banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 03 Maj 2025, 14:30

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 473 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12 ... 24  Sledeća
Autoru Poruka
PostPoslato: 30 Maj 2013, 16:50 
Administrator
Korisnikov avatar

Pridružio se: 15 Nov 2002, 13:51
Može li ukratko, svojim riječima, na poslu sam pa ne mogu pročitati toliki članak....Je l' to nešto o onoj teoriji da se Japan predao iz straha od invazije SSSR-a?

Vrh

PostPoslato: 30 Maj 2013, 17:03 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 04 Sep 2010, 18:42
Otprilike tako nesto. Dosta pisu i o napadima SAD na Japan tog proljeca, da je Tokio razrusen vise nego Hirosima, o iscrpljenosti vojske... Govori se i o tome da dvije atomske bombe iako su bile okidac za predaju Japana, nisu bile kljucne i da se zanemaruje pozadina svega, tj. ovo iz prethodne recenice.

A postojao je i strah od invazije Rusa nakon sto je Staljin prekinuo primirje i objavio rat.

Zanimljiv tekst, procitaj kad budes imao vremena.

Vrh

PostPoslato: 30 Maj 2013, 17:08 
Administrator
Korisnikov avatar

Ma Japan je bio i varen i pečen za predaju i prije nego što su Ameri bacili bombe, to je već opšte poznato. Ono o čemu se sada počinje pričati je i uloga SSSR-a u predaji...

Vrh

PostPoslato: 30 Maj 2013, 18:26 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 16 Dec 2012, 01:06
spijo je napisao:
Da i ja kažem koju......
U Francuskoj je poslije nekog pokolja Francuskih trupa u kolonijalnim ratovima donesen zakon da ni jedan Francuz ne smije da ratuje izvan Francuske. Zato postoji Legija stranaca i zato su obilato koristili kolonijalne trupe (Alžirci,Marokanci,Tunižani)na svim mogućim frontovima.

Evo zaluta opet ovdje...

Cijenim primjedbu, ali od Francuske armije, nije samo legija stranaca ratovala van Francuske kroz istoriju.

Tacno, Legija je bila stacionirana u Alziru, nastala u vrijeme Luja kao dio Francuske Africke Armije. Iz Alzira je slata okolo da uveseljava po Africi i Aziji pored ostalih Francuskih trupa i jedinica.

I mala opaska ako mogu zbog izraza "nekog pokolja Francuskih trupa", bez ljutnje.
Trupe, se ne mogu poklati, ne racunam pojedinacne akcije na pojedinca i sl.

Kolju se civili.
Pokolj je civila ne trupa.
Mislim da je i taj slucaj sto navodis vezan za pokolj civila.
Trupe mogu izginut, biti pobijene, razbijene, masakrirane u borbi ravnopravnoj ili ne ravnopravnoj.
Ako su razoruzane pa poklane to je drugi fazon, onda su to poklani zarobljeni vojnici.

Iz govora Perikla poginulim vojnicima.

Vrh

PostPoslato: 31 Maj 2013, 10:50 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 07 Sep 2005, 20:36
Hirosima nije bombardovana namjerno, da se gradjani i vlasti opuste, isto kao i Nagasaki i jos par drugih gradova koji su bili na prvobitnom spisku kao moguce mete za probu novog oruzja. Hirosima je izabrana iz dva razloga: prvi je taj da je bila vazna ratna luka, a drugi to sto su amerikanci preptostavljali da se tamo ne nalaze zarobljeni saveznicki vojnici. Ameri su svakako htjeli da bace bombu, to nema veze sa okoncanjem rata. Htjeli su i da se pozure zbog Rusa, da oni ne ostvare svoj uticaj na Japan.
Sto se tice uredjenja, Amerikanci su planirali da ostave staro uredjenje u Japanu i nakon potpune kapitulacije.

Model centra prije...

Slika

i nakon bombe.

Slika

Kasnije cu postaviti jos neke slike.

Vrh

PostPoslato: 03 Okt 2013, 07:10 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 29 Apr 2011, 21:17
[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=WOVEy1tC7nk[/youtube]

Vrh

PostPoslato: 22 Okt 2013, 17:10 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 10 Feb 2012, 09:20
_зока je napisao:
Ma Japan je bio i varen i pečen za predaju i prije nego što su Ameri bacili bombe, to je već opšte poznato. Ono o čemu se sada počinje pričati je i uloga SSSR-a u predaji...

Koliko ja znam, Japan isprva nije bio za rat, bukvalno su uvučeni u rat od strane Amerike koja ih je ekonomski zatvorila i time ih primorala da uđu u rat. Tako da Japan uopšte nije htio ratovati, i čim su vidjeli mali pad nacista odmah su se krenuli predavati jer su htjeli da iz tog sranja izađu što prije moguće...

Vrh

PostPoslato: 22 Okt 2013, 18:21 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 04 Sep 2010, 18:42
Sta li si ti citao...

Vrh

PostPoslato: 22 Okt 2013, 18:32 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 29 Dec 2008, 15:19
Bio prije 60 godina... kao i cetnici, partizani, ustase i ostali.. Cemu u danasnje doba sve ovo?

Vrh

PostPoslato: 22 Okt 2013, 18:45 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 26 Nov 2011, 00:56
I poslije druge atomske kapitulacija je bila pod velikim upitnikom,ti ljudi su bili spremni boriti se do zadnjeg covjeka.

Vrh

PostPoslato: 22 Okt 2013, 19:04 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Što nije spriječilo Međunarodni sud da oslobodi Hirohita krivice za ratni zločin

Vrh

PostPoslato: 22 Okt 2013, 19:21 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

shakal je napisao:
Sta li si ti citao...

Pa nisi mogao očekivati od države kao što je Japan da ide ratovati i da bude ratnički nastrojena od samog početka, tako da su velike šanse da su uvučeni...

Vrh

PostPoslato: 22 Okt 2013, 19:24 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Postoji neka teorija da je Americki drzavni vrh znao i dopustio napad na Pearl Harbor kako bi podstakao uveliko uspavan i nezainteresiran Americki narod da se ukljuci u svjetski rat.E sada koliko to ima veze sa istinom...

Vrh

PostPoslato: 22 Okt 2013, 19:38 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

viewtopic.php?f=27&t=38003&start=60

Vrh

PostPoslato: 22 Okt 2013, 19:41 
Administrator
Korisnikov avatar

NemoN je napisao:
shakal je napisao:
Sta li si ti citao...

Pa nisi mogao očekivati od države kao što je Japan da ide ratovati i da bude ratnički nastrojena od samog početka, tako da su velike šanse da su uvučeni...

Kakva je to Japan bio država? Militaristička? Ekspazionistička? Kolonijalna sila? Sigurno nisu bili miroljubivi.

Vrh

PostPoslato: 22 Okt 2013, 19:53 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 16 Dec 2012, 01:06
_зока je napisao:
NemoN je napisao:
shakal je napisao:
Sta li si ti citao...

Kakva je to Japan bio država? Militaristička? Ekspazionistička? Kolonijalna sila? Sigurno nisu bili miroljubivi.

Japan miroljubiv. :lol:
Priupitaj malo Kineze sta misle o Japanskoj miroljubivosti.
Provjeri malo sta Kinezi kazu o prekrajanju istorije WW2 od strane Japana i Japanskim skolskim udzbenicima istorije. :D :D :D

Jedna od najmilitantnijh nacija u svijetu.
Oduvijek.

Iz govora Perikla poginulim vojnicima.

Vrh

PostPoslato: 22 Okt 2013, 20:06 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

apokalipto je napisao:
Postoji neka teorija da je Americki drzavni vrh znao i dopustio napad na Pearl Harbor kako bi podstakao uveliko uspavan i nezainteresiran Americki narod da se ukljuci u svjetski rat.E sada koliko to ima veze sa istinom...

A prije toga se desilo ovo što se naveo u prethodnom postu - ekonomska blokada Japana i primoranja istog da dige avione i krene u rat. To je bio mudar potez Ruzvelta jer da je samo tako rekao "ajmo u rat" kod naroda bi to izazvalo negiranje i pobunu u smislu "koji ćemo se mi kurac mješati u te njihove odnose?", a puštanje Japanaca da napadnu Pearl Harbor je bio odličan potez da se probudi američki narod...

Može biti da je to tačno jer ne možemo očekivati od onakvog Japana da napadne državu kao što je Amerika, koja je tih godina bila i u ekonomskom i u industrijskom procvatu, bez ikakvog razloga. Danas taj isti Japan služi kao kurva toj istoj Americi...

Vrh

PostPoslato: 22 Okt 2013, 20:11 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

_зока je napisao:
NemoN je napisao:
shakal je napisao:
Sta li si ti citao...

Nisam nigdje rekao da su miroljubivi, daleko od toga. Napisao sam da nisu bili zainteresovani za ratovanje i da se uopšte bakću oko tih evropskih problema...

Vrh

PostPoslato: 22 Okt 2013, 20:16 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Upravo Japan je bio stjeran u kut morao je napasti...Ameri su tradicionalno tada bili konzervativni na zalost njihova vlada nije bila preslikana kopija narodne volje...

Inace u tom napadu izostala su 3 Americka nosaca aviona (heh nekada sam i imena znao dok sam nizao petice iz istorije,cak i imena glavnih generala sa obe strane) sto se poslije po Japance pokazalo kao kobno jer su ti nosaci odigrali glavne uloge u Pacifickom ratu...

Vrh

PostPoslato: 22 Okt 2013, 20:44 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

apokalipto je napisao:
Upravo Japan je bio stjeran u kut morao je napasti...Ameri su tradicionalno tada bili konzervativni na zalost njihova vlada nije bila preslikana kopija narodne volje...

Inace u tom napadu izostala su 3 Americka nosaca aviona (heh nekada sam i imena znao dok sam nizao petice iz istorije,cak i imena glavnih generala sa obe strane) sto se poslije po Japance pokazalo kao kobno jer su ti nosaci odigrali glavne uloge u Pacifickom ratu...

Japanci su imali jednu podmornicu koja je mogla da nosi jedan avion ispod vode, znao sam joj čak i ime ali sam zaboravio. Bila je to interesantna inovacija, ali opet daleko od nosača aviona koji je presudio japansko-američki rat. Kao što sam već jednom i rekao, da je Ruzvelt samo tako rekao ajmo u rat narod bi to negirao i izazvalo bi dobar broj pobuna, dok je ovako uspio da probudi narod i tako krene u rat. Tu ima svega i svačega...

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 473 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12 ... 24  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]