Vuk_samotnjak je napisao:
Mislis da su se mjestani Drakulica borili protiv fasista prije pokolja, mislis da su se silna djeca babe i dedovi koji su stradali u Jasenovsu borili protiv fasista.
Tito se borio protiv njemaca isto kao i Slobo protiv NATO snaga kukom i motikom. Da su svi sjedili u svom selu i cuvali svoje dupe manj bi
neduznih ljudi izginulo.
Sta je radila kaznena ekspedicija poslije ubistva ili ranjavanja jednog njemackog vojnika...
_zoka je napisao:
Moja greška.Četnici nisu fašisti ali nisu ni antifašisti.....osim možda u prvim trenutcima rata.A onda su postali inertni....
Bolje biti inertan i odbraniti nejac nego se tuci vilama i kao odmazdu dobiti streljanje nejaci po selima i skolama.
kaznena ekspidicija kazes, ta kaznena ekspidicija se desavala ne samo zbog diverzantskih akcija partizana vec i cetnika, cime se cetnici i naveliko hvale...ali izleda kada treba pricati o borbi protiv fasista onda su cetnici akcijali, a kada se spomene kaznena ekspidicija onda su samo partizani pruzali otpor...
Ta tvoja logika je toliko naopaka da je to strasno...
Svako normalan se bori za svoju kucu i svoje zemljiste kada neko hoce to da mu oduzme...je li to bio gradjanski rat, pa da se ne zna cije je cije ili sta ja znam...ljudi dosli sa strane, drugi jezik, drugi narod, i imali ideju da pokore svijet...i ti pricas da je bolje biti inertan...
Drugo upravo cetnici se hvale da su prvi usli u borbu, a partizan poslije...koga ti pravis budalom? Opet dvostruka mjerila!!!
Kada se treba cetnike hvaliti kao prvi "antifasisticki" pokret, onda su oni prvi usli u borbu. Kada se prica o pokoljima, sto je neko branio svoju zemlju i kuci, a stranac klao neduzne ljudi krivi se Tita i partizane.
Uostalom Tito je direktno usao u sukob, tek poslije izbijanja sukoba Njemaca i Rusa, jer je znao da prije tog sukoba nije imao nikakve sanse, jer su Njemci se koncetrisali iskljucivo na Balkan.