Mujo Mujic je napisao:
Hebemu jarane, kako mozes bit izdajica, kad na tebe 1 muslimana u dolazi 250 krscana.
Nemosh bit izdajica, mosh bit samo lud!

Hitler kad je napao Jugoslaviju, Jugoslavija je generalno bila antifasisticki opredjeljena, imala najjaci narodni otpor u Evropi, ali su tog istog Hitlera u jednom Zagrebu docekali sa ruzama. Dakle, izdajica i kukavica je uvijek bilo, u jednom narodu, naciji, vjeri kako god zelis.
Takav isti slucaj, samo sa promjenom vjere i nacije, desio se i sa dolaskom Otomanskog carstva. Neko je bio dovoljno hrabar i lud da na to ne pristane, a neko je, zbog izbjegavanja haraca, danka u krvi, i sl, bio spreman da proda i rodjenu mater, a ne vjeru.
Nije lijepo sto spavas na casovima Istorije, pa onda ovde dodjes nespreman. Za sad cemo ti oprostiti, ali nemoj da se ponavlja. Nadji knjige Istorije za 7-8 razred iz BIVSE nam drzave (kad nije bilo nacionalistickih istorija, nego je bila jedna zajednicka, i svi su se slagali da tu pisu tacne teze), pa procitaj sta kazu knjige

a ona je da je ovaj prostor sto ti nazva Jugoslavijom, ustvari prostor sa najvecom koncentracijom budala u Svemiru. Svakak'e stoke tu ima, visoko koncentriran prostor... hm... koja je najbolja rijec... budalama (mozda najbolje opisuje sve u jednoj rijeci)!
Ali eto, ti si sad tu kao neki Srbin, ja sam tu kao sad neki Bosnjak - i mi se sad tu kao svadjamo medjusobno! Sta's jebiga jarane dosadan zivot u brdima, moras se s nekim svadjat...