TBPTKO je napisao:
cicak je napisao:
urbana_extravaganca je napisao:
Али су зато они млађи од тебе морали да имају несрећно детињство.
Нема везе,битно да је теби било добро.
ne, urbani, ja, hocu da ti poredim bas to, ja sam imao sretno djetinjstvo zahvaljujuci onom sistemu.
generacije 80tih nisu imali nikakvo djetinjstvo jer se moralo boriti za ovaj sistem. bio je rat, djaca nisu smjela napolje ili su bili negdje u izbjeglistvu. a u izbjeglistvu nije bilo ni tv, ni hrane koje ti oces, ni cokolade, o igrackama da ti i ne govorim. i vijesti sa fronte, ovaj pogino, onog zaklali, onog mucili. eto, bratova kcerka je to godiste, znam da smo pazili da je sacuvamo od takvih informacija.
danas, u ovom sistemu, opet nemaju nikakvo djetinjstvo. ne smijes dijete pustiti napolje, ubise ga huligani. razdvajanje na djecu mocnika koja vozaju bmw i one sirotinje koja nema za kokica.
a mi smo nekad svi skupa igrali lopte... i niej bilo bitno ko kakve tene nosa, niti sta ko voza jer niko nije nista vozao. bar ne od maldjih.
sve ti se samo kaze. ali zato brale, ti danas ides ulicom (ako si u vecini) i mozes do mile volje da se busas u prsa da si srbin. i da pjevas pjesmice. tamo hrvat isto tako, tamo musliman isto tako. i sta vise imamo????
NISTA!!!!!!!!!!
e pa vidis ja bih najradije vratio opet onaj sistem, pa ti nemoj pjevati, u zamjenu da svi budemo sretni.
(nemoj da se ljutis uzeo sam tebe figurativno, nista licno, sorry. bitan mi je samo kontekst. ali znam da si ti raja, pa mi neces zamjeriti)

Ne lupaj ovde pred decom, smejaće ti se neko ko je živio u to doba
Ne može se porediti obični radnik ili seljak, koji je morao da rmbači sa npr. porodicom vojnog lica.
Koji su imali sve benificije, nepovratne kredite, letovanja za DŽ, čije su supruge primale palte, a da se nikada nisu pojavile na radnom mestu
Moja rođaka je od tate majora dobijala da ode u Grčku kako bi kupila starke original, ili na letovanje u Tunis jer je Jadran aut
Tako da priče o tenama ne piju vodu.....
Bilo je i onda kriminala, samo je bila cenzura pa se nije smelo prenositi.
Šta je Agrokomerc nego vrh brega koji je pokazao da su svi muvali sa bezvrednim obaveznicama.
Kao i masa mladića koja je stradala u JNA, ali niko nije smeo da diže buku.
Bolje poslušaj El.orgazam "Zlatni papagaj"
neke stvari ovdje stoje, ali kako en dolazim iz oficirske porodice, ne mogu da pricam o tome. pricam i tome kako smo bili bezbrizni, nismo se sekirali jer nismo bili gladni, mogli smo ici i igrati se kao djeca bez da nas smeta ko je kakve vjere, svi smo otprilike imali isto (bar u skoli u koju sam ja isao), nije bilo nekih velikih razlika, nismo imali sve ovo sto imaju danasnja djeca, ali smo nekako bili bezbrizniji. sad me lovate na sitne fraze, da u svakom zitu ima kukolja, sad imamo problem jer je kukolj pojeo svo zito.
znam da su u ondasnjem sistemu svi politicari imali vikendice na moru, da su ljetovali kojegdje, ali bar je i narod obican mogao otici 10 dana na more, u odmaraliste, imali su i radnici zimnicu, i radnik je mogao da dobije stan i ima krov nad glavom, bez obzira sto je bio obicni radnik, ko je god bio bolestan ukljucujuci i rome mogao je da ide kod ljekara, i podigne lijek u apoteci. besplatno. sta danas imas od toga? nista. ako nemas dubok dzep crkni.
i tako x stvari.
i prije je bio ljubavnica, i prije se putovalo u inostranstvo, i sve ovo mnogo mnogo manje. i ne znam koji se ja ovdje s vama nadvikujem kad je vama sad dobro, ocito je da imam posla sa onim kojima je rat donio sve blagodeti. meni nije. i ne mozemo isto razmisljati. niti isto pisati.
kad bih mogao da biram ja bih opet odabrao onaj sistem, uvijek.
u ovom ovakvom sistemu meni nije dobro. gdje ljude raslikujemo po naciji, ako si srbin onda ne valjas. ja se ne uklapam u tu filozofiju. nadam se samo da postoji jos malo dobrih ljudi koji me nece poprijeko gledati kada kazem svoje ime, nema veze sto je srpsko, hrvatsko ilii muslimansko. mozda niste prozivjeti te frustracije?
eto vas tamo pa se velicajte do neba. i velicajte bivse dezertere, danasnje lopove i kriminalce i ubice i fasiste.
ja sam samo mali covjek. a zbilja ne mogu velicati vrijednosti koje vi volite.