”Se znamenje Kneza Nenca, Velikoga Kneza Bosanskoga, a postavi je sin njegov Knez Muven, s`Božijom pomoću i svojih vjernih, a s` inonom nijednom inom pomoću, nego on sam. Ti, koji pročitaš moj kam, možda si hodio do zvijezda. I vratio se, jer tami neima ništa, do ponovo ti sam. Človjek mojže vidjeti ono tšto nije vidio, tčuti ono što nije tčuo, okusti ono sto nije otkusio, bit tami gdji nije bio, al` uvijek i svagdi samo sebe može najti, ili ne najti. I mnogo ot moje ruke na zemji bi, a ni ot mene niko ne bi mrtav i ubit. I da ostavih kosti u tujini, i tad bih samo Bosnu sanjo. Človječe, tako da niesi proklet, ne tikaj u me. Legoh 1094 ljeta, kad bješe suša, pa u nebu ne bješe ni jedne suze za me.”
(Radimlja, Stolac, 1094.)
"Ocevlje,Ilijas A se ne lezi junak Bogcin Radinic iz Bosne Srebrne.Tugdje na njegovoj plemenitoj bastini uz kameni biljeg otca mu i djeda i djedovog djede djeda,lezi samo biljeg njegov,jer je on zagibo i zalegho u tudjoj zemlji,tamor gdji je i Sonce drugatcije i vjeter drugatciji i Bog i voda i vazduh i ljudi tudji i dusi mojoj strani. Kulinu,matchu i kopju bjeh vjerniji no Radaci i ni mi togda stid ni zal. I kadah bih bil,kakor vi jeste,opeta bih bil isti kakor ja bih. Vi nikdar necte biti kakor ja,a ja ne mogu biti ko tsto nekdar bi. Blagosloven ko procita i zmisli se,a lud koji privali. Ljeta 1205,godnu nakon tsto v zemju leze Veliki Ban Kulin.. "
"Hodovo,Stolac A se leze Krksa i Kalija na svojini,na plemenitoj u Kljucu.Voljesmo se i iz ljubavi postasmo muz i zena i Bog nam dade mnogo djece. A onda dvaest godin poslje naseg prvog zajednickog listopada gledasmo dugu i vidjesmo da je vidimo razlicito i pozeljesmo razlicite zelje. I zatcudismo se da nas zajednicki zivot utcini razlicitijim nego sto ranije bjesmo. Kad Krksa zmre,za njim isti dan zmre moje srdce i zmroh i ja. Ne preturi nam ovi kami,jer nam se i sad na mjesetcini kostji raspravljaju ko je i kolko u pravu,a ko ne,pa i u smerti svojoj postajemo jos i vetci stranci,no sto u zivljenju bjesmo. Al` ako nam kostji razdvojis jedno bez drugog bi zmreli ponovo i konatcno i u nasoj drugoj smerti. 1447 godine,kad Kraljem Bosne bjese Stjepan Toma(š)"
ZAPIS SA STECKA IZ 1327 GODINE
"Radimlja,Stolac A se lezi Dinko Vlkac,mladji od dvaest proletja,a berzi od jesenjeg vjetra. Ubi me na nevjeru Semrad,lojs sin od gorjega otca Zleba izdanek. Bozje,Ti ak hos,i ak moz,oprosti im.Ja nit molgu,nit hotju,nit njem,ni teb ni ojnom kog kam ovi pokriva. Kam usijetce Vitaca,a biljeg upisa Miltos vojenom ruhkom,ali samo ono tsto mu ona rijetce. Boze,ako ovud projdes i projtcitas Dinkov kam jos dulgo cemo se glijdati u otci.U godini Gospoda nasega 1327,kad u Bosni bjese Stjepan Kotromanic Ban.."
"Donja Zgosca,Kakanj A se lezi Linil,Gostja Hotjena najstarsi sin.Mlogo sam hotjeo,al sad vidjim da liscem u lisce s` kami nejma razlika izmedju lisca. I dervo mojze bit ogromno ko hum,al` listje mu pajda uz korijenje. Kuda ijdes clovjece?Zar ti je vetja pamet u noghami no u glavji?! Biljeg usjetce najstarsem bratju najmladji Borjen,a pisa dijak Sanko.V Vrhbosni ljeta Gospodina naseg 1402.."
"A se lezi Sulduk a usice kam otac. Boze, mir daj snu duse njegove, a Ti i ja poravnajmo ratcune.Vas ste troje u jednome, a ja sam sada sam, ali i sam ne bojim se vas troice. Ako je nepravda Bozija volja tada je moja sudba biti protiv Boga. Clovjekov sine ne privali ovi kam sina mojega on je spomen, i nek takav i ostane, Bozije greske. Za mir moje duse ne pitaj ona svoje smirenje vise ne moze nac ni na ovom ni na onom svjetu. 1135. ljeto"
"Ravanjska Vrata,Kupres A se lezi Prijezda Viganj,na svojini,na plemenitoj ukraj Jajca. Hodih,al` ne dojdoh.Gradih,al` ne zgradih.Sadih,al` ne znjeh.Govorih,al` ne iskazah.Voljeh,al` ne bijah voljen. Sad odoh,a ne pise mi se za vratit.A stio bih,jer nist ne zavrsih. Ne ticaj mi ovi kam,jerbo tce isti Bog na tvoje kostji stavit.Ni ti nisi zavrsil sve sto si zmislil.1303 po vremenu Gospodina,a Stjepana Bana trinaesta v Bosni.."
"(Prevrnuti stećak u Slivanjskoj nekropoli koja se danas nalazi u Republici Hrvatskoj) Ase leži Bokčilo u majke svoje jedini sin. One koje ne pogodi kopje, ne raznese buzdovan, ne sasiće sjekra, ne zgodi zla kob te strefi strijela vremena. Od tog nejma štita ni zaklona ni tverde kule ni sklonita mijesta. Otd njena pogodka jedno se u smert sklonit mojžeš. Ali i mertav moreš još sto put umrijeti. I ovi moj kam tko isteše i kutji svojoj vratja i projzore spravi dobro tče utčiniti. I mojim kostjma i mom srdcu bitće malo toplje. 1389. ljeta v lipnju kad lipe mirisahu"
"Natpis na stećku Banjevici, Bratunac A se leži Dobri Gost Mišljen,prave vjere Bosanske. Biljeg postavi ksći Korija i na mi i na mojim milu kućnicu Badaču. Ti,koji prolaziš,projdi u miru i ne spominji si i ne gonetaj grijehe naše. Zalud ti je taj posao. Naši su dani izbrojani,naše notci potrošene,naši grijesi dim. Svojih koraka se plaši,oni tće ti glave dojći,na putu kojim hodiš. I da znaš,više vrijedi crv koji se sad kretje,no sva dobra djela koja zajedno učinismo za života svojih i Badaca i ja. Kam nam usjećen je godne 1273 po Gospodu u Kocerini,na plemenitoj zemji,a piše Dabiša.."
“..... ne plašim se ja vlkova vetć ljujdi. Da je po vlkovma ovaj biljeg bi vjetčnost nadživio. 1377. , kad Kralj naš bješe Tvrtko”.
Ljudi bez ljutnje ali zar ovo nije dovoljan dokaz odakle su stecci i ciji su stecci...Stecci su bosanski, Srednjovjekovne bosanske...Ako su ihposatavljali narodi Bosne pa sta imamo onda raspravljati...to sto se nekolicina nalazi na podrucju danasnji teritorija Srbije i hrvatske ne daji im za pravo da uzimaju sebi stecke...
Stecci su nasi(naroda Bosne i Hercegovina, Srba, Bosnjaka i Hrvata)...
Aj jos se nisi izlijecio ideje Velike Srbije...Boze sacuvaj...nemam ja nista protiv nek se vije, svako ima pravo isticati svoje simbole