dr. Jovo Ubiparip je napisao:
Zanimljivo , kad se nema šta reći onda se skreće sa teme uplitanjem četnika iako je tema Jasenovac !? Iako postoji posebna tema o pripadncima JVO i njivovim marifetlucima, konfuziji , nečinjenju i naravno logićnom porazu 1945.Žao mi je ali kad se mlijeko prosuje nema povratka, tako su i neki po meni bespotrebno osnivali manje jedinice u ovom ratu sa četničkim prefiksom valjda da liječe porodične komplekse, ali uzalud. To vrstu istorijske permutacije imamo kod muslimana i Hrvata takođe u ovom ratu. Ajmo sad na Vučića, Anu Brnabić, Mila Đukanovića i Zorana MIlanovića iako je tema Jasenovac, a možemo pričatio i o ligi šampiNJona.
Не, већ сам се надовезао на причу о култури сјећања у бившој држави, а наручени филмови су били управо један од стубова те званичне културе, ако не и главни.
У сваком случају у тим филмовима као основи тренирања СФРЈ политичке мисли за општу популацију наших народа и народности, четници су представљени и далеко више, и грђе него усташе с обзиром на пропорцију недјела једних и других у рату. Што довољно говори. Уосталом, да је Хитлер испоштовао пакт Рибентроп - Молотов и да не би Барбаросе, на Нијемце се комунисти никад вјероватно не би ни дигли, али са четницима би се клали до задњег. И Тито је рат и њихову борбу звао прије свега "револуција", Ђилас и др...
Поред све невоље, још крвав грађански рат је оно што нам је најмање требало у том тренутку. Али и Французи још увијек славе револуцију и Наполеона који им је суманутим наставком борбе кад је већ јасно био потпуно поражен, сатрао све што вриједи у мушкој популацији и оставио их вавијек иза Шваба на европској сцени, тако да...
То је као да ми славимо Вука Бранковића јер јелте никад није престао с отпором Турцима, а Милица и Стефан савили кољено. Ко шиша народ који су ови немилице клали у упадима у Вукове посједе... Након онаквих страшних губитака у 1. Свјетском рату, и таквог пораза на почетку 2. рата, увести народ у жесток грађански рат и директан отпор несразмјерно јачем окупатору који је до те мјере суров да ти стреља и 100 дјеце за једног свог војника ... то може само гомила суманутих људи.