Pojedinci zaista dokazuju da je ljudska glupost kao svemir, beskonacna.
Kakve su ovo tvrdnje da su seljaci posjedovali zemlju prije dolaska osmanlija?
Kakve su to nebuloze?
Nije ovo bolan forum "pozeljeli ste izvodimo" vec istorija.
Valjda se zna kakvi su odnosi i vlasnicka svojina bili u feudalizmu.
Dalje ako stalno govorite da je dosta Srba bjezalo pred najezdom osmanlija, selilo se i raseljavalo ... sta su onda oni mogli posjedovati kad su dosli. Sta - oni donijeli lovu pa kupovali zemlju ... HAHAHAHA.
O Boze ...
Citiraj:
svaka cast svim koji su uspjeli u inostranstvu, sto se tice snalazljivosti srba o tome ne treba da se brines, da nabrojim samo neke:Milan Jankovic (zepter), Djordje Voinovic (senator u USA), Milan Panic, Branko Macura (najpoznatiji svijetski kuhar), Milorad Blagojevic (kongresmen usa), Slobodan Pavlovic (biznismen i dobrotvor)...
Pa del_capo ... ja nisam mislio na Zulfikarpasica ili Sacirbeja ... vec na nas koji smo otjerani sa kesama u rukama uspjeli za desetak godina obezbijediti potpuno normalan zivot u inostranstvu.
Nismo mi gasterbajterski otisli kod nekog poznatog da nas malo pogura, pa ako ne uspijemo mozemo se i vratiti ...
Ti bi neke stvari trebao rascistiti u svojoj glavi.
Citiraj:
sta ti pokusavas da kazes, da kmetovi nikad nisu posjedovali zemlju na podrucju Bosne???
Kmetovi nikada nisu posjedovali zemlju .... sta je tu tako tesko razumijeti.
I ti radis u fabrici ... ali je ne posjudujes.
Imas kucu ... sve jedan kroz jedan ... opet placas porez drzavi.
Imas stan ... opet zemlja nije tvoja ... drzavna (trenutno).
Znaci uvijek se na neki nacin placalo ... danas drzavi (kao to je malo humaniji odnos) ... prije 500 godina "turcima", prije toga nekim drugim vlastelinima.
Vidis i danas kad hoce da naprave novu zgradu, da put prodje kroz tudje baste ... ne pita te niko, tolika je cijena i iseli se druze - mi put probijamo.
Nemoj sad ovo bukvalno porediti - ali skontaj da se govori o periodu prije 500 godina.
Citiraj:
Slažem se da drugovi tzv. "Bošnjaci-Muslimani" ovde pretežno pišu nebuloze i gluposti, koje su veoma često toliko smiješne da mi je došlo da većinu njihovih poruka prebacim na podforum "Humor", međutim, to je njihovo pravo i time samo idu sebi na štetu, prosipajući ovolike laži i izmišljotine, pokazujući na taj način svoje pravo lice, tako da ću ih veoma rado pustiti da nastave...
HAHAHA, gdje su TVOJI argumenti, dokazi, rasprave .... e druze "micelijus", tzv"Bosnjak-Pravoslavac" drzi se ti "junackih" pjesama.
Svasta se tu moze procitati ... kao npr, ovo.
Citiraj:
Rodoljub Colakovic (Bijeljina, 1900), kljucni covjek KPJ u istocnoj Bosni 1941/42, vec je kao mladi lijevi aktivist u govorima i clancima cesto evocirao epske slike. Tako ce, tumacio je u dvadesetim godinama, agrarna reforma biti pravedna tek kada seljaci postupe u skladu sa stihom "svaki svoga ubijte subasu" iz epske pjesme "Pocetak bune protiv dahija" (Colakovic 1985/1986: 70). Vec kao malom djetetu majka mu je pred spavanje citala junacke pjesme, a u kuci im je cesto guslao djedov sluga.