samir825 je napisao:
Znam da je naziv teme glup ali nista pametnije mi ne pada na pamet pa ako moderatori imaju sta pametnije neka stave...to je ne bitno....
Razlog zbog kojeg pokrecem ovu temu jeste da pokusam dati odgovor desetinama forumasa koji postavljaju to pitanje na forumu Politika....buduci da na tom forumu ne mogu da pisem, jer bi trebao promijeniti vjeru, naciju, uvjerenja....(jednostavno morao bi misliti kao i svi ostali), otvaram ovu temu ovdje...
Pitanje je bilo "Zasto muslimani u BIH toliko zele da RS bude u sastavu BIH?"...
Najkraci odgovor na ovo pitanje bi bilo novo pitanje, a to je "Zasto Srbi ne dozvoljavaju samostalnost Kosova?"
Ali tu je se javlja srpsko licemjerstvo, niko drugi nema pravo da se odcjepi samo mi...samo mi mozemo zivjeti sami, ostali moraju biti sa nama...
Međutim buduci da je ovo forum Historija, molio bih da se drzite toga i da mi date neke historijske cinjenice zasto RS treba da bude samostalna...
Da li je RS ikada postojala samostalno???(doduse nije ni Kosovo..a za Dodika ni Bosna nikada nije postojala kao drzava, ali sta ocekivati od covjeka koji je "naguzove" zavrsio politicke nauke)
Da li je iko znao sta je RS do 92.???
Bitna razlika između Kosova i RS je ta sto Kosovo ima podrsku Amerike, a RS niti ima, niti ce je kada imati...
To sto ambasador Rusije "spava" u Banja Luci, sto Tadic vise vremena provodi u Banja Luci a ne u Srbiji....ne daje za pravo da se govori da ce RS biti samostalna....
U BIH po Ustavu BIH sve vaznije odluke koje se donose, moraju biti usaglasene od sva tri "konstitutivna naroda" (iako taj izraz ne postoji u međunarodnom pravu, a jedan "konstitutivni narod" sada trazi da ga se stiti istim tim međunarodnim pravom), a bas mislim da ce i Bosnjaci i Hrvati dozvoliti odcjepljenje....
1000 godina Bosna postoji, ima teritorijalni kontinuitet....stotine pojedinaca je imalo namjeru srusiti BIH i nikada nije uspijlo a znamo kako su svi zavrsili....zasto mislite da ce Dodik uspjeti?
Jel stvarno mislite da smo 20 godina nakon rata, nesto za sto su se ljudi borili moze preci u ruke neprijateljan bez prolivene krvi??
Jel stvarno mislite da ce jedan momak od 18 godina dopustiti da kosti njegovog oca pokopanog u Srebrenici, odu u ruke "neprijatelja" (moram reci neprijatelja, ne smijem reci agresora)
Pa jel vam jasno zasto je u Federaciji pobjedio Zlatko?? Zato sto se jedini smije suprostaviti Dodiku....a to Izetbegovic nikada nece smijeti....
Jel Dodiku bolje da bude prvi u selu (RS) ili peti u gradu (Srbija)???
Kome ova situacija najbolje odgovara?? Dodiku, Tihicu, Izetbegovicu i mislite da ce oni pristati da ruse stanje od kojeg profitiraju...
Ja razumijem bosanske pravoslavce, ni ja ne bi navijao za rep BIH da ne igra niti jedan igrac iz mog naroda, mjesta....
I mi smo ogorceni, i mi zelimo promjenene, ali ako mislite da cete odcjepljenjem dobiti bolji zivot varate se....Zasto bi Dodik prestao krasti ako dobije samostalnu RS???
Međutim ne bitno, ja se previse rasprica da vidim vase historijske cinjenice zasto bi pravoslavni bosanci trebali dobiti svoju drzavu? sta ce muslimani dobiti od toga? i pri tome molim vas da ne mijesate vijeru i naciju....
Da ti nešto kaže jedan mlad srbin prilično ljevičarskog opredjeljenja...Pročitaj lijepo sve, možda ti se srbi kao pojava malo demistifikuju.
Prvo, ne žele neki tamo bosanski pravoslavci svoju državu, nego upravo srbi je žele. Mi imamo svoja imena i prezimena koja tako fino svjedoče "iz kog smo plemena"(kad već toliko volite da pričate kako smo primitivni), rodbinu svud po Srbiji, znamo odakle smo i kada došli. Znamo i kad su nam se đedovi zaljubljivali u muslimanke, hrvatice, mađarice, ukrajinke, poljakinje, ciganke i pripadnice svih ostalih naroda i narodnosti...Ne mislimo mi da smo najčistiji od najčistijih naroda ili da smo s neba pali,
ali znamo zašto nosimo imena koja nosimo. Uostalom, čitav svijet ti je takav nekakav, nije samo crno-bijelo, vjerovao ti ili ne. Moji preci su došli na teritoriju današnje Banjaluke u 15 vijeku sa teritorije današnje Crne Gore bježeći od veoma "prijatnih" metoda vladavine Turaka. Istorija govori da su srbi nastanjivali ovu teritoriju i prije tih zbivanja, ali da zanemarimo to, jer ako tako počnemo, poznajući stav sa druge strane, rasprava će izgubiti svaki smisao...
Kosovo je srbima bitno uglavnom iz sentimentalnih razloga (kosovski boj, manastiri)...Mnogi srbi vjeruju da je Kosovo sveto tlo. U realnosti, Kosovo je po svemu odavno albansko (a istorija kaže da su albanci iliri, starosjedioci), što znači da bi možda i najpoštenije bilo prepustiti Kosovo albancima uz zakonsku obavezu čuvanja srpskih manastira, kulturnih spomenika i sl.
Srbi su protjerani iz Hrvatske(uz veliku pomoć samih srba u rukovodstvu RS), srbi su napustili Sarajevo, napustili su Kosovo(što preventivno, što kad je opasno zagustilo). Veliki broj tih srba je sad u RS. Ja mislim da opravdano žele svoju državu. Srbi nemaju ništa protiv toga da vi stvorite svoju. Spor je u suštini slijedeći - Banjaluka želi da vlada teritorijom RS a Sarajevo želi da vlada čitavom teritorijom BiH. I šta je sad tu poštenije, umjerenije, realnije?