MILO je napisao:
DA LI STE ZNALI?
-Da li ste znali da svi oni koji nisu Židovi, a žive u Izraelu, ne mogu u toj državi kupiti niti pak iznajmiti zemlju.
нисам. да ли се ту мисли на баш СВЕ који нису јевреји? хришћане, рецимо? нешто ми ту смрдуцка... израелске арапе? хм, нисам баш сигуран, имају своје политичке представнике у кнесету и министарствима. како онда да им буде забрањено да купе земљу?
палестинци (муслимани), ако се мисли на њих, живе у некој врсти аутономије, која се зове палестинска самоуправа. имају владу, скупштину, предсједника. јесу под окупацијом израелском и то је чињеница, али имају своју власт, па макар она и била таква каква јесте (неспособна да се обрачуна са екстремистима)... ево и статистика- извор ЦИА
Israel
Population:
6,426,679
note: includes about 187,000 Israeli settlers in the West Bank, about 20,000 in the Israeli-occupied Golan Heights, and fewer than 177,000 in East Jerusalem (July 2007 est.)
Ethnic groups:
Jewish 76.4% (of which Israel-born 67.1%, Europe/America-born 22.6%, Africa-born 5.9%, Asia-born 4.2%), non-Jewish 23.6% (mostly Arab) (2004)
Religions:
Jewish 76.4%, Muslim 16%, Arab Christians 1.7%, other Christian 0.4%, Druze 1.6%, unspecified 3.9% (2004)
MILO je napisao:
- Da li ste znali da su registarske tablice Palestinaca u Izraelu u boji, kako bi se Židovi mogli razlikovati od ostalih?
јесам. јеврејске таблице су жуте, а палетинске плаво-зеленкасте и бијеле? и са различитим знаковима (словима) за сваки град? мени, да простите, некако дјелује и логично да таблице окупираних територија буду другачије од државних. као што су таблице страних држављана у некој држави посебно означене? различите таблице односе се и на палестинце и на јевреје који живе на западној обали и у појасу газе. источни јерусалим није обухваћен. тако каже
овај сајт, из 1995. колико сам ја успио да сазнам једноставном претрагом на интернету, палестинска самоуправа је задужена за регистарске таблице... немам живаца сад да истражујем даље...
MILO je napisao:
- Da li ste znali da se Jerusalem - i istočni i zapadni dio - od cijele svjetske zajednice, uključujući i USA, smatra okupiranom teritorijom, a ne dijelom Izraela?
нисам. ево одговор који нуди
википедија. питање јерусалима је нешто компликованије од понуђеног, прилично једноставног, објашњења. израел је, било како било, државне институције преселио тамо.
MILO je napisao:
- Da li ste znali da je Izrael 85% resursa vode dodijelio Židovima, dok se preostalih 15% dijeli na sve Palestince? Na primjer, u Hebronu 85% vode je dato za 400 židovskih doseljenika, dok preostalih 15% mora biti podijeljeno među 120000 Palestinaca koji žive u Hebronu.
нисам. али сам прочачкао интернетом. нажалост, истинито. није то једина неправда према палестинцима, али ни они не остају дужни нити је израел једини негативац у тој причи. ништа на овом свијету није црно-бијело... коме се да да истражује стратешко питање воде у израелско-палестинском конфликту, нека погледа
овдје или
овдје. има тога још...
MILO je napisao:
- Da li ste znali da USA svake godine Izraelu dodjeli pomoć u visini od 5 milijardi dolara?
MILO je napisao:
- Da li ste znali da godišnja pomoć Amerike Izraelu nadmašuje pomoć koju Amerika daje čitavom afričkom kontinentu?
наравно, то није никаква тајна за било кога ко прати шта се тамо дешава. нити се тај податак скрива, све што има америка има и израел. прије свега захваљујући великом броју јевреја који живе у америци, и утицајни су и имућни и добро организовани (фамозно лобирање) и тако даље... што се африке тиче, ту се ради о разликама у стратешким интересима. израел и блиски исток су стратешки интерес, африка можда и није. израел је савезник, у африци не знам ко би могао бити амерички савезник од толиког значаја... колика је европска помоћ африци? а колика палестинској самоуправи? и зашто, узгред, нико неће да призна, па ни та европска унија која подржава палестинце, легитимну побједу хамаса на ИЗБОРИМА у појасу газе? на крају крајева, африка, жалосна је чињеница, и њени сукоби, никог не занимају.
MILO je napisao:
- Da li ste znali da je Izrael jedina zemlja na Srednjem istoku koja ima atomsko oružje?
то је спекулација. израел никад то званично није потврдио, мада је премијер ехуд олмерт нешто натукнуо да посједују а ни пријетио њим, нити је кад извршио пробу. за разлику од, рецимо, сјеверне кореје, индије и пакистана, које су на другом крају свијета али нема везе, нуклеарно је нуклеарно. зар би арапима требало да се да и то оружје? па одмах би избио атомски рат. међутим, ако иран креће ка производњи нуклеарног оружја, уз подршку руске федерације и понеке западне државе...
MILO je napisao:
- Da li ste znali da je Izrael jedina zemlja na Bliskom istoku koja je odbila da potpiše sporazum o nuklearnoj proliferaciji, uskrativši sa svoje strane gostoprimstvo međunarodnim inspektorima?
тачно. нису га, међутим, потписале ни индија ни пакистан а и једна и друга имају нуклеарно оружје и стално су на ивици сукоба... и много већа пријетња глобалној стабилности од израела. али треба добро промислити о саставу свијета послије другог свјетског рата и уједињених нација. пет држава потписница NPT-a је и пет сталних чланица савјета безбједности уједињених нација са правом вета. зашто нијемцима и јапанцима није дозвољен развој нуклеарних капацитета? прилично добро објашњено на
википедији.MILO je napisao:
- Da li ste znali da je Izrael okupirao dvije suverene nacije ( Liban i Siriju ), uprkos rezolucijama Vijeća sigurnosti Ujedinjenih nacija?
јесте, али након што су те двије земље, уз још неке, напале израел, током чувеног шестодневног рата 1967 године и поново 1973 током јом-кипурског рата (слободан превод). и то није окупирао цијелу територију те двије суверене нације, већ дијелове. голанску висораван и дијелове планине хермон од сирије. тамо постоје трупе уједињених нација, и такозвана зона раздавајања... из јужног либана се повукао 2000 године, да би, послије тога, те позиције заузели припадници екстремног шиитског покрета хезболах и одатле ракертирали сјевер израела...
MILO je napisao:
- Da li ste znali da je Izrael decenijama trenirao i plaćene ubice slao u druge zemlje, kako bi tamo ubijali izraelske političke neprijatelje?
дефиниши термин политички непријатељи. ту се, ако ја то добро схватам, мисли на палестинске терористе и нацистичке злочинце, у том смислу тврдња је тачна. ликвидирали су их и хватали свуда, и палестинске терористе и нацистичке злочинце и томе слично. спилберг је чак и филм снимио о оним што су ишли за терористима који су побили израелске спортисте на олимпијади у минхену 1973, чини ми се. а није ли то исто радила и СФР Југославија и многе друге земље?
MILO je napisao:
- Da li ste znali da su visoko rangirani vojni oficiri u izraelskim snagama odbrane, javno dozvoljavali da se nad nenaoružanim ratnim zatvorenicima provode egzekucije od strane IDF-a?
MILO je napisao:
- Da li ste znali da je Izrael odbio da procesuira svoje vojnike koji su priznali da su vršili egzekucije nad ratnim zarobljenicima?
ово нисам знао. и не да ми се сад провјеравати, касно је, одох у кревет, мада се ја сјећам неких суђења израелским војницима... но ако је тачно, у сваком случају треба процесуирати злочине.
MILO je napisao:
- Da li ste znali da Izrael konfiskuje bankovne račune, biznis i zemlju, odbijajući da plati odštetu onima kojima je konfiskovana imovina?
коме конфискује и зашто? имаш какав доказ за ову тврдњу?
MILO je napisao:
- Da li ste znali da je Izrael digao u zrak američko diplomatsko predstavništvo u Egiptu, i da su u međunarodnim vodama napali američki brod, ubivši 33, a ranivši 177 američkih mornara?
тај напад на брод је окарактерисан послије као грешка, да ли је била грешка, не знам
али званично је послије било саопштено да је ријеч о пропусту...
свезнајућа википедија. наравно, контроверзе и даље постоје, и користе се у разне сврхе. за тај египат не нађох податке, можеш ли да даш више информација?
MILO je napisao:
- Da li ste znali da je prema nedavnoj anketi magazina „Fortune”, koja je provedena u Vašingtonu, obznanjeno da drugi po snazi lobi u Americi ima izraelski AIPAC?
да бар срби имају десети дио тога. или палестинци. ја ту, искрено, не видим ништа лоше. то ти је политичка борба за утицај у америчкој мејнстрим политици, која је, узгред, бизнис. само добро организовани имају шансу за успјех. АИПАЦ иначе скраћено од American Israel Public Affairs Committee
MILO je napisao:
- Da li ste znali da Izrael postoji uprkos 69 rezolucija vijeća UN?
е, сад. о резолуцијама савјета безбједности ун-а може књига да се напише. уствари, већ су и писане. какве резолуције, ко их је иницирао (арапске земље?), ко их је подржао и такодаље. а и о њиховој (не)употребљивости данас не треба трошити ријечи. толике ствари се раде без питања ун-а, па и резолуција, попут бомбардовања србије 1999, упућивања мисије ЕУЛЕКС на косово 2008 итд...
MILO je napisao:
- Da li ste znali da je današnji Izrael prisvojio više od 400 sada nestalih palestinskih sela, i da je, davši im nova izraelska imena, promijenio njihov fizički izgled, prekrivši tako tragove svoje rabote?
мени је жао тих људи, али они су жртве политике...као и увијек, нажалост. не могу то да оправдавам, и не желим, али зар не раде све државе то исто, када им се укаже прилика? када заузму какву територију? ево ти косова, сад свјеж примјер, албанци све промијенили- обилић више није обилић већ кастриот или тако некако, па је УНМИК морао да врати називе. шта ће бити у независности, видјећемо...