banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 20 Jun 2025, 22:49

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 473 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15 ... 24  Sledeća
Autoru Poruka
PostPoslato: 13 Jun 2014, 00:27 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Feb 2008, 23:04
Добар јесте али не воли да се обрћу чињенице. Ја не покушава да направим од некога "доброг момка" (мада имам позитивно мишљење о улози САД у Другом светском рату), али ми смета да се неко ко није био "добар момак" глорификује као такав. Ако се бориш против некога ко је лош, то не значи да си ти добар. :wink:

http://www.youtube.com/watch?v=oXo4ox94 ... e=youtu.be

Vrh

PostPoslato: 13 Jun 2014, 21:35 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 16 Dec 2012, 01:06
Silvio Dante je napisao:
Добар јесте али не воли да се обрћу чињенице. Ја не покушава да направим од некога "доброг момка" (мада имам позитивно мишљење о улози САД у Другом светском рату), али ми смета да се неко ко није био "добар момак" глорификује као такав. Ако се бориш против некога ко је лош, то не значи да си ти добар. :wink:

A o toj "Antifasistickoj grupi" zemalja tvojim (dobrim momcima) koje si ti nabrojao i njihovom antifasizmu i anti nacizmu( ne antifasizmu SSSRa) ideoloskom ili prakticnom imam svoje misljenje. Koje pretpostavljam da je drugacije od tvoga ali nema veze ne moramo se slagati u svemu... :D

Kad se govori o osnovnim premisama fasizma i nacizma i kao ideologija i kao pokreta ili prakse kako god hoces a koje su se odnosile na djelovanje prema drugim narodima kao sto su : Nasilno osvjanje teritorija drugih zemalja, porobljavanje drugih naroda i nametanje tvrdih ili meki okupacija kroz instaliranje marioneta.
Otimanje resursa, istrebljenje i genocid citavih dijelova naroda i populacija.

Ovde nabrajam ove crte fasizma i nacizma ne govorim o drugim karakteristikama kao ideologija i pokreta koje nisu zanemarive takodje.
Ovde govorim o ovim specificnim karakterisitkama njihovog gledanja i djelovanja prema drugim narodima i zemljama.

Dalje ispoljavanje istih kroz,diskriminaciju i obespravljivanje naroda u osvojenim zemljama. Gusenje bilo kakve slobode politickog djelovanja,stampe i slicno.
Sve to je vec bilo prisutno od prije, prije pojave Musolinij i Hitlera. Fasizam i Nacizam taj dio nisu lansirali, sve to je vec radjeno vani u drugim zemljama.

Vodece zemlje zapada u to vrijeme su to praktikovale i upraznjavale kroz zauzimanje i okupiranje kolonija po Africi i Aziji. Istrebljenja i masakri nad domacim stanovnistvom, genocid i teror sve je to radjeno od Engleske, Francuske, Belgije, Spanije i drugih Evropski zemalja krajem 19 I pocetkom 20 vijeka uveliko.

Te crte i ideoloske karakteristike fasizma i nacizma a koje su se odnosile na stav prema drugim narodima i njihovim teritorijama nisu mogle biti osudjivane 20 i 30 godina proslog vijeka.

Kad se govori obicnom covjeku, i kad se predstavlja fasizam i nacizam uvjek se u prvi plan stavljaju kontra humanisticke i anti ljudske karakteristike tih ideologija koje najvise pogadjaju obicnog covjeka i emotivno uzdrmaju.

U tom narativu ljudi ne mrze fasizam i nacizam zbog toga sto uvodi diktaturu i apsolutizma toga je bilo po svuda prisutno i vidjeno. Ljude nije to pogadjalo ali kad im kazes da se ubijaju ljudi iz razloga samo sto su pripadnici tog ili tog naroda (Zidovi,Romi i drugi..) ni zbog ceg drugog cisto i jedino zbog toga sta su i ko su, onda je to strasno.

Medjutim ako se satiru i ciste narodi i okupiraju njegove teritorije ne iz razloga sto je taj i taj narod u pitanju vec iz nekog drugo razloga onda to nije strasno i to prolazi.

Ti kazes da na zapadu nije bio prisutan pojam "antifasizam" do napada Hitler na SSSR. Jesi se pitao zasto? Zalosno je da ga nije bilo.
Daleko od toga da mi je Staljin sipatican za mene on isto ide u tamni dio istorije.

Medjutim pravilno si ti prijemtio Silvio, postavljalo se konkretno pitanja 20 30 godina proslog vijeka na zapadu kako ocrniti ideoloski te karakteristike i crte fasizam i Nacizam kad je to isto radjeno vani od strane istih. Kako se mogo lansirat anti fasizam?

Da li je moglo uopste biti anti fasizma i anti nacizma u tadasnjoj zapadnoj demokratiji u vladajucim politickim strukturama i recimo partijma.
U stvari zar to moze biti i ozbiljno pitanje i da li uopste ima smisla taj politicki kveri???

Toliko o dobrim momcima. :D

Iz govora Perikla poginulim vojnicima.

Vrh

PostPoslato: 15 Jun 2014, 17:21 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Citiraj:
Kad se govori obicnom covjeku, i kad se predstavlja fasizam i nacizam uvjek se u prvi plan stavljaju kontra humanisticke i anti ljudske karakteristike tih ideologija koje najvise pogadjaju obicnog covjeka i emotivno uzdrmaju.

U tom narativu ljudi ne mrze fasizam i nacizam zbog toga sto uvodi diktaturu i apsolutizma toga je bilo po svuda prisutno i vidjeno. Ljude nije to pogadjalo ali kad im kazes da se ubijaju ljudi iz razloga samo sto su pripadnici tog ili tog naroda (Zidovi,Romi i drugi..) ni zbog ceg drugog cisto i jedino zbog toga sta su i ko su, onda je to strasno.

Не знам зашто би расно мотивисано убисто било страшније од класно мотивисаног убиства? Ваљда су оба једнако ужасна.

Citiraj:
Istrebljenja i masakri nad domacim stanovnistvom, genocid i teror sve je to radjeno od Engleske, Francuske, Belgije, Spanije i drugih Evropski zemalja krajem 19 I pocetkom 20 vijeka uveliko.

Масакри, терор и геноцид су присутни практично од настанка људске цивилизације у уређеном облику (кроз племе, државу и сл.). Значи, нису то измислиле Енглеска, Немачка и Француска него је људима то изгледа "генетски" усађено.

Citiraj:
Medjutim pravilno si ti prijemtio Silvio, postavljalo se konkretno pitanja 20 30 godina proslog vijeka na zapadu kako ocrniti ideoloski te karakteristike i crte fasizam i Nacizam kad je to isto radjeno vani od strane istih. Kako se mogo lansirat anti fasizam?

Слажем се са горе наведеним, али се не слажем да је то био довољан разлог да се то "оцрњавање фашизма" препусти Сојветском савезу као тоталитарној диктатури заснованој на класном, националном а понегде и расном истребљењу. Чак шта више, питање је зашто је наука тако олако прешла преко "оцрњавања фашизма" пошто је на тај начин фашизам гурнут у први план, а нацизам негде скрајнут као мање битан, иако знамо да то није било тако.

Наравно, треба јасно рећи да без учешћа СССР-а победа над Немачком у Другом св. рату не би била могућа (бар не у том временском року), али исто тако јасно треба указати да је СССР тај рат почео заједно са Немачком и да су жртве тог савезништва биле Пољска, Финска, итд.

Због тог разлога ја имам тај "проблем" звани "антифашистичка борба" јер се иза тог термина у највећем броју случајева уствари крила тзв. "комунистичка револуција" односно експанзија СССР-а за коју сви знамо како је изгледала и на који се начин проводила.

Vrh

PostPoslato: 16 Jun 2014, 20:33 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Zasto se antifasizam nije spominjao na zapadu i zasto ga nije bilo 20 i 30 g. proslog vijeka na zapadu :wink:

U politickim kalkulacijama na zapadu u to vrijeme 20-30tih g. proslog vijeka, fasizmam zatim Nacizam uvijek su gurani i prihvatani kao kao udarna snaga anti-socijalizma ili anti komunizmu kao takav zar moze biti los!!!??? :D

Zajednicka crta, moglo bi se reci jedna od glavnih zajednickih crta fasistickog Musolinijevog rezima i nacistickog Hitlerovog ideloski je uvezana sa pro zapadnom kapitalistickom orijentacijom tj mrznja i borba protiv socijalizma i komunizma u to vrijeme SSSR na prvom mjestu te poslije Spanije, za ovu drugu znamo kako je zavrsila.

Vrh

PostPoslato: 17 Jun 2014, 12:14 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Нисам сигуран да су фашизам и нацизам били добри са борбу против социјализма, пошто обе идеологије садрже социјалистичку доктрину (посебно фашизам).

Као што је на Западу фашизам прихваћен као контра комунизму, тако не на Истоку комунизам прихваћен као контра фашизму. Као јинг и јанг, који су наизглед суште супротности, а у стварности два иста дела који чине једну целину.

Vrh

PostPoslato: 25 Jun 2014, 17:15 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

http://srbin.info/2014/05/06/podnet-zah ... og-aviona/

Поднет захтев за рехабилитацију конструктора српског ловачког авиона ИК-3

Vrh

PostPoslato: 27 Jan 2015, 18:33 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 04 Sep 2010, 18:42
http://www.blic.rs/Riznica/Istorije/529 ... de-Jevreja

Japanski pravoslavni Sindler :)

Vrh

PostPoslato: 27 Jan 2015, 21:48 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Ne znam jel ko spomenu danas.

Danas se obiljezava 70 godina od oslobodjenja Ausvica. Nobelovac nece biti tamo vaznije mu je da obidje novog tj "mladog" , "demokratskog reformatora" u Saudiskoj Arabiji. :D :D
A nece i ni Putin bit u Ausvicu, nije pozvan, iako su Rusi oslobodili Ausvic poljaci ga nisu pozvali. :roll: :roll:

Ali Njemci su tu na radost 300 prezivjeli logorasa a mozda ce doci ili je bio i Ukrajinski premijer sa zutim narukvicama....za ovih 300!!!

Vrh

PostPoslato: 27 Jan 2015, 21:52 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 18 Jul 2009, 18:07
Nece niko doci, zato sto niko ne voli jevreje.

Vrh

PostPoslato: 27 Jan 2015, 23:30 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Sehxor je napisao:

Sto bi neko nekog volio?!
Ko tebe voli, (ne mislim licno) hajde malo mi pricaj o tome?

Kakve veze to ima sa volenjem. :roll:

Vrh

PostPoslato: 27 Jan 2015, 23:43 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 29 Apr 2011, 21:17
Putinova majka je jevrejka

Vrh

PostPoslato: 28 Jan 2015, 14:41 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Brale001 je napisao:

Danas se obiljezava 70 godina od oslobodjenja Ausvica. Nobelovac nece biti tamo vaznije mu je da obidje novog tj "mladog" , "demokratskog reformatora" u Saudiskoj Arabiji. :D :D
A nece i ni Putin bit u Ausvicu, nije pozvan, iako su Rusi oslobodili Ausvic poljaci ga nisu pozvali. :roll: :roll:

Ali Njemci su tu na radost 300 prezivjeli logorasa a mozda ce doci ili je bio i Ukrajinski premijer sa zutim narukvicama....za ovih 300!!!

Украјинци су ослободили Аушвиц.

Каже Јацењук, а потврђује пољски министар спољних послова.

Vrh

PostPoslato: 28 Jan 2015, 15:00 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 18 Jul 2009, 18:07
Brale001 je napisao:
Sehxor je napisao:

Zato sto su tek nakon 70 godina skontali da su trebali pustiti Hitlera da ih sve pobije.

Vrh

PostPoslato: 28 Jan 2015, 16:09 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Sehxor je napisao:
Brale001 je napisao:
Sehxor je napisao:

Zato sto su tek nakon 70 godina skontali da su trebali pustiti Hitlera da ih sve pobije.

:)
Upravo suprotno.
Oni su ga i pustili .... da nije moj djed. Bio im je Hica dobar sve dok nije nekom udario na kasiku.
Kakvi zidovi, kakvo pustanje ili ne pustanje da ih ovaj satare....brale ispade da nisu mogli spavat od brige :roll: :roll:

Vrh

PostPoslato: 28 Jan 2015, 20:13 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 07 Sep 2005, 20:36
Silvio Dante je napisao:
Brale001 je napisao:

Украјинци су ослободили Аушвиц.

Каже Јацењук, а потврђује пољски министар спољних послова.

A predsjednik ( mislim) je nakomn toga ispravio i rekao da su to ucinili Rusi.

Vrh

PostPoslato: 28 Jan 2015, 21:35 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Procita da jedna Grcka vladina studija iz 2013 kaze da Njemacka duguje Grckoj negdje preracunato oko 200 milijardi Evrica na racun ratne stete i zlocina koji su pocinili u Grckoj onomada "dobri" njemacki soldati.

Oce li bit koja kinta....ili nece. U ostalom ne mora Svabija to vracat neka prebiju Grcima dug i svako dobar i cool.
Brale mislim nije lijepo, da se ne voze poluge tamo amo.... :D :D Jbt...jos neka moze da se zagubi...... ide prugom preko nase teritorije!!!
Ii ce biti da su se Grci sami razorili i poubijali ono nesto ko mi gradjanski rat i taj rad ....a njemci bili samo tu da cuvaju red i mir. :lol: :lol:

Vrh

PostPoslato: 17 Mar 2015, 17:27 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 21 Maj 2006, 19:12
Na BN bio jedan zanimljiv dokumentarac "Inercija prošlosti" dosta akademika i istoričara je govorilo o martovskim demonstracijama i aprilskom ratu. Bio sam uvjeren da su martovske demonstracije bile neka engleska spletka, ali taj slobodarski prkos i NEIN Dadi Hitleru, je bio više odraz naivnosti tadašnjeg naroda, nego da su instrumentalizovani, ljudi nose ikone, pozdravlja ih patrijarh, i ono standardno popovsko, da je najbitnije carstvo nebesko. Pa onda oni smješni francuski tenkovi na ulicama BG, kao da zaplaše narod. Godinu prije, narod se okuplja na Kalemegdanu kod spomenika Francuskoj i iskreno žali.

Ali o čemu je taj narod razmišljao, vidio je šta se desilo sa ostatkom Evrope?

Tadašnja diplomatija je bila veoma aktivna, vjerujem da su pokušavali spasiti što su mogli spasiti.

Aprilski rat, iako je kratko trajao to nije opravdanje što se u školama tako malo uči o njemu, kako istoričari kažu Njemci su sve do Kosova imali problema sa okupacijom, jer im je pružan nevjerovatan otpor u unutrašnjosti.

Tekovine tih dešavanja su, kako kažu, ustanak protiv jednog zla mnogo prije partiznaskog i četničkog pokreta i kupovina vremena, jer su Njemci morali premjestiti solidan broj tehnike i ljudstva sa Istočnog fronta, zato je Barbarosa pomjerena za mjesec dana.

Ne osuđujem nikoga, samo eto, ovi događaji nisu zaslužili da budu samo jedan pasus u udžbenicima istorije, a dokumentarac svakako vrijedi pogledati.

Vrh

PostPoslato: 17 Mar 2015, 18:19 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 04 Sep 2010, 18:42
Pruzan jak otpor, trebalo im cak 11 dana da dodju do Grcke...

Vrh

PostPoslato: 17 Mar 2015, 18:30 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 05 Maj 2008, 14:32
[video]https://www.youtube.com/watch?v=hhNwh7yAFKU[/video]

Vrh

PostPoslato: 17 Mar 2015, 18:35 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 29 Apr 2011, 21:17
Nije Hitleru trebao rat sa Srbijom....u pitanju je samo njegova sujeta...Srbija nije bila nikakva vojna prijetnja niti mu se Srbija nalazila na putu ka istočnom frontu.Komunistički istoričari su tome dali prevelik značaj ,kao,Srbija je tim ratom Hitleru oduzela dragocjenih mjesec dana odustajanja od Barbarose.

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 473 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15 ... 24  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]