banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 23 Jun 2025, 23:43

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Ova tema je zaključana, ne možete da menjate postove ili da odgovarate  [ 180 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 4, 5, 6, 7, 8, 9  Sledeća
Autoru Poruka
 Tema posta: Re: Istoričari
PostPoslato: 23 Mar 2012, 21:03 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 13 Mar 2008, 16:35
dr. Jovo Ubiparip je napisao:
Vakuum je podebeo.Ovdje se postavlja teza da je prije srpskog bila napisana gramatika tzv. bosanskog jezika, a sta je bilo prije bosanskog !? Kojim su jezikom govorili tadasnji Srbi i Hrvati u 7, 8, 9, 10 vijeku ? Neka verzija bantu jezika jel ?

Ljudi se uvjek u dokazivanju nedokazivog uhvate onoga zasto se nikako ne bi smjeli hvatati. Tako i Bosnjaci, tako i Srbi, tako i Hrvati. Prokleta je ovo avlija

Vrh

PostPoslato: 23 Mar 2012, 21:05 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Apr 2011, 16:14
Mala bara , puno krokodila. Surovo , ali istinito.

Vrh

PostPoslato: 23 Mar 2012, 21:13 
Pripravnik
Pripravnik

Pridružio se: 23 Apr 2008, 22:28
_зока je napisao:
Šta znači "autohtoni Srbi"? Da ja ovde nisam autohton ili da nisam Srbin? Plus,razlika između govornog jezika nekog kraja,njegovog dijalekta i književnog standarda može biti ogromna. Ili hoćeš reći da se "bosanski" jezik u svim krajevima u kojima se govori,govori sasvim ispravno i uz upotrebu svih gramatičkih i pravopisnih pravila?

Naravno da se bosanski jezik (btw cemu navodnici :) ) ne govori svugdje isto (npr. oni Bosnjaci u dolini Neretve drugacije akcentiraju, "razvlace", ili npr. Bosnjaci u Novom Pazaru parlaju ekavicom, itd itd).

Vezano autohtonosti i sl., pa pitam jbt., ne smije se pitat? Koji je narodni govor/gramatika/dijalekt, kako hoces, autohtono srpski? I kakve veze ovo ima sa tim jesi li Srbin - kad sam znas da jesi Srbin!

Vrh

PostPoslato: 23 Mar 2012, 21:17 
Administrator
Korisnikov avatar

Pridružio se: 15 Nov 2002, 13:51
Navodnici zato jer taj jezik ne postoji. Ništa lično.
Hercegovci govore bosanski jezik? Jesi li pitao njih šta misle o tome?
Plus,ime jezika je vezano za geografsku oblast,a pričaju ga i u drugim državama ljudi koji sa Bosnom nemaju nikakve veze i vidjeli su je samo na razglednici?

Vrh

PostPoslato: 23 Mar 2012, 21:22 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

i meni se nesto mota po glavi kad popijem 7 pivana pa upadnem u delirijum da napisem gramatiku krajiskog jezika, ko zna , mozda se u buducem politickom ludilu primi, a za par generacija..ko zna....

Vrh

PostPoslato: 23 Mar 2012, 21:45 
Pripravnik
Pripravnik

manitu uci da svira je napisao:
Mujo , da te ja pitam, onako uskostrucno, koji se juznoslavenski narodi spominju nakon doseljenja na ovim prostorima osim Hrvata i Srba ?

Ono sto njih najvise ebe imas u djelu mog odgovora @frisky

Nacija koja je po Smithu moderan nastavak etnosa takodje ne funkcionise bez svijesti o pripadnosti. Ono sto ti ne znas i ne shvatas jeste da etnicku svijest obiljezava ETNICKI MIT koji govori o ZAJEDNICKOM PORIJEKLU I PRECIMA. To se desavalo u saradnji sa religijama pa su etnicki junaci cesto i sveci.

Imaju rupu u istoriji. Ipak, ako se oni tako osjecaju (i iako je njihov etnicitet nepovezan) ja im ne osporavam pravo da se smatraju nacijom Bosnjaka. To sto ne mogu dokazati povezanost sa Tvrtkom je drugi par opanaka :D

Pa ne mora da znaci jarane. :D

Nacija je prije svega izraz individualnog htijenja, a ne historije. Znaci neki Hans zasigurno moze reci ja hocu da budem Srbin, da ucesvujem u srpstvu, i ti mu nikako ne mozes osporiti njegovo htijenje.

S druge strane, vezano Tvrtka, dinastija Kontromanica su se kao sto nam je svima poznato "saltali" sa religije na religiju, onako kako im je to politicki odgovaralo njihovim trenutnim potrebama vlasti. Islam je tu samo jos jedna dodatna religija koja je ucestvovala u cjelokupnom historijskom taljenju nacije (samo jedan mali primjer, npr. Ahmed-pasa Hercegovic Kosaca, sin Herceg Stjepana Kosace, koji je nastavio funkcionirati u sistemu vlasti novog tadasnjeg ottomanskog politicko-drustvenog uredjenja).

Vecu rupu u historiji imate vi jbt., jer ne mozete povezati Nemanjice i Karadjordjevice. Nemanjici su bili vlastela koja je vladala srednjevijekovnom Srbijom (dal samostalno ili kao vizantijski vazali, nebitno u ovom kontextu), a njihovi potomci kao srpska vlastela su listom presli na islam nakon pada Srbije pod Ottomansku upravu. Karadjordjevici su s druge strane zapoceli tako sto je Karadjordje kao mali cuvao ovce, pa je rokn'o tamo nekog bega, agu, koga vec, i onda bjez'o od zakona i bunio raju na ustanak. Poslije ustanka pobjeg'o u Austriju, i onda se "smuco" izmedju Beca i Petersburga, dok ga ovi nisu vratili u Srbiju kao srpskog kneza, kralja, ili vec sta je bio.

Vecu rupu u historiji vi imate jarane, posto ne mozete uspostaviti kontinuitet vlasti. :D

:lol:

P.S. Jesam li ja sta slag'o u ovom gore sto sam napisao, da odma preduprijedim rasplamsavanje diskusije? :D

Vrh

PostPoslato: 23 Mar 2012, 21:52 
Pripravnik
Pripravnik

_зока je napisao:
Plus,ime jezika je vezano za geografsku oblast,a pričaju ga i u drugim državama ljudi koji sa Bosnom nemaju nikakve veze i vidjeli su je samo na razglednici?

Mogu i ja reci da srpski ne postoji, ali to nece izmjeniti svarno stanje da 10mil ljudi govori srpskim jezikom.

Isto tako, 3miliona ljudi govori bosanskim, 5-6miliona hrvatskim, i to ti je tako.

Hercegovci, neki govore srpski, neki govore hrvatski, a neki govore bosanski. :D

Vrh

PostPoslato: 23 Mar 2012, 21:53 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Nema kontinuiteta vlasti, ali ima neceg drugog sto je za tebe misaona imenica. To je kontinuitet NARODA, koji se uvijek isto zove, a ne mijenja svoj naziv po potrebi.

Vrh

PostPoslato: 23 Mar 2012, 21:54 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Mujo Mujic je napisao:
_зока je napisao:

Mogu i ja reci da srpski ne postoji, ali to nece izmjeniti svarno stanje da 10mil ljudi govori srpskim jezikom.

Isto tako, 3miliona ljudi govori bosanskim, 5-6miliona hrvatskim, i to ti je tako.

Hercegovci, neki govore srpski, neki govore hrvatski, a neki govore bosanski. :D

Koja 3 miliona !? Sigurno si ubrojio emigrante u Istanbulu !?

Vrh

PostPoslato: 23 Mar 2012, 21:56 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 03 Jun 2009, 09:41
prvo. ti previše ozbiljno shvataš sve ovo. rečenice tipa - ne lupaj, nebuloze, gluposti i sl... mislim, mogu i ja da se počnem tako izražavati, a onda od ove rasprave neće ostati ništa :)

Ja nista ne vrdam nego necu da ti crtam nesto sto tvrdis da znas a u stvari nemas pojma. Nema nikakve svijesti kod Andersona, ne lupaj.

Frisky_Dingo je napisao:
ti se rađaš u jednoj etniji, a svijest, i to imaš kod andersona, ne postoji kao takva u predemancipatorsko doba, ona dolazi tek kasnije.

jel ti čitaš šta ja pišem?

Ono sto ti ne znas i ne shvatas jeste da etnicku svijest obiljezava ETNICKI MIT koji govori o ZAJEDNICKOM PORIJEKLU I PRECIMA. To se desavalo u saradnji sa religijama pa su etnicki junaci cesto i sveci. O etniziranju svijesti i prvim primjerima te podjelama necu da pisem - ti se time valjda bavis i razumijes?

Frisky_Dingo je napisao:
On podrazumijeva i iste ili slične mitove, iste i slične simbole i sl. ali jezik je osnova jer on dokazuje rodovsku i plemensku povezanost i dugu istoriju nastanka. Naravno i teritorija.

ti ovim pobijaš svoju tezu o etničkim hrvatima. kakv zajednički mit imaju slavonci i dalmatinci. imaju jedino kosovski mit. šta je zajednički kulturni marker "hrvatskog naroda"? jezik. ok. jezik koji su preuzeli od srba u 18 vijeku. i šta još? srpski mitovi. da li shvataš da je ova priča neodbranjiva.problem je što u ovome što si ti napisao ja nemam šta da sporim jer si potvrdio sve ono što sam napisao. osim da svijest oblikuje etničko što jednostavno nije tačno. ja sam ti gore napisao da je potpuno subjektivna kategorija i vezana je za NACIJU A NE ZA ETNIJU. čuo si za hobsbaunovu knjigu izmišljanje tradicije?

smit o etnijičkim grupama

Citiraj:
ethnic group are seen as something intrinsic to human nature, as a type
of social organisation that human beings need to form in order to survive in this
world.

o svijesti:

Citiraj:
Smith feels that in the absence of proof that national con-
sciousness does not exist among the people writ large, we should assume that it
does. In short, relying on the concept for Eller and Coughlan means
to admit that social sciences cannot explain emotion and therefore
is a position that any serious scholar should not assume
.

smit o etniji:

Citiraj:
Language, religion, customs and pigmentation are often taken to describe objective 'cultural
markers' or differentiae that persist independently of the will of
individuals, and even appear to constrain them.

ja ti kažem da hrvatski primjer nije pravilo već izuzetak i može se posmatrati samo odvojeno. dobro si rekao da nema apsolutnih istina, ali postoje ozbiljne teorije koje nisu gluposti i besmislice.

i o kakvom mom rasizmu ti pišeš?

Poslednji put menjao Frisky_Dingo dana 23 Mar 2012, 21:57, izmenjena samo jedanput

Vrh

PostPoslato: 23 Mar 2012, 21:57 
Pripravnik
Pripravnik

i meni se nesto mota po glavi kad popijem 7 pivana pa upadnem u delirijum da napisem gramatiku krajiskog jezika, ko zna , mozda se u buducem politickom ludilu primi, a za par generacija..ko zna....

To ti ka'em jarane.

Komforno mozes napisat gramatiku krajiskog jezika, i ako mnostvo likova po izrazu svog htijenja odluce da govore po toj gramatiKi, to mogu nazvati i krajiskim jezikom.

Tako je uostalom nastao danasnji moderni srpski, hrvatski, bosanski, crnogorski...

Vrh

PostPoslato: 23 Mar 2012, 22:11 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

za ova dva zadnja si u pravu.ocito da su stvarani u nervnom rastrojstvu .

Vrh

PostPoslato: 23 Mar 2012, 22:15 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Mujo Mujic je napisao:

Nacija je prije svega izraz individualnog htijenja, a ne historije. Znaci neki Hans zasigurno moze reci ja hocu da budem Srbin, da ucesvujem u srpstvu, i ti mu nikako ne mozes osporiti njegovo htijenje.

Nacijom si ti moj jarane omadjijan kao i pandani ti na drugim stranama :D

Citiraj:
S druge strane, vezano Tvrtka, dinastija Kontromanica su se kao sto nam je svima poznato "saltali" sa religije na religiju, onako kako im je to politicki odgovaralo njihovim trenutnim potrebama vlasti. Islam je tu samo jos jedna dodatna religija koja je ucestvovala u cjelokupnom historijskom taljenju nacije (samo jedan mali primjer, npr. Ahmed-pasa Hercegovic Kosaca, sin Herceg Stjepana Kosace, koji je nastavio funkcionirati u sistemu vlasti novog tadasnjeg ottomanskog politicko-drustvenog uredjenja).

Nisu se bas "saltali", mani se supljiranja. Etnicki mit o zajednickom porijeklu i precima, slavnim bitkama, iskusenjima, zapisima, vjerskoj pripadnosti itd ima dovoljno podloge u istorijskoj gradji pa se kontinuitetu lako odredi duzina. Ja ne osporavam prelaz na islam ali je jasno da izmedju 7 i 14 vijeka ima tovar godina.

Citiraj:
Vecu rupu u historiji imate vi jbt., jer ne mozete povezati Nemanjice i Karadjordjevice. Nemanjici su bili vlastela koja je vladala srednjevijekovnom Srbijom (dal samostalno ili kao vizantijski vazali, nebitno u ovom kontextu), a njihovi potomci kao srpska vlastela su listom presli na islam nakon pada Srbije pod Ottomansku upravu. Karadjordjevici su s druge strane zapoceli tako sto je Karadjordje kao mali cuvao ovce, pa je rokn'o tamo nekog bega, agu, koga vec, i onda bjez'o od zakona i bunio raju na ustanak. Poslije ustanka pobjeg'o u Austriju, i onda se "smuco" izmedju Beca i Petersburga, dok ga ovi nisu vratili u Srbiju kao srpskog kneza, kralja, ili vec sta je bio.

Bosnjacka mitomanija je ista kao i hrvatska i srpska, sto se bolan patis sa ovim temama?

Citiraj:
Vecu rupu u historiji vi imate jarane, posto ne mozete uspostaviti kontinuitet vlasti. :D

P.S. Jesam li ja sta slag'o u ovom gore sto sam napisao, da odma preduprijedim rasplamsavanje diskusije? :D

Ne znam o kakvom kontinuitetu vlasti pricas i da li je bitan za temu, ne zamaram se glupostima :D

Vrh

PostPoslato: 23 Mar 2012, 22:40 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Frisky_Dingo je napisao:
jel ti čitaš šta ja pišem?

Da, pises "ima to kod Andersona" a veze..

Frisky_Dingo je napisao:
On podrazumijeva i iste ili slične mitove, iste i slične simbole i sl. ali jezik je osnova jer on dokazuje rodovsku i plemensku povezanost i dugu istoriju nastanka. Naravno i teritorija.

ti ovim pobijaš svoju tezu o etničkim hrvatima. kakv zajednički mit imaju slavonci i dalmatinci. imaju jedino kosovski mit. šta je zajednički kulturni marker "hrvatskog naroda"? jezik. ok. jezik koji su preuzeli od srba u 18 vijeku. i šta još? srpski mitovi. da li shvataš da je ova priča neodbranjiva.problem je što u ovome što si ti napisao ja nemam šta da sporim jer si potvrdio sve ono što sam napisao. osim da svijest oblikuje etničko što jednostavno nije tačno. ja sam ti gore napisao da je potpuno subjektivna kategorija i vezana je za NACIJU A NE ZA ETNIJU. čuo si za hobsbaunovu knjigu izmišljanje tradicije?

Vidi, ja sam ti djelom citirao Smitha i dvije dimenzije etnickog: etnickoj svijesti (sta je cini) i drustvenu strukturu. Mogu ti jos x stvari napisati o njegovom poimanju etnicke svijesti tako da ne znam kojeg si ti Smitha citao ili kako tumacis engleski :lol: Stoga, spoiler.

Sto se tice Hobsbauma i Izmisljene tradicije, ili Nacije i nacionalizam ili jos nekih njegovih knjiga slobodno pitaj. Ti se uklapas upravo u taj model partikularnog priznavanja fiktivnih veza Srbima, dok drugima to osporavas :D

Spoiler:
smit o etnijičkim grupama

Citiraj:
ethnic group are seen as something intrinsic to human nature, as a type
of social organisation that human beings need to form in order to survive in this
world.

o svijesti:

Citiraj:
Smith feels that in the absence of proof that national con-
sciousness does not exist among the people writ large, we should assume that it
does. In short, relying on the concept for Eller and Coughlan means
to admit that social sciences cannot explain emotion and therefore
is a position that any serious scholar should not assume
.

smit o etniji:

Citiraj:
Language, religion, customs and pigmentation are often taken to describe objective 'cultural
markers' or differentiae that persist independently of the will of
individuals, and even appear to constrain them.

Citiraj:
ja ti kažem da hrvatski primjer nije pravilo već izuzetak i može se posmatrati samo odvojeno. dobro si rekao da nema apsolutnih istina, ali postoje ozbiljne teorije koje nisu gluposti i besmislice.

i o kakvom mom rasizmu ti pišeš?

Objasnio sam ti

Vrh

PostPoslato: 23 Mar 2012, 22:45 
Pripravnik
Pripravnik

Mujo Mujic je napisao:

Nacijom si ti moj jarane omadjijan kao i pandani ti na drugim stranama :D

Boli me qurcina za naciju jarane, sve dok mi otimaju 30% onog sto ja zaradim, sto oni zovu porez a ja harac. No razmisljam da se politicki angaziram, reko da i ja malo uzivam na haracu, pa sad spijuniram koja je nacija najbolja (za udomljavanje). :D

(odg. ova srpska najjaca, kontam vidi Kuste, jos mu i gradove prave, a kamoli sta drugo :lol: )

Citiraj:
Citiraj:

Nisu se bas "saltali", mani se supljiranja. Etnicki mit o zajednickom porijeklu i precima, slavnim bitkama, iskusenjima, zapisima, vjerskoj pripadnosti itd ima dovoljno podloge u istorijskoj gradji pa se kontinuitetu lako odredi duzina. Ja ne osporavam prelaz na islam ali je jasno da izmedju 7 i 14 vijeka ima tovar godina.

Gdje se nisu saltali, vrtili se ko ventilatori bolan. Kad neko ocinkari papi, pa onda on nahajca Madjare, pa oni priprijete, onda Tvrtko katolik par excelance (jel se vako pise), nema boljeg od njeg. Kad priprijeti Bizantija, onda ortodox. A u medjuvremenu hereza.

Koliko je bilo dobro to sto su se saltali, i da li su uopce imali izbora, to je vec druga tema.

Citiraj:
Citiraj:

Bosnjacka mitomanija je ista kao i hrvatska i srpska, sto se bolan patis sa ovim temama?

Tacno.

Ne patim se, nego trazim neku lucidnu... da mogu reci to je to. :D Ali slabo jbt. svi nesto drljaju jednu te istu cupri, sa razlicito-naelekrisanim predznakom.

Citiraj:
Citiraj:

Ne znam o kakvom kontinuitetu vlasti pricas i da li je bitan za temu, ne zamaram se glupostima :D

Ti si najprvi spomenuo "rupu u istoriji", ne vadi se sad na gluposti... :D

Vrh

PostPoslato: 24 Mar 2012, 08:56 
Administrator
Korisnikov avatar

Ja stvarno ne znam da li se dinastija "KoNtromanića" šaltala al' znam da sa ovim što se danas pokušava provući kao bosanska nacija nema blage veze. Što se tiče "rupe" između Nemanjića i Karađorđevića,meni je logično ako ne postoji država da ne postoji ni vladajuća dinastija. Taj period srpska država nije postojala kao takva,a u momentu kada je ponovo uspostavljena na njeno čelo su došli ljudi koji su zaslužni za to uspostavljanje.
Što se tiče jezika,tri stotine miliona Amerikanaca govori jednim jezikom ali se on ne zove američki,isto kao što se jezik kojim se govori u Brazilu ne zove brazilski. Ono,zovite vi sebe i jezik kojim govorite kako hoćete ali nemojte očekivati od mene da vjerujem u to.

Vrh

PostPoslato: 24 Mar 2012, 18:54 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 03 Jun 2009, 09:41
rasista sam zato što sam napisao da senegalac koji prođe francuski obrazovni sistem i dalje je senegalac? da li ti znaš da su druga i treća generacija afričkih doseljenika u francusku najveći nacionalisti? znači, ne prva, već oni koje je sistem već trebao da asimilira. po gradovima kao što je marsej nemaš uopšte više ništa francusko, oni su potpuni odbacili francusku kulturu. znači, ono što su njihovi roditelji prihvatili da bi se prilagodili nove generacije potpuno odbacuju. francuski kulturni nacionalizam je potpuno puko i zato će vrlo brzo propasti, uostalom kao i njemačka. ali to nije tema.

mi ovdje ne pričamo ni o andersonu, ni smitu i njihovim teorijama. ja sam ti rekao na početnu da mi smitov etno-simbolizam najbliži što ne znači da sam ja njegov advokat niti ga se držim po pijan plota. ovdje je tema o hrvatskoj etniji i ti znaš moj stav. ja tvoj ne znam jer se cijela priča svela na negiranje i generalizovanje, a radi se o posebnom slučaju koji, kako sam reko, se ne uklapa u definicije. ali ok.baviš se ovom problematikom,što je pozitivno. to što ti moju tezu smatraš nacionalizmom govori da ideološki posmatraš stvari i to nije dobro. nema ništa nacionalističko u tezi da štokavskom prostoru imamo jedan jezik,imao iste mitove, imamo istu ili sličnu tradiciju, imamo jednu etničku zajednicu. tebi je to sporno. da ne postoji primjer dvije etnije sa jednim jezikom u evropi? ili da su se politički hrvati odrekli svog jezika jer preko njega nisu mogli da ostvare dominaciju na širem prostoru? a hobsbauma sam pomenuo u vezi tvoje priče o krbavi za koju ne znaju ni u lici, a kamoli dalje, ali zato svi znaju za kraljevića marka i kosovski boj. jednostavno, izmišljanje tradicije kod štokavaca "hrvata" je jedna neuspjela rabota.
pazi, nisu ovo akademska razglabanja gde se svi slažu i niko neće da se zamjera. već sam pisao da danas imaš političku korektnost koja podrazumijeva da ako je neko pitanje osjetljivo za drugu stranu, odmah ga guraj pod sto. i onda nema debate, jer ako počneš - ti si nacionalista, šovinista i sl. i najlakše je preuzeti strani model, šta mi ima tu da se bakćemo imamo već definicije za sve. a ti nisi u stanju da pogledaš vrlo jednostavnu stvar- hrvati su specifičan slučaj za koji još nemamo definiciju. naravno, ako smatraš da etnija postoji, ako ne, onda ova rasprava od početka nema smisla jer mi pričamo o različitim stvarima. a ja sam apsolutno u pravu sa stanovišta i primordijalizma i etno-simbolizma i modernista koji na prvo mjesto stavljaju jezik, a ti ako negiraš etniju, onda nemaš pravo da negiraš ni bošnjake ni muju mujića i njegove pisanije.

Vrh

PostPoslato: 24 Mar 2012, 20:39 
Pripravnik
Pripravnik

_зока je napisao:
Ja stvarno ne znam da li se dinastija "KoNtromanića" šaltala al' znam da sa ovim što se danas pokušava provući kao bosanska nacija nema blage veze. Što se tiče "rupe" između Nemanjića i Karađorđevića,meni je logično ako ne postoji država da ne postoji ni vladajuća dinastija. Taj period srpska država nije postojala kao takva,a u momentu kada je ponovo uspostavljena na njeno čelo su došli ljudi koji su zaslužni za to uspostavljanje.
Što se tiče jezika,tri stotine miliona Amerikanaca govori jednim jezikom ali se on ne zove američki,isto kao što se jezik kojim se govori u Brazilu ne zove brazilski. Ono,zovite vi sebe i jezik kojim govorite kako hoćete ali nemojte očekivati od mene da vjerujem u to.

A ko ocekuje da vjerujes od tebe u nesto?

Deklarirao si se kao nacionalno Srbin, po svom htijenju prihvatas kao svoje nesto sto se zove srpstvo (istoriju, kulturu, jezik, politiku, itd itd itd), i to je okvir u kome funkcioniras (napominjem, po svom htijenju, a niko ti ne moze zabraniti niti osporiti tvoje htijenje). Mislis da je to onako kao treba da funkcioniras i to je svacije individualno slobodno pravo.

Pa u tom smislu bi bilo glupo i ocekivati da ti vjerujes u nesto sto je suprotno tvom htijenju, a sto se definira kao bosanstvo (istorija, kultura, jezik, politika, itd itd itd). Ali to ne znaci da bosanstvo u svojoj ukupnosti ne postoji.

Npr. historijski je fakt postojanje politickih jedinica kao sto su banovina Bosna, kraljevina Bosna, Bosanski ejalet, Bosna i Hercegovina u A-U, BiH u Kraljevini Jugoslaviji, BiH u SFRJ, danasnje BiH sto je vec gotovo 1000 godina kontinuiteta historijske specificnosti. Isto vrijedi i za ostale stvari koje definiraju bosanstvo.

Sasvim je normalno da ti, koji funkcioniras u okviru srpstva, ne mozes akceptirati nesto sto se naziva bosanstvo, kao sto niti neko ko funkcionira u okvirima bosanstva ne moze akceptirati nesto sto se naziva srpstvo. A to je opet izraz svacije, ponavljam se, slobodne volje - htijenja - da izabere okvir u kojem hoce da funkcionira.

I u tom smislu, na neki nacin je i smijesna kontstrukcija da neko izvan npr. bosanstva pokusava odredjivati nesto unutar bosanstva, kao npr. ne mozeto to ili to. Jednostavno, bosanstvo npr. akceptira Tvrtka, bosanske banove, kraljeve... Isa-bega, bosanske, begove, vezire... A-U, KJ, SFRJ, parlamentarce... kao svoje, i to se nikog ne tice jer to prije svega izraz htijenja onih koji funkcioniraju u bosanstvu. Isto kao sto je smijesna konstrukcija da neko izvan npr. srpstva pokusava odrediti nesto unutar srpstva, ekvivalentno ali sa drugacijim predznakom ovome gore sto sam napisao za bosanstvo.

Svako po svom htijenju funkcinira onako kako misli da je najbolje, u okviru kojeg je izabrao, i u tom smislu uziva i puni kapacitet, i pozitivni i negativni, tog okvira, ha ja.

Poslednji put menjao Mujo Mujic dana 24 Mar 2012, 20:43, izmenjena samo jedanput

Vrh

PostPoslato: 24 Mar 2012, 20:43 
Administrator
Korisnikov avatar

Ti si mene pogrešno procijenio. Ja sam Bosanac. Samo pod tim Bosanac ne mislim na isto što i ti. Bosna kao regionalna odrednica. Jedna od država,regija,banovina,kuraca-palaca koju su izgradili naši pretci. Ne Bosanci,Bošnjaci ili neki "dobri Bošnjani". Srbi,Hrvati,Iliri,Tračani,Dačani,Kelti,Vlasi....

Vrh

PostPoslato: 24 Mar 2012, 20:45 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Mujo opet jase krivonogog dorata koji samo sto nije lipso.

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Ova tema je zaključana, ne možete da menjate postove ili da odgovarate  [ 180 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 4, 5, 6, 7, 8, 9  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]