banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 22 Jul 2025, 00:52

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 1112 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 25, 26, 27, 28, 29, 30, 31 ... 56  Sledeća
Autoru Poruka
PostPoslato: 30 Jan 2015, 20:16 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 07 Sep 2005, 20:36
U Mauthausenu ima i nasa ploca , samo sto stoji narodi Jugoslavije, bio sam tamo prije 7-8 godina.
http://www.mauthausen-memorial.at/index_open.php

Slika

Vrh

PostPoslato: 30 Jan 2015, 21:07 
Pripravnik
Pripravnik

Pridružio se: 31 Mar 2010, 15:01
to nije ploca a Srbi nisu narodi Jugoslavije vec NAROD koji nema svoju plocu,ovaj kolektivni simbol nije znak sjecanja na srpske zrtve,i ogromna je pogreska identifikovati i izjednaciti te dve stvari..to su hrvati najbolje shvatili, na pomenutom zidu srpske ploce nema ali zato oni imaju svoju.....nevjerovatno da ni danas nismo sposobni da njegujem kulturu sjecanja na SRPSKE zrtve...nema jugoslovenskih zrtava..

Vrh

PostPoslato: 30 Jan 2015, 21:32 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 21 Maj 2006, 19:12
Obilježeno jeste, to je lijepo, ali slažem se, ovakvih je 90% ploča na tim stratištima, a Jugoslovena de jure nigdje nije bilo.

Vrh

PostPoslato: 30 Jan 2015, 22:24 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 09 Jun 2004, 14:58
Čiča iz Rogače je napisao:
Što se toliko upinjete u jebenu Srbiju.Nije u Jasenovcu stradao narod Srbije već Srbi iz Hrvatske i BIH.Ta učmala beogradska inteligencija tzv Srba(većinom vlaha,cincara i cigana)nikad nije naročito držala do Srba preko Drine,uvjek su im više služili za trgovinu njihovih interesa nego za iskrenu zaštitu i poštovanje.I sad smo moneta za potkusurivanje......u sudskom procesu između Srbije i Hrvatske,naše žrtve su tas na vagi i ako bude potrebe ići će se u dodatni zaborav,u šta ne sumnjam :angry4:

Stani spijo, prikoci majku mu! Srbiju sam pomenuo u kontekstu Mauthauzena a ne Jasenovca, a koliko znam u prvom su najvise stradali kraljevi vojnici.. A tacno je ovo, niko nece njegovati uspomenu o Jasenovcu ako necemo mi sami koji smo pretekli sa ovu stranu Drine. Za ovo drugo jesi u pravu, i sutra da se nekim slucajem nadjemo u zajednickoj drzavi s njima, da sam kojom nesrecom pri vlasti, prvi bih do kraja insistirao na jakoj autonomiji! Iljadu je valjanih razloga za to nego protivno..

add topic:

-Evo za one koji imaju jak zeludac, jedan nedavno otkriven dokumentarac u arhivi BBC-a o stradanju i prvim oslobadjanjima Zidova u naci-Njemackoj iliti prvi apsolutno snimljeni i dosad nevidjeni kadrovi cijelog uzasa:

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=9UjH_ePwJv0[/youtube]

ja jos nisam prikupio dovoljno kurazi i raspolozenja da ga pogledam pa odgadjam do daljnjeg.. pa ako jos mislite da mozete da prodjete bez naknadnih tikova ili ladnog znoja u snu.. voilà

Vrh

PostPoslato: 30 Jan 2015, 23:26 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Feb 2008, 23:04
Michigenac je napisao:
Što se toliko upinjete u jebenu Srbiju.Nije u Jasenovcu stradao narod Srbije već Srbi iz Hrvatske i BIH.Ta učmala beogradska inteligencija tzv Srba(većinom vlaha,cincara i cigana)nikad nije naročito držala do Srba preko Drine,uvjek su im više služili za trgovinu njihovih interesa nego za iskrenu zaštitu i poštovanje.I sad smo moneta za potkusurivanje......u sudskom procesu između Srbije i Hrvatske,naše žrtve su tas na vagi i ako bude potrebe ići će se u dodatni zaborav,u šta ne sumnjam :angry4:

Stani spijo, prikoci majku mu! Srbiju sam pomenuo u kontekstu Mauthauzena a ne Jasenovca, a koliko znam u prvom su najvise stradali kraljevi vojnici.. A tacno je ovo, niko nece njegovati uspomenu o Jasenovcu ako necemo mi sami koji smo pretekli sa ovu stranu Drine. Za ovo drugo jesi u pravu, i sutra da se nekim slucajem nadjemo u zajednickoj drzavi s njima, da sam kojom nesrecom pri vlasti, prvi bih do kraja insistirao na jakoj autonomiji! Iljadu je valjanih razloga za to nego protivno..

Морам пар ствари да додам.

Чича из Рогаче, прво упис ти је крајње безвезан и небулозан. У Јасеновцу су страдали Срби из Хрватске и Босне и на нама је уствари да ту урадимо највише, а не радимо ништа. То је прво. Друго, Србија као матица такође је дужна да ради нешто а не ради ништа. Треће, у Маутхаузену су страдали махом Срби из Србије. Нешто краљевске војске, један део цивила, српски комунисти и припадници покрета ДМ (до 1943. њих је било највише).

Што се тиче постављеног споменика из Маутхаузена, споменик је изграђен у време СФРЈ и посвећен Југословенима. Како је Србија правни наследник СФРЈ споменик припада Србији и Србија би требало да брине о њему, мада то не ради. С друге стране, о Маутхаузену се изузетно води рачуна и споменик се колико-толико одржава, а упознао сам и једног Србина из Србије који живи у околини и који понекад сам дође са метлом да почисти смеће и тако. Маутхаузен је изузетно добро посећен иако се не налази на прометном правцу, за разлику од Јасеновца поред кога пролазите сваки пут кад кренете од Загреба ка Београду. То је због тога, што Аустрија циљано ради на томе да људи тамо иду, организује посете, од Линца до Маутхаузена је изграђене уз Дунав бициклистичка стаза и онда имате опцију вожња бициклом уз Дунав и обилазак логора нпр. Највише долази Италијана.

Пошто се помиње рушење Јасеновца после рата, морам да додам да је и већи део логора Маутхаузен срушен и то онај главни део, док је остао мањи део где се налази крематоријум, поставка везана за логор, СС гараже, итд.

Вратићу се опет на онај део за споменик и табле на тзв. зиду сећања. Р. Хрватска је поставила таблу за своје грађане (око 40 Хрвата је страдало у логору) и то је легитимино. Срба је страдало преко 4.000 али на вебстраници КЦ логора Маутхаузен нигде не пише колико је страдало Срба него су заведени као грађани Југославије. Ја сам лично повео иницијативу да се добије дозвола за постављање табле на "зиду сећања", а из МУП-а Аустрије (под чијом управом се налази меморијални центар) стигао је одговор, да је такво нешто могуће само за оне државе које немају спомен обељежје. Међутим, упутили су нас на неке друге адресе и постоји могућност да поставимо спомен-таблу српским жртвама поред спомен-обељежја тј "Југословенског споменика", али то опет све зависи од амбасаде Србије, јер ако они не подрже ту причу активно као официјални орган Р. Србије у Аустрији све то пада у воду.

Иначе, сваке прве недеље у мају одржава се велика комеморација у Маутхаузену и долазе људи са свих страна света. Тај дан се појави и амбасадор Србије, представници МУП-а или војни академци, одржи се говор, положе венци, итд.

И још да додам, да се на неких 2-3 километра од меморијалног центра налази и војничко гробље Маутхаузен на коме је сахрањено око 8.000 српских војника из Првог светског рата, који су заброљени након Церске битке и у каснијој аустријској офанзиви. Све у свему Маутхаузен, је једно велико стратиште Срба.

http://www.youtube.com/watch?v=oXo4ox94 ... e=youtu.be

Vrh

PostPoslato: 03 Feb 2015, 15:06 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Cпиcак жртава:

Босна и Херцеговина
http://pod2.stat.gov.rs/ObjavljenePubli ... 096Bih.pdf
Хрватcка
http://pod2.stat.gov.rs/ObjavljenePublik...096Hrv.pdf

Poslednji put menjao Silvio Dante dana 03 Feb 2015, 15:19, izmenjena samo jedanput

Vrh

PostPoslato: 03 Feb 2015, 15:09 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 29 Apr 2011, 21:17
ne valjaju ti linkovi

Vrh

PostPoslato: 03 Feb 2015, 15:18 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

ne valjaju ti linkovi

Не можеш да отвориш или?

Пошто ја сам сада мало прелистао и примећујем да су спискови непрецизни, а и непотпуни пре свега из идеолошких разлика.

Vrh

PostPoslato: 03 Feb 2015, 15:19 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 03 Jan 2007, 16:38
Kopirao si skraćenu verziju linka sa tačkicama...

Vrh

PostPoslato: 03 Feb 2015, 15:20 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

danijell je napisao:
Kopirao si skraćenu verziju linka sa tačkicama...

То форум сам тако уреди. Ја сам копирао пуну и отвара ми без проблема.

Vrh

PostPoslato: 03 Feb 2015, 15:25 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 03 Jan 2007, 16:38
Sada kada si ispravio otvara normalno. Razlika je u tome što si prvi put odradio Copy, a ne Copy Link Location.
Samo ispravi i za drugi link.

Vrh

PostPoslato: 03 Feb 2015, 18:52 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

danijell je napisao:
Sada kada si ispravio otvara normalno. Razlika je u tome što si prvi put odradio Copy, a ne Copy Link Location.
Samo ispravi i za drugi link.

http://pod2.stat.gov.rs/ObjavljenePubli ... 096Hrv.pdf

Vrh

PostPoslato: 17 Feb 2015, 21:19 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Преносим са форума погледа:

Citiraj:
Хвала Богу па су и ове фотографије угледале свијетло дана! Иако нимало пријатне свједоче о крвавом усташком злочину који се догодио у Требињу, у ноћи 23. јуна 1941 год. у селу Придворци. Покојни професор Данило Сикимић потрошио је цијели филм тога 6 - ог октобра 1941 год. приликом вађења лешева из јаме. Већина тих фотографија нажалост никада није угедала свијетло дана и не зна им се судбина.

Ево и линк за текст;

http://mojahercegovina.com/fotografije- ... i-sadrzaj/

Текст садржи фотографије са места злочина.

Vrh

PostPoslato: 14 Mar 2015, 14:54 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 20 Jan 2006, 11:47
U Sarajevu je no1. znamenitost prema tripadvisor.com galerija pod nazivom 11.07.95 :roll:

http://www.tripadvisor.at/Attraction_Re ... anton.html

ima preko 300 ocjena sa 5 zvjezdica

Pravo su dobro unovcili ... sinonim br. 1 za protekli rat, dok za Kravice naravno niko nije cuo, niti se desilo

A Jasenovac Memorial ima tacno jednu ocjenu sa 4 zvjezdice
http://www.tripadvisor.at/Attraction_Re ... oatia.html

da li sirom RS, BL ili Bg itd.. postoji muzej tj. veliki memorijalni centar posvecen srpskim zrtvama iz II svj. rata, zadnjeg rata ? Za Donju Gradinu skoro niko i ne zna, sem nas..ili ne zeli da zna
Sta je sa Olujom? da li bi Srbi u HR imali pravo tamo otvoriti muzej, centar, spomenike i bilo sta tog tipa? Ne samo da je nezamislivo medju fasistima tamo, nego jos "nasi" vodaju djecu po krizmama i prekrstavaju u katolike ko npr hr ministar financija Boris Lalic, cisti Srbin iz dalmacije, da bi se pacenik dokazao

Sto se tice RS, sta bi sa onim spomenikom nalik na slovo U u Derventi?

Majka je naš početak i kraj

Vrh

PostPoslato: 14 Mar 2015, 15:28 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Citiraj:
Sto se tice RS, sta bi sa onim spomenikom nalik na slovo U u Derventi?

То је мислим уклоњено интевенцијом полиције одмах по постављању.

Мислим да има неко из Дервенте овде па може да каже да ли је уклоњено или не.

Vrh

PostPoslato: 14 Mar 2015, 16:02 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 04 Sep 2010, 18:42
Nije uklonjen. I dalje ga se sjete samo pred izbore.

Vrh

PostPoslato: 14 Mar 2015, 17:30 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 27 Avg 2007, 14:39
E moj Corluka, pa sto gasami ne uklonite

Vrh

PostPoslato: 14 Mar 2015, 18:28 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 21 Maj 2006, 19:12
to je zbog taktickog saveza sa hrvatima, slican slucaj u visegradu bosnjacki spomenik i morali su ukloniti rijec genocid

Vrh

PostPoslato: 14 Mar 2015, 21:59 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 20 Jan 2006, 11:47
a Srbima lupaju dvojezicne natpise na cirilici, a zamislite da postave spomenik kao hrvati u derventi??
mi smo najblentaviji narod zaista

nego kad vidim imena poznatih ustasa iz II svj. rata povraca mi se, cuj Mile i Milovan..
ili onaj veliki domoljub i hrvatski ratnik Dusan Roguljic iz proslog rata, koji jadan ne moze da dobije penziju a pati od PTSP.. veliki rvatina i bojovnik iz Osijeka, prezime: Radovanovic
da se od jedne nacije mogu stvoriti toliki izrodi i bolesnici, to je nevidjeno

Majka je naš početak i kraj

Vrh

PostPoslato: 14 Mar 2015, 22:02 
Administrator
Korisnikov avatar

Pridružio se: 15 Nov 2002, 13:51
E prezima pravo pa označava i naciju....

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 1112 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 25, 26, 27, 28, 29, 30, 31 ... 56  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]