banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Poslednja poseta: 15 Jun 2026, 15:16 Danas je 15 Jun 2026, 15:16

Sva vremena su u UTC [ DST ]

[ 1203 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 54, 55, 56, 57, 58, 59, 60, 61  Sledeća
Autoru Poruka
PostPoslato: 20 Apr 2026, 17:15 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 22 Mar 2007, 02:36
kaw_liga je napisao:
Ozbiljni ljudi su se bavili tim istraživanjima da bi sad ja i ti palamudili,ima i popis imena ako si ikad bio u Jasenovcu ? Ako odeš možes pitati u Parohiji Pakračko Slav šta misle prvo popovi o tome. Drugo je organizacija tomsona gdje fanatici lete a drugo je organizacija prevoza,hapšenja i smaknuća toliko broja ljudi.
Odakle je ta brojka od 600hiljada ljudi na kraju iz Like,Knina, Vrginmosta, Dubice ? Na koji se izvor pozivaš da je istoriski obrađen ? Ja sam sluašao o 2sv ratu od živih sudionika čitao o zločinima ndh tako da sam ponešto naučio.Po ovom ispada da su svi Srbi stradali u Jasenovcu a gdje su onda ostala stratišta ?
Po meni je brojka od 600 iljada štetna kao i ona od 30 iljada. Jednostavno čemu preuveličavanje ionako teškog broja ?
I ovdje je problem što dok nešto kritikuješ prozovu te da branis ustaše zato dosta ozbiljnih ljudi i ne želi na tu temu govoriti pa tako i prvi Porfirije.
Svi ce javno reći da nisu bitni brojevi ali nitko ozbiljan nece rece broj od 600.000
Prvo malo respekta. Riječ palamuđenje i tema Jasenovačkih žrtava ne ide jedno sa drugim. Moraš imati malo više poštovanja!
Zašto tebe "žulja" taj broj žrtava? Daj objasni. I podržavaš li što se državni vrh hrvatske ide poklanjati ustašama na Blejburgu? Zašto to rade? Da li je izmišljeno da su ustaše bili koljači ili treba revizija i za to nakon 80 godina? Ustaše je pobio goloruk narod iz Jasenovca na Blejburgu i oni su prave žrtve? Da li je to cilj da se piše nakon 100 godina? Zašto hrvati misle da se oni smiju baviti revizijom ili na to imaju pravo? To je događaj od prije 80 godina. Prije ovog rata je bio taj broj u Jasenovcu. To je iz vremena SFRJ, kontas? Zašto bi se sada bavili sa tim. Ustanovljeno je toliko na osnovu više stvari. Niko tu ne može biti precizan, jer je ogroman broj žrtava. I nisu to moderna vremena gdje je većina ljudi upisana u knjige rođenja i gdje vecina ima FB ili Instagram, ima sim kartice i mobilne telefone, pa da se odradi neka brzinska analiza. Čemu u opšte polemišemo o tome... Nema mjenjanja tog broja. 700.000 je i tačka. Sada bi neko da mjenja i prekraja... neće da može.

Vrh

PostPoslato: 20 Apr 2026, 17:45 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Maj 2010, 12:19
Nabijem i tebe i tvoje izvore i saznanja i "sagovornike". Dzukelo podmukla i pokvarena, jebo te dinko gluhonjic a i ti njega.

Vrh

PostPoslato: 20 Apr 2026, 19:55 
Početnik
Početnik

Pridružio se: 10 Sep 2015, 23:44
Ova rasprava stvarno nema smisla kad mi Srbi između sebe ne možemo normalno diskutirati. Sad bi ja trebao braniti ustaše ili šta se već očekuje od mene možda pravdati Hr politku ? Ne razumijem to stalno poređenje sa Hrv šta ako su oni lažovi trebamo biti i mi ? Ako oni tvrde Jasenovac je bio lječilište mi cemo reci nije nego grobnica za 900.000 . Mi se trebamo braniti istinom a ne laži u tom je stvar da ne budemo kao oni niti treba da budemo.
Post prije je isto neki razgovor gdje netko tvrdi ovo ono ali ozbiljne analize nema niti knjige.Ja sam pročitao knjiga o Jasenovcu i više radova gdje je poimence napisano oko 82.000 ljudi ali sigurno je bilo više preko 100..
Nije istina da se nije znalo u to vrijeme vrlo se dobro znalo i vodio se popis, optužbe pisane,zapljena imovine, pokrštavanje nije sve bilo kako mislism ustase upadnu i voze sve odreda u Jasenovac. Iza toga čina ide dobro razrađen plan i provedba i koje ljude uhapsiti,tko su komunisti, Jevreji i baš naprotiv više ih je zavedenih koji su prošli kroz logor nego ubijeni po šumama,u zbjegovima, npr na Petrvoj gori ili Kozari..

Vrh

PostPoslato: 20 Apr 2026, 23:12 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 01 Jan 2009, 02:00
Naiđem na slike sa obilježavanja u Gradini, te kod nekih vidim poziranje, osmjehivanje za fotografiju...

P.s. zašto je tek 2026. uveden dan žalosti?

Vrh

PostPoslato: 20 Apr 2026, 23:42 
Početnik
Početnik

Zato što Srbi ne drže do svojih žrtava,stradanja to je gola istina.Nit su se kada spominjali sem za političke bodove nit koga u Srbiji briga za npr
Garavice zapušteno,Glina crkva i nezna se da je bilo išta.Jadovno Pag Slano ništa ima kod Jadovna mali spomenik,Banij,Kordun,Zap Slavonija,Lika dje koji spomenik zapušten skoro od kad se napravio.Gudovac, Hercegovina da sad ne nabrajam jer stvarno je puno...
Toliko je stratišta,jama,livada a tako ih je malo uopće obilježeno.
Sad ce reci zato što je u Hrv ili Federaciji ali Ne nisu se obilježavana nikada pa čak ni u Krajini ili dok je bio teren RS a a vjerujem da ni po Rs nije pola toga označeno ni danas.
A pak u Hrvatskoj Škabrnja Ovčara je upis i zapis nema tko ne zna šta je to,gdje je to,od 6 god pa nadalje. Oni do svojih drže nije problem otici ni na Blajburg ni tamo obilježavati i to ne žrtve, gdje je jedan Hrvat stradao nebitno jel žrtva ili ustaša on ce biti obilježen i dostojanstveno! Sem borca Noba njih su se definitivno odrekli sem u Istri i Gorskom Kotaru

Vrh

PostPoslato: 21 Apr 2026, 15:52 
Administrator
Korisnikov avatar

Pridružio se: 15 Nov 2002, 13:51
Megabyte je napisao:
Naiđem na slike sa obilježavanja u Gradini, te kod nekih vidim poziranje, osmjehivanje za fotografiju...

P.s. zašto je tek 2026. uveden dan žalosti?
Ko kaže da je tek 2026.? Praktikuje se to već par godina, od kad se obilježava taj dan sjećanja. Fora je što je taj dan sjećanja "fluktuirajući", svake godine u drugi dan, a i ne zna se kako se određuje koji.

Poslato sa BRP-NX1M pomoću Tapatoka

Vrh

PostPoslato: 21 Apr 2026, 18:00 
Stara kuka
Stara kuka

Pridružio se: 16 Jun 2011, 12:04
_зока je napisao:
Fora je što je taj dan sjećanja "fluktuirajući", svake godine u drugi dan, a i ne zna se kako se određuje koji.

Kako ne zna?
Obilježava se sedam dana nakon Vaskrsa, zato je "fluktuirajući". Pada u nedjelju.
(ako me sjećanje dobro služi, samo jedne godine u posljednjih 15-ak nije bilo sedam dana nakon vaskrsa, ali zaboravih razlog)

Vrh

PostPoslato: 21 Apr 2026, 18:58 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 24 Jun 2017, 09:12
22 aprila je godišnjica proboja jasenovačkih logoraša pa se uglavnom obelježava u nedelju prije tog datuma.

Послато са SM-A175F помоћу Тапатока

Vrh

PostPoslato: 21 Apr 2026, 19:43 
Stara kuka
Stara kuka

Pridružio se: 16 Jun 2011, 12:04
Jok, nedjelja poslije Vaskrsa
Prošle godine Vaskrs 20.04., obilježavanje u Donjoj Gradini bilo 27.04.
Ove godine Vaskrs bio 12.04., Gradina 19.04.
2024 bilo u maju.

Vrh

PostPoslato: 21 Apr 2026, 21:03 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Pridružio se: 19 Feb 2009, 12:35
Pa kakve veze ima sa Vaskrsom, jebes mi sve ako smo mi normalni. Imas datum eto kad je bio proboj, sto se ne uzme taj datum? Namjerno nam to rade stoka politicarska, nije slucajno. Isto kao sa 9. januarom, kao eto sad i 14. februar slavimo, pa daj malo i neki dan zastave, kurac, palac.

Vrh

PostPoslato: 22 Apr 2026, 08:07 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Apr 2011, 16:14
Mr.Speed je napisao:
Nema mjenjanja tog broja. 700.000 je i tačka. Sada bi neko da mjenja i prekraja... neće da može.

Au šefe na čemu si ti ? Na svu sreću po nas Srbe , cifra od par stotina hiljada nije realna , a kamoli od 700 000. Matematika je jako surova, 2 i 2 su uvijek 4, a kod tebe su 2 i 2 22. Ovo pišem kao čovjek čijih je 8 članova porodice ubijeno od usraša i niko nije ubijen u Jasenovcu. Tvojom logikom poslije 1945 U BIH i HR ne bi bio niti jedan Srbin jer su svi pobijeni....

Vrh

PostPoslato: 22 Apr 2026, 10:33 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 22 Mar 2007, 02:36
Ti si išao oko škole, kada su drugi išli u nju? Nisam ja to rekao, već profesor istorije i to je pisalo u udžbeniku. Ne treba ulaziti u reviziju. Jedna revizija vodi ka drugoj, druga ka trećoj... Na kraju će ustaše biti oslobodioci kada izumremo mi koji smo imali nekoga od familije koji su preživjeli taj genocid. Naivno je misliti drugačije. Vidiš da ih slave i nose im cvijeće i pričaju da su civili tamo. Jevrejima pokušaj umanjiti broj za 1, oni oči vade. Ali srbin je glup... daj samo kontra da se udara...

Vrh

PostPoslato: 22 Apr 2026, 17:28 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

A ti si išao u školu ? I tamo si čuo nešto od profesora, kao šta klinci i sad u ovim tragikomičnim državicama čuju nešto od profesora i to je sigurno istina 100 posto , jer tako kaže profesor !? hahahahahahahahahahahaha , jest u matematici i fizici, ali u u istoriji je to čisto politikantstvo. :lol:

Vrh

PostPoslato: 22 Apr 2026, 18:13 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 16 Dec 2012, 01:06
Malo smo otisli od teme ...ali nema veze.

Ako se nesto desilo ne moze da se nije desilo!
Kako to ti interpretiras, objasnjavas i prezentujes nije politika ili politikanstvo niti je ikad to bilo, to se zove drugacije.

Politika je vise vezana za vodjenje svakodnevnog zivota i rijesavanje tekucih problema plebsa a ideologija je nesto drugo dublje i daleko vece posledice nosi!!
To nepriznavanje, negiranje i umanjivanje zlocina vodi ne u katarazu vec u trovanje, propast i povratak nekih "vrijednosti" bilo ko to da radi i bilo o kome zlocinu je rijec pravi veliku gresku.
Nijemci su se suocili sa svojom prosloscu i nacizmom priznali i odbacili su ono sto je bilo lose, mnogi to jos uvije nisu.

To je jedini nacin da dodje do pomirenja naroda na neki nacin, ovde to ocito je daleka buducnost.
Kad kazem pomirenje ne mislim tu na partizane, ustase i cetnike...!Nisu se nacisti mirili sa Poljacima, Zidovima kada je klekao u Varsavi na spomenik V.Brant on nije dosao ispred Hitlera i nacista da se pokloni zrtvama i trazi oprost tamo....!

Iz govora Perikla poginulim vojnicima.

Vrh

PostPoslato: 23 Apr 2026, 00:08 
Početnik
Početnik

Ovo je dobar odgovor ali na krivom mjestu.
Na Hrv portalima definitivno i komentarima.
Ovdje nitko ne umanjuje zločin nego pokušava stvari staviti na svoje mjesto.
Ponavljam da je broj od 700.000 ubijenih štetan kao i onaj od 1000..
Na kraju cemo mi a već neki tvrde u Srb doci do milijun a Hrv do 0 žrtava.
Ovo je pogrešnan pristup prvo prema žrtvama a i cjeloj našoj bogatoj istoriji dovesce do marginalizacije i ismijavanja.

Samo napomenuti da za ubiti 700.000 ljudi u skoro 4 godine treba dnevno ubijati 500 ljudi i to non stop 24h bez pauze bez slobodnog dana i to sve većinom hladnim oružjem,ustase nisu imali plinske komore a Jasenovac na žalost ustaša nije bi kompleks u rangu Auswica koji je bio doslovno tvornica smrti sa krematorijama,pecima,više plinskih komora,vecom organizacijom, infrastrukturom,ljudstvom a i dužim trajanjem na kraju

Vrh

PostPoslato: 23 Apr 2026, 05:44 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 29 Apr 2011, 21:17
Koliko je zvanično bilo žrtava u Aušvicu i Mauthauzenu i koliko je po tom broju trebalo dnevno ubiti žrtava i zašto to nije predmet maginalizacije i ismijavanja

Vrh

PostPoslato: 23 Apr 2026, 07:00 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Ti čiča u skladu sa svojim godinama obrćeš teze :confused2: , ako svi pumpaju i mi bi trebalo, ako svi kolju i mi bi trebalo da koljemo, ako su svi pederi i mi smo svi pederi, zašto ? jer smo tako u mogućnosti.

Vrh

PostPoslato: 23 Apr 2026, 07:13 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

ma mi smo nebeski narod....drugi nisu
kad pumpaju svi,pumpaj i ti...kud sva djeca tud i mali mujo

Vrh

PostPoslato: 23 Apr 2026, 07:15 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

kaw_liga je napisao:
Samo napomenuti da za ubiti 700.000 ljudi u skoro 4 godine treba dnevno ubijati 500

Nije samo to u pitanju, ljudi kao da ne čitaju statistike, i prijeratne i poslijeratne, ne čitaju tu tematiku, u stvari ne čitaju ništa , samo bulje u udbaške portale na svojim mob. telefonima na pauzi za ručak i to gledaju one sajtove sa bombastičnim naslovima. Dakle na osnovu popisa 1921 i 1931 Srba je u današnjim granicama HR 1941 bilo između 705 i 710 000. Na prvom popisu nakon rata 1948 Srba u HR ima nešto ispod 550 000 i to nakon stradanja u NDH i kolonizacije u Vojvodinu. Po svim mogućim popisima Srba je u HR stradalo oko 130 000. Dakle, svi logori, Jasenovac , Jadovno, Sisak itd, ubijeni na kućnom pragu, poginuli u partizanima, umrli od tifusa i drugih bolesti. Na ovo bih trebao dodati posebnu priču za Srbe u BIH i Sremu....i sad neka neko uključi svoj šupalj mozak ako ga ima.

Vrh

PostPoslato: 23 Apr 2026, 09:48 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

ima li popisa srba sa kozare i potkozarja prije 41 i poslije 45-te

Vrh

[ 1203 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 54, 55, 56, 57, 58, 59, 60, 61  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]