banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 18 Jul 2025, 12:01

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 821 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14 ... 42  Sledeća
Autoru Poruka
 Tema posta: Re: Partizani
PostPoslato: 27 Dec 2009, 15:39 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 27 Dec 2009, 14:46
Nikada mi neće biti jasno, zbog čega se mi hvalimo te Partizanima te Četnicima.. U suštini šta smo mi postigli time ? Postigli smo podjelu, postigli smo raspad srpskog identiteta, postigli smo raspad srpske države i postigli smo ukupnu cifru I i II svijetskog rata gdje nas je ukupno Srba izginulo 11 miliona. A danas se suočavamo sa negativnim prirodnim priraštajem i negativnim natalitetom gdje je recimo u Šumadiji prosječna starost 43,3 godine, a u Preševskoj dolini 23,1 .
Sve je to poslijedica ratovanja i iscrpljenosti gdje su naši mladi ljudi ginuli. Sve te pobjede: Cer, Kolubara, Deligrad su u suštini Pirove pobjede jer smo izginuli kao mravi. To kada se gleda danas, nije pobjeda već poraz koji smo doživjeli, jer smo izgubili ljudstvo. Kakva je to država bez građana ? Pa nije suverena država prije svega.
I kada se sve te relevantne činjenice sagledaju dobije se realan rezultat: Svako je uspio da nas zavadi i da nas podjeli, a mi smo se time hvalili. Alal nam vjera.
Počev od Kralja Aleksandra koji je napravio državu Srba, Hrvata i Slovenaca, preko "prekrasnog našeg" druga Tita do Slobe Miloševića.

Vrh

PostPoslato: 27 Dec 2009, 18:49 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 22 Feb 2008, 21:55
FireKeyboard je napisao:
...i postigli smo ukupnu cifru I i II svijetskog rata gdje nas je ukupno Srba izginulo 11 miliona...

Po tvojoj računici, poginulo je više Srba nego što je živjelo. Kako je to moguće? Hajde, prosvijetli nas!

Vrh

PostPoslato: 27 Dec 2009, 19:03 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

civi je napisao:
FireKeyboard je napisao:
...i postigli smo ukupnu cifru I i II svijetskog rata gdje nas je ukupno Srba izginulo 11 miliona...

Po tvojoj računici, poginulo je više Srba nego što je živjelo. Kako je to moguće? Hajde, prosvijetli nas!

Nije problem :)
Prva stvar koja je bitna: Kraljevina Srbija koja je odbranila Hrvatsku i Sloveniju u završnici I svijetskog rata od Austro-Ugarske i Italije dobila je punovažeće pravo da poveže svoje "nacionalne" teritorije. Prema podacima istorijskog komiteta "1914" do tada je na prostoru cijelog Balkana živjelo 23 miliona Srba.
Tvoja rečenica "poginulo je više Srba nego što je živjelo" pokazuje da ti ne znaš bitne podatke o Srbima iz I i II svijetskog rata, nego da si broj stanovnika povezao sa današnjih tričavih 6 miliona samo u matici Srbiji, a u dijaspori 2 miliona.

Pretpostavljam da si radoznao "kako je takva Srbija pala i kako su Srbi pali takvi podjeljeni" nađi našeg poznatog kralja Aleksandra Karađorđevića i pročitaj njega i na kraju će ti sve biti jasno, kako smo izgubili toliko ljudstvo i zašto se danas suočavamo sa negativnim prirodnim priraštajem i natalitetom.

Vrh

PostPoslato: 27 Dec 2009, 20:03 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

FireKeyboard je napisao:
civi je napisao:
FireKeyboard je napisao:

Nije problem :)
Prva stvar koja je bitna: Kraljevina Srbija koja je odbranila Hrvatsku i Sloveniju u završnici I svijetskog rata od Austro-Ugarske i Italije dobila je punovažeće pravo da poveže svoje "nacionalne" teritorije. Prema podacima istorijskog komiteta "1914" do tada je na prostoru cijelog Balkana živjelo 23 miliona Srba.
Tvoja rečenica "poginulo je više Srba nego što je živjelo" pokazuje da ti ne znaš bitne podatke o Srbima iz I i II svijetskog rata, nego da si broj stanovnika povezao sa današnjih tričavih 6 miliona samo u matici Srbiji, a u dijaspori 2 miliona.

Pretpostavljam da si radoznao "kako je takva Srbija pala i kako su Srbi pali takvi podjeljeni" nađi našeg poznatog kralja Aleksandra Karađorđevića i pročitaj njega i na kraju će ti sve biti jasno, kako smo izgubili toliko ljudstvo i zašto se danas suočavamo sa negativnim prirodnim priraštajem i natalitetom.

1. Da prebrojiš sve državljane bivše SFRJ, nema nas se skupa tih 23 miliona. Na stranu što se veliki dio od tog broja izjašnjava kao Slovenci, Hrvati, Bošnjaci, Crnogorci, Romi, Albanci, Makedonci, a da ostalim manjinama i ne govorim (mada i njih ima u popriličnom broju).
2. Istorijski komitet "1914" je grupa wannabe istoričara koja se bavi falsifikovanjem istorije.
Vojni i civilni gubitci Kraljevine Srbije u prvom svj. ratu iznose 1 100 000 ljudi (Dumas, Samuel, Losses of Life Caused by War, Oxford 1923; Urlanis, Boris, Wars and Population, 1971), a u drugom postoji brojka od 1,7 milona žrtava na ukupnoj teritoriji Jugoslavije (uračunati svi narodi i narodnosti, na kojoj god strani da su se borili, kao i civilne žrtve)
3. Vojska Kraljevine Srbije nije odbranila Sloveniju, Hrvatsku i Bosnu i Hercegovinu (koje su državno-pravno bile dijelovi Austro-Ugarske monarhije), već je dogovorom Države Slovenaca Hrvata i Srba i vlade Kraljevine Srbije pozvana da zaštiti granice buduće zajedničke države Kraljevine Srba Hrvata i Slovenaca.
4. Istorija se uči iz knjiga. Mnogo različitih knjiga. Wikipedia i razni forumi nisu baš neki pouzdan izvor.

Vrh

PostPoslato: 27 Dec 2009, 21:11 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

civi je napisao:
1. Da prebrojiš sve državljane bivše SFRJ, nema nas se skupa tih 23 miliona. Na stranu što se veliki dio od tog broja izjašnjava kao Slovenci, Hrvati, Bošnjaci, Crnogorci, Romi, Albanci, Makedonci, a da ostalim manjinama i ne govorim (mada i njih ima u popriličnom broju).
2. Istorijski komitet "1914" je grupa wannabe istoričara koja se bavi falsifikovanjem istorije.

Pa ne samo tokom formiranja SFRJ kao države odnosno tokom formiranja države Srba, Hrvata i Slovenaca već i ranije. Da smo se kroz sve sukobe od I i II svijetskog rata (tu uključujući i NDH) držali po strani sigurno ne bi došlo do ovakvih podataka gdje smo praktično najviše stradali odmah poslije Jevreja.
Zbog čega se stalno zvanični Zagreb držao po strani i za vrijeme I i II svijetskog rata ? Oni su shvatili da je Austro-Ugarska odnosno Njemačka/Italija nadmoćnija od njih i znaju da moraju kapitulirati, a mi se uvjek suprotstavljamo svima i uvjek dobijemo po njušci. Hrvate krasi dobro lobiranje u SAD i Vatikanu i zato oni uvjek prolongiraju kroz politiku, a mi što vojskom osvojimo politikom uvjek izgubimo.
Da smo se držali po strani i da nije formirana država Srba, Hrvata i Slovenaca ja sam ubjeđen da bi danas Srbija bila najveća država na Balkanu sa najviše stanovnika i sa najjačom vojskom.Pritom bi smo imali jaku državu koja bi bila cjenjena i poštovana od svih međunarodnih subjekata, a ne danas da student na Harvardu ne zna da pokaže Srbiju na geografskoj karti i da pita "Je li se Srbija odvojila od Kosova ?" i slične stvari.

Vrh

PostPoslato: 27 Dec 2009, 23:12 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

FireKeyboard je napisao:

Pa ne samo tokom formiranja SFRJ kao države odnosno tokom formiranja države Srba, Hrvata i Slovenaca već i ranije. Da smo se kroz sve sukobe od I i II svijetskog rata (tu uključujući i NDH) držali po strani sigurno ne bi došlo do ovakvih podataka gdje smo praktično najviše stradali odmah poslije Jevreja.

1. Ne praviš razliku između Države Slovenaca, Hrvata i Srba i Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca. Prouči istoriju.
2. Najveće gubitku u 2.svj.ratu imali su SSSR i Poljska.

FireKeyboard je napisao:
Zbog čega se stalno zvanični Zagreb držao po strani i za vrijeme I i II svijetskog rata ? Oni su shvatili da je Austro-Ugarska odnosno Njemačka/Italija nadmoćnija od njih i znaju da moraju kapitulirati, a mi se uvjek suprotstavljamo svima i uvjek dobijemo po njušci. Hrvate krasi dobro lobiranje u SAD i Vatikanu i zato oni uvjek prolongiraju kroz politiku, a mi što vojskom osvojimo politikom uvjek izgubimo.

"Zvanični Zagreb" ni 1914. ni 1941.godine nije bio međunarodni faktor, već su to bili Beč i Beograd.
O pobjedama i porazima: to je još jedan stereotip. Ali postoji ona narodna: snaga klade valja, um caruje. Politika je umjetnost i naravno da najsposobniji imaju najveću korist. Tu nema ni morala, ni milosti, samo se rezultat računa.

FireKeyboard je napisao:
Da smo se držali po strani i da nije formirana država Srba, Hrvata i Slovenaca ja sam ubjeđen da bi danas Srbija bila najveća država na Balkanu sa najviše stanovnika i sa najjačom vojskom.Pritom bi smo imali jaku državu koja bi bila cjenjena i poštovana od svih međunarodnih subjekata, a ne danas da student na Harvardu ne zna da pokaže Srbiju na geografskoj karti i da pita "Je li se Srbija odvojila od Kosova ?" i slične stvari.˝

-Da je Poljska konjica nije pobijedila tursku vojsku pod Bečom, danas bi se Evropa sastojala od Rusije, Britanije i Turske.
-Da je Hanibal spalio Rim, danas bismo mi, Evropljani, pokušavali na svaki način da se prebacimo u bogatu sjevernu Afriku, zemlju raskoši i blagostanja.
-Da ja Aleksandar Veliki pobijedio u Indiji, cijeli svijet bi govorio grčki.
-Da se Atila Bič Božiji nije dao nagovoriti da poštedi Rim, danas bi svi Evropljani bili budisti (ovdje lupam, jer ne znam kojoj religiji su pripadali tadašnji Mongoli).
-Da je babi q.rac, bila bi djed.
Mnogo je ovakvih "da je" u istoriji, ne vrijedi se zamarati time. Potpuno je iracionalno.

Vrh

PostPoslato: 28 Dec 2009, 12:38 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 29 Mar 2009, 23:57
O Partizanima sve najbolje!

Vrh

PostPoslato: 28 Dec 2009, 12:43 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

FireKeyboard je napisao:
Nikada mi neće biti jasno, zbog čega se mi hvalimo te Partizanima te Četnicima.. U suštini šta smo mi postigli time ? Postigli smo podjelu, postigli smo raspad srpskog identiteta, postigli smo raspad srpske države i postigli smo ukupnu cifru I i II svijetskog rata gdje nas je ukupno Srba izginulo 11 miliona. A danas se suočavamo sa negativnim prirodnim priraštajem i negativnim natalitetom gdje je recimo u Šumadiji prosječna starost 43,3 godine, a u Preševskoj dolini 23,1 .
Sve je to poslijedica ratovanja i iscrpljenosti gdje su naši mladi ljudi ginuli. Sve te pobjede: Cer, Kolubara, Deligrad su u suštini Pirove pobjede jer smo izginuli kao mravi. To kada se gleda danas, nije pobjeda već poraz koji smo doživjeli, jer smo izgubili ljudstvo. Kakva je to država bez građana ? Pa nije suverena država prije svega.
I kada se sve te relevantne činjenice sagledaju dobije se realan rezultat: Svako je uspio da nas zavadi i da nas podjeli, a mi smo se time hvalili. Alal nam vjera.
Počev od Kralja Aleksandra koji je napravio državu Srba, Hrvata i Slovenaca, preko "prekrasnog našeg" druga Tita do Slobe Miloševića.

Izvini, ali šta smo to trebali raditi? Pustiti da nas *ebe u zdrav mozak ko stigne? Ratovati nevoli niko, ratuje se kad se mora.

Vrh

PostPoslato: 28 Dec 2009, 13:08 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Mišo je napisao:
FireKeyboard je napisao:

Izvini, ali šta smo to trebali raditi? Pustiti da nas *ebe u zdrav mozak ko stigne? Ratovati nevoli niko, ratuje se kad se mora.

Ne razumješ suštinu, a glavna teza leži u ovome što sam naveo:
Citiraj:
U suštini šta smo mi postigli time ? Postigli smo podjelu, postigli smo raspad srpskog identiteta, postigli smo raspad srpske države

Dakle, faktički mi smo ratovali sami protiv sebe. U Partizanima su većinu predstavljali Srbi, iako je tu bilo Hrvata, Slovenaca itd.. a takođe i u Četnicima su Srbi bili većina iako je i u njihovim redovima bilo po kojeg "stranca".
Šta bi tek bilo da smo bili složni i da se nismo djelili i da nismo uništili kraljevsku vojsku ? To bi tek bilo pitanje, ali naravno ne treba sada govoriti "šta bi bilo kad bi bilo".
Plus što smo se sami između sebe ubijali, plus što su nas Nijemci dokusurivali iz dana u dan, plus što su nas u Jasenovcu (NDH) bacali kao kerove u jame.
Problem je ona poznata izreka "ne daj Bože da se Srbi slože".

Vrh

PostPoslato: 28 Dec 2009, 13:22 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 02 Dec 2009, 11:50
Mišo je napisao:
FireKeyboard je napisao:

jedno je ratovat za račun svog naroda i države, a drugo je ratovat za interese dušmana i stvaranja države drugima na račun svoje, kao što su to radili debilni srbi koji su pristupili partizanima i za račun komunističke ideologije pobili više srba nego pristalice pavelića i hitlera.
zato su srbi i 90 -tih morali da se ponovo bore za biološki opstanak, umjesto da su imali svoju državu ka svi normalni evropski narodi.

Vrh

PostPoslato: 28 Dec 2009, 18:01 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

mary juana je napisao:
Mišo je napisao:
FireKeyboard je napisao:

jedno je ratovat za račun svog naroda i države, a drugo je ratovat za interese dušmana i stvaranja države drugima na račun svoje, kao što su to radili debilni srbi koji su pristupili partizanima i za račun komunističke ideologije pobili više srba nego pristalice pavelića i hitlera.
zato su srbi i 90 -tih morali da se ponovo bore za biološki opstanak, umjesto da su imali svoju državu ka svi normalni evropski narodi.

Ti "debilni srbi" možda i nebi pristupili partizanima da su imali adekvatnu alternativu.

Vrh

PostPoslato: 28 Dec 2009, 19:16 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

imali su oni itekakvu alternativu, a to je srpska država i srpstvo ali slijepa ljubav u rusku "braću" ih je odvela u zagrljaj komunističkoj religij, kao ako su "braća" rusi to izabrali trebamo i mi :roll:

Vrh

PostPoslato: 28 Dec 2009, 19:50 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Narod se okrenuo onome ko je bio sposobniji povesti aktivniju borbu protiv okupatora. Prilika (ako je ikad realno postojala) za stvaranje srpske države je prokockana prije 2. svjetskog rata i partizani tu nisu ništa krivi.

Vrh

PostPoslato: 28 Dec 2009, 20:38 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Mišo je napisao:
Narod se okrenuo onome ko je bio sposobniji povesti aktivniju borbu protiv okupatora. Prilika (ako je ikad realno postojala) za stvaranje srpske države je prokockana prije 2. svjetskog rata i partizani tu nisu ništa krivi.

kako to da su hrvati, muslimani, makedonci, slovenci upravo na temeljima srpske borbe i najveće žrtve 2 svjetskog rata u tom istom ratu stvorili temelj za svoje današnje države, srbi jesu tu priliku prokockali ranije ali imali su je i u 2 S. R. još veću od ostalih, ali oće oni u partizane i umjesto da budemo sastavni dio evrope ja sam zbog tih debilnih srba koji su išli u partizane morao ratovat i bit ranjavan 90-tih. i opet nam se ne zna status i ti kažeš nisu ništa partizani krivi.
krivi su za sve, pa i za one žrtve u kragujevcu i na stotinu mjesta gdje su se vršile odmazde nad srbima, zbog partizanskog beznačajnog jedenja govana i provociranja njemaca u isključivo većinski srpskim mjestima.
zapitaš li se ikad zašto njemci nisu nikad izvršili neku odmazdu među muslimanima i hrvatima?
zato jer titini zlikovci nisu njemce provocirali u mjestima sa hrvatskim i muslimanskim stanovništvom.

Vrh

PostPoslato: 28 Dec 2009, 21:29 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Momak, srpski četnički pokret nikad nije bio sposoban ostvariti ni jedan jedini cilj, makar ne neki veći. Nije kriv narod, krivi su oni koji su taj narod trebali voditi. Hoćeš dokaz? Pronaći ćeš ga u vlastitim postovima.

Vrh

PostPoslato: 28 Dec 2009, 22:51 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

to i ja kažem nije kriv narod, krivi su partizani koji su terorisali taj narod.

Vrh

PostPoslato: 28 Dec 2009, 23:47 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Ustaše su klale Srbe, četnici su klali muslimane. Jedino su partizani rasturali i jedne i druge gdje god su imali priliku.
A što se tiče nastajanja država Slovenije, Hrvatske, BiH, Makedonije...
Greška je učinjena od samog početka, od 1. decembra 1918. godine kada je proglašena Kraljevina Srba, Hrvata i Slovenaca. Već u startu su zapostavljeni interesi ostalih naroda, a vremenom i Hrvata i Slovenaca. Kralj je zaveo diktaturu gušeći sve nacionalne pokrete oslanjajući se na vojsku, policiju i velikosrpske snage među političarima (radikali), umjesto da je država već tada uređena kao federacija. Nije ni čudo što je ubijen jer je bio tretiran kao srpski kralj i tlačitelj a ne kao kralj svih (tadašnjih) Jugoslovena.
Partizani su nakon aprilskog sloma i cijepanja teritorije kraljevine bili jedina opcija koja nije nije zastupala interese samo jednog naroda, već su bili dobrodošli svi antifašisti i borci za slobodu. Pošto su komunisti bili organizatori pokreta, naravno da su osim borbe za oslobođenje zagovarali i klasnu borbu u kojoj su stradali kako srpska tako i hrvatska buržoazija (ako se uopšte moglo govoriti o postojanju takve) zbog podrške kako vladi u Londonu i domaćim četnicima, nedićevcima, ljotićevcima i ostalim (spisak je dug); tako i NDH i poglavniku. Obje strukture, kako velikosrpska, tako i velikohrvatska bile su dugoročno neodržive jer bi vodile samo prema novim sukobima. Zbog toga su partizani učinili jedino moguće, a to je da eliminišu obje, nudeći svim narodima ravnopravnost u budućoj zajednici, a što je utemeljeno zasjedanjima AVNOJ-a.
Ratovi 90-tih su se desili zato što je odlučeno da nam više ne treba Goli Otok.

Vrh

PostPoslato: 28 Dec 2009, 23:54 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 07 Sep 2005, 20:36
civi je napisao:
Ustaše su klale Srbe, četnici su klali muslimane. Jedino su partizani rasturali i jedne i druge gdje god su imali priliku.
Greška je učinjena od samog početka, od 1. decembra 1918. godine kada je proglašena Kraljevina Srba, Hrvata i Slovenaca. Već u startu su zapostavljeni interesi ostalih naroda, a vremenom i Hrvata i Slovenaca. Kralj je zaveo diktaturu gušeći sve nacionalne pokrete oslanjajući se na vojsku, policiju i velikosrpske snage među političarima (radikali), umjesto da je država već tada uređena kao federacija. Nije ni čudo što je ubijen jer je bio tretiran kao srpski kralj i tlačitelj a ne kao kralj svih (tadašnjih) Jugoslovena.
Partizani su nakon aprilskog sloma i cijepanja teritorije kraljevine bili jedina opcija koja nije nije zastupala interese samo jednog naroda, već su bili dobrodošli svi antifašisti i borci za slobodu. Pošto su komunisti bili organizatori pokreta, naravno da su osim borbe za oslobođenje zagovarali i klasnu borbu u kojoj su stradali kako srpska tako i hrvatska buržoazija (ako se uopšte moglo govoriti o postojanju takve) zbog podrške kako vladi u Londonu i domaćim četnicima, nedićevcima, ljotićevcima i ostalim (spisak je dug); tako i NDH i poglavniku. Obje strukture, kako velikosrpska, tako i velikohrvatska bile su dugoročno neodržive jer bi vodile samo prema novim sukobima. Zbog toga su partizani učinili jedino moguće, a to je da eliminišu obje, nudeći svim narodima ravnopravnost u budućoj zajednici, a što je utemeljeno zasjedanjima AVNOJ-a.

Iz te Jugoslavije su, dugorocno, ipak profitirali svi osim Srba;Hrvatsko je pitanje bilo rijeseno 1939. stvaranjem Banovine Hrvatske i na stetu Srba, a Srbi su i dalje bili rascjepkani na razne Banovine.

Vrh

PostPoslato: 29 Dec 2009, 00:21 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 24 Okt 2009, 12:34
civi je napisao:

to te tunjo učio (h)istoriju? :roll:

Vrh

PostPoslato: 29 Dec 2009, 11:47 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Ne, nego Kantarka.

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 821 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14 ... 42  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]