banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Poslednja poseta: 28 Mar 2026, 20:21 Danas je 28 Mar 2026, 20:21

Sva vremena su u UTC [ DST ]

[ 896 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10 ... 45  Sledeća
Autoru Poruka
PostPoslato: 23 Apr 2010, 10:32 
Administrator
Korisnikov avatar

Pridružio se: 15 Nov 2002, 13:51
Jeste ali su se nakon WWII slile ogromne pare u Njemačku,veće nego u Jugoslaviju,a bili su i na mnogo većem stepenu razvijenosti i prije....Ista stvar je i sa Japanom,koji je napravio još veći iskorak.Uostalom ko zna dokle bi Njemačka stigla da nije bilo Adolfa....tj.da nije odlučio da pokori svijet.Ratom.

Vrh

PostPoslato: 23 Apr 2010, 10:45 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 27 Avg 2007, 14:39
Kao sto sam ranije napisao, tada je jos uvek vladalo misljenje da se ratom jaca drzava, a danas se to radi preko ekonomske moci... Da to nije uradio Hitler, uradio bi Staljin ili neko treci, samo je bilo pitanje ko ce zapoceti rat, jer su ostala neresena pitanja iz WWI. Ali eto i danas imamo primer da zemlje koje ekonomski slabe i gube primat (SAD), novi izvor prihoda prikupljaju ratom, uz pricu da je to sve zbog mira u svetu... Danas kada je svest civilizacije podignuta na dosta visi nivo i kada je rat okarakterizan kao divljastvo i sl mi svi gledamo kako SAD upravo to primenjuje kao sredstvo jacanja moci... U neku ruku je Hitler upravo doprineo da se svest naroda promeni po pitanju rata, tada su prvi put pred sud izasli ljudi koji su ubijali u ratovima, sve se promenilo... Osim kada je USA u pitanju

Vrh

PostPoslato: 23 Apr 2010, 10:57 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 22 Nov 2008, 19:04
_zoka je napisao:
Hertzog je napisao:
Ovako su ih Swabe peglale i samo je u pojedinim momentima narod sa ovih prostora bio pretnja po Nemacku

Tu se ne slažem sa tobom.Narod sa ovih prostora nikada nije bio prijetnja za Njemačku.Za razliku od Njemačke koja je uvijek bila opasnost za ove prostore.Bogu hvala pa im je vojska sada smijurija ali su oni drugi način da nas pokore.....ekonomski.Kad pogledaš realno,oba svjetska rata su bila uzalud.Sve je opet u rukama Austrije i Njemačke. :-?

Bas sam neki dan vidio podatak o zemljama koje najvise investiraju u BiH. I daleko najvise investicija imaju Austrijanci. Tu su naravno i Svabe. Ali zanimljivo je to za Austrijance, jer iako Bosna nije u sastavu Austrije (Austrougarske) vec 100 godina, oni su i dalje tu.

Vrh

PostPoslato: 23 Apr 2010, 11:01 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Takav smo narod: Tuce me ali ga volim!!!

Kako god pogledas nasi ljudi su opet najvise isli upravo u te dve zemlje i oni su znali da smo vezani za njih, tako da su to iskoristili za ulaganje... Draze nam je Nemacko i Austrijsko nego nase... Meni ne smeta :D

Vrh

PostPoslato: 23 Apr 2010, 12:38 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Evo i grafikona zrtava po drzavama, gde se jasno vidi koliko su "stradali" englezi i ameri, a samim tim se moze i videti ko je zrtvovan tokom rata...
http://upload.wikimedia.org/wikipedia/e ... lties2.svg

Vrh

PostPoslato: 23 Apr 2010, 15:11 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 18 Apr 2007, 10:01
Hertzog je napisao:
Sta ce jadni Francuzi Poljaci i sl. predali se preko noci

Oni se nisu predali, nego su porazeni.

“I spent half my money on gambling, alcohol and wild women. The other half I wasted.”― W.C. Fields

Vrh

PostPoslato: 23 Apr 2010, 15:20 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

goci master je napisao:
Hertzog je napisao:

Svejedno, porazeni su preko noci.... Sve to jos vise ukazuje koliko su nadmocni bili Nemci i koliko ih je Hitler ojacao

Vrh

PostPoslato: 23 Apr 2010, 15:27 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 11 Dec 2007, 17:26
Hertzog je napisao:
goci master je napisao:
Hertzog je napisao:

Svejedno, porazeni su preko noci.... Sve to jos vise ukazuje koliko su nadmocni bili Nemci i koliko ih je Hitler ojacao

kamo srece da su porazeni, razbile su ih svabe ko beba zvecku.

Vrh

PostPoslato: 23 Apr 2010, 16:16 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Pridružio se: 16 Jul 2004, 12:09
Pokretanje teme, povodom rodjendana, najveceg monstruma? Mogu prihvatiti da se prodiskutuje o njemu, onako, iz cista mira, sa nekog istorijsko-socioloskog stanovista, i tome sl..Obzirom da je, kao sto navedoh, tema pokrenuta povodom rodjendana (a tako nesto je uobicajeno da se radi ako je rijec o velikim ljudima), moram priznati da debelo sumnjam u porive pokretanja teme..Ako sam nekim slucajem u pravu, onda fuj.

Vrh

PostPoslato: 23 Apr 2010, 16:53 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pa otvorio sam temu jer sam naletio na neki text gde se navelo da mu je taj dan bio rodjendan, a kako nije bila tema ja sam je otvorio... Sila akcije i reakcije... Cisto da se vodi rasprava i o nemcima a ne samo o cetnicima, partizanima i ustasama... A to sto kazes da se teme otvaraju na dan rodjendana velikim ljudima... Pa u svakom slucaju Hitler je velika istorijska licnost

Vrh

PostPoslato: 23 Apr 2010, 17:02 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 02 Dec 2009, 11:50
Hertzog je napisao:
Pa u svakom slucaju Hitler je velika istorijska licnost

Kako kome, a sve zavisi šta podrazumjevaš pod "velika"

Vrh

PostPoslato: 23 Apr 2010, 17:08 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pa velika imenom, jer je ustavio veliki trag na istoriju i sumnjam da ce se tako lako zaboraviti... U tom smislu velika, kao sto je i Staljin, Cezar, Napoleon, Aleksandar Veliki... SVe je to svetska istorija koju celi svet zna, a time je i on velika istorijska licnost. Dok je npr. Car Dusan za nas velika istorijska licnost, ali u svetu sumnjam da je neko cuo za njega...

Vrh

PostPoslato: 23 Apr 2010, 17:28 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 29 Mar 2005, 18:06
Joj Hertz jesi navalio, znam da vozis VW ali da si toliko zarazen nisam znao ;)

Vrh

PostPoslato: 23 Apr 2010, 22:29 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

hitler se ne moze kao velika licnost spominjati u pozitivnom kontekstu, ali je neko ko se ne moze zaobici kad se prica o novijoj istoriji sigurno.

Vrh

PostPoslato: 23 Apr 2010, 22:34 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Ma ne spominjem da u pozitivnom kontekstu, nego kao istorijsku licnost... To sto su mene neke njegove ideje i taktike ratovanja odusevile ili nacin na koji je zemlju iz propasti digao na vrhunac moci za kratko vreme, to je druga stvar

Vrh

PostPoslato: 23 Apr 2010, 22:36 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Ne vidim kako bi, otimanje svega sto je Jevrejsko, u cilju dizanja iz propasti, nekog moglo da odusevi. Osim Ahmadinedzada. I ponekog iz KKK.

Vrh

PostPoslato: 23 Apr 2010, 22:38 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pa kakva je razlika sa posleratnim dizanjem Jugoslavije na noge koja je na isti nacin dosla do imovine otimanjem od bogatih porodica

Vrh

PostPoslato: 23 Apr 2010, 22:38 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Jul 2009, 13:59
MuskoBre je napisao:
Pokretanje teme, povodom rodjendana, najveceg monstruma? Mogu prihvatiti da se prodiskutuje o njemu, onako, iz cista mira, sa nekog istorijsko-socioloskog stanovista, i tome sl..Obzirom da je, kao sto navedoh, tema pokrenuta povodom rodjendana (a tako nesto je uobicajeno da se radi ako je rijec o velikim ljudima), moram priznati da debelo sumnjam u porive pokretanja teme..Ako sam nekim slucajem u pravu, onda fuj.

svaka cast muskobre! ni meni nije bilo jasno kako se uopste moze otvoriti jedna ovakva tema ali reko ajd ima ljudi koji bi mozda htjeli prebaciti koju o tom monstrumu, ali vidim da ima ljudi koji su opsjednuti (ili mi se samo tako cine ili dobro glume) tom idejom i ubjedjeni su u ono sto pisu, a to mi se ne svidja, ni malo, zato mi je bezze pisati o rodjendanu onog bolesnika koji je (pogotovo na ovim prostorima) napravio veeeeeliko zlo!

Vrh

PostPoslato: 23 Apr 2010, 22:42 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Citiraj:
To sto su mene neke njegove ideje i taktike ratovanja odusevile ili nacin na koji je zemlju iz propasti digao na vrhunac moci za kratko vreme,

apsolutno se slazem sa ovim. za razliku od ostalih velikih evropskih zemalja, svabe su od nicega napravile najmocniju silu u evropi, i tad, a i danas.

Vrh

PostPoslato: 23 Apr 2010, 22:45 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

WinstonWolfe je napisao:
Citiraj:
To sto su mene neke njegove ideje i taktike ratovanja odusevile ili nacin na koji je zemlju iz propasti digao na vrhunac moci za kratko vreme,

apsolutno se slazem sa ovim. za razliku od ostalih velikih evropskih zemalja, svabe su od nicega napravile najmocniju silu u evropi, i tad, a i danas.

Ljudi, prosao je 1. april.

Vrh

[ 896 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10 ... 45  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]