje nije bilo precizno 'ta zemlja’ da bi se kasnije proširilo, uključujući Transjordaniju, Siriju, Liban i zemlje nomada sve do Eufrata. Na kraju, može se takođe primijetiti da obećanje 'trajnog posjedovanja (zemlje)' nikad nije bilo bezuvjetno, iako se radilo o dugom i neodređenom vremenskom periodu.
Sada smo došli u period historije i proročanstva, koji još više ima utjecaja na sadašnje pogrešno shvatanje hebrejskog proročanstva. Da nije bilo objave poslanicima koja nas upućuje, moglo bi se smatrati da su obećanja o posjedovanju Kanaana bezuslovna. Ali, ugovor između Boga i Izraila traži poslušnost ljudi, kako pojedinaca tako i zajednice, te uzejamnu pravednost, i ako ljudi ne bi ispunili date im obaveze zadesila bi ih teška sudbina (kazna koja im je obećana).
Mojsijove (Musa, a.s.) riječi spomenute u Bibliji (28. poglavlje Ponovljnog zakona), odnose se, djelimično, na patnje Jevreja, ali, takođe, u njima su mnogi vidjeli proročanstvo za ono što se dešava u današnje vrijeme. "Ali ako ne budeš slušao glas Jahve, Boga svoga, ne držeći i ne vršeći svih zapovjedi i svih njegovih zakona što ti ih danas naređujem, sva će ova prokletstva doći na te i stići će te... Jahve će iz daljine, s kraja zemlje dovesti na te narod koji će sletjeti kao orao. Bit će to narod kojemu jezika nećeš razumjeti:... U tjeskobi i jadu, kojima će te neprijatelj tvoj pritisnuti, jest ćeš plod utrobe svoje-meso sinova svojih i kćeri svojih koje ti dadne Jahve, Bog tvoj."
Iz navedenog se vidi da su Božija obećanja patrijarsima prekinuta zbog nacionalne izdaje. Zbog toga su u sirijskom zarobljavanju stanovništva Samirije, te u babilonskom zarobljavanju stanovništva Judeje, poslanici vidjeli ispoljavanje Božije kazne nad neposlušnim narodom. Poslanici su takođe govorili svome narodu da će se ostatak naroda ponovo vratiti (u Palestinu) te obnoviti (Sveti) hram i vjerski život u toj sredini. Oni su govorili i o vremenu kada će zemlja biti ispunjena Božijim znanjem. Uz sve to, često se zaboravlja da su ti ljudi bili samo nadareni pjesnici, koji su miješali veoma bitne stvari, kao što su: povratak iz babilonskog prognanstva, sa veličanstvenim slikama pustinje (rascvjetanim kao ruža), lavom koji leži pokraj jagnjeta, ljudi koji sijeku svoje sablje odričući se i napuštajući zauvijek rata i borbe. Oni su, takođe, predskazivali ponovno uspostavljanje Davidovog (Davud, a.s.) carstva.

Iskrivljavanje predskazanja iz Starog zavjeta

Nažalost, praktično se obistinilo a idealno ostaje idealno. Zahvaljujući činjenici da se stvari o kojima je religiozni čovjek maštao (težio) nisu obistinile nakon povratka Jevreja u Palestinu, počelo se tumačiti ne samo o životu poslije smrti, već i o moralu itd., iz poglavlja Poslanici (u Bibliji), ono što se odnosi na praktična i politička predskazanja koja će se desiti u budućnosti. S tim da se sva prediskazivanja u Starom zavjetu neminovno odnose samo na jevrejski narod i njihov poseban odnos s Bogom. Zlatni period (koje će nastupiti) nalazi uporište u Svetom gradu naseljenom svetim Izraelćanima.
Prema nadanju nekolicine, ako bi se Jevreji vratili u Palestinu i osnovali svoju državu, "zlatno doba" će nastupiti na Zemlji na neki misteriozan način. Takva mišljenja su iskrivljivanje predskazanja u Starom zavjetu koja govore o povrataku Jevreja iz Babilona i svih ostalih mjesta iz kojih su bili prognani. Sva ta predskazanja su se obistinila. Jevreji su se vratili u Judeju, obnovili su zidove Jerusalema, a obnovili su i (Sveti) hram. čak su uspjeli, s puno sreće, da osiguraju i kratak period političke nezavisnosti i ekspanzije pod Makabljanima.
Na taj način predskazanja o povratku su se obistinila, i ne mogu se ponovo desiti, jer po (kanonskom) tumačenju Starog zavjeta nema predskazanja o drugom povratku, poslije povratka iz babilonskog prognanstva, zbog toga što:
a) Poslije progona svi Jevreji koji su to htjeli vratili su se u Svetu zemlju, iako ih je većina više voljela da ostane u drugoj zemlji, gdje su se organizovali, što je poslije činilo osnovu kršćanske crkve.
b) Posljednji od poslanika umro je stoljećima prije rušenja Jerusalema sedamdesetih godina n.e. (i poslije toga nema predskazanja).

Prof. Alfred Gulijam

Vrh

PostPoslato: 29 Maj 2008, 07:58 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Ma naravno, odmah se jave "dušebrižnici" primitivnih Palestinaca, koji ne znaju ništa drugo nego organizovati samoubilačke napade na autobuse pune žena i djece, i uživati u neradu, neznanju i prljavštini. Umjesto da su prihvatili izraelsku vlast, koja bi im donijela dašak civilizacije i kulture, oni se povedoše za tulavim Jaserom Arafatom i postadoše niko i ništa. Sad su na stepenu kad ih ne bendaju puno ni "njihovi" Arapi, a kamo li neko drugi. I za to su sami krivi.

Vidi ove ljepote:

Slika

To ti je odbrambena snaga Izraelićana... ;)

Vrh

PostPoslato: 29 Maj 2008, 08:20 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

zah je napisao:
Koliko znam ti ces morati promijeniti vjeru, sacekaj dok se djeca rode.

Zah, nemoj da lažeš. Izraelska vlada nikad nije provodila politiku prisilnog ili prikrivenog preobraćenja u judaizam. U Izraelu živi zajednica Druza, oko 85.000, uglavnom u planinskim predjelima, koji su lojalni izraelskoj vlasti. Imaju svoju vjeru i običaje, i niko ih ne tjera da pređu u judaizam.

Takođe, tu je i oko milion tzv izraelskih Arapa, koji imaju izraelsko državljanstvo i sva prava kao i Jevreji. Slobodno ispovijedaju islam, praktikuju svoje običaje, imaju po zakonu pravo i na slobodne dane za svoje vjerske praznike. I ne žale se, naprotiv. Izrael im je dao sve, a jedino što od njih traži je - lojalnost. Kao i svaka druga država.

A da ne govoirim o mnogobrojnim hrišćanskim zajednicama, koje mirno i bez bilo kakvih problema žive jedne pored drugih.

A to što si potpao pod vehabijski uticaj mržnje prema narodu koji je po mnogo čemu superiorniji i od vas i od nas, tvoj je problem.

Vrh

PostPoslato: 29 Maj 2008, 08:32 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

Grof Ratkaj je napisao:
zah je napisao:

A to što si potpao pod vehabijski uticaj mržnje prema narodu koji je po mnogo čemu superiorniji i od vas i od nas, tvoj je problem.

U čemu su superiorniji, ko je to vas i nas, ova me tema bas zainteresovala ali i ova recenica mi para usi...

Vrh

PostPoslato: 29 Maj 2008, 10:12 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

jelena 14 je napisao:
U čemu su superiorniji, ko je to vas i nas, ova me tema bas zainteresovala ali i ova recenica mi para usi...

Superiorniji i od muslimana i od hrišćana. Toliko naučnika, intelektualaca, umjetnika, filozofa, vrhunskih stručnjaka u svim poljima... Kao da su genetski predodređeni da budu genijalci.

Vrh

PostPoslato: 30 Maj 2008, 01:28 
Veteran
Veteran

E moj grofe. Niko ne sili Druze ili Palestince da budu Jevreji. To nisam ni ja tvrdio iako mi to ti pripisujes. Ja sam samo gospodji kazao nesto u vezi tradicije koju ce ona na kraju spoznati.

E sad ja pitam tebe. Uzmimo jedan ovakav primjer. Medjunarodna zajednica zeli da rijesi problem Kurda i to tako sto ce ih naseliti u Srbiju. Srbi se sto je sasvim logicno pobune, medjunarodna zajednica pomogne Kurde, i oni protjeraju Srbe iz Srbije. Sad ja pitam tebe, da li Srbi imaju pravo da se bore za svoju zemlju sa koje su protjerani. Ako nemaju oruzje:tenjkove, avione, itd,sa cime ce se boriti protiv do zuba naoruzanih Kurda.

Naveo sam ti ovaj primjer, jer sam zelio da te stavim u situaciju u kojoj se nalaze Palestinci, jer izgleda samo tako mozes realno sagledati ovaj problem.

Primjecujem da si opterecen mnogim predrasudama. Siromastvo radja sve ono sto si naveo. Da li znas koliko godisnje SAD izdvajaju iz svog budzeta za potrebe Izraela. Da li znas koliko Izrael godisenje dobije dzaba najsavremenijeg naoruzanja, itd, itd.Da li znas koliko je rezolucija UN Izrael sproveo-nije ni jednu, da li znas koliko je prijedologa UN blokirano od izraelskih prijatelja: SAD, Engleska Francusta prije svega-svaki prijedlog koji nije u interesu Izraela.

Lako je jednom narodu pripisivati da je glup, tup, prljav, kad mu ruse sve ono sto napravi, kad mu uzmu sve izvore vode i prikljuce sebi, kad m u isijeku sve plantaze maslina da nema od cega zivjeti. Spoznaj problem malo sire, pa ces promijeniti misljenje.

Vrh

PostPoslato: 30 Maj 2008, 01:58 
Veteran
Veteran

Sta su govorili izraelski uglednici?

Svako mora da se pokrene, požuri i otme što više vrhova brda da poveća naselja, jer sve što uzmemo sada ostaće naše....Sve što ne otmemo otići će njima.“ (Ariel Sharon, tada izraelski ministar vanjskih poslova, na sastanku sa militantima iz ekstremne skupine Tsomet , France Presse,15.novembar 1998.godine)

„Svako mora da se pokrene, požuri i otme što više vrhova brda da poveća naselja, jer sve što uzmemo sada ostaće naše....Sve što ne otmemo otići će njima.“ (Ariel Sharon, tada izraelski ministar vanjskih poslova, na sastanku sa militantima iz ekstremne skupine Tsomet , France Presse,15.novembar 1998.godine)

„Mi moramo učiniti sve da osiguramo da se oni (palestinske izbjeglice) nikada ne vrate.“ ( David Ben Gurion u svom dnevniku, 18.juli 1948, citiran u „Ben Gurion - naoružani prorok“ od Michael Bar Zohara, Prentice-Hall, 1967, str 157.

„Moramo se pripremiti da krenemo u ofanzivu. Naš cilj je da razbijemo Liban, Transjordan i Siriju. Slaba tačka je Liban, zbog toga što je muslimanski režim umjetan i lagan za nas da ga potkopamo. Mi ćemo uspostaviti tamo kršćansku državu, a onda ćemo razbiti arapsku legiju, eliminirati Trans-Jordan; Sirija će pasti u naše ruke. Mi ćemo nastaviti bombardirati i napredovati, te zauzeti Port Said, Aleksandriju i Sinaj.“ „David Ben-Gurion, maj 1948.godine, Glavnom štabu. Iz “Ben Gurion, biografija“ od Michael Ben-Zohara, Delacorte, New York 1978.)

„Mi moramo koristiti teror, smaknuća, uznemiravanje, konfiskaciju zemlje i presijecanje svih socijalnih usluga da oslobodimo Galileju od njenog arapskog stanovništva.“ (Israel Koenig, "The Koenig Memorandum" )

„Židovska sela su sagrađena na mjestima arapskih sela. Vi čak i ne znate imena ovih arapskih sela, i ja vas ne krivim jer geografske knjige više ne postoje. Ne samo knjige više da ne postoje, nego ne postoje više ni arapska sela. Nahlal je podignut na mjestu Mahlul; Kibbutz Gvat na mjestu Jibte; Kibbutz Sarid na mjestu Huneifisa; Kefar Yehushua na mjestu Tal al-Shumana. Ne postoji niti jedno mjesto izgrađeno u ovoj zemlji da u prošlosti nije imalo arapsku populaciju.“ (Moshe Dayan, obraćanje Technion-u, Haifa, prenešeno u Haaretz-u, 4 april 1969. godine)

Hodali smo vani, a Ben Gurion nam je pravio društvo. Allon je ponovio svoje pitanje:“ Šta će biti urađeno sa palestinskim stanovništvom?“ Ben Gurion mahnuo je rukom u maniru:“ Istjerajte ih van!“ (Yitzhak Rabin, verzija njegovih memoara koja je „procurila“ u javnost, objavljeno u New York Timesu, 23. oktobar 1979.godine)

Rabinov opis okupiranja Lydda-e, nakon završetka plana Dalet. „ Mi ćemo ograničiti arapsko stanovništvo na zajednicu drvosječa i konobara.“ (Uri Lubrani, specijalni savjetnik premijera Ben Guriona,1960.godine. Preuzeto iz knjige „The Arabs in Israel" od Sabri Jiryasa.

„ Ovdje ima nekih koji vjeruju da bi nežidovsko stanovništvo, čak i u velikom procentu, unutar naših granica bilo efektivnije pod našom prismotrom; ovdje ima o onih koji vjeruju u suprotno tj. da je lakše nadzirati aktivnosti komšija nego onih koji su unutar zemlje. Ja podupirem drugi prijedlog i imam dodatni dokument:... potrebu da se održi karakter države koja će od sad biti židovska...sa nežidovskom populacijom ograničenom na 15%. Ja sam već zauzeo ovaj osnovni stav u 40-tim godinama (XX stoljeća) i to sam uvrstio u svoj dnevnik.“ (Joseph Weitz, šef Jevrejske agencije za kolonizaciju. Iz „From Israel: an Apartheid State“, od Uri Davisa, str. 5)

-„ Dužnost je izraelskih vođa da objasne javnosti, jasno i hrabro, izvjestan broj činjenica koje su zaboravljene tokom vremena. Prva od njih jeste da ne postoji cionizam, kolonizacija ili židovska država bez protjerivanja Arapa i oduzimanja njihovih posjeda.“ (Yoram Bar Porath, Yediot Aahronot, 14 juli 1972)

-„ (Slomiti)duh siromašnog stanovništva duž granice tako što će im se uskratiti zaposlenje... Oba procesa, oduzimanja posjeda i odstranjivanje siromašnih mora biti izvedeno diskretno i oprezno.“ (Theodore Herzl,osnivač Svjetske cionističke organizacije, govoreći o Arapima u Palestini, Complete Diaries, 12 juni, 1895)

-„ Milion Arapa nije vrijedno židovskog nokta...“ (rabin Yaacov Perrin, 27.februar 1994.godine, N.Y Times, 28.februar 1004.godine str. 1)

-„ Mi Židovi, mi smo razarači i mi ćemo ostati razarači. Ništa ne možeš kada se susretneš sa našim potrebama i željama. Mi ćemo razarati vječno zbog toga što želimo naš vlastiti svijet“ (You Gentiles, od jevrejskog autora Mauricea Samuelsa, str 155)

- „Mi ćemo imati svjetsku vladu svidjelo se to vama ili ne. Jedino pitanje je da li će ta vlada biti postignuta osvajanjem ili pristankom.“ (židovski bankar Paul Warburg, svjedočenje pred američkim Senatom, 17.februara 1950.godine)

-„Mi ćemo se ustoličiti u Palestini svidjelo se to vama ili ne... Možete ubrzati naš dolazak ili ga usporiti. Međutim, bolje je za vas da nam pomognete i da tako izbjegnete da se naša konstruktivna snaga pretvori u destruktivnu koja će srušiti svijet.“ (Chaim Weizmann, objavljeno u "Judische Rundschau", 4.novembra 1920.godine)

Eto grofe, ovo sigurno nsi znao kad si zivodio onakve zakljucke.Mozda promijenis misljenje, ako ne potpuno, onda bar malo. Pokusaj suosjecati sa strasdalnicima, jer je to humano. Ne podrzavaj barbare, jer ce njihov mac svakome doci glave kad tad.
Pozdrav Zah

Vrh

PostPoslato: 30 Maj 2008, 07:54 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Hajd Zah ne budi fanatik. Čitao sam dosta tvojih postova na drugim podforumima, i tamo si pokazao priličan stepen zrelosti i zdravorazumskog zaključivanja, ali po pitanju Izraela me stvarno iznenađuješ.

Kakvi Palestinci, kakvo ugnjetavanje. Pa njima daj da žive u ne znam kakvom miru i blagostanju, oni će se opet zanositi idejom da Izrael treba nestati sa lica zemlje jer jednostavno - mrze Jevreje. Palestinci ne mogu podnijeti da pored njih (ili sa njima) žive sljedbenici Mojsijevog zakona, jer su zatrovani islamističkim idejama kako je Izrael uljez na "njihovoj" zemlji.

Tačno, Izrael jeste napravio zid oko Palestinaca. Izraelske banke prekidaju finansijske transakcije sa teritorijama gdje je Palestinska samouprava. Izrael će na kraju prekinuti sve kontakte sa tom teritorijom. A jesi li se zapitao - zašto? Kako drugačije da postupi prema onima koji ga ne priznaju i koji po svaku cijenu žele da podriju izraelsku državu? Ko je tu uljez? Izrael koji sa svojim uspostavljenim pravno-političkim sistemom omogućava dobar život svima koji ga poštuju, ili pak Palestinci koji su odabrali Hamasov put terorizma, neprestanog ratovanja, i drže se one devize Jasera Arafata da sve Izraelce treba pobacati u more?

I na kraju: pa naravno da Amerika pumpa milione dolara u Obećanu zemlju kad Jevreji tamo imaju razgranat lobi, to znaju i ptice na grani. I treba da imaju. I da im uticaj bude još veći. Da im se nikada ne ponovi holokaust. I da nikada budale poput Adolfa Hitlera ili onog iranskog pajaca Ahmadinedžada ne dobiju priliku da ostvare svoje bolesne zamisli.

Vrh

PostPoslato: 30 Maj 2008, 22:38 
Veteran
Veteran

Svako ima pravo na svoje misljenje. Iz tog razloga ja sam ti i naveo jedan primjer, ali vidim ti si ga preskocio, jednostavno si izbjegao dati odgovor. Odgovoriti na to pitanje nije tesko, ali bi bilo jako tesko kasnije pisati komentare onako kako ih ti pises.

Da bi neko shvatio taj narod, mora procitaiti puno toga. Naravno, ne treba citati izvore samo jedne strane, tereba citati prakticno sve, izraelske , palestinske i neutralne autora, a onda formirati svoj stav o ovom svjestkom problemu, kazem svjetskom, jer mi svi na neki nacin ne zivimo onako kako bi mogli, upravo zbog nerijesenosti palestinskog problema.

U prethodnom komentaru naveo sam ti izjave uglednih izraelskih duznosnika, iz kojih se vide njihove namjere, metode dolaska do zacrtanog cilja, ali ti opet pises isuvise pojednostavljen komentar, u kome osudjujes onu drugu stranu. Takvi komentari su iskljucivo proizvod zapadne propagande koja uporno pise ono sto ti ponavljas. Valjda znas, zasto Zapad bas tako pise?

Poslednji put menjao zah dana 30 Maj 2008, 23:10, izmenjena samo jedanput

Vrh

PostPoslato: 30 Maj 2008, 23:08 
Veteran
Veteran

Haarec: Čitulja državi Izrael
Sreda, 21. mart 2007. 12:01

U pokušaju da doprinese promeni situacije u zemlji, jedan Izraelac (60) objavio je čitulju državi Izrael u uticajnom izraelskom listu "Haarec".

"U žalosti i bolu javljamo da je preminula naša voljena država Izrael", piše u čitulji na hebrejskom jeziku, uz napomenu da su je ubili "loši kopači zlata koji su samo težili vlasti, ljudi koje se biju i svadjaju".

"Oni koji su te ubili, iz tvojih su redova", naveo je u čitulji Šmuel Gonen iz Kirjat Ona u centralnom Izraelu.

Objašnjavajući svoj neuobičajeni gest, on je naglasio da ne žali zbog osnivanja jevrejske države, već zbog sudbine koja ju je zadesila i smatra da je stanje postalo nepodnošljivo.

"Država podseća na neku banana republiku. Članovi Kneseta (parlamenta) ponašaju se kao da su u cirkusu. Zvaničnicima se sudi za finansijske i druge zloupotrebe. Vladine kancelarije su kao stolovi za ping- pong, ministri ne ostaju duže od tri do četiri meseca na funkciji, ništa se tako ne može raditi", izjavio je Gonen.

Istovremeno je objasnio da je pod kopačima zlata mislio na lidere države.

"Ako se vodi sudski postupak protiv načelnika uprave za poreze, ako se vode ozbiljne policijske istrage i premijer i ministar odbrane jedva govore - kako se zemljom može upravljati", upitao je Gonen, koji se ljuti i na same Izraelce jer, kako kaže, oni samo žale, a ne preduzimaju ništa.

On nije obelodanio koliko ga je čitulja tačno kostala, ali je priznao da je potrošio "značajnu svotu novca".

Posle objavljivanja čitulje, zvali su ga mnogi čitaoci da izraze podršku, ali sumnja da će oni nešto uraditi, jer su umorni i obuzeti sopstvenim poslovima.

Neuobičajena čitulja objavljena je u trenutku kada su mnogi izraelski zvaničniči, uključujući i premijera Ehuda Olmerta, suočeni s optužbama i istragama zbog sumnje na primanje mita i umešanost u seks skandale.

(Tanjug)

Vrh

PostPoslato: 31 Maj 2008, 01:11 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Tuđi komentari o Izraelu najmanje su bitni, jer bih sigurno našao puno više pozitivnih od onih negativnih koje si naveo. Činjenice su jasne: Izrael je za Jevreje svetinja, i imaju puno pravo da ga brane svime čime raspolažu. Palestinci kojima se to ne dopada nemaju šta da traže tamo. Eno im okolnih "bratskih" arapskih zemalja, neka ih prime pod svoje pa neka tamo uživaju u "blagodetima" šerijata...

Vrh

PostPoslato: 31 Maj 2008, 02:07 
Veteran
Veteran

Nema sta tvoj stav je do kraja jasan. Jednodtavno podrzavas okupaciju tudjih teritorija, progon njegova stanovnista, otimanje njegovih dobara, itd. To je vec vidjena politika i na nasim prostorima.Dakle, nije nista neobicno, tebi i meni veoma dobro poznato.

Ali sta mislis na ovaj tekst, a posebno sta mislis ako se to ostvari. Da li ces i dalje razmisljati na isti nacin, da li ces svoja dobra prepustiti dosljacima, a ti trbuhom za kruhom, tamo gdje ti ponude, npr. Keniju, Etiopiju, ili neku drugu siromasnu africku zemlju.
http://64.233.169.104/search?q=cache:pj ... d=27&gl=us

Kao sto vidis, ja sam na mudar nacin usmjeravao tvoje komentare, i sad si doveden u bezizlaznu situaciju.Sta bi sad kazao? Ili ces dozvoluti da ti uzmu zemlju i sva druga dobra, a ti sa najlonskom vrecicom kreces u svijet, gdje ti bude ponudjeno ili pak ostajes u jednom malom dijelu Srbiju, u koji svaki dan upadaju dosljaci, pretresaju po tvojoj kuci, a ako te osumnjice za bilo sta, kucu ti sruse, pa ti to onda sve gledas iz satora kao Palestinac. Izvori vode odvedeni su u njihove kuce, na njihova nova imanja, tvoje sljive od kojih si mogao nesto zaraditi, jer je Srbija po m2 imala najvise stabala sljiva u svijetu, posjecene su, da bi ti zivio u bijedi i siromastvu, prljav bez vode i hrane, jer su sve plodne livade zauzeli dosljaci i svakim danom se sve vise priblizavaju tvom satoru iz koga ce te jednog dana istjerati.

Ako se slucajno suprostavis dosljacima, od mocnog Zapada ces biti prokazan kao terorista,a neki slicni tebi,i tvojim moralnim sudovima nazivat ce te neradnikom, prljavkom, zabusantom koji nece da radi, pa se nasao u takvoj situaciji itd, ali ipak, najcesce bit ces nazivan teroristom, koji napada mirne i postene dosljake, jer ti oni nista ne cine, a ti ih ne mozes da gledas u svojoj blizini i zagovaras njihovo protjerivanje iz sada niihove zemlje i sa njihovih dobara, kratko receno zagovaras unistenje te novostvorene drzave.Vise neces moci ni pomisliti da si grof, sam sebe ces nazivati najvecim svjetskim bijednikom, jer ces gledati kako tvoja djeca ili unuci gadjaju prackom tenjkove, a ovi ih bez problema pokose automtaskom puskom na tvoje oci. Ti vise nemas ni suza da pustis za svojim najblizima, jer su one davno nestale u tvojim ocima itd,itd, itd, itd.

Bez obzira sto podrzavas takvu politiku, ne bih zelio da to dozivis, jer bi se razocarao u svoja nekadasnja misljnja i svjetsku pravednost, koje nikad nije bilo, niti ce biti.Druge ces najbolje razumjeti ako se stavis u njihov polozaj bar u mislima. Nedaj Boze da to praktocno dozivis. Ima ona narodna, " sto drugom mislio, Bog dao pa sam dozivio" ili ona Aristotelova "ne cini drugima ono, sto nebi zelio da drugi cini tebi".

Vrh

PostPoslato: 31 Maj 2008, 08:55 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Ma kakva okupacija, kakve gluposti. Jevreji su tu odvajkada svoji na svome, a pokazalo se da su Palestinci tek uljezi koji su po civilizacijskim i drugim normama daleko zaostaliji od jevrejskih komšija. Ne znam zašto tebe, koji živiš hiljadama kilometara daleko od Izraela, toliko žulja njegovo postojanje i prosperitet Izabranog naroda? Da nisi rođak Jasera Arafata? ;)

Vrh

PostPoslato: 01 Jun 2008, 00:26 
Veteran
Veteran

Mene uopste ne zulja njegovo postojanje, mene zuljujaju tvoja naopaka shvatanja, koja nemaju nikakve veze sa istinom i moralom. Ako ti iz onog sto ti je prezentirano, ne mozes izvuci nikakav razuman zakljucak, onda ja sa takvim osobama nemam potrebu da razmijenjujem misljenja iz moralnih razloga.
Pozdrav Zah

Vrh

PostPoslato: 01 Jun 2008, 08:56 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

zah je napisao:
Mene uopste ne zulja njegovo postojanje, mene zuljujaju tvoja naopaka shvatanja, koja nemaju nikakve veze sa istinom i moralom. Ako ti iz onog sto ti je prezentirano, ne mozes izvuci nikakav razuman zakljucak, onda ja sa takvim osobama nemam potrebu da razmijenjujem misljenja iz moralnih razloga.
Pozdrav Zah

Dobro, dobro, ali ipak te malo boli što je Izrael, kako bi Mile Dodik rekao - trajna kategorija. ;)

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 401 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 ... 21  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]