Michigenac je napisao:
Čiča iz Rogače je napisao:
Što se toliko upinjete u jebenu Srbiju.Nije u Jasenovcu stradao narod Srbije već Srbi iz Hrvatske i BIH.Ta učmala beogradska inteligencija tzv Srba(većinom vlaha,cincara i cigana)nikad nije naročito držala do Srba preko Drine,uvjek su im više služili za trgovinu njihovih interesa nego za iskrenu zaštitu i poštovanje.I sad smo moneta za potkusurivanje......u sudskom procesu između Srbije i Hrvatske,naše žrtve su tas na vagi i ako bude potrebe ići će se u dodatni zaborav,u šta ne sumnjam

Stani spijo, prikoci majku mu! Srbiju sam pomenuo u kontekstu Mauthauzena a ne Jasenovca, a koliko znam u prvom su najvise stradali kraljevi vojnici.. A tacno je ovo, niko nece njegovati uspomenu o Jasenovcu ako necemo mi sami koji smo pretekli sa ovu stranu Drine. Za ovo drugo jesi u pravu, i sutra da se nekim slucajem nadjemo u zajednickoj drzavi s njima, da sam kojom nesrecom pri vlasti, prvi bih do kraja insistirao na jakoj autonomiji! Iljadu je valjanih razloga za to nego protivno..
Морам пар ствари да додам.
Чича из Рогаче, прво упис ти је крајње безвезан и небулозан. У Јасеновцу су страдали Срби из Хрватске и Босне и на нама је уствари да ту урадимо највише, а не радимо ништа. То је прво. Друго, Србија као матица такође је дужна да ради нешто а не ради ништа. Треће, у Маутхаузену су страдали махом Срби из Србије. Нешто краљевске војске, један део цивила, српски комунисти и припадници покрета ДМ (до 1943. њих је било највише).
Што се тиче постављеног споменика из Маутхаузена, споменик је изграђен у време СФРЈ и посвећен Југословенима. Како је Србија правни наследник СФРЈ споменик припада Србији и Србија би требало да брине о њему, мада то не ради. С друге стране, о Маутхаузену се изузетно води рачуна и споменик се колико-толико одржава, а упознао сам и једног Србина из Србије који живи у околини и који понекад сам дође са метлом да почисти смеће и тако. Маутхаузен је изузетно добро посећен иако се не налази на прометном правцу, за разлику од Јасеновца поред кога пролазите сваки пут кад кренете од Загреба ка Београду. То је због тога, што Аустрија циљано ради на томе да људи тамо иду, организује посете, од Линца до Маутхаузена је изграђене уз Дунав бициклистичка стаза и онда имате опцију вожња бициклом уз Дунав и обилазак логора нпр. Највише долази Италијана.
Пошто се помиње рушење Јасеновца после рата, морам да додам да је и већи део логора Маутхаузен срушен и то онај главни део, док је остао мањи део где се налази крематоријум, поставка везана за логор, СС гараже, итд.
Вратићу се опет на онај део за споменик и табле на тзв. зиду сећања. Р. Хрватска је поставила таблу за своје грађане (око 40 Хрвата је страдало у логору) и то је легитимино. Срба је страдало преко 4.000 али на вебстраници КЦ логора Маутхаузен нигде не пише колико је страдало Срба него су заведени као грађани Југославије. Ја сам лично повео иницијативу да се добије дозвола за постављање табле на "зиду сећања", а из МУП-а Аустрије (под чијом управом се налази меморијални центар) стигао је одговор, да је такво нешто могуће само за оне државе које немају спомен обељежје. Међутим, упутили су нас на неке друге адресе и постоји могућност да поставимо спомен-таблу српским жртвама поред спомен-обељежја тј "Југословенског споменика", али то опет све зависи од амбасаде Србије, јер ако они не подрже ту причу активно као официјални орган Р. Србије у Аустрији све то пада у воду.
Иначе, сваке прве недеље у мају одржава се велика комеморација у Маутхаузену и долазе људи са свих страна света. Тај дан се појави и амбасадор Србије, представници МУП-а или војни академци, одржи се говор, положе венци, итд.
И још да додам, да се на неких 2-3 километра од меморијалног центра налази и војничко гробље Маутхаузен на коме је сахрањено око 8.000 српских војника из Првог светског рата, који су заброљени након Церске битке и у каснијој аустријској офанзиви. Све у свему Маутхаузен, је једно велико стратиште Срба.