banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 19 Jul 2025, 13:32

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 1020 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16 ... 51  Sledeća
Autoru Poruka
 Tema posta: Re: Josip Broz Tito
PostPoslato: 11 Maj 2010, 23:03 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 27 Nov 2008, 14:05
Elvis Presley je napisao:
Pa nego sta ce zakazati nego ljudski faktor. U tome i jeste poenta, pronaci sistem ili ideologiju koja najvise odgovara ljudskoj prirodi, a ne na papiru sklopiti neki utopisticki ideal i onda se hvaliti tim.

pa zasto se onda pljuje po covjeku koji je tezio boljem, ljepsem, sigurnijem i savrsenijem zivotu?

Vrh

PostPoslato: 11 Maj 2010, 23:09 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 22 Nov 2008, 19:04
cicak je napisao:
Pa nego sta ce zakazati nego ljudski faktor. U tome i jeste poenta, pronaci sistem ili ideologiju koja najvise odgovara ljudskoj prirodi, a ne na papiru sklopiti neki utopisticki ideal i onda se hvaliti tim.

pa zasto se onda pljuje po covjeku koji je tezio boljem, ljepsem, sigurnijem i savrsenijem zivotu?

E jbga, evo ti procitaj sta sam napisao ranije:
viewtopic.php?f=51&t=49531&start=140

Ono cemu je Marks tezio a samim tim i izvorna ideja socijalizma je totalno suprotno onome sto je ostvareno u praksi. Onako sagledano povrsinski reklo bi se da je taj Marksov komunizam i ostvaren, medjutim to je daleko od istine.

Vrh

PostPoslato: 11 Maj 2010, 23:35 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

Pridružio se: 08 Feb 2010, 13:02
E jbga, evo ti procitaj sta sam napisao ranije:
viewtopic.php?f=51&t=49531&start=140

Ono cemu je Marks tezio a samim tim i izvorna ideja socijalizma je totalno suprotno onome sto je ostvareno u praksi. Onako sagledano povrsinski reklo bi se da je taj Marksov komunizam i ostvaren, medjutim to je daleko od istine.

Prvo da ti kazem da smatram tvoju kritiku argumentovanom, i da svaki sistem ima svojih mana, a da se upravo kritikama sistem jedino moze usavrsavati. Kritika koju ti iznosis je uvijek dobrodosla i postujem takvo razmisljanje.
Moje prijasnji postovi nisu bili upuceni kriticarima poput tebe, vec "pravim" kriticarima, kojima je Tito kriv za Kosovo, Srbe i sve ostalo...tvoji postovi zapravo pogadjaju srz, gdje se treba kritikovati jedan sistem poput komunizma.

Sa druge strane sa slazem sa svim sto je cicak pisao, i imamo poprilicno ista stajalista.

Sigurno da je nas kominizam bio puno liberalniji od jednog staljinizma, ali isto tako nije bio ni Marksov komunizam. Ipak hajmo sagledati globalno sta je donjeo dobro, a sta lose, sta je moglo jos vise da se ostvari, ali isto tako sta je moglo biti jos losije jos gore.
Kada uzmem sve u obzir, i narod prije svega na nasim prostorima, u prvi mah cu uvijek reci da je to bilo zlatno doba. E sada ako cemo ulaziti u analizu svega i svacega naravno da ce isplivati i stvari koje nisu bilo dobre, ali to je ono o cemu ja pricam...jedna je stvar kada ti kazes da je sistem bio represivan i zazivas demokratiju, a druga je stvar kada neki "nacionalista" prica o golom otoku i nekoj diktaturi i represiji, a u monarhiji imao sve to na kvadrat.

Misliim da Titov komunizam je ipak iako klasni rezim, drzao razlike u klasama na najnizem mogucem nivou, ti si napisao da bi birao "demokratski" zapad, a upravo taj zapad pravi sve vece razlike u klasama, bogatiji su jos bogatiji, a siromasniji postaju jos siromasniji...isto tako je demokratija represivan sistem, u kojem ne mozes se vise ni popisati, a da te kamera ne snima...protivnici sistema se isto tako odstranjuju poput raka itd...

Vrh

PostPoslato: 12 Maj 2010, 00:30 
staromodan
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Dec 2002, 16:42
i ja mislim da je Tito napravi najvecu gresku sa tim Golim otokom..trebao je to rijesiti po kineskom sistemu..ovako je tu ipak bio premekane ruke..

jos nisam dobio odgovor od kriticara ko je zajebao Srbe 94-95'...da nije Tito...kad vec breskvice spominjes pricu o bagri i zalis za jedinog srpskog sina, ko je to prodavao srpske oficire tj sinove za Hag, da nije opet Tito kriv...

@Elvise

ideje su radile, koliko toliko...i radile bi nakon Tita da nije ljudski faktor odlucio da se razlikujemo..

vise slabosti ima demokratski sistem koji Zapad zagovara nego socijalizam...kakva je to demokratija kad covjek americki veteran napise knjigu vezano za Irak i da je to najveca gluposto od strane Amera, a za nagradu demokrati ga tutnu na crnu listu i milion drugih gradjana...kakva je to demokratija kad covjek treba da odvoji $16000 da mu zasiju prst...il sto ce sutra neko iz Bl uzimati debeli kredit radi operacije..

Vrh

PostPoslato: 12 Maj 2010, 09:11 
Administrator
Korisnikov avatar

Pridružio se: 15 Nov 2002, 13:51
Kroz Goli otok(oba zatvora) je prošlo oko 10 000 zatvorenika.Dobar dio njih vjerovatno nije ni zaslužio da se nađe tamo.....Jugoslavija je 1948. imala skoro 16 000 000 stanovnika....
Broj porodica koje su kojima je zabranjen povratak na KiM poslije WWII je oko 6 000.Porodice u Srbiji u tom periodu imaju oko 5 članova.
Broj ubijenih Hrvata u Bleiburgu se kreće od 40 000-70 000(a nisu svi ustaše bili).....Toliko da je Tito bio najveći srpski neprijatelj....

Vrh

PostPoslato: 12 Maj 2010, 09:34 
Administrator
Korisnikov avatar

Pridružio se: 15 Nov 2002, 13:51
Kada je Hertz pravdao Hitlera i početak drugog svjetskog rata rekao ja da je u svijesti ljudi u tom vremenu rat bio legalno sredstvo za ostvarivanje ciljeva.
E,da vidimo šta je ostatak svijeta radio u periodu Golog otoka,čistki u KPJ........

Citiraj:
17. септембра 1961. ФНЛ организовала протест у Паризу, на којем је суделовало 30.000 Алжираца. Полиција у Паризу је спречила протест, тако што је пуцала у масу. Тог дана убијено је око 200 Алжираца, чија су тела бацана у Сену, а 14.000 било је ухапшено и допремљено на спортске стадионе.

Žrtve alžirskog rata za nezavisnost 1954-1962:
Citiraj:
Према француским подацима:

* 17.459 француских војника
* 350.000 алжирских муслимана (цивили)
* 162.000 алжирских војника

Према алжирским подацима:

* 300.000 алжирских војника
* 1,5 милиона алжирских муслимана (цивила)

Vijetnam:
Citiraj:
Mnogi smatraju Vijetnamski rat za "zastupnički rat", jedan od nekoliko koji su se dogodili tokom Hladnog rata između SAD i njenih zapadnih saveznika sa jedne strane, i Sovjetskog Saveza i/ili Narodne Republike Kine (još jedan sličan rat se vodio u Koreji). Zastupnički ratovi su se dešavali jer su najvažniji igrači - posebno SAD i SSSR - bili nevoljni da se direktno bore jedni protiv drugih zbog neprihvatljive cene - mogućeg nuklearnog rata.

Citiraj:
Žrtve rata su bile ogromne. Sa Vijetnamske strane one su bile oko 1.000.000 komunista, 183.000 mrtvih ARVN, 500. 000 ranjenih ARVN. Najmanje milion civila na jugu je izginulo, a procenjuje se da je 935.000 ranjeno, ali se tačan broj ne zna. U Americi podaci su konfuzni zvanično se tvrdi da je poginulo oko 58 000 vojnika, dok drugi vojni izvori tvrde da je prosečno mesečno ginulo po 1000 američkih vojnika što znači 12 000 godišnje, pomnoženo sa 11 godina prisustva u Vijetnamu izlazi duplo više od zvaničnog podatka, a u ovu cifru se ne računaju oni koji su pali u zarobljeništvo i o kojima se ni danas ništa ne zna. Pogino je i 501 Australijanac, 5000 Južnih Koreanaca, 38 Novo Zelanđana i 351 Tajlanđanin.

Panama:
Citiraj:
Норијега је од краја 1950их био сарадник Ције. Власт је преузео 1983. и био је један од најважнијих америчких савезника све до Америчке инвазије Панаме 1989. године када су га су се Сједињене Државе одрекле због оптужби за трговину дрогом и прање новца. Норијега је заробљен у акцији и пребачен у САД. Суђено му је 1992, а своју казну је одлежао 2007. године. САД су га испоручиле Француској 27. априла 2010. године да би му се и тамо судило за прање новц

Citiraj:
Јасно је да је свака агенција владе САД која је била повезана са Норијегом зажмурила на његову корупцију и трговину дрогом, иако је он постајао кључни играч у корист картела из Медељина (чији је један члан био познати колумбијски нарко бос Пабло Ескобар)“. Норијеги је било дозвољено „да успостави прву наркоклептократију на овој хемисфери“.

Citiraj:
Америчка инвазија Панаме је покренута 20. децембра 1989. године. Губици на америчкој страни су били 24 погинула војника и три цивила, док број панамских губитака није утврђен. Генерална скупштина Уједињених нација је већином од 75:20 уз 40 уздржаних осудила инвазију као кршење међународног права

I onda u Jugoslaviji nije bilo demokratije :-? .Koje crne demokratije?

Vrh

PostPoslato: 12 Maj 2010, 10:53 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 03 Avg 2007, 21:47
Tita pamtim po vremenu u kojem sam mirno i dobro živio.
Postojala je budućnost, vizija.
Danas tih stvari nema, biće ono što će biti, ali niko ne zna šta je to.

Najstrašnija stvar je da više niko nije siguran i da se ne možeš ni u koga pouzdati. Nema ekonomske sigurnosti.
Ne možeš sa sigurnošću tvrditi da ćeš imati struju, grijanje, ili šta jesti za godinu dana, a o poslu da ne pričam.

E to je ono što tjera suze na oči these days...

Vrh

PostPoslato: 12 Maj 2010, 11:00 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 29 Sep 2006, 09:31
dzabaleban je napisao:

Najstrašnija stvar je da više niko nije siguran i da se ne možeš ni u koga pouzdati. Nema ekonomske sigurnosti.
Ne možeš sa sigurnošću tvrditi da ćeš imati struju, grijanje, ili šta jesti za godinu dana, a o poslu da ne pričam.

Ono sto jos vise tjera suze na oci je to da oni koji su najvise rezignirani, preplaseni i obezvrijedjeni, nece ni da pokusaju da promijene ove danasnje "Titice" ,koji mu nisu ni do koljena, osim u rasipnistvu i samoljublju.

Da se pitalo većinu, još bismo bili na istom baobabu u Africi, jahali grane i krezavo se smijali onoj budali s vizijom što je sišla dolje, umislivši da može hodati na dvije noge i polugom zatući mamuta...

Vrh

PostPoslato: 12 Maj 2010, 11:04 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

To tjera krv u mozak i pjenu na usta.

Vrh

PostPoslato: 12 Maj 2010, 11:28 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Jul 2009, 13:59
cicak je napisao:
bila jednom je napisao:
ko je rekao da je bilo sve krasno i divno?! Navedi mi jedan sistem gdje sve krasno i divno?

E ali jedino Komunizam odnosno socijalizam pociva na idejama jednakosti, kolektivne svojine, saradnje, zajednice i finalnoj ideji besklasnog drustva.
Od svih ovih ideja dajte mi samo jednu koja se u tom istom sistemu i obistinila. A do tada cu ja biti kriticar, i to s pravom.

SVAKA!
Zaboga, zanemarite 10 godina prije rata... do 1980 - jesmo li svi bili jednaki - jesmo! skolovani ljudi tretirali su se malo jace, imali su veca primanja i vece beneficije... ali nije bilo ovolike i ovake razlike u stalezima. i djeca cistacice su isla na more u isto mjesto gdje i djeca direktora... pod istim uslovima. doktor je bio doktor i imao je doktorsku platu i vjerovatno trosoban stan... ali ni cistacica nije spavala na ulici...
Kolektivna svojina - danas nemamo nista pa ne mozemo da poredimo... u mostarskom Sokolu su se pravili dijelovi za avione i sklapali su se. imali smo aluminijski kombinat, pamucnu industriju, prehrambenu industriju, gradjevinska preduzeca... dje su danas ta postrojenja? nema. pojela maca... otkupljene mashine u staro gvozdje...
cistili su se gradovi, Mostarom nisi mogo od ljepote proci... danas ne mozes od smeca. komsija bi te povuko za usi kad bi zagazio po travi... to se cuvalo... ma cuvalo se sve... ko da je tvoje vlastito... ne znam za vas, ali mi smo odgajani tako.
da, moj komsija je bio direktor, i on je vozio ladu... moj tata je bio gradjevinac i mi smo imali tristaca... mala, mala je razlika bila... i moj otac je uspio napraviti kucu isto ko i moj komsija...
danas ja nisam u stanju da napravim kokosinjac... a moj novi komsija, koji nema ni kanata i zanata, ima trzni centar... steko u ratu... jbg... za 4 godine iz "barake" u kojoj su stanovali napravio trzni centar... zasluzio...
primjera u nedogled...
nego,
Haj mi navedi danas barem jednu koja postuje ljudsko dostojanstvo, ne treba nista vise!

Svaka ti cast Cicak! Fino si sve ovo napisao onako jednostavno da svako moze da skonta....naravno ko hoce!!!

Vrh

PostPoslato: 12 Maj 2010, 11:53 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

BrozTvrtko je napisao:
U ona vremena titove "diktature" sretnem se sa grupicom Poljaka u Levkasu u Grckoj. Diskutujemo o grckoj komunistickoj partiji. Nesto me navelo pa opalim drvljem ikamenjem po Titu i KPJ. Najstariji u grupi me samo gleda i cjelo vrijeme cuti. Konacno mu pukne film pa me pita;
"Koliko ima ruskih tenkova u JU"
"ne kuzim pitanje. Sta mislis s tim?"
"Jednostavno te pitam koliko ima ruskih tenkova u JU?"
"Pa nema ni jedan" Odgovorim.
"Onda nemoj da pricas sranja o Titu" Kaze on.

E sad, ovo ne znaci nista vama koji nemate pojma kako je bilo Poljacima, Cesima, Madjarima...... itd, koji su zivjeli pod ruskom cizmom. :evil3:

A da je umjesto Tita ostao kralj... siguran sam da bi Breskvica sada gonjala Sarulju i Bikulju negdje izmedju Gradine i Lunjevca.
Ako... zdraviji zivot... :D

Eto...ja sam vec jednom (ili vise puta) napisao kako mi nemamo pojma sta je komunisticka diktatura! Nama su trebali doci Rusi sa svojim tenkovima i vladati sa nama i znate braco sta bi onda bilo?? Eeeee onda bi nam oni *ebali majku i to tako da bi svi mi zamrzili komunizam,Rusiju,proletariat, Marxa pa cak i crvenu boju.......jer govorimo kako je tada rezim koristio cvrstu ruku preko Golog Otoka a sta su imali u Siburu? Nije u redu koristiti silu prema narodu ali morate shvatiti da nije moguce ici ulicom i pjevati pjesme o Ante P., Drazi ili Hici.......nije u redu jer je ona drzava more krvi prolila za svoju slobodu i moralo se sacuvati tu istu!!! Trebalo je da bude kao u AL!!! pa znate sta bi tada vozali....ni konjska kola nebi smjeli da imate a kamoli ladu!!!
Neko je spomenuo kako ljudi koji brane Tita uzimaju kao argomenat taj da se tada imalo....misleci u metijalnom smislu....e pa sto se mene tice uopste me ne zanima ta materijalna strana....uopste....ali vidis cinjenica je ta da danas nema puno "prostora" da stvoris porodicu, da zivis od svoga rada, da imas ugodan zivot, da si cjenjen kao osoba, da te postuju i ljudi i sistem, da imas sigurnost na svakom koraku,.......to je problem.......
Nas narod je takav.......cudan skroz,........stidi se onoga cega se cjeli svijet ponosi, a divi se onim cega se cjeli svijet srami....

Vrh

PostPoslato: 12 Maj 2010, 12:43 
Početnik
Početnik

Pridružio se: 12 Nov 2009, 19:22
dzabaleban je napisao:

kako onda ta budućnost nikad nije došla, čekala se 45 godina i znamo šta smo dočekali, uzgred, čovjek je sam kovač svoje sreće, i za one koji pravilno shvate ovu staru narodnu poslovicu budućnosti će uvijeki biti, a oni koji čekaju da drugi riješe njihove probleme, postoje i dalje oaze tipa kube, s. koreje i sl.....

Vrh

PostPoslato: 12 Maj 2010, 13:23 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Možda se nisam dobro izrazio.
Postojao je dalekometni pogled u budućnost.
Sad postoji pogled u ništa.

Vrh

PostPoslato: 12 Maj 2010, 14:43 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

bila jednom je napisao:
Misliim da Titov komunizam je ipak iako klasni rezim, drzao razlike u klasama na najnizem mogucem nivou, ti si napisao da bi birao "demokratski" zapad, a upravo taj zapad pravi sve vece razlike u klasama, bogatiji su jos bogatiji, a siromasniji postaju jos siromasniji...isto tako je demokratija represivan sistem, u kojem ne mozes se vise ni popisati, a da te kamera ne snima...protivnici sistema se isto tako odstranjuju poput raka itd...

Vidi, ja sam rekao da bih birao manje zlo. Isto kao sto sam kritikovao socijalizam, kritikovacu i liberalizam. I to sto si pomenuo je najveci problem liberalizma, jer se bogati bogate jos vise zapravo postujuci zakon, tako u kapitalizmu velike firme guse konkurenciju i unistavaju nove firme. A parola liberalizma je da ljudi nisu jednaki ali da svi imaju iste sanse da iskoriste svoje sposobnosti i svoje prilike. Sto je opet u praksi daleko od istine.
Ali pogledaj i sa ove strane, sta se danas radi u socijaldemokratskim zemljama (a socijaldemokratija je takodje produkt socijalizma dakle komunizma). Imas zemlje sa razvijenom socijalom, i onda imas ljude koji zive na racun drzave, nista ne rade a dobijaju pare. I onda se liberali s pravom pobune, jer sto bi se nekome oduzimalo pravedno steceno bogatstvo (oporezivanje) i davalo se socijalno ugrozenima??
Znam da je uvijek lako kritikovati, ali ne valja samo sjediti i ne raditi nista. Mozda je ovakva kritika samo pocetak, treba sve sagledati iz vise uglova, zato se ja i prepirem na ovoj temi, jer da je sve bilo tako divno i krasno ne bi taj socijalizam propao.

Vrh

PostPoslato: 12 Maj 2010, 16:02 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

Ali pogledaj i sa ove strane, sta se danas radi u socijaldemokratskim zemljama (a socijaldemokratija je takodje produkt socijalizma dakle komunizma). Imas zemlje sa razvijenom socijalom, i onda imas ljude koji zive na racun drzave, nista ne rade a dobijaju pare. I onda se liberali s pravom pobune, jer sto bi se nekome oduzimalo pravedno steceno bogatstvo (oporezivanje) i davalo se socijalno ugrozenima??
Znam da je uvijek lako kritikovati, ali ne valja samo sjediti i ne raditi nista. Mozda je ovakva kritika samo pocetak, treba sve sagledati iz vise uglova, zato se ja i prepirem na ovoj temi, jer da je sve bilo tako divno i krasno ne bi taj socijalizam propao.

pa ideja nije da se zivi na racun drzave stalno, vec socijalno ugrozenim ljudima ponuditi osnovne uslove za zivot, a prije svega dijeci, koja nisu ni krivi ni duzni jer im roditelji nemaju novaca. Opet si u pravu, da ima rupa u zakonu tj. da ljudi to iskoriscavaju i zive godinama na racun drugih, a pri tome ni ne pokusavaju da se zaposle, a recimo radi takvih slucajeva ispastaju i oni ljudi kojima je takva vrsta pomoci stvarno potrebna.

ali pazi sada recimo te iste liberale na jednom svijezem primjeru, zvanom Grcka.
Znaci imamo zemlje u dugovima, koja se nece otarasiti tih dugova nikada vise, osim ako ne dodje do nekog svijetskog rata...
Imamo EU tj. Evropsku centralnu banku koja kao spasava Grcku, proporcialno broju stanovnika zemlje izdvajaju odredjenu sumu novca.
Da li ljudi koji zive na rubu normalnog standarda trebaju jos dodatno da odvajaju za neku zemlju, od koje oni zapravo nemaju nikakva vajde?
Sada dolazi ono najbolje, sta se desava...Grcka je u ogromnim dugovima, da bi izasla iz tih dugova treba jos vise da se zaduzi!!!apsurdno ali istinito!!!Znaci zemlja treba da uzima nove kredite, da bi otplatila vec nagomilane dugove, a znaci kada bi teoretski otplatili te dugove, onda moraju da krene u otplacivanje kredita, koju si digli da bi otplatili dugove, znaci zacarani krug bez izlaza.
Sta se desava sa bankama...da bi euro zadrzao snagu u odnosu na dolar, evropska centralna banka daje veoma povoljno kredite, sto veci kredit manje kamete...privatne banke koriste situaciju, i recimo uzmu si kredit od Evropske centralne banke sa kamatom od 1%, a onda ta ista privatna banka daje Grckoj isti taj kredit ali ne sa kamatom od 1% vec 9%...da ovoj smijuriji nema kraja, zasluzna su osiguranja, naravno sve banke moraju biti osigurane u slucaju da duznik, u ovome slucaju Grcka nije u stanju da otplati uzeti kredit...osigunja da bi jos vise zaradila, nude bukvalno kladionicu, tj. uplate kamate po kojima banke zaradjuju ukoliko se ispostavi da su bili u pravu, da li ce se uzeti kredit vratiti ili ne...
kada se sve sjebe, dobije se finansijska kriza, koju opet najvise ispastaju, oni koji su najmanje krivi za sve...

Vrh

PostPoslato: 12 Maj 2010, 16:53 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pa ovdje je i po meni najveci problem kapitalistickog liberalizma, sto se sve to desava po propisima. Znaci postujuci zakon i pravila dolazi do ovih slucajeva a kasnije i do kriza itd. Dakle ocigledno nesto sustinski ne funkcionise u ovom sistemu. Mislim da bi drzava trebala povecati svoje ucesce u ekonomiji, dakle ograniciti monopole, podupirati konkurenciju itd.
A sto se tice Grcke, mislim da je i EU u interesu da vadi Grcku na ovaj nacin, jer bi nakon Grcke moglo doci do domino efekta, pa bi citava EU bila u krizi.

Vrh

PostPoslato: 13 Maj 2010, 07:32 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 27 Nov 2008, 14:05
Pa ovdje je i po meni najveci problem kapitalistickog liberalizma, sto se sve to desava po propisima. Znaci postujuci zakon i pravila dolazi do ovih slucajeva a kasnije i do kriza itd. Dakle ocigledno nesto sustinski ne funkcionise u ovom sistemu. Mislim da bi drzava trebala povecati svoje ucesce u ekonomiji, dakle ograniciti monopole, podupirati konkurenciju itd.
A sto se tice Grcke, mislim da je i EU u interesu da vadi Grcku na ovaj nacin, jer bi nakon Grcke moglo doci do domino efekta, pa bi citava EU bila u krizi.

a-ha... i evo nas opet na Titinom putu od prije 45 godina...

polako, nadolazimo...

_zoka, hvala na podacima. da bogdo imamo jos ovih podataka pa da mozemo napraviti usporedbu sta je radio Tito a sta svi ostali...

Vrh

PostPoslato: 13 Maj 2010, 07:57 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Vidi vidi...ucesce drzave u ekonomiji....mmm...poznato mi nesto ovo! :D

Samo budala ne vidi na koji pokvareni nacin se vodi ovaj svijet! Ali to je druga tema o kojom mozemo raspravljati.

Vrh

PostPoslato: 13 Maj 2010, 08:20 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 13 Maj 2010, 07:50
Antisrbin
"Sto slabija srbija to jaca jugoslavija"

Vrh

PostPoslato: 13 Maj 2010, 10:41 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

Poznato je da je Tito nakon rata imao sukob sa Staljinom, ali o tom sukobu su uvijek nedovoljno prica tj. predstavlja ga se nedovoljno ozbiljnim koliko je on to usvari bio.
To je bio sukob 16 protiv 280 miliona ljudi. Svi ruski generali su bili za vojnu intervenciju, prema procjenama Rusi su imali preko 12 divizija i 500 aviona u zemljama koje su granicile sa SFRJ.
Da je kojim slucajem SSSR granicio sa SFRJ do vojne intervencije bi doslo sasvim sigurno.
21. jula 1947. se odrzao kongres u Beogradu, gdje su 2344 delagata tajno glasala za ili protiv Tita, od toga se 5 izjasnilo protiv. Svi su mislili da ce doci do novog rata, a Staljin je obecao Madjarima i Rumunima teritoriju SFRJ ukoliko uklone Tita.

Pomoc je dosla od onih od kojih je Tito najmanje ocekivao, zapada.Amerima je bilo u interesu da u predstojecem hladnom ratu, imaju saveznika u zemlji koje je nekada zavisila od Rusa. Americki ambasador Schoenfeld je recimo oznacio uspostavljanje veza Amerike i SFRJ kao najvazniji dogadjaj u istoriji Amerike (u to vrijeme) poslije kapitulacije Japana.
Uspostavljanjem ovih veza spasena je i zadnja nekomunisticka drzava, Grcka.

Jugoslavija je bila prva zemlja koja se usprotivila centrali u Moskvi, i jedina uz Kinu (poslije) koja je uspjela "prezivjeti" taj sukob.
General Schukow je 1957. u posjeti Beogradu rekao Titu, da su zeljeli i imali plan 1951. za invaziju i unistenje Tita i Jugoslavije, a Tito mu odgovorio je to isto Hitler zelio mnogo prije.

Ostar sukob se desio izmedju Egleza i Tita oko Trsta i tog dijela teritorije, sukob je bio zagarantovan, a i prvi metci su pali, svako je svakome postvaljao ultimatum, a na kraju je Tito morao popustiti, jer Staljin se pravio lud u tom sukobu.

Ostaje cinjenica da se Staljinu na vrhuncu moci, nije suprostavio ni imperijalist Cercil, porazio je fasistu Hitlera, Ruzvelt je imao vise moci ali je bio ogranicen sistemom, jedini protivnik koji mu se suprostavio u to vrijeme je bio Tito i Jugoslavija.

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 1020 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16 ... 51  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]