banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 01 Nov 2024, 01:34

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 53 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3
Autoru Poruka
PostPoslato: 12 Nov 2009, 19:43 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Feb 2008, 23:04
putinovac je napisao:
Свака част. Хтео сам рећи ја сам википедијанац и пишем неке (углавном историјске) чланке на српској википедији. Не знам ако се ти бавиш википедијом или ако имаш времена за тако нешто. Српска историја на википедији је узузетно слабо написана. Почео сам да пишем на енглеској википедији о новиој историји српског народа (распад СФРЈ и.т.д.) али једноставно немам живаца да се тучем са вандалима из суседних земаља :angry4:! Погледај да чланци о српској револуцији (злажем се да је реч устанак некако погрешан назов - иначе Леополд Ранке је први употребио термин Српска револуција) су слабо написани и треба им проширење.http://en.wikipedia.org/wiki/Serbian_revolution ,http://sr.wikipedia.org/wiki/%D0%A1%D1%80%D0%BF%D1%81%D0%BA%D0%B0_%D1%80%D0%B5%D0%B2%D0%BE%D0%BB%D1%83%D1%86%D0%B8%D1%98%D0%B0.Хтео сам да те питам јели планираш да пренесеш неки твој текст на википедију ради обогаћења наше историје на слободној енциклопедији, зашто је штета да један тако добар текст да стоји на форуму и не искориштава се за вики. :wink:

Унапред хвала

Википедија је добра за гране типа географија,опште знање и сл. али за дисциплине попут историје и политике није добра.
Не бих преносио ово нигде јер као што рекох има ту цитата и коришћених чињеница где нисам навео извор (а требао сам само ме мрзело) па да се аутори не љуте, ипак су људи радили на томе озбиљно. :wink:
Немам ништа против да ово прекопираш негде на неки други форум.

http://www.youtube.com/watch?v=oXo4ox94 ... e=youtu.be

Vrh

PostPoslato: 12 Nov 2009, 21:55 
Voajer
Voajer

Pridružio se: 06 Nov 2009, 20:52
Слажем се око твог опредељења за историју и политику што се тише вики. Нажалост ово време нисам у Србији па није ми доступна литература што се тиче Српске револуције. Имам само Историју Срба од Ћоровића али он само површно пише о Српској револуцији, када се вратим у Србију набавићу неке од књига што објављујеш као изворе.

Поздрав

Vrh

PostPoslato: 16 Nov 2009, 22:39 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 12 Feb 2002, 01:00
O Jančićevoj i pop Jovičinoj buni više u knjizi dr Đorđa Mikića, Banjaluka na Krajini hvala, Banjaluka 1995.

Vrh

PostPoslato: 20 Dec 2009, 00:12 
Početnik
Početnik

Pridružio se: 10 Maj 2008, 09:03
Odlično i zanimljivo.
Samo nastavi.

Mada poznajem dosta toga, neke detalje nisam znao.

Vrh

PostPoslato: 13 Jan 2010, 17:58 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Komšija je napisao:
Odlično i zanimljivo.
Samo nastavi.

Mada poznajem dosta toga, neke detalje nisam znao.

Биће настављено у фебруару. Тренутно мањак времена нажалост.

Vrh

PostPoslato: 09 Feb 2010, 17:38 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

И ходам неколико дана и дању и ноћу у недоумењу. Турке видим, а топове чујем…
Видим и димове од запаљених селских кућа: једни од Шапца, а други од Београда у небо се састају, у ведру дану облак начинили...
Небо високо, земља тврда, а од Цесарије Турци воду затворили, бегати се нема куда, а бранити се не можемо. Неизбежно ропство и смрт пред очима видим.
"
Прота Матија Ненадовић

Slika

Након пада источних крајева Карађорђеве Србије, турска офанзива је кренула и на западном фронту. Турци су, на изненађење Срба, подигли мост преко Дрине код Врањева и тако прешли Дрину и опколили Лешњицу, где се налазио војвода Јанко Стојићевић са 600 бораца. Турци су одмах по опкољавању почели са жестоком артиљеријском паљбом по српским положајима а истовремено је турска пешадија копала ровове и на тај начин се приближавала Србима.
Три недеље су српски борци одолевали и одбијали предају. Након што се у турски преговарачки тим укључио и владика зворнички, пореклом Грк, и након што су Турци гарантовали слободу Србима ако се предају, војвода Јанко и његови борци су положили оружје. Турци договор нису испунили, него су све Србе оковане послали за Цариград. Од тога 70-так тих Срба се касније вратило у Србију (остали су помрли или убијени).

Након пада Лешњице, турска војска креће на Лозницу. У Лозници се налазило око 800 српских бораца са 6 топова под командом војводе Петра Молера.
Исту нападачку тактику, коју су користили у Лешњици, Турци су користили приликом напада на Лозницу. Јаки артиљеријски напади и константно приближавање турске пешадије кроз ровове.
Турци су такође Молеру нудили предају али Молер то одбија и након неуспелих преговора са турском делегацијом Молер саопштава својим војницима следеће:
Ја, браћо, жив Турцима у руке нећу,а ви како хоћете, ето вам Турака; ја идем на шанац, нека ме убију! Ако ли и ви нисте ради на овај начин Турцима се предавати, а ми да бежимо једну ноћ кроз Турке, па који жив изађе, изађе, а који погине, Бог да га прости! Боље нам је свима изгинути, него се Турцима у руке предавати. До сада сте браћо били на мојој души,а сад вас ја скидам са своје душе и остајете господари од себе; ако ћете се предавати ето вам Турака; ако ћете се пробијати, ја сам с вама.“
Сви су решили да покушају да се пробију. Молер затим, немајући мастила, својом крвљу исписује писмо српским старешинама и у њему описује план пробоја и моли за помоћ. Српски курири су успели да прођу до првог српског логора али како су већ три дана прошла а помоћи није било (устаницима је недостајало и хране и воде) Молер одлучује да се под окриљем кишне ноћи крене у пробој (након 6 недеља од напада Турака).
Срби су успели да напусте Лозницу а да их Турци не опасе. Тек сванућем Турци су видели да су српски положаји празни па су кренули у потеру.
Убрзо је турска коњица стигла српску пешадију. Од 600 српских бораца који су кренули у пробој спасило се око 200, укључујући и војводу Молера.
Тако је пала и Лозница.

Војвода Симо Марковић, иако је у ранијим операцијама показао изузетне војне способности, није подузео ништа да помогне српским устаницима у Лешњици и Лозници, већ је читаво то време провео у позадини, да би се након пада Лознице повукао у Шабац.

Турска војска под командом Сулејман- паше Скопљака и Дерен-Дели Али-паше, након освајања Лознице и Лешњице, креће ка Шапцу.
Први окршај десио се код Дубља, где Сулејман – паша напада српске положаје.
Услед бројчане надмоћи непријатеља, српски борци се повлаче према Засавици, где се налазио војвода Симо Катић. Ту српски борци почну утврђивање нових положаја, а Турци истовремено крену са новим нападима. Након неколико жестоких окршаја, Срби успеју да одбију турске напада и коначно заврше утврђивање.

Турци, уз помоћ француских инжињераца, закључили су да са западне стране српским положајима не могу много учинити, па су се одлучили за напад са јужне стране, коју Срби у недостатку времена још нису утврдили.
Јаком артиљеријском ватром по левом српском (незаштићеном) боку и са фронта преко грудобрана Турци су нанели велике губитке српској војсци, која након 17 дана напушта положаје у потпуном хаосу. Војвода Стојан Чупић се спасао тако што је са јатаганом у руци препливао Засавицу. Прота Матије је побегао на коњу а Милош Обреновић и Симо Катић на чуну су се довезли у Шабац. На бојишту су остали бимбаша Шишо Петроније и капетан Зеко, који су са својим борцима правили последњи бедем одбране, док се српска војска повлачила. Изгунули су сви до једног. У боју на Завишту изгинуло је око 3.000 Турака и 1.500 Срба, али су се још много подавили у Сави у покушају да препливају реку.

Иако су победили, Турци, поучени ранијим искуствима, нису се дали у потеру за српском војском. Са крајњим опрезом кренули су полако према Шапцу.

Истовремено, Карађорђе се налазио у Јагодини, где је био у јако лошем здравственом стању.
Његов предлог да се промени стратегија одбране, Младен је одбио.
Карађорђе је затим прешао из Јагодине у манастир Јошаницу, где му се стање додатно погоршало.
Колико је лоше здравствено стање било код вожда најбоље говори писмо које је вожд послао Петру Јокићу (личном ађутанту):
Кад примиш ово писмо, јаши коња и к мени потрчи. Ако не дођеш за један сат, нећеш ме жива наћи, него поити да се последњи пут очима видимо.
Јокић, који је убрзо по добијању поруке стигао у Јошаници, добија од Карађорђа следеће упуте:
Добро си дошао, понесите ме кући да умрем код куће, ја већ живота немам, а момцима заповеди нека ти понесу чадоре и нека иду за нама.“

Одсуство Карађорђа са бојишта као и његово лоше стање су изузетно погоршали морал и наду код српске војске.

Из Јошанице вожд и Јокић су кренули за Крагујевац, где их је чекало писме Симе Марковића, који је молио за помоћ. Јокић бележи да се Карађорђе са душом борио док му је секретар Јанићије Ђурић читао писмо: „Зар не видите да из мене душа излази, јоште питате шта ћемо радити! Како вас Бог учи, ви гледајте, у ме се немојте ништа уздати.
Затим су наставили ка Тополи.

Овако тежак нервни слом нарушио је Крађорђево здравље и онеспособио га и као војсковођу и као ратника. По други пут за време устанка Карађорђе је своју врховну власт пренео на секретара Јанићија Ђурића.

Убрзо су потом у Тополу, стигли извештаји о паду Лознице, Зацавице, Лешњице и да Турци иду према Шапцу а ако падне Шабац и према Београду.
Тек што се мало опоравио Карађорђе са 20 момака одлази на дринско ратиште.
Био је незадовољан оперативним распоредом војске па издаје нова наређења Милошу Обреновићу:
Ја ти заповедам: скини чизме, обуј опанке, опаши сабљу и затегни пиштољ, и нож велики, узми дугу пушку у руке, ата остави, узми 200 људи, па иди у Засавицу, па запти, нек не иду Турци низ Саву.
Затим је у Шапцу одржао војни савет и издао заповести поређеним старешинама да прикупе све јединице и ослањајући се на шумовити предо Мачве, Китог, спрече даљи продор Турака.

Vrh

PostPoslato: 31 Maj 2010, 18:14 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

"Нека ми опрости историја и сви славни Немањићи, али ово доба, доба од 1804 па до 1813, ја зовем херојским... Гледајући на њега, можемо са поносом свету у очи погледати."
Јанко Веселиновић

Након што се опоравио од болести вожд Карађорђе се вратио на фронт и покушао личним присуством и командом да стабилизује стање на западном (дринском) фронту.
По његовом наређењу Гаја Пантелић је имао за обавезу да испитује труске заробљенике и да извуче корисне информације од њих. Одабрао је најстаријег од заробљеника и разговарао са њим
Панетлић касније то препричава овако:
Турчин: "Оћу теби казати право. Немојте своји глава сећи, немохте свога робља плашити, немојте своји кућа палити, немојте своје стоке пленити, немојте своје ране газити. Идите везиру, те се рпедајте зато се не можете одржати да сте оковали и себе и коње; оће вас Турци погазити зашто 500.000 стоје уз Дунав оздо, а ево и код везира 200.000 осим друге војске од Ниша."
Гаја: "Оће нас Турци исећи?"
Турчин: "Неће, турске ми вере."
Гаја: "Оће исећи старешине?"
Турчин: "Оће, турске ми вере. Карађорђа, Младена, Симу и Јакова. Но кажи им нека бегају у Немачку, нека тргују и нека живе, могу живети. Не можете се одржати зашто вам се родио Вук Бранковић; цару се подватио да ће истребити кукољ из пшенице. Издани сте."
Гаја: "Кажи ко је тај Вук Бранковић?"
Турчин: "Не знам, турске ми вере, душа ваља, Петар ли је, Павле ли је, Никола ли је, Сулајман-паша и цар знају, а и ви ћете доцније знати ко је, и сви Турци знати и ви сви Срби знати, цар му је обећао да буде ортак у свој његовој земљи."

Гаја је овај разгоров пренео вожду а овај му је тада рече да је он понуду од цара већ имао да прими турску врховну власт и да даје 102 паре харача на главу а да задржи власт у Србији. Карађорђе је то одбио. Затим рече Гаји да он оде за Београд па ће преко за Срем а овај да остане и да мотри на ситуацију у Србији, док се он за две-три године не врати, па да знају који је с њим а који против њега.

Потом је отишао за Београд, где је написао писмо руском цару Александру о тешком стању у Србији и успесима турске војске. Писмо је послао у Теплице у руско представништов но одговора није било. Потом је отишао поново за Шабац и издао нова наређења. У Шапцу је сазнао да српско станивништво махом прелази у Срем, где их аустријске власти радо примају и обећавају им многе олакшице а примају и људе у царску војску.
Потом се враћа поново за Београд.
У београду налази писмо војводе Младена који га обавештава да су Турци изманеврисали делиградску одбрану а да је Младен да не би упао у окружење прешао на леву обалу Мораве и даље одступио према Смедереву где се удружио са војводом Вулом Илићем, па тако намеравају да пруже отпор Турцима. Било је јасно да уколико падне Делиград, да је Турцима отворен пут ка Београду.
Карађорђе, на савет руском агента Недобе, пише писмо великом везиру у коме тражи примирје од шесте недеља, да би иселио становништво које неће поново под турску власт а остали који хоће да остану предаће се на милост и немилост Турцима.
Вождова идеја је била да за то време реорганизује одбрану и да из фронталних борби пређе у герилски (четнички) рат.
Везир на ово писмо није ни одговорио што је и сам вожд очекивао.

Након тога вожд шаље писмо комадантима и кнезовима:
"Јављам вам да сам дознао да ви спремате чамце и превољавате народ да бежи и да се сели у Аустрију. Чудим се шта вам је кад се наше војске свуда по границама боре са непријатељем и бране шанчеве и колико ми имамо народ у унутрашњости који живи далеко од границе, па он не бега, а ви се уклањате и чините неред, само да себе спасете, па ма каквим начином то било. Зати препоручујем где год кога ово писмо застане, поред воде или у унутрашњости земље, нека сваки тамо остане, и да се нико не сели ради спасења живота свога на ову страну, јер и онамо нема спасења живота зато што Немци шиљу на Французе све оне који год пређу на ову страну.
И тако објавите народу нек сваки зна да и тамо немају куда, и да сви остану овде, ни немамо никакве нужде да се селимо и бегамо икуд, јер се ми јошт свуда трвдо држимо."

Ово је била типична Карађорђева ратна пропаганда која је за циљ имала дизање новоа борбеног духа код бораца и народа.

Вождов писар Јанићије Ђурић враћа се 20-ог септембра из штаба Дринског корпуса (Шабац) и доноси извештај о стању на том делу фронта. У писаном извештају наводи се да се све војводе и старешине дринске западне стране налазе у најжалоснијем стању и траже најбржу помоћ.
Истовремено Совјет је вјећао како организовати даљу одбрану. Убрзо је пристигла вест да је војвода Илић морао да се повуче пред Турцима а да се већи део војске растурио јер су желели да склањају своје породице у планину. Турци су имали практично отворен пролаз према Београду.
Карађорђе одлази у Београд, где се налази са Недобом и митрополитом Леонтијем, да се посаветује. Они му саветују да пређе у Земун и да се нађе са аустријским генералом Црвенком и да га замоли да да лађе на коришћење да се народ превезе на другу страну Саве. Након разговора са Гајом и савета Недобе и Леонтија, вожд прелази у Земун где је требао да се нађе са генералом Црвенком. Планирао је да замоли за лађе да се народ избави а он сам да се врати и организује герилску борбу против Турака.
Ипак, чим је дошао у Земун бива приведен и стављен под стражу а од сусрета са генералом није било ништа.
Тако је вожд напустио Србију, а устанак убрзо доживео и потпуну пропаст падом Београда.
Карађорђе тада тражи да му се омогући да оде на Фрушку Гору, где је био смештен у манастир Фенек а затим, заједно са Јаковом, Младеном, Симом Марковићем и Луком Лазаревићем, одведен је у Голубинце а крајем октобра у Варадинску тврђаву.
У децембру на вожд је тражио да га пребаце у Русију да би 7 јануара 1804 Карађорђе заједно са својим старијим сином био пребачен у Грац.
Аустријанци су Карађорђу нудили титулу кнеза и могућност да ако освоје Босну, Херцеговину и Србију да га поставе за старешину тих земаља под покровитељством Аустрије. Услов је био да вожд потпише верност аустријском двору, што је Карађорђе одбио.

Егзодус преко Саве

Након што су чланови Совјета сазнали да од повратка Карађорђа у земљу нема ништа, заједно са вождовом породицом прелазе Саву и стижу у Земун, да би се затим и већи део становништа уз помоћ аустријских власти пребацио преко Саве.
Младен Миловановић, након што је у Београду сазнао за одлазак вожда и Совјета, враћа се и распушта своју војску а он сам провлачећи се између непријатељских редова успева да пређе Дунав и дође до Ковина где се предаје аустријских властима, које га спроводе до Земуна.

23 септембра Турци улазе у небрањен Београд. Војводе на западном фронту тада још нису знали ништа од паду Београда па организују Милоша Обреновића и 2.000 људи које шаљу у Београд да учествују у одбрани.
Лука Лазаревић запалио је своје конаке па је и он прешао и Срем, за њим и кнез Сима Марковоћ. Прота Ненадовић, са капетаном Јовицом Милутиновићем и 18 момака из заколона код Шапца отварао је топовску ватру на Турке да био добио на времену да се народ евакуише. Под окриљем ноћи извукао се преко реке стигао је у Забрежје код Јакова ту преноћио а други дан кренуо уз Саву да народ склања у збегове.
Војвода Вуле Илић, сазнавши са пад Београда, Шабца и Смедерева распушта војску и он сам прелази у Срем.
Војвода Вулица Вуличевић са 3.000 Срба у Делиграду и Антоније Пљакић у Топољаку одолевали су Турцима 40 дана након преласка Карађорђа у Земун.
Пљакић ће касније напустити положај у Топољаку и са људством испету да се извзче испред Турака а затим да оде кући у Карановац, па након тога у Срем.
Прота Ненадовић одлучи онда да моли Турке за милост па пише писма босанском Дерен-али Паши и Хаџи-бегу да поштеде народ јер "шта ће цару пуста земља, кад народ затру и растерају. А народ ће се предати цару који само жели мира."

Ове протине молбе су услишене па је ускоро престало паљење српских села и злодела над Србима. Након тога прота прелази у Срем и одлази у манастир Фенек код вожда.

Одлуку Турака да постану блажи према народу и да омогући народу да се враћа кућама свакако је убрзао и пораз Наполеона код Лајпцига.

Иако је српска револуција била завршена сломом и поразом период од 1804 до 1813 спада сигурно у најбитнији за Србе и Србију у новијој историји.
У том периоду обновљена је држаност Србије, формирана је прва професионална српска војска, уведен је систем образовања и отворена прва гимназија у Србији, рођен је и економски ситем увоза и извоза, установљени први судови, закони и норме понашања у служби.

Каснија деловања за ослобођење од турака била су само наставак борбе која је 1804 поникла из ничега а достигла највише домете и показала како воља малог и немоћног народа може да победи велике и моћне.

КРАЈ

Vrh

PostPoslato: 31 Maj 2010, 18:15 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Мислим да би ова тема могла да буде означена као лепљива јер је једна од боље (ако не и најбоље) одрађених тема на подфоруму и штета је да пада на други или трећу страну подфорума.

Касније када стигнем написаћу нешто и о поједним личностима из Прве српске револуције.

Vrh

PostPoslato: 11 Avg 2010, 01:53 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Кућа Стевана Синђелића, село Грабовац (општина Свилајнац), недалеко од пута ка манастирима Манасија и Раваница.

Слике су повелике па качим само линкове

http://img2.imagetitan.com/img.php?imag ... c00556.jpg
http://img2.imagetitan.com/img.php?imag ... c00555.jpg
http://img2.imagetitan.com/img.php?imag ... c00557.jpg
http://img2.imagetitan.com/img.php?imag ... c00559.jpg
http://img2.imagetitan.com/img.php?imag ... c00560.jpg
http://img2.imagetitan.com/img.php?imag ... c00561.jpg
http://img2.imagetitan.com/img.php?imag ... c00562.jpg
http://img2.imagetitan.com/img.php?imag ... c00563.jpg
http://img2.imagetitan.com/img.php?imag ... c00564.jpg
http://img2.imagetitan.com/img.php?imag ... c00565.jpg
http://img2.imagetitan.com/img.php?imag ... c00567.jpg

Ко буде у пролазу, нека наврати. Кућа је у центру села, код цркве :)

Vrh

PostPoslato: 14 Feb 2011, 21:13 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 21 Maj 2006, 19:12
Evo šta drkadžija Napolen kaže o Crnom Đorđu.

Citiraj:
Napoleon o Karađorđu
Na pitanje ko je najveći vojskovođa francuski imperator Napoleon je odgovorio: "Lako je meni biti veliki s našom iskusnom vojskom i ogromnim sredstvima, ali daleko na jugu, na Balkanu, postoji jedan vojskovođa, iznikao iz prostog seljačkog naroda, koji je okupivši oko sebe svoje čobane, uspeo bez oružja i samo trešnjevim topovima, da potrese temelje svemoćnog osmanlijskog carstva i da tako oslobodi svoj porobljeni narod. To je CRNI ĐORĐE i njemu pripada slava najvećeg vojskovođe!"

http://sr.wikipedia.org/sr-el/%D0%9A%D0%B0%D1%80%D0%B0%D1%92%D0%BE%D1%80%D1%92%D0%B5_%D0%9F%D0%B5%D1%82%D1%80%D0%BE%D0%B2%D0%B8%D1%9B#.D0.9D.D0.B0.D0.BF.D0.BE.D0.BB.D0.B5.D0.BE.D0.BD_.D0.BE_.D0.9A.D0.B0.D1.80.D0.B0.D1.92.D0.BE.D1.80.D1.92.D1.83

Ovo dovoljno govori u kakvu je avanturu vožd išao.

Vrh

PostPoslato: 17 Mar 2011, 16:59 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Остао сам без текста

http://www.danas.rs/danasrs/drustvo/tur ... _id=193204

Citiraj:
Kao prvi turski ambasador koji je posetio Čegar, i klanjajući se senima poginulih u Čegarskoj bici, Umar je kazao da su „Srbi i Turci više od 500 godina živeli zajedno“ i da je „srećan što to činimo opet“.

Vrh

PostPoslato: 18 Mar 2011, 02:36 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 21 Maj 2006, 19:12
Naravno da sam zaprepašten, vjerujem da pravi Srbi, građani srBskog grada Niša to neće dopustiti. To bi bilo jedinstveno u svijetu, ako izuzmemo Brčko distirkt, gdje se za šehide Armije BiH gradi spomenik u centru Brčkog.

Vrh

PostPoslato: 18 Mar 2011, 15:51 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Мене то неће изненадити јер се ето у Ади подигао споменик Јаношу Дамјаничу а већ одавно у Прешеву, Медвеђи и Бујановци имате споменике шиптарским терористима.

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 53 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3

Sva vremena su u UTC [ DST ]