banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Poslednja poseta: 15 Jun 2026, 11:31 Danas je 15 Jun 2026, 11:31

Sva vremena su u UTC [ DST ]

[ 1203 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 57, 58, 59, 60, 61  Sledeća
Autoru Poruka
PostPoslato: 26 Apr 2026, 15:16 
Administrator
Korisnikov avatar

Pridružio se: 15 Nov 2002, 13:51
Sereš kvake. Kakvo branjenje? Učilo se u školi, išlo se u posjetu Jasenovcu i sl. Jasno se znalo da su zločine činile ustaše i da su žrtve mahom bili Srbi samo zbpg toga što su Srbi. Šta su trebali još? Da na svamo času istorije dovedu jednog ustašu da ga muče?

Poslato sa BRP-NX1M pomoću Tapatoka

Vrh

PostPoslato: 26 Apr 2026, 15:42 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Apr 2011, 16:14
Mi stvarno imamo problem gdje ljudi izgleda ili nešto pročitaju na nekom sajtu, ili im jednostavno fali neka daska u glavi pa svaka vlast može da im prodaje maglu. Spomen područje Jasenovac do sredine 80-ih bilježi millionsku posjećenost( da dobro ste pročitali). Čitave škole iz SFRJ su tamo vođene ( ne na klanje :D ), puštan je film, imali smo predavanje, znalo se ko je koga i zašto ubijao i znam da nam nakon toga nije bilo dobro, neki su i povraćali, a pored toga stalno su bili neki feljtoni o Jasenovcu po novinama, štampale su se knjige, neko je izbrojao 800 bibliografskih jedinica samo o Jasenovcu u doba SFRJ koje su štampane ( knjige , članci, itd), na tv-su puštani dokumentarci, uvijek je bio prenos kad je bila godišnjica (kao i ako se neko sjeća i velikiškolski čas iz Kragujevca).....i opet neki kažu , nije bilo ništa, JA NISAM ČUO..pa normalno jer kad si mlad šta te zanima, ženske , diskoteke, vaćaranje po Hvaru, Braču, utakmice i koncerti. ali šefe ako ti nisi čuo , šta nam sad prodaješ maglu sa naknadnom pameću ? :confused2:

Vrh

PostPoslato: 26 Apr 2026, 18:32 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 29 Apr 2011, 21:17
_зока je napisao:
Sereš kvake. Kakvo branjenje? Učilo se u školi, išlo se u posjetu Jasenovcu i sl. Jasno se znalo da su zločine činile ustaše i da su žrtve mahom bili Srbi samo zbpg toga što su Srbi. Šta su trebali još? Da na svamo času istorije dovedu jednog ustašu da ga muče?

Ko je išao u posjete???Đačke eskurzije jedino.U mom selu su ustaše načinile masovan pokolj...pokupili su sve što su zatekli u selu,žene djecu ,muškarce...odveli na seosko groblje i strijeljali...preživio je samo jedan Dobroslav Kelečević......komunisti su podigli spomenik iznad masovne grobnice na kojem je sve do 90 tih pisalo da su stradali mještani žrtve fašističkog terora....tako da ne jerdite g...na i ne peglajte istoriju
pa jbt....jebene đačke eskurzije pretvarate u kulturu sjećanja,od titovih staza revolucije-komemorativne skupove.

Vrh

PostPoslato: 27 Apr 2026, 00:19 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 22 Avg 2010, 22:40
I šta ste u zadnjih 30 godina demokratije uradili sa tim spomenikom i kulturom sjećanja?

Vrh

PostPoslato: 27 Apr 2026, 06:11 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Čiča iz Rogače je napisao:
pa jbt....jebene đačke eskurzije pretvarate u kulturu sjećanja,od titovih staza revolucije-komemorativne skupove.

Ćića ti si u opasnoj centrifugi, počeo si se upetljavati u mrežu iz koje nema izlaska :D

Vrh

PostPoslato: 27 Apr 2026, 07:03 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 16 Jan 2010, 23:46
Кад смо већ код културе сјећања, у партизанским филмовима ћете ријетко видјети усташе, и кад су ту некако су са стране као ето ту су још неки колаборационисти, док четничка брада не излази из кадра. Мислим, што је и логично јер први непријатељ револуције су били представници старог система, а Нијемци и усташе секундарни, али чистo for the record.

Али да не будем на крај срца, хвала им за Орсона Велса:

Slika

Vrh

PostPoslato: 27 Apr 2026, 07:12 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Da...četnici su prikazivani kao kolaboracionisti koji su se pred okupatorom (sa kojim su navodno bili u kolabroraciji) odmetnuli u šume i planine a ustaše su za to vrijeme gospodski spavali kod svojih kuća ili u najgorem slučaju u uredno očišćenim spavaonicama po kasarnama :D
Ali ti tu nelogičnost ne možeš objasniti uživaocima đedove partizanske penzije...oči im zaklanjaju sve privilegije koje je đedo imao u prošlom sistemu a i oni uz njega.

Vrh

PostPoslato: 27 Apr 2026, 07:41 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Zanimljivo , kad se nema šta reći onda se skreće sa teme uplitanjem četnika iako je tema Jasenovac !? Iako postoji posebna tema o pripadncima JVO i njivovim marifetlucima, konfuziji , nečinjenju i naravno logićnom porazu 1945.Žao mi je ali kad se mlijeko prosuje nema povratka, tako su i neki po meni bespotrebno osnivali manje jedinice u ovom ratu sa četničkim prefiksom valjda da liječe porodične komplekse, ali uzalud. To vrstu istorijske permutacije imamo kod muslimana i Hrvata takođe u ovom ratu. Ajmo sad na Vučića, Anu Brnabić, Mila Đukanovića i Zorana MIlanovića iako je tema Jasenovac, a možemo pričatio i o ligi šampiNJona.

Vrh

PostPoslato: 27 Apr 2026, 07:48 
Administrator
Korisnikov avatar

Pridružio se: 15 Nov 2002, 13:51
Da...četnici su prikazivani kao kolaboracionisti koji su se pred okupatorom (sa kojim su navodno bili u kolabroraciji) odmetnuli u šume i planine a ustaše su za to vrijeme gospodski spavali kod svojih kuća ili u najgorem slučaju u uredno očišćenim spavaonicama po kasarnama :D
Zar nije bilo tako? .

Zar nije bilo tako? Zar nisu četnici mahom obitavali po šumama i selima? Zar nisu njegovali imidž odmetnika (brada, nedostatak formacijske uniforme)?
Zar nisu ustaše bile formacijski dio vojske tadašnje NDH? Imale infrastrukturu, unoforme, jasnu liniju komandovanja?

Vrh

PostPoslato: 27 Apr 2026, 10:21 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

dr. Jovo Ubiparip je napisao:
Zanimljivo , kad se nema šta reći onda se skreće sa teme uplitanjem četnika iako je tema Jasenovac !? Iako postoji posebna tema o pripadncima JVO i njivovim marifetlucima, konfuziji , nečinjenju i naravno logićnom porazu 1945.Žao mi je ali kad se mlijeko prosuje nema povratka, tako su i neki po meni bespotrebno osnivali manje jedinice u ovom ratu sa četničkim prefiksom valjda da liječe porodične komplekse, ali uzalud. To vrstu istorijske permutacije imamo kod muslimana i Hrvata takođe u ovom ratu. Ajmo sad na Vučića, Anu Brnabić, Mila Đukanovića i Zorana MIlanovića iako je tema Jasenovac, a možemo pričatio i o ligi šampiNJona.

možda nisi primjetio ali nisam divanio sa tobom već sam se nadovezao na rivaldinjov post o kulturi sjećanja u partizanskim filmovima

Vrh

PostPoslato: 27 Apr 2026, 14:56 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 16 Jan 2010, 23:46
dr. Jovo Ubiparip je napisao:

Не, већ сам се надовезао на причу о култури сјећања у бившој држави, а наручени филмови су били управо један од стубова те званичне културе, ако не и главни.

У сваком случају у тим филмовима као основи тренирања СФРЈ политичке мисли за општу популацију наших народа и народности, четници су представљени и далеко више, и грђе него усташе с обзиром на пропорцију недјела једних и других у рату. Што довољно говори. Уосталом, да је Хитлер испоштовао пакт Рибентроп - Молотов и да не би Барбаросе, на Нијемце се комунисти никад вјероватно не би ни дигли, али са четницима би се клали до задњег. И Тито је рат и њихову борбу звао прије свега "револуција", Ђилас и др...
Поред све невоље, још крвав грађански рат је оно што нам је најмање требало у том тренутку. Али и Французи још увијек славе револуцију и Наполеона који им је суманутим наставком борбе кад је већ јасно био потпуно поражен, сатрао све што вриједи у мушкој популацији и оставио их вавијек иза Шваба на европској сцени, тако да...
То је као да ми славимо Вука Бранковића јер јелте никад није престао с отпором Турцима, а Милица и Стефан савили кољено. Ко шиша народ који су ови немилице клали у упадима у Вукове посједе... Након онаквих страшних губитака у 1. Свјетском рату, и таквог пораза на почетку 2. рата, увести народ у жесток грађански рат и директан отпор несразмјерно јачем окупатору који је до те мјере суров да ти стреља и 100 дјеце за једног свог војника ... то може само гомила суманутих људи.

Vrh

PostPoslato: 27 Apr 2026, 18:03 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 22 Avg 2010, 22:40
Evo, kad se povela priča o filmovima. Film koji sam spomenuo iznad, iz 1945. Traje 15 minuta:
https://www.youtube.com/watch?v=CS0y3NWZspE

I pogledajte par minuta ove scene da vidite kako su u igranim filmovima potencirani samo zločini četnika. Podesio sam vrijeme u linku:https://youtu.be/3OS_v7bJGAs?si=L_vMFE1-6G0hUzZr&t=4641

Vrh

PostPoslato: 28 Apr 2026, 18:01 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 22 Feb 2008, 21:55
Rivaldinho je napisao:
Кад смо већ код културе сјећања, у партизанским филмовима ћете ријетко видјети усташе, и кад су ту некако су са стране као ето ту су још неки колаборационисти, док четничка брада не излази из кадра. Мислим, што је и логично јер први непријатељ револуције су били представници старог система, а Нијемци и усташе секундарни, али чистo for the record.

Али да не будем на крај срца, хвала им за Орсона Велса:

Slika

U istom filmu (Bitka na Neretvi) imaš i ”nastup” ustaške crne legije.
Ustaška zvjerstva su opisana u Okupaciji u 26 slika, balisti u filmu Kapetan Leši, handžar divizija (Veliki transport), u glavnom, u partizanskim filmovima su obrađeni svi domaći izdajnici, zavisno od produkcije. Bivša država nije nikog zaboravila.

Vrh

PostPoslato: 29 Apr 2026, 09:21 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

U tamnoj partizanskoj kinematografiji je bilo tako ali se svjetlost nazirala u crnom talasu koji je izvučen iz komunističkih kazamata krajem 80-tih

Vrh

PostPoslato: 29 Apr 2026, 09:42 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Pridružio se: 15 Maj 2010, 21:21
Gluvi barut?

Vrh

PostPoslato: 01 Maj 2026, 11:30 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

U tamnoj partizanskoj kinematografiji je bilo tako ali se svjetlost nazirala u crnom talasu koji je izvučen iz komunističkih kazamata krajem 80-tih

Ubio me bog ako ti znaš šta si napisao, nego nešto si čuo neko ti je nešto rekao :confused2: .....crni talas su filmovi iz 60-ih koji su se tad prikazivali i pored zvocanja nekih partijskih funkcionera, ajedini koji je sudski zabranjen je Plastični Isus iz 1971( on je bio na kraju tog talasa). Inače da ne bi bilo zabune tad , a i kasnije se čak i na 'demokratskom' zapadu zabranjuju neki filmovi pa čak i neke knjige.

Vrh

PostPoslato: 01 Maj 2026, 16:52 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

"Plastični Isus" (1971) Lazara Stojanovića: Najpoznatiji primjer, film koji je direktno kritikovao Tita i bio zabranjen, a autor je završio u zatvoru."Grad" (1963): Prvi film koji je sudskom odlukom zabranjen u Jugoslaviji."Lisice" (1969) Krste Papića: Oštar prikaz političke represije, film je dobio Zlatnu arenu, ali je ipak bio cenzurisan."Rani radovi" (1969) Želimira Žilnika: Film koji je kritikovao komunističku ideologiju."Mlad i zdrav kao ruža" (1971) Jovana Jovanovića: Prikazuje spregu kriminala i policije

Vrh

PostPoslato: 02 Maj 2026, 06:54 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Koji od ovih filmova ima veze sa NDH i Jasenovcem !? Ti si stvarno pobrljavio..... :confused2: Napiši mi nešto o sisama Nede Arnerić i Mire Furlan , pa da se nasmijemo....iako tema nije za smijanje...

Vrh

PostPoslato: 02 Maj 2026, 12:14 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Ne vrdaj guzovima Jovo...ulazi ti još dublje

Vrh

PostPoslato: 02 Maj 2026, 17:07 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Raspolućen si čiča, niti znaš šta pišeš, niti znaš o čemu pišeš......kakav prdež u kadi.....evo ti jedan genEcidni prdddd

Vrh

[ 1203 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 57, 58, 59, 60, 61  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]