banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 21 Jul 2025, 14:32

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 1112 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 24, 25, 26, 27, 28, 29, 30 ... 56  Sledeća
Autoru Poruka
PostPoslato: 17 Apr 2014, 17:36 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Apr 2011, 16:14
Silvio Dante je napisao:
_зока je napisao:
Glupo je reći da su svi Hrvati ustaše. Isto tako reći i da su svi Srbi četnici. Niđe veze. Oni su samo najglasniji.

Па нико и не каже да су сви Хрвати усташе, него се каже да се већина (а већина нису сви) поистовећује са НДХ, што се на крају крајева огледа и у потезима Р. Хрватске према српском народу и уопштено о односу Хрвата према свему што носи префикс српски, српско, српска.

dakle po tebi negdje izmedju skromnih 95 i sigurnih 99 posto.siva zona.

Vrh

PostPoslato: 17 Apr 2014, 22:08 
Urednik
Urednik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 17 Jun 2010, 11:26
za neke se oduvijek znalo da su govna,tipa imotski,zapadna hercegovina,slavonija.....ali najzalije mi je sto sad najustaskiji postade split :( :( ...a te dalmatince sam stvarno volio...dole ustasa skoro nije ni bilo,hajduk nije htio igrat serie a iako im je musolini nudio prevoz na svaku utakmicu hidrogliserom,vec su neki igraci otisli u partizane,a drugi sa ostatkom dalmatinskog stanovnistva u izbjeglistvo u el shat...i 1944 prvi igrali sa petokrakom u bariju protiv engleske.

pogledajte ovo,bas volim ovaj klip...

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=Iu3GVcUe0WU[/youtube]

Vrh

PostPoslato: 18 Apr 2014, 01:18 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Feb 2008, 23:04
dr. Jovo Ubiparip je napisao:
Silvio Dante je napisao:
_зока je napisao:
Glupo je reći da su svi Hrvati ustaše. Isto tako reći i da su svi Srbi četnici. Niđe veze. Oni su samo najglasniji.

Па нико и не каже да су сви Хрвати усташе, него се каже да се већина (а већина нису сви) поистовећује са НДХ, што се на крају крајева огледа и у потезима Р. Хрватске према српском народу и уопштено о односу Хрвата према свему што носи префикс српски, српско, српска.

dakle po tebi negdje izmedju skromnih 95 i sigurnih 99 posto.siva zona.

Можда 50,01%. И то је већина.

Зока, прочитао сам али не видим да је неко написао да су сви Хрвати усташе.

http://www.youtube.com/watch?v=oXo4ox94 ... e=youtu.be

Vrh

PostPoslato: 27 Apr 2014, 01:54 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 21 Maj 2006, 19:12
Citiraj:
Грубишно Поље:Парастос српским жртвама
Извор: СРНА
У Грубишном Пољу данас је служен парастос за 504 Србина, који су 26. и 27. априла 1941. године похапшени и депортовани у комплекс усташког логора Јадовно. Парастос је служен у храму Светог Георгија, а потом је стотињак присутних положило вијенце на бившој жељезничкој станици одакле су усташе депортовале у логоре похапшене Србе.

свијеће

Вијенце су положиле делегације Завичајног удружења "Билогора" из Београда, Српског националног вијећа, удружења антифашиста произашлих из хрватског домовинског рата, српских националних мањина и антифашиста.
Један од преживјелих свједока одвођења Срба Милан Басташић рекао је Срни да се у данашњем говору окупљенима у Грубишном Пољу присјетио како су га тог 27. априла 1941. године импресионирале мајке, супруге, сестре које су донијеле одјећу и обућу похапшеним Србима, јер су неки отјерани и полуголи и полубоси.
"Импресионирао ме и излазак једне злураде групе која је дошла из католичке цркве, послије завршене мисе, коју је водио актер зла од 27. априла 1941. године католички жупник Петар Сивјановић", каже Басташић, који је предсједник Удружења "Билогора".
На згради бивше жељезничке станице пола вијека стајала је спомен-плоча, коју су 1991. године разбили вандали.
Басташић је истакао да од 2006. године покушавају да на зграду поставе спомен-плочу, а на томе посљедњих година интензивно раде Завичајно удружење "Билогора" и Српско национално вијеће, али да још нису успјели.
Према његовим ријечима, у удружењу "Билогора" и данас су били разочарани што плоча није постављена на том тужном и жалосном мјесту.
"Рекао сам на скупу да ћемо се морати обратити неким институцијама у Србији да нам помогну, али требало бих да замолим, а тешко ми је да молим, да и антифашисти проистекли из домовинског рата направе први антифашистички корак у Грубишином пољу, па да поставе ту плочу", рекао је Басташић.
Он је додао да је спомен-плоча завршена, али да власник зграде некадашње жељезничке станице Кроација осигурање не дозвољава да буде постављена.
На скупу је био присутан предсједник Српског националног вијећа Милорад Пуповац.
У предвечерје 26. априла 1941. године под изговором да Срби котара Грубишно Поље спремају "ђурђевдански устанак", на иницијативу тамошњег жупника Петра Сивјановића, из Загреба је у Грубишно Поље возом стигло око 120 хрватских усташа, на челу са шефом загребачке усташке полиције Ивицом Шарићем и Еугеном – Дидом Кватерником.
У договору са тамошњим усташким "логорником", адвокатом Лујом Стахуљаком и "предстојником" Зориславом Микићем, у ноћи између 26. и 27. априла у својим домовима похапшена су 504 православна Србина.
У сточним вагонима 27. априла пребачени су у "Загребачки збор", а након тога у логор "Даница" код Копривнице, чији су били први затвореници.
Крајем јуна 1941. године, превезени су у Госпић у Лици, а одатле на острво Паг, у логор Слана. Током јула њих 487 побијено је у комплексу усташких логора Госпић – Јадовно – Паг.
На жељезничкој станици у Грубишном Пољу породице побијених постављале су спомен-плоче, које су уништене 1971. и 1991. године и до данас нису обновљене.

http://www.rtrs.tv/vijesti/vijest.php?id=110982

Vrh

PostPoslato: 27 Apr 2014, 09:04 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Apr 2011, 16:14
ne znam koja su to udruzenja antifasista proizasla iz ' hrvatskog domovinskog rata' ???? . Da li je ovo neka zajebancija ili mediji krivo prenose vijest ???

Vrh

PostPoslato: 29 Apr 2014, 20:01 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 10 Feb 2012, 09:20
Schlager je napisao:
za neke se oduvijek znalo da su govna,tipa imotski,zapadna hercegovina,slavonija.....ali najzalije mi je sto sad najustaskiji postade split :( :( ...a te dalmatince sam stvarno volio...dole ustasa skoro nije ni bilo,hajduk nije htio igrat serie a iako im je musolini nudio prevoz na svaku utakmicu hidrogliserom,vec su neki igraci otisli u partizane,a drugi sa ostatkom dalmatinskog stanovnistva u izbjeglistvo u el shat...i 1944 prvi igrali sa petokrakom u bariju protiv engleske.

pogledajte ovo,bas volim ovaj klip...

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=Iu3GVcUe0WU[/youtube]

Sad je sve to isto...

Vrh

PostPoslato: 01 Jul 2014, 09:27 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Pridružio se: 21 Okt 2010, 18:53
Italijani su se zgražavali nad hrvatskim zločinima u Drugom svetskom ratu, ostavljajući o tome nemali broj dokumenata. Među najpotresnija italijanska dokumenta o hrvatskom genocidu nad Srbima spada pismo generala Aleksandra Luzana Musoliniju. Evo tog pisma:

"Duče! Moja bezgranična odanost prema Vama mi, nadam se, daje za pravo da, u nečemu, odstupim od strogog vojničkog protokola. Zato i žurim da Vam opišem jedan događaj kojemu sam, unazad tri sedmice, lično prisustvovao. Obilazeći sreska mesta Stolac, Čapljinu i Ljubinje (između 60 i 130 km severno od Dubrovnika) - saznam od naših obaveštajnih oficira da su Pavelićeve ustaše, prethodnog dana, počinile neki zločin u jednom selu (Prebilovci), i da će, kad se to pročuje, okolni Srbi ponovo da se uznemire. Nedostaju mi reči da opišem ono što sam tamo zatekao. U velikoj školskoj učionici, zatekao sam zaklanu učiteljicu i 120 njenih učenika! Nijedno dete nije bilo starije od 12 godina! Zločin je neumesna i nevina reč - to je prevazilazilo svako ludilo!Mnogima su odsekli glave i poređali ih po đačkim klupama. Iz rasporenih utroba ustaše su izvukle creva i, kao novogodišnje vrpce, rastegli ih ispod plafona i ekserima ukucali u zidove! Roj muva i nesnošljiv smrad nisu dozvoljavali da se tu duže zadržimo. Primetio sam načeti džak soli u ćošku i zgranuto ustanovio da su ih klali polako, soleći im vratove! I, taman kad smo odlazili, u zadnjoj klupi se začulo dečje krkljanje. Pošaljem dvojicu vojnika da vide šta je. Izneli su jednog đaka, još je bio u životu, disao je sa napola presečenim grkljanom! Svojim kolima odvezem to jadno dete u našu vojnu bolnicu, povratimo ga svesti i od njega saznamo punu istinu o tragediji. Zločinci su najpre, na smenu, silovali učiteljicu Srpkinju (ime joj je Stana Arnautović) i onda je, pred decom, ubili. Silovali su i devojčice od osam godina. Za sve to vreme, pevao je silom dovedeni orkestar Cigana i udarao u tambure! Na večnu sramotu naše, rimske crkve - i jedan božji čovek, jedan župnik, u svemu tome je učestvovao! Dečak koga smo spasili, brzo se oporavio. I čim je rana zarasla, našom nepažnjom pobegao je iz bolnice i otišao u svoje selo, da traži rodbinu. Poslali smo patrolu za njim, ali uzalud: našli su ga na pragu kuće zaklanog! Od hiljadu i nešto duša, u selu više nema nikoga! Istoga dana (to smo otkrili kasnije) kad je izvršen zločin u školi, ustaše su pohvatale još 700 stanovnika sela Prebilovci i sve ih bacili u jamu ili na životinjski način na putu do jame pobili. Spasilo se samo oko 300 muškaraca: jedino je njima uspelo da probiju ustaški obruč oko sela i da pobegnu u planinu! Tih 300 preživelih jače je od najelitnije Pavelićeve divizije. Sve što su imali da izgube, oni su izgubili! Decu, žene, majke, sestre, kuće, imovinu. Čak su i straha od smrti oslobođeni. Smisao njihovog života je jedino u osveti, u strašnoj osveti njih je, u neku ruku, i stid što su preživeli! A takvih sela, kao što su Prebilovci, puna je Hercegovina, Bosna, Lika, Dalmacija. Pokolji Srba su dostigli takve razmere da su, u tim krajevima, zagađeni i mnogi vodeni izvori. Iz jednog vrela u Popovom Polju, nedaleko od jame u koju je bačeno 4.000 Srba, izbijala je crvenkasta voda, lično sam se u to uverio! Na savest Italije i naše kulture pašće neizbrisiva mrlja, ako se, dok je vreme, ne distanciramo od ustaša i ne sprečimo da se nama pripiše da podržavamo bezumlje!"

Vrh

PostPoslato: 16 Dec 2014, 15:47 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

https://www.youtube.com/watch?v=h_pSl6SgYJE

RTS: Kvadratura kruga: Prebilovci - selo stradalnika

Vrh

PostPoslato: 17 Dec 2014, 14:45 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 11 Nov 2010, 15:32
65% крвата су усташе, а 35% крвата су усташофили или сам се преварио, можда је омјер 85:15 у корист усташа

Твртко I Котроманић

Vrh

PostPoslato: 17 Dec 2014, 16:37 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Nije baš. Dalmacija a naročito Istra u to vrijeme odudaraju. U Istri i danas nema nacionalizma i šovinizma, ponose se NOB-om, sva obilježja, ulice i spomenici antifašističkoj borbi stoje na istom mjestu kao i u SFRJ. Imaš osjećaj da si u Jugi kad tamo odeš.

Vrh

PostPoslato: 15 Jan 2015, 23:18 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 28 Nov 2008, 18:35
[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=OfbWsjeePKg[/youtube]

Vrh

PostPoslato: 28 Jan 2015, 14:55 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

http://www.blic.rs/Riznica/Istorije/529 ... de-Jevreja

"Japanski Šindler" je pravoslavac koji je spasao na hiljade Jevreja

Vrh

PostPoslato: 30 Jan 2015, 16:24 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

https://www.youtube.com/watch?v=MtFdMo1QlHg

Šta je danas Jasenovac Hrvatima

Занимљива емисија. Погледајте.

Vrh

PostPoslato: 30 Jan 2015, 16:28 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Gledao sam, ako zanemarimo one dvije karikature koje ni same ne vjeruju u ono što pričaju, vidi se na njima, običan građanin Hrvatske me je zaprepastio svojim neznanjem i bezobzirnošću. Nisam znao da tamo kod njih ima masovna grobnica djece sa Kozare, to bi se trebalo prenjeti vamo.

Vrh

PostPoslato: 30 Jan 2015, 16:35 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

filozof sa vrbasa je napisao:
Gledao sam, ako zanemarimo one dvije karikature koje ni same ne vjeruju u ono što pričaju, vidi se na njima, običan građanin Hrvatske me je zaprepastio svojim neznanjem i bezobzirnošću. Nisam znao da tamo kod njih ima masovna grobnica djece sa Kozare, to bi se trebalo prenjeti vamo.

Мислим да је грешка Бојића била што је интревјуисање вршио са микрофоном РТРС-а па му Хрвати и намерно нису хтели одговарати тј. причали су контра Срба. И ту нисам изненађен. Такође, ове тврдње да је страдало највише Хрвате ме исто не изненађују, јер је то прича коју је ХДЗ форсирао од доласка на власт. Највише ме негативно изненадило она омладина испред Филозофског факултета... Оно је немам речи. Ја знам да су студенти махом клошаријада и имам изузетно низак праг очекивања, али ови су и мене изненадили.

Највећи утисак је оставила ова успоредба Јасеновца и Маутхаузена односно односа држава према логорима. Ту се све много јасније види.

Vrh

PostPoslato: 30 Jan 2015, 16:59 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 03 Jan 2007, 16:38
Stvarno tužno. Posebno budući istoričari. Ništa manje ni naš odnos prema tome.

Vrh

PostPoslato: 30 Jan 2015, 17:43 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 09 Jun 2004, 14:58

Prenijeti gorbnicu?!? :o Fiki brate!!

A o Hrvatima, sta ima jos da se kaze a da ne znamo, toliko o njihovom tzv. civiliziranom dostignucu danasnjice i pripadnosti krugu prosvijecenih naroda... Kakvo licemjerje i beskrupuloznost! Najvece zrtve Jasenovca: Hrvati/Zidovi, pa Romi.. Slika Ne bih dalje..

No ovaj kratki prilog gore ipak vise mozda govori o nama.. prije ce biti da smo mi ti koji su prevashodno podlegli kolektivnoj amneziji.. toliko da i oni mogu samo predano i udarnicki da rade na ideji potiskivanja sjecanja i laganom ali sistematskom uklanjanju tragova o tom uzasu bez ikakvih posljedica!

Samo, cast izuzecima poput ovog Klasica! Slika

Zamisli i ovo, sve drzave Evrope imaju memorijalnu tablu u Mathauzenu o pomenu stradalim zrtavama sa njihovog podrucja, samo Srbija ne.. To govori vise o nama, i koliko smo bangavi i stoka od naroda, nego sve prethodno..

A da bi evocirali sjecanje i pokusali da probudimo savjest ostatka svijeta o tim necuvenim zlocinima u NDH, potrebno je snimiti bar jedan igrani film o Jasenovcu, poput 'Sindlerove Liste', samo u ovom slucaju pomenuti liste Diane Budisavljevic koje su zatim sistematski unistene nakon dolaska komunista u Zagreb.

Slika Slika

Bozidarka Frajt (Грубљешић) - dijete Kozare i jedna od malobrojnih prezivjelih iz sistema ustaskih logora Jasenovac i njena spasiteljka Diana Obexer-Budisavljevic.

Vrh

PostPoslato: 30 Jan 2015, 18:11 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 29 Apr 2011, 21:17
Što se toliko upinjete u jebenu Srbiju.Nije u Jasenovcu stradao narod Srbije već Srbi iz Hrvatske i BIH.Ta učmala beogradska inteligencija tzv Srba(većinom vlaha,cincara i cigana)nikad nije naročito držala do Srba preko Drine,uvjek su im više služili za trgovinu njihovih interesa nego za iskrenu zaštitu i poštovanje.I sad smo moneta za potkusurivanje......u sudskom procesu između Srbije i Hrvatske,naše žrtve su tas na vagi i ako bude potrebe ići će se u dodatni zaborav,u šta ne sumnjam :angry4:

Vrh

PostPoslato: 30 Jan 2015, 19:00 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Sama konstrukcija Jasenovca je bila montažnog tipa, gledam ovaj Mathauzen, a vjerovatno i ostali logori su od betona i pravljeni su da traju. A što se tiče hrvatske postavke, više se može vidjeti u našem muzeju.

Citiraj:
SPOMEN OBILJEŽJA
KCL JASENOVAC

Bivši nacistički logori razasuti diljem Europe uglavnom su sačuvani u izvornom obliku, ili su logorski objekti naknadno rekonstruirani.

Ustaški koncentracijski logor u Jasenovcu miniran je, spaljen i uništen prilikom povlačenja ustaša iz Jasenovca.

Ostaci logorskih objekata razneseni su za gradnju kuća i logorski prostor postupno je zarastao u korov i šikaru.

Krajem pedesetih godina poduzeti su prvi koraci za obilježavanje prostora bivšeg logora III Ciglana u Jasenovcu.

U izvješću Konzervatorskog zavoda NRH od 15. travnja 1956. navodi se da još postoje tragovi baraka i građevina (temelji i dio zidova), a velikim dijelom bila je sačuvana ciglana, dijelovi logorske pruge i temelji logorskog zida. Predložene su mjere za zaštitu ostataka zgrada i uređenje masovnih grobnica.

Tragom temelja logorskog zida postavljena je ograda od žičane mreže, a logorski objekti označeni su pločama s natpisima.

U rujnu 1960. Centralni odbor Saveza udruženja boraca NOR-a Jugoslavije pozvao je arhitekte Zdenka Kolacija i Bogdana Bogdanovića da ponude prijedloge za obilježavanje prostora bivšeg koncentracijskog logora u Jasenovcu.

Prihvaćeno je rješenje prof. Bogdana Bogdanovića: spomenik Cvijet kao « znak vječitog obnavljanja – građevina, kao superstruktura, okrenuta dvojno – kriptom prema žrtvama iz kojih vuče svoj korijen i krunom, nekom vrstom obrnute kupole – prema svjetlosti i suncu. Simbolično, prema životu i slobodi...»

Mjesta logorskih objekata obilježena su zemljanim humcima, a grobnice i mučilišta unutar samog logora plitkim udubljenjima.

Spomenik je svečano otkriven 4. srpnja 1966.

Put do spomenika Cvijet popločan je pružnim pragovima koji su simbolični nastavak sačuvane pruge kojom su transporti zatočenika pristizali u logor.

Neposredno uz uže područje bivšeg logora III Ciglana Jasenovac 1968. otvoren je Memorijalni muzej Spomen područja Jasenovac.

Do 1971. završeno je hortikulturno uređenje okoliša, a sljedećih godina obilježene su i uređene masovne grobnice (Limani, Mlaka, Jablanac, Uštica, Krapje i Donja Gradina).

Uz spomenički prostor u Jasenovcu, Spomen područje Jasenovac skrbi o sačuvanom autentičnom logorskom objektu Kula i logorskom groblju u Staroj Gradiški, o romskom groblju u Uštici, o masovnim grobnicama u Krapju, Mlaki i Jablancu.

Umjetničko izražavanje jedna je od najznačajnijih civilizacijskih tekovina ljudskog društva.

Zatočenici su kroz umjetničko stvaranje izražavali otpor ljudskoj patnji i stradanju te isto tako dokazali kako su čovjekov duh i njegova volja za životom nesalomljivi.

I nakon završetka rata, umjetnici nastavljaju stvarati.

Oni to čine zbog sjećanja, zbog odavanja počasti žrtvama, zbog nade za humanijim i boljim svijetom.

Oni osuđuju zločin i smrt.

Njihova djela čine trajno upozorenje... Ne ponovilo se.

http://www.jusp-jasenovac.hr/Default.aspx?sid=5023

U knjizi Radomira Bulatovića, Koncentracioni logor Jasenovac, može se naći da narod nije znao čemu su služili srbosjeci i druge alatke, koje su pronašli na svojim imanjima pa su ih i dalje koristili u svakodnevne svrhe. Takođe 50tih je postojalo mnogo idejnih rješenja i volje, ali uglavnom je na tome ostalo.

Vrh

PostPoslato: 30 Jan 2015, 19:10 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Sama konstrukcija Jasenovca je bila montažnog tipa, gledam ovaj Mathauzen, a vjerovatno i ostali logori su od betona i pravljeni su da traju. A što se tiče hrvatske postavke, više se može vidjeti u našem muzeju.

Mauthauzen kao i Dahau su većim dijelom rekonstruisani naknadno, naročito barake. Bilo bi dobro kad bi i naši to uradili u Gradini, bar ono imamo dasaka i drveta i pilane u okolini :-?

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 1112 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 24, 25, 26, 27, 28, 29, 30 ... 56  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]