_зока je napisao:
Ja stvarno ne znam da li se dinastija "KoNtromanića" šaltala al' znam da sa ovim što se danas pokušava provući kao bosanska nacija nema blage veze. Što se tiče "rupe" između Nemanjića i Karađorđevića,meni je logično ako ne postoji država da ne postoji ni vladajuća dinastija. Taj period srpska država nije postojala kao takva,a u momentu kada je ponovo uspostavljena na njeno čelo su došli ljudi koji su zaslužni za to uspostavljanje.
Što se tiče jezika,tri stotine miliona Amerikanaca govori jednim jezikom ali se on ne zove američki,isto kao što se jezik kojim se govori u Brazilu ne zove brazilski. Ono,zovite vi sebe i jezik kojim govorite kako hoćete ali nemojte očekivati od mene da vjerujem u to.
A ko ocekuje da vjerujes od tebe u nesto?
Deklarirao si se kao nacionalno Srbin, po svom htijenju prihvatas kao svoje nesto sto se zove srpstvo (istoriju, kulturu, jezik, politiku, itd itd itd), i to je okvir u kome funkcioniras (napominjem, po svom htijenju, a niko ti ne moze zabraniti niti osporiti tvoje htijenje). Mislis da je to onako kao treba da funkcioniras i to je svacije individualno slobodno pravo.
Pa u tom smislu bi bilo glupo i ocekivati da ti vjerujes u nesto sto je suprotno tvom htijenju, a sto se definira kao bosanstvo (istorija, kultura, jezik, politika, itd itd itd). Ali to ne znaci da bosanstvo u svojoj ukupnosti ne postoji.
Npr. historijski je fakt postojanje politickih jedinica kao sto su banovina Bosna, kraljevina Bosna, Bosanski ejalet, Bosna i Hercegovina u A-U, BiH u Kraljevini Jugoslaviji, BiH u SFRJ, danasnje BiH sto je vec gotovo 1000 godina kontinuiteta historijske specificnosti. Isto vrijedi i za ostale stvari koje definiraju bosanstvo.
Sasvim je normalno da ti, koji funkcioniras u okviru srpstva, ne mozes akceptirati nesto sto se naziva bosanstvo, kao sto niti neko ko funkcionira u okvirima bosanstva ne moze akceptirati nesto sto se naziva srpstvo. A to je opet izraz svacije, ponavljam se, slobodne volje - htijenja - da izabere okvir u kojem hoce da funkcionira.
I u tom smislu, na neki nacin je i smijesna kontstrukcija da neko izvan npr. bosanstva pokusava odredjivati nesto unutar bosanstva, kao npr. ne mozeto to ili to. Jednostavno, bosanstvo npr. akceptira Tvrtka, bosanske banove, kraljeve... Isa-bega, bosanske, begove, vezire... A-U, KJ, SFRJ, parlamentarce... kao svoje, i to se nikog ne tice jer to prije svega izraz htijenja onih koji funkcioniraju u bosanstvu. Isto kao sto je smijesna konstrukcija da neko izvan npr. srpstva pokusava odrediti nesto unutar srpstva, ekvivalentno ali sa drugacijim predznakom ovome gore sto sam napisao za bosanstvo.
Svako po svom htijenju funkcinira onako kako misli da je najbolje, u okviru kojeg je izabrao, i u tom smislu uziva i puni kapacitet, i pozitivni i negativni, tog okvira, ha ja.